10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?

10 netradičních pálenek. Kolik z nich znáte?
Dobrá pálenka podpoří dobrou náladu.
Autor snímku Barstore.cz
SDÍLEJ:

Pálenky mají ve světě alkoholu nezastupitelné místo. Se slivovicí, hruškovicí, či dokonce calvadosem se lze setkat běžně. Ale co ty ostatní? Mezi destiláty můžeme najít poklady z druhé strany zeměkoule, jež stojí za ochutnání. Přinášíme vám 10 nejlepších pálenek z různých koutů světa, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Akvavit

Latinské spojení aqua vitae (voda života) bylo inspirací pro pojmenování nejoblíbenější skandinávské pálenky. Vyrábí se z obilí nebo brambor, při druhé destilaci se přidávají aromatické byliny a koření. Oblíbenými přísadami jsou badyán, skořice, hřebíček, kopr, fenykl a koriandr. Nejdůležitější složkou je však kmín. Je to jeden z důvodů, proč se akvavit ve Skandinávii často podává k jídlu – aby podpořil trávení.

Applejack

Applejack je silný, medově zlatý destilát. Jak už název napovídá, vyrábí se z jablek a pravděpodobně se jedná o nejstarší původní destilát vyráběný ve Spojených státech amerických. První zmínky o této jablečné pálence pochází z přelomu 17. a 18. století. Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.

Alkohol.

Arrack

Jemný destilát s květinovými tóny pochází ze Srí Lanky. První zmínky o arracku máme již ze 13. století, kdy jej na svých cestách objevil Marco Polo. Pravý arrack se vyrábí ze stonků květů kokosových palem. Šťáva je sbíraná ručně přímo v korunách, takže získávání základní suroviny je velmi náročné. Odměnou je potom výjimečný aromatický destilát podobný koňaku.

Cachaça

Typický brazilský destilát, který vyslovujeme jako "kašasa", známe především z koktejlu Caipirinha. Často bývá označována jako brazilský rum, ale nenechte se zmást. Zásadním rozdílem je vstupní surovina. Rum se obvykle vyrábí z melasy, zatímco cachaça se destiluje přímo z čerstvě vylisované třtinové šťávy. Odlišnosti bychom našli i v destilaci, staření a hlavně v chuti.

Grappa

Vinný destilát nejčastěji podávaný jako digestiv po večeři. I tak můžeme popsat grappu, silnou hroznovou pálenku s italskými kořeny. Vyrábí se z tzv. matoliny, což jsou zbytky po lisování vína. Dochází tak k dokonalému zpracování suroviny – z hroznové šťávy vznikají vynikající vína, ze "zbytků" stejně skvělá grappa.

Alkohol.

Mastiha

Mastiha nebo také mastika je řecký likér vyrobený z pryskyřice stromu mastiha, který se vyskytuje na řeckém ostrově Chios. Tradice výrazného sladkého nápoje sahá až do starověku, kdy byla mastiha považována za mytickou surovinu s léčivými účinky. Dnes si ji můžeme vychutnat ve výrazném destilátu s tóny anýzu, borovice a okurky.

Pisco

O piscu se říká, že v sobě skrývá všechno teplo peruánského slunce. Jeho kořeny sahají do 16. století, kdy jej ve vinařských oblastech Peru poprvé vypálili španělští osadníci. Čirý až nazlátlý destilát se vyrábí destilací fermentované hroznové šťávy a v roce 1988 se dokonce stal součástí kulturního dědictví Peru.

Raki

Silnou anýzovou pálenku možná někteří z nás ochutnali na letní dovolené. Jedná se o turecký národní alkoholický nápoj. Raki se vyrábí ze zkvašených vinných hroznů a obvykle se pije zředěná s vodou v poměru 1:1, se kterou vytvoří drink mléčné barvy. Může se ale samozřejmě konzumovat i čistá.

Alkohol.

Sodžu

Sodžu je tradiční čirá korejská pálenka. Obvykle se vyrábí z rýže, ale moderní výrobci používají i jiné škrobové plodiny, například tapioku, brambory nebo batáty. Chuťově připomíná sladší vodku a obvykle se pije čistá. U nás nejčastěji narazíte na značku Jinro, která je největším výrobcem sodžu vůbec. 

