Kolo se už do vlaku nevyplatí!

Kolo se už do vlaku nevyplatí!
Cyklisté v údolí Mohelky se mohou schovat před deštěm v mnoha autobusových zastávkách.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

České dráhy nezdražily s novým jízdním řádem pouze jízdné, ale platí se také více za přepravu kol. Doprava kol podražila o celou třetinu! Vyzkoušeli jsme tedy jízdu po středně frekventované trati z Mnichova Hradiště do Liberce.

Místo původních dvaceti korun se za kolo platí od prosince 26 korun. Je nutno počítat s tím, že za každý přestup se platí tato částka znovu.

Vlak je dražší než auto

V porovnání s automobilem se tedy už cyklistům nevyplatí jezdit vlakem. České dráhy tímto zdražením překročily Rubikon.

Zdražení dopravy bicyklů vlakem proběhlo nenápadně a pro cestující téměř utajeně. Ještě o vánočních prázdninách se průvodčí ve vlacích omlouvali cestujícím, že o zdražení nemohli vědět, ale budou muset zaplatit o 33 % více než byli zvyklí.

Kolik to stojí?

Otázku, zda má ještě ekonomický smysl cestovat s kolem po železnici, tedy státní dopravce vyřešil za cestující: NE!

Po Vánocích jsme vyzkoušeli přesun z Mnichova Hradiště do Liberce. K tomu jsme museli přijet do Hradiště po vlastní ose, protože jsme měli základnu v Mukařově, kam žádná železnice nevede.

Autem za 250 Kč

Silniční trasa Mnichovo Hradiště - Liberec měří necelých čtyřicet kilometrů. Autem trvá jízda něco mezi půlhodinou a třičtvrtěhodinou. Při dnešní ceně benzínu a se spotřebou devět litrů na sto kilometrů (průměrná spotřeba auta 8 litrů + 1 litr kvůli bicyklům na střeše) přijde benzín na sto korun. Dalších sto padesát korun spolkne opotřebení auta podle oficiálních směrnic pro služební osobní vozy.

Suma sumárum: Autem trvá vybraná trasa maximálně 45 minut a veškeré náklady na auto stojí 250 korun. Máte volnost pohybu, vyjedete odkud chcete a dojedete přesně kam potřebujete.

Vlakem za 512 Kč

Rychlíkem trvá jízda z Mnichova Hradiště do Liberce přesně hodinu, osobák se plouží dvě hodiny, ale některé spoje jsou ještě pomalejší. V Turnově se přestupuje.

Jízdné za čtyři osoby stojí 304 korun. My jsme tuto neuvěřitelně vysokou částku srazili pomocí víkendové slevy pro skupiny na 160 korun. Pokud vám poradí ochotná pokladní tak jako nám, máte vyhráno. Jinak se ve složitém systému slev budete muset orientovat sami.

Za čtyři kola zaplatíte kvůli přestupu dvakrát sto čtyři koruny.

