Ledy na Kozákově

Ledy na Kozákově
SDÍLEJ:
Ledolezecká sezona se pomalu rozbíhá i v českých zemích. Pro inspiraci se podívejte na fotogalerii z loňské sezony.

Ledy na Kozákově nenarostou každý rok stejně. Vloni ale byla pro horolezce s cepíny a mačkami dobrá sezona.

Kozákovské ledy najdete v čedičovém Votrubcově lomu. Toto naleziště polodrahokamů je na jižním svahu Kozákova.

K lomu patří malé muzeum drahých kamenů pana Votrubce a brusičská dílna.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Paragrafy v kamenolomu
Stale stejna otazka. Proc se CHKO musi plest i do veci, jakou je lezeni na lede v LOME, byt byvalem (cenna vegetace tam asi jeste nenarostla a pokud ano, asi ne u tech ledopadu). Pokud je Kozakov v soucasnosti necim devastovan, tak je to parkoviste s desitkami aut na vrcholu. Tenhle kopec by zaslouzil sedackovou lanovku! jdouci pres kopec (klidne i Mesicnim udolim, at maji cestujici na co se divat) od jihozapadu na severovychod, slouzici v zime na severnim svahu lyzarum, na jihu rogalistum a hlavne pak (z obou stran po cely rok) motorizovanym turistum, jejichz auta by tedy mohla zustat pod kopcem (aniz by to hrozilo ekonomickym krachem pro Riegrovu chatu na vrcholu). Ale tohle zeleny byrokrat samozrejme nikdy nepripusti - polozit si otazku, co je lepsi i pro prirodu: aby davy lidi jezdily na kopec (a zpet) dolu na sedacce lanovky, nebo v automobilu... To by bylo poskozeni krajinneho razu (parkoviste na vrcholu a lom jim nejsou?) tak at radeji auta jezdi sem a tam nahoru a dolu po cely rok. To plati i jinde, vcetne mnohych nejnavstevovanejsich krkonosskych hrebenovych lokalit... (Jested je trochu vyjimka, ten je prilis ve meste - takze jako vrchol je pro prirodu uz dlouho odepsan.)
  • Autor I.Laengsfeld
  • Datum a čas 26.12.2005 10:54
Reaguj
Re: Re: Re: Paragrafy v kamenolomu
Jak si to zelení protlačili, když v parlamentu nemají ani nohu?
Reaguj
Re: Re: Paragrafy v kamenolomu
Mila Hlino. Zelena buzerace v Ceskem raji je dana idio.skym vladnim narizenim, ktere ochranarum dava moznost se chovat jako feudal na svem panstvi. Neni to dany zakonem a neproslo to demokraticky parlamentem. A ze toho ta mistni zelezna lady vyuziva, to si teda pis. A pokud vim, tak lezeni na Kozakove v souhlasu pro nas lezce uvedeny nebylo, takze se to nesmi i kdyby to hodny pan Votrubec tisickrat povolil. Takova je realita v nasem absurdistanu, takze si odpust reci vo tom jak to schvalili poslanci. Houby, zeleny si to protlacili.
  • Autor pranank
  • Datum a čas 23.12.2005 15:23
Reaguj
Re: Paragrafy v kamenolomu
Milý I.L.Já jsem se v tomto kamenolomu byl vloni podívat a nikde jsem tam žádné strážce neviděl. A už nikdo tam nemával §§§§. Viděl jsem tam pár lezců, které tam taky nikdo nebuzeroval. Nevím, že by zelení využíli nějakou slabou chvilku a schválili si zákon. V tomto státě schvalují zákony poslanci a podepisuje je prezident (zákon o ochraně přírody a krajiny byl ještě v době před senátem). A zrovna tento zákon patří k tomu lepšímu, co se v první polovině devadesátých let vytvořilo. je střižen podle zákonů standardních demokracií normálních evropských zemí (to tedy nejsou všechny ty, které v Evropě leží).Ale jak říkám (tedy píši), lezení v lomu na Kozákově bude takové, jak si ho horolezci dohodnou s majitelem a jak se jejich svaz (který tedy zrušil tu komis ochrany přírody) vypořádá s příslušnými úřady a jaké vyjedná podmínky - věcné, lokální a časové.zdrahli
  • Autor Hlína
  • Datum a čas 21.12.2005 07:01
Reaguj
Paragrafy v kamenolomu