Sotol

Unikátní pálenka s mnohaletou tradicí spadá do skupiny destilátů z agáve, kam patří i tequila a mezcal. Vyrábí se z divoce rostoucích agáve Dasylirion (tzv. Desert Spoon), které rostou v severním Mexiku. Výrobní proces by se dal srovnat se zmíněnou tequilou, ale sotol potřebuje daleko delší dobu zrání – minimálně 15 let. Zajímavostí je, že z jedné rostliny vznikne pouze jedna láhev sotolu, což dodává pálence značnou exkluzivitu. Teď už zbývá jen nalít vhodnou panákovou skleničku a vychutnat si chuť tohoto unikátního alkoholu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

rakouská němčina

ano, často se používalo (a stále používá) na ochucení kořalek malé množství "dokapu" (tedy vyšších alkoholů, které jsou nositeli vůně a chuti) z ovocných destilátů - samozřejmě mluvím o průmyslovém technologicky sledovaném pálení, třeba ve Zlíchovském lihovaru, kde býval jeden z mých předků v dávných dobách úředníkem a sezónním nákupčím hroznů (a vysvětloval mi kdysi systém počtu hvězdiček u smíchovského "koňaku"). strejcové pálící v kůlně vejskočky a dokap buď vylévali, nebo dávali bábám kořenářkám na macerování bejlí pro mazání bolavých kloubů - takový strejcovský dokap neurčitého složení má velký potenciál udělat velmi úpornou kocovinu a je pro vnitřní užití nevhodný.

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 15:35
Reaguj
rakouská němčina

Jo. podobně to chápu také. Pak totiž mnohde i ta slivovice není ta pravá slivovice či merunkovice. Valaši a na slovácku by mohli vprávět (stejně tak i o vínu).Ony "kořalky" se opravdu míchaly jak ze slivovic a čistého lihu tak někdy i z oněcjh "vejpalků" po pálení. APP. Otec byl za republiky bylinkář a s nekterými kořalečníky se znal, takže mohl povíédat. Jednou donesl jakousi trest a namíchal. Já ji vzal tehdy mezi spolupracovníky kteří mlsali a mlaskali, ovšem než první s vypleštěnýma očima vypálil ze záchodu a ječel "mě to svítí" Pak jsem se dověděl že to byla jakási světluška. To jen na dokreslení oněch předválečných kořalek.....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 1.2.2024 15:10
Reaguj
rakouská němčina

to má jednoznačné. rozlišuje Brand (čistou pálenku, třeba slivovice), a Schnaps (to bychom přeložili nejlépe jako kořalka či ostatní lihovina, prostě směs lihu, vody a nějakého ochucovadla, třeba i pálenky, do téhle kategorie by spadaly takové ty produkty jako "moravská švestka", griotka nebo tuzemák).

pálit (tedy následně po vykvašení) se dá z čehokoli, co obsahuje nějaký cukr, případně škrob (ale ten se musí nejdřív nějak přeměnit na cukr, třeba sladováním, aby se to dostalo do formy stravitelné pro kvasinky). a když v tom cukr není, tak se může přidat - okřídlený je recept "na kilo hoven kilo cukru".

  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 1.2.2024 14:53
Reaguj
INU

Ty netradiční a cizozemské byly vesměs všechny popsány. U nás pálenku v lidovém rčení každej chápal jako to, co se vypálí z ovoce Ze zeleniny (brambory a t.d. je víceméně líh. A kořalkou se všeobecně nazývalo všechno s alkoholem o více procentech lihu. Ale hlevně ony míchané destiláty se vším možným na příchutě jako kava cokoláda, i různá koření - viz kmínka, bylinná hořká a t.d. Nejčistší destilít je pochopitelně ona slivovice, hruškovice, merunkovice a z jablek onen kalvados s přirozenou chutí surovin. Údajně se palilo i z onech jeřabin,  oskoruší, či mišpulí,  o tom ale nevím nic
APP. Zajímavé by bylo popsat. také oby rumy a jejich varianty či ono malibu a bolsy...

