Pri Dunajci som sa narodil

Pri Dunajci som sa narodil
Dunajec, zimný splav 2012.
Autor snímku Pieniny sport centrum
SDÍLEJ:

Dunajec je nejkrásnější slovensko-polská řeka. Poláci z ní sice mají více, pramení u nich a na konci své poutě ústí do Visly, ale nejúžasnější úsek je Prielom Dunajca na státní hranici. Modrá voda proráží bílé skály Pienin pokryté zelenými lesy. Drahomír Kuc provozuje na Dunajci půjčovnu lodí Pieniny sport centrum.

Jak na to

Dunajec. Odporúčané úseky

1. deň: Novy Targ - Niedzica
2. deň: Lysá nad Dunajcom - Červený Kláštor alebo Kroscienko
3. deň: Červený Kláštor (Kroscienko) - Wietrznica (za Tylmanowou)
4. deň: Wietrznica - Stary Sacz

Dunajec je turistům známý především kvůli pltím. Jsou to folklórní předchůdci novodobých raftů.

Návštěvník si zaplatí splutí, nasedne spolu s desítkami dalších na lavičky na široké lodi, pltník se odrazí bidlem a splaví své klienty po obvyklé trase.

Ne každému to stačí. Proto se Dunajec splouvá také na raftech, kanoích a kajacích. Drahomír Kuc k tomu mnohým vodákům pomáhá. Provozuje půjčovnu lodí Pieniny sport centrum v Červenom Kláštore.

Doporučuje splutí nejen nejznámějšího úseku Prielom Dunajce, ale také plavbu dál do Polska. "Našťastie nás povodne nijako nepostihli, priehrada v Niedzici splnila svoju úlohu dokonale," s úlevou konstatuje Drahomír Kuc.

ROZHOVOR Drahomír Kuc

Půjčujete lodě na Dunajci. Proč jste si vybral právě tuto řeku?

Pri Dunajci som sa narodil a okrem pár rokov žijem stále pri tejto rieke. Keď som rozmýšľal čo budem v živote robiť, padla voľba na záľubu z detstva - vodný slalom a splavovanie riek. Postupne sme vybudovali vodácku základňu s kompletným vybavením, zázemím, kempom, stráženým parkoviskom a servisom pre vodákov. Pokrývame rieky Dunajec a Poprad na celom ich toku.

O Dunajci se někdy říká, že je to nejhezčí řeka v Polsku i na Slovensku. Existují také jiné řeky v obou zemích, které by Dunajci mohly konkurovat? Napadá mne třeba Belá, Biebrza, Czerna Hanza, Kamienna...

Rieka Dunajec zvlášť úsek Prielom Dunajca, ktorý spadá do Národného parku Pieniny, je jedným z najkrajších miest pre vodákov v Európe. Dunajec vytvára štátnu hranicu medzi Poľskom a Slovenskom na úseku 18-tich kilometroch. Vodácky môže Dunajcu konkurovať rieka Belá vo Vysokých Tatrách, ktorá je o niečo obtiažnejšia, jej nevýhodou je že tečie len na jar, keď sa topia v Tatrách snehy. Dunajec je splavný celoročne. V juhovýchodnom Poľsku sa podobná rieka nenachádza, za zmienku stojí len rieka Bialka, ktorá sa vlieva do Dunajca v Niedzici, je splavná len na jar aj to len niekedy. Je však dosť znečistená stavebným odpadom a lomovým kameňom, zvlášť v dolnom toku.

Jaký úsek je na Dunajci nejkrásnější pro toho, kdo si poprvé sedne do lodi?

Najkrajší a najnavštevovanejší úsek je spomínaný Prielom Dunajca, ktorý je vhodný aj pre úplných začiatočníkov samozrejme pod dohľadom skúseného vodáka. Úsek je dlhý 10 km a splav trvá do dvoch hodín. Okolo rieky cez les vedie zaujímavý náučný chodník, ktorým sa vodáci môžu vrátiť peši, alebo na bicykli späť. Cez letnú sezónu funguje aj kyvadlová turistická autobusová doprava na návrat po splave. Ako doplnok k vodnej turistike môžu vodáci využiť turistikou v Pieninách, výstupom na Tri koruny (982 m n.m) a Sokolicu (747), kde sa nachádzajú vyhliadky, alebo návštevou hradov a múzeí v Červenom Kláštore, Niedzici a Starej Ľubovni.

