Makedonské vojenské mapy

Makedonské vojenské mapy
Turistické hole v akci.
Autor snímku Bernd Ritschel - Leki
SDÍLEJ:

Makedonie je krásná země. Kam oko dohlédne se rozprostírají oblé travnaté kopce a hřebeny, po nihž se prohání jen vítr a stáda ovcí. Sem tam přiběhne ovčácký pes a pak se brzy objeví bača. Skupinky českých trekařů a turistů nečekejte, skoro žádní sem nejezdí.

Jak na to

Doprava do Makedonie

Letecky: Z Česka je možné letět přes Budapešt nebo Vídeň do Skopje. 4 hodiny

Autem: Přes Brno, Bratislavu, Budapešt, Bělehrad po dálnici na jih před Novi Sad do Skopje. 16 – 20 hodin

Vlakem: Z Prahy EC vlakem do Budapešti, pak nočním vlakem do Bělehradu, z Bělehradu přimo do Skopje. Riziko zpoždění při zpáteční cestě. 25 hodin

Doprava v Makedonii

Taxi: V Makedonii neexistuje hromadná doprava, proto veškerou dopravu obstarávají taxi. S poptávkou klesá i cena. Taxi je v Makedonii levné.

Autobusy: Autobusy zajišťují dopravu jen mezi většími městy.

Vlaky: Tratí je málo. Vlakem se dá jet v podstatě jen ze Skopje do Bitoly, tedy na Pelister. Nebo ze Skopje do Srbska směr Bělehrad.

Jídlo

V Makedonii je typicky balkánská kuchyně s prvky řecké a albánské.

Pljeskavica: Plátek mletého masa opečený na kontaktním grilu, vkládá se do housky se zeleninou. 70 DIN

Ražnič: Různé druhy masa na špízu s cibulí, slaninou a zeleninou. 90 DIN

Tavče Grav: Fazole v paprikové omáčče podáváné s bílým chlebem. 60 DIN

Saláty: Šopský, řecký a makedonský dostanete úplně všude. 40 – 80 DIN

Kontrastem ke krásné přírodě je množství odpadků, které se všude se válí.

Sedíme s kamarády v hospodě a Standa verbuje: "Kdo chce jet příští srpen do Makedonie na trekking do hor?" Jdeme do toho. Příště Standa pověřený plánováním donesl jen automapu, a tak dost pochybuji, že je trekking po horách v Makedonii vůbec reálný.

Mapy 1:100 000 BITOLA (13 MB), LERIN (13 MB), OHRID (14 MB), SKOPJE (16 MB)

Jak se dostat k mapám

Makedonie je země, kam nejezdí davy turistů za památkami, na pláže a už vůbec ne do hor. Jediná mapa, která se dá sehnat, je automapa v měřítku 1:260 000. Turistické mapy pro Makedonská pohoří jednoduše neexistují. Hledali jsme po pražských speciálkách na mapy a průvodce, ale žádná mapa prostě neexistuje.

Vydal jsem se znovu na internet vyzbrojen azbukou a do Googlu zadal планинари neboli planinari - česky vysokohorští turisté. Byla to dobrá stopa, která vedla do jednoho horolezeckého oddílu přímo v Skopje. Jsem rád, že odpověděli na email plný mých všetečných otázek.

Hlavně této: "Do you guys know, if there are any maps good for trekking in Macedonia?" Odpověď zněla slibně: "Turistické mapy v Makedonii neexistuji, ale máme vojenské mapy s dobrým měřítkem." Díky vojenským mapách 1:100 000 jsme skutečně mohli začít plánovat cestu do makedonských hor v konkrétnějších obrysech.

Bezpečná země

V Makedonii je bezpečno. Objektivní nebezpečí hrozí jen bezprostředně u albánské hranice v pásmu do deset kilometrů od ní. Všude jinde jsou lidé pohostinní a rozhodně vlídnější než v Česku. Pomoc se neodmítá.

Vše je "No problem, neřeš to." Na rozdíl od naší země, kde je vše svázáno pravidly, zvyklostmi nebo zákony. V Makedonii není jako u nás na každém rohu policajt nebo kamera, hledící lidem do talíře nebo do auta. Přístup k životu je pohodový a bez stresu. Cítili jsme se v Makedonii opravdu dobře.

Kam na hory

Makedonie je velmi hornatá země. Nejvyšším pohořím je Korab a Shar Planina na západě při albánské hranici. Nejvyšší vrchol Korab (2750 m n.m.) je dostupný jen jednou ročně za asistence policie. Shar Planina je taky jedno z méně bezpečných míst.