Suma sumárum: Vlakem pojedete na vybrané trase jednu až dvě hodiny. Čtyři lidé s bicykly zaplatí základní cenu 512 korun, dva cyklisté zaplatí 256 korun. Cenu lze snížit využitím slev, ty jsou však výhodné jen pro skupiny, nebo časté cestující. Navíc budete vázáni na jízdní řád, k nádraží se budete muset dopravit sami a cíl vaší cesty také bude možná jinde, než kam vede železniční trať.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Kombinovaný doklad 2
Otázka zní jaké jsou skutečné náklady na obtěžujícího cyklistu když za každý přestup se k jízdence naúčtuje 26Kč ale zároveň jsou ČD ochotné někoho za pouhopouhý něco více než dvojnásobek této částky(dvoudenní za 60Kč- to máme 30Kč/den zisk pro ČD bez omezení přestupů atd) a zároveň záleží na tom jestli vozíte svoje kolo nebo kolo z ČD půjčovny(to je totiž přepravováno úplně zdarma). ČD svými podmínkami uměle navyšuje cenu(extra přirážky v tzvn. Občanském jízdném + obdobně) a vytváří překážky a nesmyslná omezení aby své zákazníky donutila buď a) nejezdit vlakem b) donutit využít nějakou z milionu slev(a jak víte sleva nikdy není zadarmo), nechceš slevu tak zaplať(klidně i jednou nebo několikanásobně tolik než jiný poslušný častý slevový zákazník který za stejnou službu(přepravu o délce X kilometrů z bodu A do bodu B)).Na stránkách ČD je u Občanského jízdného(které je regulováno zákonem)uvedeno že toto jízdné stejně využívá jen minimum zákazníků(které neoslovila jiná jejich nabídka z tarifů) v čemž já spatřuji diskriminaci nebo neoprávněné zvýhodnění skupin zákazníku oproti jiným kdy buď skupina A doplácí navíc skupině B to že si vozí zadky levněji, a nebo od skupiny B ČD nepožadují úhradu skutečné výše nákladů na tuto službu a co jim chybí si stejně vyžádají od státu a rozpočtů obcí. Buď tedy ČD obcházejí zákon a svými slevami přepravují zákazníky za jiné ceny(výrazně nižší z hlediska Kč/km) než Občanské jízdné nebo tarifní politika má program cileně a systematicky terorizovat a cenově pokutovat občasné zákazníky.Navíc v situaci kdy poškozený je především zákazník bez nějaké reálné možnosti se domoci náhrady, a příkrý rozpor v tom že si ČD hodlá nechat uhradit soudně své fiktivní náklady za zpoždění(poškozeným zákazníkům je vypláceno standartně kolik Kč/minutu čekání??- tuto "smluvní pokutu za nedodržení očekávané kvality přepravy" nemohu najít v tarifu ČD). Dále by mělo být obvyklé že za polovinu služby by měla být poloviční cena( směrodatným ukazatelem je pro mě osobně jednoznačně číslo cena/kilometr cesty, jak by se vám líbilo kdyby vám elektroměr počítal kWh podle toho jestli je zrovna zataženo, prší nebo je vánice a jestli spotřebováváte zrovna hodně nebo si jenom svítíte žárovkou nad knížkou- tato situace). Z hlediska obecného smyslu spravedlnosti by cena za zavazadlo měla být jedna(jeden přestupný poplatek za kolo) neboť za jednu službu(jedu vlakem, mám jízdenku,+zaplatil sem za to že si kolo táhnu sebou) jsem kasírován tolikrát kolikrát se přestupuje což jako cestující nemůžu ovlivnit. Ach jak by to bylo jednoduché kdyby byl poplatek za kolo stanoven například 15-30procent příplatek k ceně jízdenky- pro všechny stejně bez rozdílu ras názorů atd- jedu kousek zaplatím kousek navíc, jedu dál zaplatím o trochu víc.
  • Autor Jirka
  • Datum a čas 23.3.2007 10:31
Reaguj
Marku, úplně s tebou souhlasím, jen si myslím, že by ČDmohly lépe reagovat na možnost braní kol. Trošku pružnosti by neškodilo. Opravda není vzácností, že kolo do vlaku se nevejde i při snaze personálu. Prostě sestava vlaků nepočítá, že vzrůstá počet turistů. I ta cena je zbytečná. Vedení ČD by si mělo uvědomit, že když donutí cestujícího abypoužil auto, nepojede ten cestující ani nazpět. Kola by měla se vozit co nejlevněji, přibylo by cestujících a ty by to zaplatili. Hledat ekonomiku u hromadné dopravy je chybou. Je to jednostranný pohled tzv ekonomů.