Je možné zhruba popsat jednotlivé úseky, které se na Dunajci splouvají?

Na Dunajci sa najčastejšie splavuje úsek Lysá nad Dunajcom - Lesnica (18 km, 4-5 hod.). Ako viacdňové putovanie odporúčam splaviť Dunajec od Nového Targu alebo Lysej nad Dunajcom do Nového Saczu. Nástup na vodu je v Novom Targu, splav je pri nízkej hladine nenáročný, odporúčam preniesť vodné stupne. Úsek ukončíte v Priehrade Niedzica napravo pri ústí Bialky je kemp (4-6 hod) alebo kemp pod dolnou priehradou. Hlavnú vodnú nádrž môžte prepádlovať a spodnú vyrovnávaciu je potrebné obísť. Pod spodnou piehradou je nástupné miesto v Lysej nad Dunajcom / Sromowce Wyzne, ktoré využíva väčšina vodákov. Za upozornenie stojí vyberanie poplatku na poľskej strane za vstup do Pienin aj po vode vo výške 4 ZL za osobu, na slovenskej strane je splav bezplatný. Ďalší vodácky kemp sa nachádza v Červenom Kláštore priamo pod Troma korunami pri ústí potoka Lipník. Pokračovať možte do mestečka Kroscienko, za mostom na pravo je veľký kemp. Ďalší kemp je pri vodáckom kanáli Wietrznica za obcou Tylmanowa, posledný kemp sa nachádza za Starým Saczom na sútoku Dunajca a Popradu. Za Novým Saczom je vybudovaná priehrada a ďalej rieka tečie pozvoľna otvoreným nezaujímavým územím.

Doporučoval byste ke splutí celou řeku z Nowego Targu až do Visly? Třeba jako týdenní akci? Nebo je dolní tok nesjízdný?

Na Dunajci môžte stráviť cca 2-4 dni podľa úseku, ktorý si zvolíte, na rieke Poprad sa dá stráviť cca 3-4 dni na úseku od Starej Ľubovne alebo Malého Lipníka do Nového Saczu. Rieky Dunajec a Poprad svojou krásou a blízkosťou priamo nabádajú na týždňové vodácke putovanie a atraktívne okolie ponúkajú možnosti na krátke výlety do okolia. Obtiažnosť Dunajca a Popradu pri nízkej hladine WW 1+ až WW 2 je splavný pre otvorené lode do výšky 100 cm. Uzatvorené lode a rafty WW 3 do 200 cm. Nad 200 cm je plavba zakázaná (SHMU stanica Červený Kláštor).

Ještě se vrátím k vaší půjčovně v Červeném Klášteru. Půjčujete lodě také na jiné řeky či potoky v okolí?

V našej požičovni si vodáci môžu zapožičať kajaky, nafukovacie či plastové kanoe, rafty a kompletnú vodácku výbavu na rieky Dunajec a Poprad, samozrejmosťou je doprava lodí na určené miesto. Prevádzkujeme taktiež školu kanoistiky a neskúsený klienti si môžu prenajať vodácku výbavu aj s inštruktorom.

SERIÁL Polské řeky

VIII. Utajená přehrada Solina?
VII. Gižycká země na kajaku po jezerech
VI. Rybolov na Mazurech
V. Vojtěchova poslední cesta
IV. Dva týdny na Krutyni
III. Na vodu v Dolním Slezsku
II. Wkra, nížinná říčka u Varšavy
I. Biebrza, polská Amazonka


Zobrazit místo Europe river na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,... celý článek

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.

Diskuse

Instagram Provider AdrianDuawn, 24.4.2024 9:17, 9 příspěvků
OLanebal IsmaelEvirm, 24.4.2024 9:13, 3 příspěvky
mzpzgzqy lisinopril 102, 24.4.2024 8:52, 16 příspěvků
hpxzzvke buy prednisone 50 mg, 24.4.2024 8:38, 130 příspěvků
cuuvpwphj valtrex for sale cheap, 24.4.2024 8:26, 3 příspěvky
cwbrpetc best price tadalafil online canada, 24.4.2024 8:16, 16 příspěvků
cdwzyqry prednisone over the counter canada, 24.4.2024 7:55, 130 příspěvků
Легально уменьшить ндс GeorgeKam, 24.4.2024 7:37, 9 příspěvků
divjrupe buying prednixone for animals, 24.4.2024 6:52, 130 příspěvků
mcamnwba price of prednisone 5mg, 24.4.2024 6:18, 130 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23