
Co bylo k vyzkoušení a ochutnání na veletrhu For Gastro & Hotel

Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For Gastro & Hotel v Praze - Letňanech seznámil lidi z branže s technickými i technologickými novinkami a potravinářskými trendy, s novými kuchyňskými technologiemi i nevšedními potravinářskými výrobci.
For Gastro Hotel 2019
Vystavovatelé: 320
Zahraniční vystavovatelé: 29
Státy: 16
Výstavní plocha: 8036 m2
Návštěvníci: 30 850
Novináři: 78
Zdroj: PVA Expo
Při práci byli vidět nejlepší kuchaři. Navíc si kuchaři, barmani a baristé připravili pro diváky svá show.
Souběžně se samotným veletrhem se konal odborný kongres na téma Úspěšný podnik v digitální době. Účastníci se mohli dozvědět důležité informace o budoucnosti počítačové techniky a technologie v oboru hotelů a restaurací, nebo jak zkrotit rizika bezpečnosti potravin speciálním programem SafeOps. Také načerpali znalosti z kuchyně digitálního marketingu, popřípadě jim odborníci z firmy Makro poradili, jak by měla fungovat moderní restaurace.
Odborné konference
V dalších dnech se konaly odborné konference profesního sdružení Sanitace nápojových cest a Společnosti pro bezlepkovou dietu, probíhaly zajímavé soutěže, jako například v uměleckém vyřezávání do ovoce a zelenin s názvem Czech Carving Studio, dále soutěže barmanů a baristů i workshop s názvem Pusťte s námi děti do kuchyně.
První den, určený pro odborníky, pracovala burza pracovních příležitostí v gastronomii a hotelnictví Gastrojobs.
Moderní kuchyňská a potravinářská technika
Veletrh For Gastro and Hotel nabídl přehled moderní kuchyňské techniky z domova i ze zahraničí. Neztratily se ani české strojírenské firmy, výrobci nožů pro profesionály, nebo producenti odolných tkanin, určených pro hotely a restaurace.
Kuchaři si mohli vybrat i z nabízeného koření. Například firma Progast, která se především zaměřuje na masný průmysl, tu nabízela i velice zajímavá koření pro oblast HoReKa. Jednu z největších expozic letošního veletrhu měla společnost Makro. Kromě nabídky chlazeného masa, nad kterou se každému odborníkovi sbíhaly v ústech sliny, předvedla bohatou nabídku zeleniny, ovoce a mořských plodů. Třešničkou na pomyslném dortu byly překrásně zrestaurované historické nářezové stroje firmy Berkel, na kterých vystavovatelé krájeli proslulou italskou fermentovanou kýtu Prosciutto di San Daniele.
Producenti jídla a pití
Příjemné byly drobné veletržní detaily. Například účast drobných a středních pivovarů opravdu stála za obchůzku. Pivovar Bizon, Rodinný pivovárek Parovar, benešovský Pivovar Ferdinand, Pivovar Hulvát, Pivovar Kout na Šumavě, Pivovar Zlatá kráva a další, dávaly tušit, že u nás v Česku v oboru pivovarnictví rozhodně nezaostáváme.
Unikátní byla malá expozice s názvem Pršutérie uzenářské rodiny Chovanečků z vesničky Hlinná v Českém Středohoří. Rodina se věnuje chovu ovcí plemene Suffolk. Je to pro ně i zdroj surovin pro jejich uzenářské výrobky. Vybrali si nelehkou cestu. Vždyť technologii celosvalových fermentovaných výrobků u nás zatím v dostatečné kvalitě ani množství neumí žádný masokombinát. Sušárnu mají umístěnou v adaptované stodole z 19. století. Je to druhá sušárna, založená na bázi klasické technologie sušení přírodním procesem. První postavil kdysi vyhlášený uzenář Satrapa poblíž města Třešť. Funguje dodnes. Navíc Chovanečkovi produkují svůj pršut nikoliv z vepřového, ale především ze skopového masa. V tomto ohledu jsou i v evropském měřítku unikátní.
Zajímavé byly expozice výrobců smetanového karamelu nebo marmelád z Českého ráje.
Společnosti Winezone.CZ. nabízdla kromě tapas, tedy drobných pohoštění ve španělském duchu, ochutnávky vín nejen z České republiky, jako například výrobky Templářských sklepů z Čejkovic, vinaře Daniela Keřlíka z Vinného Újezda, vinařství Lahofer a vinařství Hanzel, ale také z blízkého či vzdálenějšího zahraničí. Nechyběla vína z Francie, Slovenska, Itálie či Španělska, ale návštěvníci mohli ochutnat i zajímavá a nevšední vína z Gruzie, Rumunska, Jihoafrické republiky či Jižní Ameriky, například Peru.
Netradiční byla expozice firmy Trakia Wine, která představila výběr bulharských vín. Některé z vín prý bulharští výrobci obohacují několika kapkami růžového oleje, který zvyšuje vůni výrobku.
Pálivou tečku za letošním veletrhem For Gastro and Hotel nabídla firma Pálíto z Nové Paky. Původně zahradníci, kteří dodávají na trh speciální semena různých odrůd chilli papriček, se rozhodli vyrábět z vlastnoručně vypěstovaných pálivých papriček chilli pasty a omáčky. Pestrá škála jejich výrobků sahá od méně pálivého sortimentu až k tomu, který se neoficiálně nazývá šavle a meče.
INFO: For Gastro Hotel
Zobrazit místo Outdoor business na větší mapě
Diskuse
Diskuze k článku