V centrální části Makedonie na jih od Skopje začíná rozlehlé a travnaté pohoří Karadžica, na které se napojují Dautica a Jakupica na jihovýchodě. Karadžica je opuštěné pohoří. Právě svou opuštěností a rozlehlostí si získala naše srdce.

Nekonečné trávnaté pláně lemují oblé hřbety a vrcholy. Jen místy se objevují plazivé jalovce nebo borovice kleč. Jinde jen tiše sviští tráva ve větru. Prameny vody jsou vzácné.

V oblasti na jihu země mezi Prespanským a Ohridským jezerem se táhne hřeben Galičica.

Národní parky Pelister a Mavrovo

V Makedonii jsou dva hlavní národní parky. Navštěvovanější je Pelister, kde jsou dokonce značené cesty, podobně jako v Rakousku bílo-červeným terčem. Na Pelisteru jsou dvě horské chaty Kopanki a druhá chata Golemo jezero. Jezera v pohoří Pelister jsou ledovcového původu, jedná se o nejjižnější projev ledovcové činnosti z poslední doby ledové.

Na břehu Golema jezera stojí útulná horská kamenná chata. Chatař vaří skvělá smažená vajíčka s opečenou klobásou, k tomu chleba opečený na plotně. Na stole nechybí Skopsko piva a pálivé papriky.

Druhým národním parkem je Mavrovo, který se rozkládá na východě země mezi městy Gostivar a Mavrovo. Centrum parku je na břehu velké přehrady. V okolí je mnoho horských hřebenů, kde se dají podniknout různé treky. Jsou to nejkrásnější hory, které Makedonie nabízí.

V Mavrovu je také velké lyžařské středisko. V jeho okolí jsou terény zaslíbené pro freeride. Tak jako se v Makedonii nedodržují dopravní předpisy, pro lyžování ve volném terénu také žádné omezení neplatí.

V Mavrovu jsou známé především dva velké treky. První je okruh kolem jezera, který zabere dva až tři dny. Druhý vede z Mavrova, přes horu Medenica do Galičniku a pak do kaňonu řeky Radika.

Horydoly.czHLAVNÍ MĚSTO: Cyril a Metoděj ve Skopje

Perla Makedonie

Ohrid je starobylé město u stejnojmenného jezera. V Ohridu působili učenci Cyril a Metoděj, kteří na naše území přinesli písmo. Jsou zde i pozůstatky z osídlení Římskou říší. Ve městě a okolí se nachází kolem 365 kostelů každý zasvěcený jinému svatému na každý den v roce.

