Jemná lyžařská technika

Jemná lyžařská technika
SDÍLEJ:
Na lyžování v Itálii by měl pomýšlet hlavně ten, kdo si chce užívat pohodlného lyžování na prosluněných svazích. \"Zataženo je tady průměrně jen každý pátý den,\" slibuje marketingový ředitel jihotyrolských vleků Gerhard Vanzi.
Jak na to Doprava

Itálie je pro občany Česka velmi dobře dostupná po dálnicích. Do Dolomit dojedete za sedm až osm hodin, dál do Alp to trvá přes deset hodin.

V Německu jsou dálnice pro osobní auta zdarma. Do Rakouska lze koupit desetidenní dálniční známku na každé tamní benzinové pumpě, poblíž hranic je prodávají i české podniky. Švýcaři prodávají jen celoroční známky. Italové vybírají mýtné přímo na dálnicích. Některé úseky evropských dálnic jsou zpoplatněné zvlášť. Například most pod Brennerským průsmykem, Tauernský tunel, tunel pod Mont Blancem a Svatobernardský průsmyk.

Naprosté většině placení se dá vyhnout jízdou po vedlejších silnicích, ale zvláště v zimě to nelze doporučit. Mnohá sedla jsou uzavřená, průsmyky nesjízdné a méně důležité komunikace ošetřují silničáři v celé Evropě samozřejmě později a hůře než hlavní tahy.

Proč na lyže do Itálie

* Italové jsou evropské jedničky v úpravě sjezdovek.

* Vlekaři a zaměstnanci všech služeb jsou příjemní, bezprostřední a zároveň zdvořilí.

* Děti jsou v této zemi hlavním objektem péče.

* Na jih od hlavního hřebene Alp bývá většinou slunečno.

* Divoké skalní stěny v okolí sjezdovek jsou úchvatné.

* Ubytování je pohodlné, stylové a nepřipomíná paneláková sídliště jako ve Francii.

* Italská kuchyně je výborná, o alkoholu i nealkoholických nápojích platí to samé.

* Není to z Čech daleko, do Dolomit se vyplatí jet osobním autem.

Co může zklamat

* Mnohé sjezdovky propojují skibusy, které jezdí přes den jen zřídka.

* Z ubytoven musíte na sjezdovky chodit s lyžemi na ramenou.

* Organizační chyby napravují Italové dlouho a zmateně.

* Malé,vzteklé či ubrečené děti si na český vkus dělají co chtějí.

* Především ve spodních částech sjezdovek se jezdí jen po umělém sněhu.

Běžky

Itálie je hned po Skandinávii, Česku a Rakousku čtvrtou velmocí turistiky na běžkách. Většina upravovaných stop vede údolími okolo hospůdek a barů, nebo v pásmu lesa a je tedy chráněná před větrem. Za dobrého počasí ovšem stojí za to vyrazit až do širokých sedel mezi skalní velikány, protože takovou atmosféru velehor nelze zažít nikde jinde na světě.

Článek ve zkrácené verzi vyšel v Hospodářských novinách.

Z toho ovšem vyplývá, že se často jezdí na umělém sněhu.

Jednotlivá střediska mnohdy nejsou propojená vleky, a tak se využívá dopravy skibusem. Na vzdálenější místa jedou autobusy i dvě hodiny, protože se proplétají serpentinami ze sedla do sedla.

Kdo jezdí raději autem, musí počítat s nasazováním sněhových řetězů. Při jízdě do nepřehledných zatáček nesmí zapomenout na klaxon, protože na silnici se místy vejde jen jedno auto.

Nabrušte hrany

I na jednoduché sjezdovky je potřeba dobré, nejlépe carvingové lyže s ostrými hranami. Italové totiž téměř na všechny tratě stříkají umělý sníh a potom ho dusají rolbami, až se z něj stane velmi tvrdý firn. Mnohdy je proto na lyžařské areály již od února groteskní pohled. Na loukách kvetou hořce, začíná se zelenat tráva a mezi tím vedou upěchované bílé dálnice plné lyžařů.

Návštěvník na oplátku musí oželet alpské prašanové sjezdy ze čtyřtisícových výšek, krkolomné sjezdovky i velké snowparky.

Pravověrného lyžaře však mile překvapí, že se mu pod nohama bude plést jen málo snowboardistů. "Italové milují jemnou techniku a snowboarding je sport plný hrubé síly," komentuje tento fakt s jemnou nadsázkou lyžařský instruktor z údolí Fiemme Sergio Zorzi.

Itálie je jedna z mála zemí v Evropě, která povoluje heliskiing, tedy vynášení lyžařů vrtulníkem do jinak nedostupných míst a sjíždění dlouhých svahů v panenském terénu.

