Jezte maso, jezte pestře

Jezte maso, jezte pestře
Pestré jídlo v Dolomitech.
Autor snímku Phototeca Trentino Marketing
SDÍLEJ:

"Někteří lidé mají pocit, že maso je toxická strava a že je lepší ho vůbec nejíst," říká Kateřina Cajthamlová (1962), lékařka - dietoložka, internistka a psychoterapeutka, která léčí a zároveň propaguje zdravý životní styl. "To ovšem není vůbec pravda." Češi sní zhruba 60 % vepřového, 30 % drůbežího a 10 % hovězího masa. Zbytek tvoří kůzlečí, skopové a ryby. 

Bílkovina je stavební látka pro svalovou hmotu a je to také zásobárna aminokyselin, které potřebuje imunitní systém. Vepřové maso tedy obsahuje bílkovin stejně jako nasycených živočišných tuků. To je při tom riziková potravina, která se považuje za jeden ze čtyř velkých bílých jedů. Navíc vepřové maso je často konzumováno jako krkovice, bůček, případně různé laloky a kolena a další méně kvalitní části zvířete, které obsahují tuků ještě více.

Jitrnice ze zabijačky.

Co se drůbežího masa týče, nejčastěji se u nás konzumuje krůtí a kuřecí, někdy kachny či husy. Veliký rozdíl je v tom, zda je zvíře divoké a nebo z domácího chovu. Ptáci z domácího chovu mají větší procento tukové tkáně. Je to jako u lidí - je to nedostatkem pohybu.

To znamená, že maso divoké kachny a husy je velmi kvalitní a lze ho jenom doporučit kvůli dostatku bílkovin a malému množství nasycených živočišných tuků. Je na první pohled rozpoznatelné, protože je tmavší. Vždycky, když se zvíře se hodně hýbe a má přirozenou potravu, je dobře prokrvené a tedy má i maso tmavší hnědé barvy.

Dobrou chuť v přírodě!

Je veliká škoda, že se tak málo jí ryby. Bývali jsme národ rybářů a sladkovodních ryb byl na stole dostatek po celý rok. V dnešní době je ovšem katastrofálně nízký příjem rybího masa. Úplně nejnižší doporučený příjem je aspoň jedna porce ryb týdně. Lepší by bylo dvakrát až třikrát týdně. Sladkovodní ryby totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny toho typu, kterého máme v naší stravě nedostatek. Rybí tuky jsou prevencí řady civilizačních chorob.

Dobrou chuť! Sépie.

Kdo a kdy potřebuje maso?

Dospělý muž na pokrytí svých bílkovinných potřeb nutně potřebuje maso. Velmi obtížně a ještě k tomu ne plnohodnotně ho lze nahradit sojovými produkty. Muži mají větší množství svalové hmoty a to vyžaduje velký přísun bílkovin, a maso je jejich nejstravitelnější a nejvhodnější zdroj.

Děti v pubertě maso potřebují kvůli velkému rozvoji kosterního svalstva a vůbec růstu těla.

Malé děti jsou někdy přirozenými vegetariány do určitého věku a maso odmítají. Je to způsobeno tím, že maso a bílkoviny jsou pro ně hůře stravitelnou součástí stravy. Pokud jim ovšem rodiče vědomě odpírají tuky, je to velmi nerozumné. Děti mladšího i staršího školního věku potřebují mít zhruba 35 % energie dodávané v tucích proto, že rostou a dochází u nich k hormonálnímu vyzrávání.

Seniorům ubývá aktivní hmota, protože jim vysazuje hormonální činnost, a proto by měli jíst masa o něco méně než v dospělosti. Aspoň jednou týdně by však měli mít masový pokrm.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Kam do sklípku anebo na vinobraní?

Kam do sklípku anebo na vinobraní?

Seznamy vinných sklepů a vinařských akcí na celý rok vydal na české straně Vinařský fond a na slovenské straně Združenie Malokarpatská vinna cesta.  ... celý článek

Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?

Výstava v Botanické zahradě Praha: Vánoce v babiččině chaloupce

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články


Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Festival cestování - veletrh Pardubice, Ideon 22.-23.3. 22.3.
Slavnosti mandloní Hustopeče 23.3.
IBTM - veletrh Saudská Arábie, Abu Dhabi 25.-27.3. 25.3.
Taipei Cycle - veletrh Taiwan 27.-30.3. 27.3.
Blik blik festival světla Plzeň 29.-30.3. 29.3.
For Bikes - veletrh Praha, Letňany 29.-31.3. 29.3.
Vodácký den Choceň   30.3.
Tourism Expo - veletrh Olomouc, Flora 5.-6.4. Cestovní ruch 5.4.
Vynášení Morany Mělník, Regionální muzem 7.4. 15:00
Pro Winter - veletrh Itálie, Bolzano 9.-11.4. Horské technologie 9.4.

Diskuse

Krkonošský survival Mates, 22.3.2019 15:08, 3 příspěvky
imunita Martina, 22.3.2019 11:07, 15 příspěvků
Masakrózní Skiák, 21.3.2019 17:32, 1 příspěvek
Koloběžka Lenka, 21.3.2019 9:40, 11 příspěvků
Snad jo Skiák, 20.3.2019 19:16, 2 příspěvky
Czech Tourism PK, 20.3.2019 18:07, 2 příspěvky
Průdušky Jarka, 20.3.2019 17:36, 7 příspěvků
Koloběžka Podrobnosti, 20.3.2019 13:18, 11 příspěvků
Koloběžka Karel, 20.3.2019 11:10, 11 příspěvků
Neumax Plecko, 19.3.2019 14:31, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Léto 2019: Lesnická praco... Horydoly , 20.3.2019 22:48
Přivítejte jaro ve Středo... Horydoly , 20.3.2019 22:38
Ekologie Horydoly , 20.3.2019 22:33
Na Šumavě odstartoval dru... Horydoly , 20.3.2019 9:22
Průměrný Čech na dovolené? Horydoly , 20.3.2019 9:15
Handbike Horydoly , 20.3.2019 9:11
Chytremapy.cz Horydoly , 16.3.2019 12:54
Katastrofa, zvaná vnitřní... milan šupa, 15.3.2019 19:21