Ohridské jezero je jedno z nejhlubších na evropském kontinentu. Je v něm průzračně čistá a modrá voda. Říká se mu makedonské moře a skutečně tak vypadá. Ohrid je zároveň nejluxusnější makedonské letovisko s hotely, obchody, plážemi. Ve městě je spousta kaváren a barů.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Mapy II
Ahojte, mapy volně k využití jsou k dispozici také na stránkách http://www.makpetrol.com.mk/planinari/pavelmaps.asp
  • Autor Iva
  • Datum a čas 18.8.2011 17:04
Reaguj
Ahojky, zdravím všechny, co se tam chtějí podívat. Já osobně tam jezdím každý rok, sama jsem Makedonka=) a opravdu je to bajecny relax. Pelister je super tip. Co se týká jezer, doporučila bych spíš Ochridské nebo Prespan, třeba Dojran tak lákavý není. Popravdě.. jsem moc ráda, že i o zažitky v téhle malé zemi se nechcete ochudit. Všem přeju, ať se vám tam moc líbí. =)
  • Autor Pampeliška
  • Datum a čas 11.3.2009 17:03
Reaguj
Ahojky, zdravím všechny, co se tam chtějí podívat. Já osobně tam jezdím každý rok, sama jsem Makedonka=) a opravdu je to bajecny relax. Pelister je super tip. Co se týká jezer, doporučila bych spíš Ochridské nebo Prespan, třeba Dojran tak lákavý není. Popravdě.. jsem moc ráda, že i o zažitky v téhle malé zemi se nechcete ochudit. Všem přeju, ať se vám tam moc líbí. =)
  • Autor Pampeliška
  • Datum a čas 11.3.2009 16:59
Reaguj
Re: lyžování v Makedonii
Ahoj,v Makedonii můžeš lyžovat i na Popove Šapce, je to asi největší středisko lyžování. My jsme tam byli letos na podzim na turstiku a bylo to super. Hlavně Šar planina a Koráb, i Karadžica.
  • Autor Pierre
  • Datum a čas 12.10.2008 21:32
Reaguj
Re: lyžování v Makedonii
můžeš zkusit Pelister je to hora poblíž města Bitola, jsou tam lyžařské vleky a dá se tam jezdit i na běžkách;
  • Autor mike
  • Datum a čas 4.5.2008 18:50
Reaguj
lyžování v Makedonii
V Makedonii jsme byli na treku v létě 2006 a můžu potvrdit že je to krásná země. Nejvíc se mi líbil NP Mavrovo, ke kterému mám ještě dluh, protože po cestě od přehrady do Galičniku začalo dost pršet tak jsme se svezli náklaďákem a neužili jsme si tolik přírodu. Mám ale jinou otázku. V článku bylo zmíněno lyžování v Mavrovu a i jeden místní nám říkal že je tam sjezdovka. Nemáte k tomu někdo bližší inforamce? Rád bych se tam vydal na lyže, ale aby to stálo za to. Popřípadě jestli se dá ještě někde jinde v Makedonii lyžovat.
  • Autor brajgl
  • Datum a čas 19.1.2008 10:14
Reaguj
Zhýčkaná mládež
Jste pěkně zhýčkaní, mládeži. Po makedonských horách jsem chodil tak asi před třiceti lety. Jediná mapa byla autoatlas. Informace o průběhu hlavních hřebenů jsme si domýšleli z toho jak byla zřejmá rozvodí z autoatlasu. Hlavní literaturou byla: Neznámá Makedonie od českého cestovatele Komárka. Hřeben Šar Planiny byl nejlepší. Na Koráb jsme se dostal, ale bohužel jsme byli polapeni, takže na vrchol jsme nevystoupili. Moc doporučuji, myslím, že i dnes to bude romantika.
  • Autor Mirek
  • Datum a čas 13.1.2008 16:42
Reaguj
Zdeněk - doplnění
V srpnu 2007 jsem se vydal do Bělehradu mj. na nákup map a ono to opravdu funguje – prodaji celou byvalou Jugoslavii, vsechny meritka (- Srbsko a Kosovo), list v prepoctu za necelych 40 Kč. Nicmene cizinci neprodaji, musite mit nekoho ze srbskou obcankou a vyrizeni vetsiho mnozstvi muze trvat den ci dva. Na Bělehrad! Zdeněk
Reaguj
Dalsi vojenske mapy
Hezky den a diky za zverejnene mapy ve vyborne kvalite. Po konci studene valky je ted nastesti nabidka map vetsi, i kdyz mi dalo dost prace na ne prijit. Z uzemi Makedonie jsou dostupne 3 druhy vojenskych map:1/ Na webu http://maps.poehali.org/ jsou volne k dispozici mapy sovetskeho generalniho stabu, z Makedonie (ale taky Albanie, Bulharska, Recka) v meritkach 1:50 tis, 1:200 tis a 1:500 000. Nejsou tak podrobne jako originalni jugoslavske a jejich stav je vetsinou z roku 1975, nicmene umoznuji zakladni orientaci a planovani a lze je ziskat jen par kliknutim mysi.2/ Americka USGS http://www.usgs.gov/pubprod/ prodava vojenske mapy i z vetsiny uzemi Makedonie v meritku 1:50 tis a 1:100 tis. Take jsou mene podrobne nez originalni, avsak aktualizace je vetsinou z devadesatych let. List padesatky stoji 7 USD, dle webu je zasilaji i do zahranici.3/ Konecne jsou k dostani i originalni mapy, z celeho uzemi byvale Jugoslavie, avsak mimo uzemi Srbska a Kosova, to je nadale utajovano. Mapy prodava Vojensky zemepisny ustav v Belehrade http://www.vgi.mod.gov.yu/english/index_eng.html , vsechny meritka od 1:25 tis!, posledni aktualizace jsou vsak pred 1990.ZKP.S. Nebyl by k dispozici i list 1:100 tis “Gostivar” (region Mavrova), ten v Belehrade neprodavaji.
  • Autor Zdenek
  • Datum a čas 16.6.2007 01:16
Reaguj
Re: fajn info :-)
Ahoj, na Horydoly.cz vyjdou jeste dalsi dva clanky o makedonskych pohorich Karadzica a Pelister. Pokud budes mit zajem odpovim i na dalsi otazky ohledne trekovani v Makedonii. R.
Reaguj
Celkem 11 příspěvků v diskuzi


Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. ... celý článek

Jaro začíná dnes nad ránem

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Chile - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Anežka Straková a Jan Berounský 29.4. 18:30

Diskuse

Earnestmar FobertProft, 20.4.2024 3:16, 15 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09