Mily hli, predem omluva ze jsem vydaval informaci zdiskuse za informaci z clanku. Co ale pises jen podtrhuje absurditu chovani mnohych strazcu z CHKO. Obrovska doura kdysi vystrilene do uboci hory, nejake lezeni po ledu k tomu prida radove min nez moje detske udery kladivkem, kdyz jsem tam doloval achaty... Ale strazci na to vyrukuji s paragrafy. Musim tem zelenym priznat jistou proziravostci vychytralost pocatkem 90 let, za nepozornosti verejnosti (ktera se starala o jine veci) se jim podarilo = skrz tyhle paragrafy- uzmout zcela neprimerenou moc nad zbytkem spolecnosti.Kez by ji pouzivali rozumne - coz se bohuzel temer nikdy nedeje. Mavanim paragrafy pred lezcem v lomu si strazci mohou dokazat svoji moca pocit vlastni dulezitosti, pred rozumnymi lidmi(i mezi temi je spousta tech, co k prirode ba jejiochrane maji silny vztah) se ale trvale diskredituji...
  • Autor I.L.
  • Datum a čas 20.12.2005 23:51
Reaguj
Co v článku je a co v něm není
Milý I.L., četl jsem to ještě jednou a tebou uvedenou formulaci jsem tam nenašel. Mimochodem CHKO je "krajina" S CHKO je úřad naplněný lidmi, kteří mají nějaké povinnosti a kompetence, které vyplývají ze zákona. To jedno písmenko z toho dělá podstatný rozdíl.Pokud ten zákon budeš číst, zjistíš, že hned prvnmí reakce pod "článkem" je plná věcných chyb a dosti matoucí. Doporučuji se věnovat psáži, kde jsou bližší ochranné podmínky NPP. Potom mi napiš, kde je to k nalezení. Rovněž doporučuji věnovat se výnosu o CHKO Český ráj, dozvíš se tam, za jakých podmínek je tam lezení povoleno a kde. Obrať se třeba na komisi ochrany přírody při ČHS (ó pardon, ta byla zrušena), tedy na ČHS. Odpovědný pracovník, kterého si platíš ze svých příspěvků ti jistě ochotně sdělí aktuální stav věci. Tož tak, je třeba číst, pochopit a potom glosovat.zdrahli
  • Autor Hlína
  • Datum a čas 20.12.2005 20:55
Reaguj
Chodil jsem tam jako dite pres kopec sbirat kameny... Je to jizni stena, vyzaduje to tvrdsi zimu nez je zatim letos. Kozakov byva taky dobry na bezky (smerem k severozapadu, nebo po hrebeni k Lomnici)Dve sdeleni clanku, a jak odlisnou informaci nesou.Na jedne strane normalni chovani vlastnika,stareho pana - na druhe strane, prectete si to jestejednou: CHKO hlida, aby lezci v LOMU lezenim po leduneposkodili narodni prirodni pamatku... Existujejasnejsi ukazka toho, jaci ...... ty strazci CHKOobcas jsou? ;-)
  • Autor I.L.
  • Datum a čas 20.12.2005 16:03
Reaguj
Chodil jsem tam jako dite pres kopec sbirat kameny... Je to jizni stena, vyzaduje to tvrdsi zimu nez je zatim letos. Kozakov byva taky dobry na bezky (smerem k severozapadu, nebo po hrebeni k Lomnici)Dve sdeleni clanku, a jak odlisnou informaci nesou.Na jedne strane normalni chovani vlastnika,stareho pana - na druhe strane, prectete si to jestejednou: CHKO hlida, aby lezci v LOMU lezenim po leduneposkodili narodni prirodni pamatku... Existujejasnejsi ukazka toho, jaci ...... ty strazci CHKOobcas jsou? ;-)
  • Autor I.L.
  • Datum a čas 20.12.2005 16:01
Reaguj
Lom není veřejný!
Je to soukromý pozemek. A starý pán se tam chodí dívat a zajímá se, co se v lomu děje. Je upovídaný, ale na slušné chování reaguje vstřícně. Naopak na drzé lidi volá policajty.Je rád, když se nejdřív jde k němu podívat na výstavu kamenů, a zeptat se, zda se může do lomu jít lézt. Zdůrazněte, že si tam polezete na své riziko. Uklidní ho to.
  • Autor TomasK
  • Datum a čas 20.12.2005 11:55
Reaguj
Kozákov
Snad jen mi chybí, že v článku není uvedeno, že vstup na pozemek pana Votrubce je zpoplatněn a lezení v národní přírodní památce Kozákov podléhá povolení Správě CHKO.
  • Autor Lezec
  • Datum a čas 20.12.2005 07:54
Reaguj
Celkem 10 příspěvků v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35