A když jsme u sportu, tak také jejich účinky na ogranismus  viz onen známý bernardýn se soudkem v Alpách...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 31.1.2024 12:21
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Pátranie po nezvestnom turistovi pod Ľadovým štítom

Pátranie po nezvestnom turistovi pod Ľadovým štítom

ČERNÁ VDOVA Horská záchranná služba roku 2023 šiesty deň pátrala v lokalite Ľadového štítu vo Vysokých Tatrách po 50ročnom nezvestnom mužovi poľskej národnosti. Pátracej akcie sa zúčastnili desiatky horských záchranárov, niekoľko psovodov... celý článek

Z Nymburka do Brandýsa za koupáním v pískovnách na koloběžce

ČEKU - Čína, Evropa, Kanada, USA

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plinko.cz: Zábava, kterou musí vyzkoušet každý fanoušek online her

Plinko.cz: Zábava, kterou musí vyzkoušet každý fanoušek online her

Online hraní v České republice se během posledních let proměnilo v jeden z hlavních zdrojů zábavy. Trendem se stávají nejen tradiční automaty a karetní hry, ale především originální koncepty, které dokážou oslovit nové i zkušené
Alpy - hlavní hřeben měří 1600 kilometrů

Alpy - hlavní hřeben měří 1600 kilometrů

Alpy jsou nejvyšší a nejdelší evropské hory. Táhnou se do délky zhruba 1200 km a na šířku 130 až 300 km. Hlavní hřeben měří 1600 kilometrů.
Proč je plnohodnotná náhrada notebooku telefonem zatím vzácná

Proč je plnohodnotná náhrada notebooku telefonem zatím vzácná

Pozorovatel technologických trendů vidí, že výkon telefonů vzrostl: vícejádrové čipy, rychlé grafické jednotky, velké množství RAM, displeje s vysokým jasem i obnovovací frekvencí. Přesto většina lidí při skutečné práci - psaní delších textů,
Chytré aplikace pro dobrodruhy a digitální pomocníci na cestách

Chytré aplikace pro dobrodruhy a digitální pomocníci na cestách

Plánování výletu do přírody už dávno není jen o papírových mapách a kompasu. Moderní technologie nabízí řadu aplikací, které zvyšují bezpečnost, komfort i zážitek z každé outdoorové výpravy.
Ohníčkové desatero

Ohníčkové desatero

Každý zálesák, skaut i turista ví, jak uvařit na ohni v přírodě. Neškodí zopakovat 10 základních pravidel šetrného založení ohniště, vaření a nakonec opuštění tábořiště.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Letní Letná - cirkus Praha, Letná 13.-31.8. 13.8.
Sail Amsterdam Nizozemsko, Amsterdam 20.-24.8. Historické plachetnice 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Memoriál generála Custera Všetice 21.-23.8. 21.8.
Dračí lodě Uherské Hradiště 22.-24.8. 22.8.
Chachar - cyklomaraton Ostrava Horská kola 22.8.
Sušický cyklomaraton Sušice, koupaliště Horská kola 23.8.
OC Manie Roztoky u Křivoklátu 23.-24.8. Otevřené kanoe na divokou vodu 23.8.
Dračí lodě Hluboká nad Vltavou, Bezdrev 23.8.
Bike Čeladná - cyklomaraton Čeladná Horská kola 23.8.

Diskuse

Detgvdfgsd Edwfjaimi, 24.8.2025 16:23, 121 příspěvků
Seshebmvs Ntbdjaimi, 24.8.2025 3:21, 121 příspěvků
Sonalyijjol xarof32546 xarof32546, 23.8.2025 21:15, 1 příspěvek
Kareemrvm xarof32546 xarof32546, 23.8.2025 21:15, 1 příspěvek
Inu Honza, 23.8.2025 11:01, 1 příspěvek
Výborně! Honza, 22.8.2025 19:02, 2 příspěvky
Výborně! zeměpisář, 21.8.2025 12:52, 2 příspěvky
odkud byla sjeta Mohelka Kuba Turek, 19.8.2025 23:12, 2 příspěvky
Centrální žlab Sněžky Lukáš Kortiš, 19.8.2025 21:57, 21 příspěvků
odkud byla sjeta Mohelka Zdeněk Hudec, 19.8.2025 21:05, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Brdský půlmaraton Horydoly , 19.8.2025 0:39
Re: Pozor! Dojde k otevře... Horydoly , 16.8.2025 17:22
Střední Čechy turistické ... Horydoly , 16.8.2025 14:42
Pozor! Dojde k otevření b... milan šupa, 14.8.2025 19:46
Chrudim hostí kultovní zá... Horydoly , 13.8.2025 12:19
Zdeněk Štybar vstupuje do... Horydoly , 12.8.2025 0:41
Bublinky ovládnou Brno Horydoly , 9.8.2025 2:46
Polička Horydoly , 9.8.2025 2:44