10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?

10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?
Dobrá pálenka podpoří dobrou náladu.
Autor snímku Barstore.cz
SDÍLEJ:

Pálenky mají ve světě alkoholu nezastupitelné místo. Se slivovicí, hruškovicí, či dokonce calvadosem se lze setkat běžně. Ale co ty ostatní? Mezi destiláty můžeme najít poklady z druhé strany zeměkoule, jež stojí za ochutnání. Přinášíme vám 10 nejlepších pálenek z různých koutů světa, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Akvavit

Latinské spojení aqua vitae (voda života) bylo inspirací pro pojmenování nejoblíbenější skandinávské pálenky. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají aromatické byliny a koření. Oblíbenými přísadami jsou badyán, skořice, hřebíček, kopr, fenykl a koriandr. Nejdůležitější složkou je však kmín. Je to jeden z důvodů, proč se akvavit ve Skandinávii často podává k jídlu – aby podpořil trávení.

Applejack

Applejack je silný, medově zlatý destilát. Jak už název napovídá, vyrábí se z jablek a pravděpodobně se jedná o nejstarší původní destilát vyráběný ve Spojených státech amerických. První zmínky o této jablečné pálence pochází z přelomu 17. a 18. století. Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.

Alkohol.

Arrack

Jemný destilát s květinovými tóny pochází ze Srí Lanky. První zmínky o arracku máme již ze 13. století, kdy jej na svých cestách objevil Marco Polo. Pravý arrack se vyrábí ze stonků květů kokosových palem. Šťáva je sbíraná ručně přímo v korunách, takže získávání základní suroviny je velmi náročné. Odměnou je potom výjimečný aromatický destilát podobný koňaku.

Cachaça

Typický brazilský destilát, který vyslovujeme jako "kašasa", známe především z koktejlu Caipirinha. Často bývá označována jako brazilský rum, ale nenechte se zmást. Zásadním rozdílem je vstupní surovina. Rum se obvykle vyrábí z melasy, zatímco cachaça se destiluje přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Odlišnosti bychom našli i v destilaci, staření a hlavně v chuti.

Grappa

Vinný destilát nejčastěji podávaný jako digestiv po večeři. I tak můžeme popsat grappu, silnou hroznovou pálenku s italskými kořeny. Vyrábí se z tzv. matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Dochází tak k dokonalému zpracování suroviny – z hroznové šťávy vznikají vynikající vína, ze "zbytků" stejně skvělá grappa.

Alkohol.

Mastiha

Mastiha nebo také mastika je řecký likér vyrobený z pryskyřice stromu mastiha, který se vyskytuje na řeckém ostrově Chios. Tradice výrazného sladkého nápoje sahá až do starověku, kdy byla mastiha považována za mytickou surovinu s léčivými účinky. Dnes si ji můžeme vychutnat ve výrazném destilátu s tóny anýzu, borovice a okurky.

Pisco

O piscu se říká, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy jej ve vinařských oblastech Peru poprvé vypálili španělští osadníci. Čirý až nazlátlý destilát se vyrábí destilací fermentované hroznové šťávy a v roce 1988 se dokonce stal součástí kulturního dědictví Peru.

Raki

Silnou anýzovou pálenku možná někteří z nás ochutnali na letní dovolené. Jedná se o turecký národní alkoholický nápoj. Raki se vyrábí ze zkvašených vinných hroznů a obvykle se pije zředěná s vodou v poměru 1:1, se kterou vytvoří drink mléčné barvy. Může se ale samozřejmě konzumovat i čistá.

Alkohol.

Sodžu

Sodžu je tradiční čirá korejská pálenka. Obvykle se vyrábí z rýže, ale moderní výrobci používají i jiné škrobové plodiny, například tapioku, brambory nebo batáty. Chuťově připomíná sladší vodku a obvykle se pije čistá. U nás nejčastěji narazíte na značku Jinro, která je největším výrobcem sodžu vůbec. 

