
Najíst se v Londýně

Tradiční anglická kuchyně bývala pro Evropany nechutná. Jenže časy se mění! Britové vyvezli do světa sendviče a vajíčka na slanině, a za to si přivezli nápady, jak uvařit opravdu dobré jídlo.
Kam zajít na jídlo
River Café, Thames Wharf, Rainville Road
River Café vzniklo v roce 1987 z bývalého skladiště z 19. století. Prosklená restaurace nabízí výhled na zahradu a řeku. V létě můžete posedět na venkovní terase. Vaří se zde především italská kuchyně. Ceny hlavních jídel se pohybují okolo 50 liber.
Angela Hartnett, Connaught Carlos Place
Jedna z nejluxusnějších londýnských restaurací stojí vedle Anglické banky a Sněmovny Lordů a je považováno za baštu britství. Průměrná cena jídla činí £55. Pokud si chcete dopřát tento zážitek, musíte si rezervovat stůl tři týdny dopředu. Zřejmě vám však vyjdou vstříc jen v méně frekventované době v pondělí či v úterý.
Fifteen, Westland Place 15
Televizní kuchař Jamie Oliverem vybral patnáct mladých lidí, z nichž během krátké doby vychoval profesionální kuchaře. Restaurace nabízí italskou středomořskou kuchyni. Určitě stojí za návštěvu, ale nechoďte sem, pokud máte zrovna hluboko do kapsy. Průměrná cena jídla je £55.
Patterson´s, Mill Street 4
Moderní sofistikovaný restaurant designovaný tak, aby uspokojil různé typy osobností. Jídelníček nabízí originální současnou britskou kuchyni. Obsluha je velmi příjemná, ochotně ztlumí hudbu či splní bizarní přání. Ceny se blíží přijatelnosti. £35-£44/€50-€63.
Just the Bridge, Paul's Walk 1
Mezinárodní kuchyně a výhled na Millennium Bridge jsou hlavní devizou této restaurace. Průměrná cena za jídlo činí £25 - £35.
Bhangra, Beat Drury Lane 22
Moderní indická restaurace láká hodně turistů, ale přes den se sem chodí naobědvat místní lidé. Ceny jídel se pohybují okolo 24 liber.
Mango Tree, Grosvenor Place 46, Belgravia
Mango Tree se řadí mezi nejlepší thajské kuchyně plné mořských plodů, ryb a typických ingrediencí. Průměrná cena za porci činí £25-34.
Trojka, Regent's Park Rd 101
Netradiční restaurace s východoevropskou a ruskou kuchyní nabízí takové speciality jako solené hovězí, slanečky, ruský salát či polský bigosz. Pokud vás omrzí středomořská či orientální kuchyně, zajděte do této příjemné levné hospůdky, kde budete obklopeni především místními obyvateli.
Beigel Bake, Brick Lane 159
Tento tradiční podnik sice není restaurací, ale je oblíbeným místem, kde se můžete výborně nasnídat nebo zahnat hlad, až se budete vracet z nočního klubu. Skvělé bagely se zde prodávají nonstop a stojí se na ně fronty.
Zasloužily se o to tisíce bezejmenných kuchařů v etnických vývařovnách, fastfoodech i luxusních restauracích, ale také televizní kuchařské celebrity.
Anglická tradice
Anglická kuchyně je tradičně založena na hovězím, jehněčím, vepřovém, kuřecím a rybím mase, které se obvykle servíruje s bramborem a jedním druhem zeleniny místo oblohy.
Základními surovinami jsou maso, brambory, mouka, máslo a vejce. Nejtradičnějšími britskými pokrmy jsou ryba s hranolky, sendviče, rostbíf, masové koláče, pečeně a masové pudinky.
Nástup kari
Přestože tradiční fish and chips nevymizely z britského jídelníčku, nejpopulárnějším britským jídlem současnosti je kari.
Primát drží kulinářské postupy z Indie, Pákistánu či Bangladéše. Čínské, indické či pákistánské čtvrtě s restauracemi se tak stávají nejvyhledávanějšími místy k obědu či večeři pro turisty i pro samotné Brity.
Kuchařská celebrita Jamie Oliver
Největší televizní kuchařská celebrita od sporáku vyrostla za plotnou. Rodiče Jamieho Olivera vlastnili restauraci Cricketers v Essexu, a tak jim odmala pomáhal při vaření. Později se učil na Westminster Catering College a následoval studijní pobyt ve Fraqncii. Po návratu smíchal anglické, francouzské, italské a exotické vlivy, a nastoupil do prestižní restaurace River Café Rose Grayové a Ruth Rogersové.
Tam ho objevila televize a jeho show Naked Chef je nejsledovanější. Vzbudil totiž ohlas i u diváků, kteří normálně pořady o vaření nesledují. Kromě toho, že dobře vaří, vybírá jednoduché recepty a předvádí, jak ho vaření baví.
Oliverovi šlapou na televizní paty Ed Baines (spolumajitelem ústřicového baru Randall a Aubin v Soho), Hugh Fearnley-Whittingstall (propagátor organických potravin), Ainsley Harriott (zábavné minutové recepty), Alastair Little (majitel dvou luxusních londýnských restaurací vysílá většinou v rozhlase) a Jennifer Paterson (nedávno zemřelá šéfkuchařka uměla uvařit všechno).
Pořady o vaření
Ready Steady Cook - Join Ainsley a další kuchaři vaří nejrůznější recepty v sobotu a neděli v 16:30 na BBC 2. Klasická kuchařská relace.
Great British Classics – klasické britské recepty Garyho Rhodese, v sobotu v 11:30 na BBC 2.
Ever Wondered About Food – Paul Merrett se zaobírá nejen recepty a historií různých ingrediencí, v pondělí 19:30 na BBC 2.
Diskuse
Diskuze k článku

Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí
Everest a cesta k němu je drahá záležitost
Může se hodit
Nejčtenější články

Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Things To Do In Fes

Kde hledat levné letenky?

What They Don’t Tell You About the Everest Base Camp Trek?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Neznámá země | Zlín | 22.-30.4. Cestovatelský festival | 22.4. | |
Trentino Film Festival | Itálie, Trento | 25.4.-4.5. Horské filmy | 25.4. | |
ATM - veletrh | Spojené arabské emiráty, Dubai | 28.4.-1.5. | 28.4. | |
Czechia Travel Trade Day | Ostrava | 28.-29.4. | 28.4. | |
Pěšky od Pacifiku k Atlantiku - diashow | Nymburk, Sokol | Přednáší Jan Tráva Trávníček a Petr Jan Juračka | 28.4. | 18:00 |
Kaktusy a sukulenty - výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 1.-25.5. | 1.5. | |
Slavnosti svobody | Plzeň | 2.-6.5. | 2.5. | |
Interalpin - veletrh | Rakousko, Innsbruck | 6.-9.5. Horské technologie | 6.5. | |
IMTM - veletrh | Izrael, Tel Aviv | 7.-8.5. Cestovní ruch | 7.5. | |
Lodě na Labi | Nymburk | 7.-11.5. | 7.5. |
Diskuse
hloupé otázky | Kuba Turek, 27.4.2025 17:44, 15 příspěvků |
hloupé otázky | nahorudolu, 27.4.2025 16:50, 15 příspěvků |
hloupé otázky | Kuba Turek, 27.4.2025 11:29, 15 příspěvků |
hloupé otázky | nahorydoly, 27.4.2025 9:12, 15 příspěvků |
hloupé otázky | Kuba Turek, 26.4.2025 23:09, 15 příspěvků |
hloupé otázky | nahorudolu, 26.4.2025 12:16, 15 příspěvků |
Tohle by mě zajímalo | Lukas B., 25.4.2025 22:03, 15 příspěvků |
Kežmarský | skutr, 25.4.2025 15:18, 15 příspěvků |
Rekreační lezení | Kuba Turek, 25.4.2025 15:13, 15 příspěvků |
Inu | Honza, 25.4.2025 14:43, 15 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Trhy na Mariánském náměst... | Horydoly , 19.4.2025 2:52 |
Velikonoční speciály potě... | Horydoly , 19.4.2025 2:49 |
Velikonoce v jižních Čechách | Horydoly , 19.4.2025 2:44 |
Přihlaste se na Zažít měs... | Horydoly , 17.4.2025 2:28 |
Shrnutí lyžařské sezony 2... | Horydoly Open, 16.4.2025 18:28 |
Re: Pražský veletržní areál | Horydoly , 10.4.2025 0:45 |
Jak Bosch eBike Systems s... | Horydoly , 7.4.2025 11:00 |
Špindlerův Mlýn startuje ... | Horydoly , 5.4.2025 0:33 |