  • Autor petr
  • Datum a čas 30.1.2007 11:56
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Ceny atd.
Když to tak počítám, tak mi to vychází na 1 korunu na kilometr. Ato je moc peněz.? Od nás je do Hradce 10 km. Dúchodce platí zpáteční,což je 20 km celých 11 kč. Tak by nemohl fungovat žádný soukromý dopravce. I ti slavní autobusáci jsou tvrdě dotovaní státem. Prostě hromadná doprav je vždy prodělečná přímo. Nepřímo zas ušetří peníze naekologii. Což u aut se říci nedá.
  • Autor petr
  • Datum a čas 30.1.2007 11:49
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Ceny atd.
NOdráhy toje bordel.... my jeli jednou s bráchou do plzně..asi 100km vlakem, pro jednoho by to stálo 98 korun(to bylo už trochu dřív) no a když sme si koupili jízdenku společnou pro dva tak sme dohromady zaplatili 92 korun.... no tak asi kdybynás jel celej vlak tak jedeme zadarmo či co...
  • Autor xxxak
  • Datum a čas 17.1.2007 16:17
Reaguj
Kombinovaný doklad
Nejvýhodnější je kombinovaný doklad. Za 60,-Kč můžeš jezdit dva dny. To znamená, že na ten doklad jezdím v sobotu i neděli. Já jsem zkušebně stihl Vídeň a zpět.Jsem z F-M, vlastním seniorpas a vyjel jsem z F-M osobním vlakem ve 3,15 a s 2 přestupy jsem byl po 8,00 hodině v Břeclavi. V 16,00 jsem byl ve Vídní a druhý den v 9,00 odjezd z bivaku za Vídní do Břeclavi a odsud osobním vlakem zpět do F-M. Doma jsem byl ve 22,30 hod. Jelikož na seniorpas jezdím osobákem a spěšným vlakem zdarma výlet do Vídně mě stál pouhých 60,-Kč
  • Autor Šaman
  • Datum a čas 17.1.2007 11:12
Reaguj
cyklisti?
Řešíte tady jestli 40km autem nebo vlakem, já bych to jel rovnou na kole a byl bych akorát připravený na pěknou vyjíždku,vždyť časově to je max 1,5 hodiny, takže jsem někde mezi časem auta a vlaku.
  • Autor Kamil
  • Datum a čas 17.1.2007 09:36
Reaguj
jenže víc přestupů než tři, znamená pořád někam přetahovat, nakládat a skládat kola... to se opravdu vyplatí jet spíš tím autem :-/ Nehledě na prodlevy mezi překládáním, spoje na sebe zas až tolik nenavazují.
  • Autor simeon
  • Datum a čas 11.1.2007 12:51
Reaguj
Re: Re: Trochu jednostranný pohlad.
ne-e, on jistojistě vystoupí z vlaku, a domů kolo donese na zádech protože je ještě pod vlivem i po těch pár hodinách jízdy mašinkou :-D
  • Autor PITkin
  • Datum a čas 11.1.2007 12:46
Reaguj
Re: Trochu jednostranný pohlad.
no nevím, ale pokud si dáš pivo, tak už nemůžeš sednou ani na to kolo, nejen do auta. Vidím to tak... když čekáš hodinku na vlak, tak si dáš pivko aby ti ty dvě hoďky vlakem rychleji ubíhaly. Když jsi autem, tak naložíš kola, a za hodinku si můžeš popíjet pivko doma... takže jak to vidíš teď? Taky jsi docela jednostranně zaměřený - se mi zdá...
  • Autor simeon
  • Datum a čas 11.1.2007 12:43
Reaguj
Re: Slevy
Otázkou je, když o té slevě nevím, pokladní mě ji sama od sebe nenabídne (a nikdy nenabídla) jak zjistím že jsem byl vlastně ošízen? ;-)ČD dráhy jsou prostě moloch, který by se měl nad sebou zamyslet.....
  • Autor Gogo
  • Datum a čas 11.1.2007 10:06
Reaguj
Celkem 29 příspěvků v diskuzi


Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,... celý článek

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.

Diskuse

Gichardpow Dichaelrerce, 24.4.2024 21:21, 3 příspěvky
xlipumvc tadalafil 5 mg tablet price, 24.4.2024 21:17, 117 příspěvků
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23