Sotol

Unikátní pálenka s mnohaletou tradicí spadá do skupiny destilátů z agáve, kam patří i tequila a mezcal. Vyrábí se z divoce rostoucích agáve Dasylirion (tzv. Desert Spoon), které rostou v severním Mexiku. Výrobní proces by se dal srovnat se zmíněnou tequilou, ale sotol potřebuje daleko delší dobu zrání – minimálně 15 let. Zajímavostí je, že z jedné rostliny vznikne pouze jedna láhev sotolu, což dodává pálence značnou exkluzivitu. Teď už zbývá jen nalít vhodnou panákovou skleničku a vychutnat si chuť tohoto unikátního alkoholu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

rakouská němčina

ano, často se používalo (a stále používá) na ochucení kořalek malé množství "dokapu" (tedy vyšších alkoholů, které jsou nositeli vůně a chuti) z ovocných destilátů - samozřejmě mluvím o průmyslovém technologicky sledovaném pálení, třeba ve Zlíchovském lihovaru, kde býval jeden z mých předků v dávných dobách úředníkem a sezónním nákupčím hroznů (a vysvětloval mi kdysi systém počtu hvězdiček u smíchovského "koňaku"). strejcové pálící v kůlně vejskočky a dokap buď vylévali, nebo dávali bábám kořenářkám na macerování bejlí pro mazání bolavých kloubů - takový strejcovský dokap neurčitého složení má velký potenciál udělat velmi úpornou kocovinu a je pro vnitřní užití nevhodný.

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 15:35
Reaguj
rakouská němčina

Jo. podobně to chápu také. Pak totiž mnohde i ta slivovice není ta pravá slivovice či merunkovice. Valaši a na slovácku by mohli vprávět (stejně tak i o vínu).Ony "kořalky" se opravdu míchaly jak ze slivovic a čistého lihu tak někdy i z oněcjh "vejpalků" po pálení. APP. Otec byl za republiky bylinkář a s nekterými kořalečníky se znal, takže mohl povíédat. Jednou donesl jakousi trest a namíchal. Já ji vzal tehdy mezi spolupracovníky kteří mlsali a mlaskali, ovšem než první s vypleštěnýma očima vypálil ze záchodu a ječel "mě to svítí" Pak jsem se dověděl že to byla jakási světluška. To jen na dokreslení oněch předválečných kořalek.....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 1.2.2024 15:10
Reaguj
rakouská němčina

to má jednoznačné. rozlišuje Brand (čistou pálenku, třeba slivovice), a Schnaps (to bychom přeložili nejlépe jako kořalka či ostatní lihovina, prostě směs lihu, vody a nějakého ochucovadla, třeba i pálenky, do téhle kategorie by spadaly takové ty produkty jako "moravská švestka", griotka nebo tuzemák).

pálit (tedy následně po vykvašení) se dá z čehokoli, co obsahuje nějaký cukr, případně škrob (ale ten se musí nejdřív nějak přeměnit na cukr, třeba sladováním, aby se to dostalo do formy stravitelné pro kvasinky). a když v tom cukr není, tak se může přidat - okřídlený je recept "na kilo hoven kilo cukru".

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 14:53
Reaguj
INU

Ty netradiční a cizozemské byly vesměs všechny popsány. U nás pálenku v lidovém rčení každej chápal jako to, co se vypálí z ovoce Ze zeleniny (brambory a t.d. je víceméně líh. A kořalkou se všeobecně nazývalo všechno s alkoholem o více procentech lihu. Ale hlevně ony míchané destiláty se vším možným na příchutě jako kava cokoláda, i různá koření - viz kmínka, bylinná hořká a t.d. Nejčistší destilít je pochopitelně ona slivovice, hruškovice, merunkovice a z jablek onen kalvados s přirozenou chutí surovin. Údajně se palilo i z onech jeřabin,  oskoruší, či mišpulí,  o tom ale nevím nic
APP. Zajímavé by bylo popsat. také oby rumy a jejich varianty či ono malibu a bolsy...