České hory AKTUÁLNĚ 2025/2026
Jak nenaletět na falešné produkty v českých obchodech
Může se hodit
Nejčtenější články

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2025

České hory AKTUÁLNĚ 2025/2026

Jak nenaletět na falešné produkty v českých obchodech

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Proč je součástí cestovního pojištění i pojištění právní ochrany?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Botanická zahrada 250 let | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 15.-21.9 | 15.9. | |
Mělnické vinobraní | Mělník | 19.-21.9. | 19.9. | |
Bzenecké vinobraní | Bzenec | 19.-20.9. | 19.9. | |
Vinobraní | Velké Pavlovice | 19.-20.9. | 19.9. | |
Otevření obálky s posledními slovy T.G.Masaryka
|
Lány, zámek | 19.9. | ||
Kůň - veletrh | Lysá nad Labem | 19.-21.9. | 19.9. | |
Zažít město jinak | Praha | Sousedská slavnost | 20.9. | |
Moc gor | Polsko, Zakopané | 20.-28.9. Festival horských filmů | 20.9. | |
Vinobraní | Litoměřice | 20.9. | ||
Blatnické vinobraní | Blatnice pod Svatým Antonínkem | 20.9. |
Diskuse
...a to jsi vynechal Dülf... | Kuba Turek, 18.9.2025 12:52, 2 příspěvky |
Vy jste rodinka! | Novinář, 18.9.2025 9:16, 2 příspěvky |
sem asi ne | Klekí Petra, 16.9.2025 23:13, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 13.9.2025 20:53, 12 příspěvků |
Inu | Kuba Turek, 13.9.2025 14:11, 12 příspěvků |
Inu | Honza, 13.9.2025 12:52, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Lukas B., 12.9.2025 12:22, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Honza, 11.9.2025 14:41, 12 příspěvků |
Chyba v článku | Ondráčková, 11.9.2025 14:30, 5 příspěvků |
Pomoc | Horal, 11.9.2025 13:24, 12 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
CzechTourism | Horydoly , 18.9.2025 13:44 |
Zažít město jinak | Horydoly Open, 18.9.2025 13:35 |
Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 9.9.2025 22:28 |
Filmový festival Voda, mo... | Horydoly , 9.9.2025 4:03 |
Re: Galasova cyklojízda | Horydoly , 8.9.2025 11:48 |
Využite priaznivé počasie... | Horydoly , 8.9.2025 11:46 |
Prague | Horydoly Open, 8.9.2025 11:34 |
NN NIGHT RUN | Horydoly , 5.9.2025 1:24 |