Dobrou evropskou chuť

Vliv jižní Itálie a severního Rakouska je v italských Alpách cítit na každém kroku. Můžete ho i ochutnat. Směsice horských tučných jídel s lehkými pokrmy mořského pobřeží se tu slévá do někdy bizardních kombinací. Jí se tu rizoto, těstoviny a mozarella, ale také špekové knedlíky, jablečné sladkosti, špenátové závitky, kaštany a dýně.

Bydlí se hlavně v obcích v horských údolích. Ceny zájezdů jsou o něco nižší než do Francie a přijdou jednoho člověka na týden na nějakých deset až patnáct tisíc korun. Apartmány jsou ovšem větší a pohodlnější a v ceně bývá většinou polopenze, nebo aspoň snídaně.

Dolomity

Itálie jsou pro lyžaře především Dolomity. Všechny sjezdovky a vleky jsou tu spojené do jednotné permanentky Dolomiti Superski. Ta obhospodařuje okolo pěti set lanovek a vleků a dvanáct set kilometrů sjezdových tratí.

O majestátní a dramatické pohoří se dělí dvě provincie. Jižní Tyrolsko se rozkládá více na severu u hranic s Rakouskem a má slunečnější počasí, protože ho kryje hlavní hřeben Alp proti studeným severním větrům. Trentino v jižní polovině Dolomit zase nabízí teplejší klima a více italskou, než rakouskou atmosféru.

"Pro italské klienty jsme s Trentinem konkurenti, ale pro zahraniční lyžaře se prezentujeme jako jeden celek," říká šéf jihotyrolské propagace Christoph Engl.

Trentino: slunečné svahy

Italské lyžování splývá českým lyžařům s Dolomity a ty zase s provincií Trentino. Ve skutečnosti se jedná o jižní část tohoto pohoří. Pro naprosté začátečníky je jedno z nejlepších míst středisko Catinaccio německy zvané Rosengarten. Z obce Vigo di Fassa vede lanovka do údolí, ve kterém je několik lehkých sjezdovek ukrytých v lese. "Chloubou střediska je Tombova sjedovka, kde mistr trénoval obří slalom," pyšně říká manažer tridentské turistické centrály Carlo Guardini. Jeden úsek na ní je hodně prudký i pro dobré lyžaře.

Klasické lyžování pro celou rodinu nabízejí střediska v údolí Fiemme. V horních částech jsou obvykle středně těžké sjezdovky a v lese je možno sjíždět široké turistické tratě. Nejznámější z nich je Cavalese, odkud se jezdí na vrchol Cermis. Ještě před pár lety tam vedla lanovka v závratné výšce sto metrů nad údolím, ale potom ji i s dvaceti lidmi strhla při tragické nehodě americká stíhačka. "Novou lanovku postavila místní vláda za tři měsíce," říká Carlo Guardini a dodává: "Vede těsně nad zemí, aby ji nemohlo zasáhnout žádné letadlo."

Podobné svahy nabízí i areál Alpe Luisa, na které se dá dostat z obcí Moena nebo Bellamonte. Český lyžař se může cítit jako doma na tratích středisek Paganella nad Trentem a Tognola v San Martino di Castrozza. Vedou totiž převážně lesem a jejich sklon i šířka se neustále mění. Lyžaři si zde vyberou od nejtěžší černé po lehkou modrou. O červené sjezdovce Tognola I. pějí Italové chválu a občas na ní pořádají domácí mistrovství ve sjezdu. "Je to nejhezčí a nejpopulárnější sjezdovka v celých Dolomitech," ubezpečuje psycholog a zároveň učitel lyžování Marco Zorzi z nedalekého údolí Fassa.

Kuriozitou a klenotem v jednom je pro dolomitské lyžování Marmolada. Z této třítisícovky se sjíždí v zimě i v létě po ledovci. Lanovky včetně historické babičky pro dva stojící pasažéry, kteří musejí naskakovat za jízdy, vedou od jezera Fedaia, nebo ze střediska Malga Ciapella. Lyžování po ledovci není nijak zábavné ani sportovně náročné, nahoru se vyplatí vyjet především kvůli nejlepšímu rozhledu v celých Dolomitech.

Mezi známější lyžařská centra patří ještě sjezdovky v okolí Karerského jezera spojené do skicentra Latemar, pod sedlem Sella v Canazei a v okolí olympijského městečka Cortina dAmpezzo.

Jižní Tyrolsko: v alpském závětří

Region Jižní Tyrolsko (též Alto Adige) je vklíněný mezi rakouské Tyrolsko a italské Trentino. Do roku 1919 patřilo Jižní Tyrolsko historicky k Rakousku, a proto se tu mluví převážně německy. Samozřejmě se domluvíte také italsky a v zapadlých koutech několika údolí uslyšíte ještě románský jazyk ladino místních starousedlíků Ladénů.