A když jsme u sportu, tak také jejich účinky na ogranismus  viz onen známý bernardýn se soudkem v Alpách...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 31.1.2024 12:21
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Mobilní sázky s Mostbet v České republice

Mobilní sázky s Mostbet v České republice

Česká republika má dlouhou historii jako velmi aktivní a vyspělý trh s hazardními hrami v Evropě. Kombinace přísných herních předpisů, velkého počtu lidí s přístupem k internetu a národa technicky zdatných lidí v České republice přispívá k velké... celý článek

Sedmidenní cesta: Omišská riviéra, spojení moře, přírody a zážitků

Koutová cesta, absolutní klasika v Řeži

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Lomnice teče z Brd do Orlické přehrady

Lomnice teče z Brd do Orlické přehrady

RIVER GUIDE Chytit vodu na Lomnici není jednoduché. Splutí je většinou otázkou rychlého rozhodnutí. Horní a střední tok je obvykle sjízdný delší dobu, když taje v Podbrdí sníh. Dolní tok potřebuje silné a dlouhé
Praha každý den, každou hodinu, každou minutu: město k objevování

Praha každý den, každou hodinu, každou minutu: město k objevování

Stověžatá matka měst Praha. Metropole, která neustále překvapuje. Častý host, letmý návštěvník i místní starousedlík objeví každý den něco nového, co ho potěší.
Oberpfälzer Weihnachtsmärkte einfach zauberhaft

Oberpfälzer Weihnachtsmärkte einfach zauberhaft

DEUTSCH Allüberall auf den Tannenspitzen: die Weihnachtszeit im Oberpfälzer Wald in Bayern versprüht Magie und heimelige Stimmung. Der Duft von Lebkuchen, Glühwein und gebrannten Mandeln zieht durch die Winternacht und lädt
Tipy, jak si užít podzim a zimu naplno, i když je venku chladno

Tipy, jak si užít podzim a zimu naplno, i když je venku chladno

Když teploty začnou klesat, mnozí z nás mají tendenci zůstat v teple domova a dopřát si klid od pohybu. Podzim ani zima však nemusí znamenat konec aktivních dnů. I během chladnějších měsíců se dá
Salzburg's world-famous Christmas market opens its doors

Salzburg's world-famous Christmas market opens its doors

The origins of the famous Salzburg Christmas Market date back to the late 15th century.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Živý betlém České Budějovice, Piaristické náměstí 16.12. 17:00
Vánoční Sázava Krhanice 20.12.
Chrudimka - pouštění lodiček Chrudim   24.12. 22:00
Štědrodenní Ohře - splutí Loket   24.12. 09:30
Lužnice - vánoční jízda
Suchdol Pořádá Vodácký klub Suchdol nad Lužnicí 25.12. 10:00
Živý betlém Praha, Hostivař 25.12. 17:00
Desná - splutí Vikýřovice Desná - Šumperk 26.12.
Otava - vánoční splutí Sušice   26.12. 11:00
Živý betlém Ústí nad Orlicí, Mírové náměstí 26.12.
Vánoční běh Klatovy 26.12.

Diskuse

Worse rather should, viag... anatotav, 16.12.2025 19:58, 6 příspěvků
děláte to dobře Kouďalo, 16.12.2025 10:47, 1 příspěvek
Hmm turecké hospodářství Honza, 15.12.2025 14:16, 3 příspěvky
WC Novinář, 15.12.2025 9:46, 2 příspěvky
Inu Honza, 15.12.2025 8:41, 2 příspěvky
Karwendel Gut Pišišvor, 14.12.2025 22:03, 2 příspěvky
Kontakt na farmu Horydoly, 11.12.2025 0:06, 10 příspěvků
Kontakt na farmu Bára Zemanová, 10.12.2025 22:12, 10 příspěvků
hrozný Paulse, 10.12.2025 14:37, 1 příspěvek
Hmm turecké hospodářství Horydoly, 9.12.2025 16:04, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S.Pellegrino oznamuje dlo... Horydoly , 15.12.2025 20:21
Jižní Čechy nabízí origin... Horydoly , 15.12.2025 12:49
Třeboňská nocturna Horydoly Open, 10.12.2025 11:14
Advent v Muzeu Olomouckýc... Horydoly , 9.12.2025 23:04
Cyklistické závody 2026 Horydoly , 9.12.2025 11:59
Přihlaste se na veletrh c... Horydoly , 2.12.2025 14:36
Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:45
Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:44