Přímo na tyrolsko-trentinských hranicích se jezdí celodenní okružní jízda Sella Ronda. Čtyřicetikilometrový okruh propojuje pět údolí, které lze pohodlně objet pomocí lanovek a vleků po sjezdovkách.

Symbolem jihotyrolského lyžování je Kronplatz. Kopec vypadá jako neforemná buchta připlácnutá mezi štíty vznosných ostrých tvarů, ale má pro lyžaře jednu úžasnou výhodu - sjezdovky z něho vedou do všech stran. Mohou tedy celý den strávit na sluníčku, nebo naopak neustále brousit tvrdé sjezdovky ve stínu.

Typicky dolomitské sjezdovky mezi skalními štíty najdete například ve Val Gardena, údolí Icarco nebo okolí majestátní Civetty. Spíše alpské terény jsou na ledovci v Alta Badia.

Za návštěvu stojí ledovcové vysoko položené údolí Senales nejen kvůli lyžování, ale také proto, že tady byl nalezen slavný Ötzi. Odtud se pokoušel přejít bojovník, kterého před pár lety našli turisté zamrzlého v ledovci, přes hory. Stalo se tak před 5300 lety pod horou Punta Finale ve výšce tři tisíce metrů nad mořem.

Alpy: vysokohorské lyžování

Na italské straně hlavního hřebenu Alp nenajdeme jen pohodové nízko položené skiareály, ale také drsné vysokohorské terény. Táhnou se podél hranic s Francií a Švýcarskem. Tady se urputně bojovalo o Savojsko stejně jako v Dolomitech o Jižní Tyrolsko, ale o sto let dříve. Proto tu najdeme také spousta vojenských památek jako pevnosti, zbytky opevnění a bývalé vojenské cesty, po kterých dnes mnohdy vedou sjezdovky.

Příkladem je přeshraniční oblast San Bernardo, kde jednotná permanentka platí pro italskou část Thuile i francouzskou Rosiere. Prašan v zastíněné Itálii okolo průsmyku Malý svatý Bernard můžete během pár minut vystřídat za slunečnou Francii. Že jste ve Francii, poznáte podle dvou věcí: sjezdovky budou náhle daleko hůře upravené, než od pečlivých Italů, a na hranicích minete staré opevnění.

Grandiózní lyžování můžete zažít v Courmayeru, který je centrem alpinismu pod majestátním Mont Blankem. Stejně jako na Marmoladě zde nejde v první řadě o sjezdovky, ale spíše o zážitky z překrásných hor. Lanovkou se totiž můžete přehoupnout přes ledovec Mer de Glace na skalní věž Ag. du Midi a sjet dolů do francouzského Chamonix. V tu chvíli si připadáte jako pavoučci zavěšení na laně tváří v tvář největším alpským kamenným obrům. Návrat vede silničním tunelem pod nejvyšší evropskou horou.

Courmayer je zároveň nejlepším místem, odkud startují vrtulníky na heliskiing. Obvyklý scénář vypadá tak, že družstvo se nechá z Itálie vynést na vybrané sedlo vysoko v horách a odtud pod vedením horského vůdce sjíždí žlaby a kuloáry do Francie, kam vedou nejlepší trasy.

U hranic se Švýcarskem jsou známé především Ortler arena a Cervinie. První je sice nazvaná podle nejvyšší hory tehdejšího Rakouska-Uherska, ale jedná se spíše o rodinnou oblast na úpatí tohoto velikána.

Za to Cervinie, to je jiný šálek čaje. Nejvyšší sjezdovka Evropy vede až z vrcholu Malého Matterhornu ze čtyřtisícové výšky. Není výjimkou, že se tu lyžařům z českých nížin udělá napoprvé špatně. Ani po aklimatizaci tady není úplně lehké jezdit, protože člověk se tu zadýchá a unaví daleko rychleji, než v níže položených střediscích. Výhled na slavný Walliský hřeben čtyřtisícovek od Matterhornu pod Monte Rosu však za námahu stojí.

Horydoly o lyžování v Itálii

Val Senales

Passo Tonale (3 díly)

Marmolada

Jižní Tyrolsko

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

to je hrozný....
to se nedá dočíst do konce, adrenalin mi cáká ušima :-)
  • Autor Jiří
  • Datum a čas 3.1.2006 15:58
Reaguj
autore
Itálii buď moc neznáte, anebo příliš kategoricky zevšeobecňujete vaše konkrétní zkušenosti....je to jako s tou Amerikou, cokoliv řeknete, tak to je do jisté míry pravda. Cháchá
  • Autor Jiří
  • Datum a čas 3.1.2006 15:52
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

ŽITNÝ OSTROV Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

rkdtmgyr price of prednisone 5mg, 26.4.2024 16:27, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11