Fondue není švýcarské, ale francouzské národní jídlo

Fondue není švýcarské, ale francouzské národní jídlo
Švýcarské sýrové fondue v ženevské restauraci des Antiquaires.
Autor snímku Brücke-Osteuropa - Wikimedia
SDÍLEJ:

Názor, že fondue je těžká kejda do žaludku a že je to švýcarské národní jídlo, je dost častý. Fondue se sice ve Švýcarsku konzumuje ze všech evropských zemí nejčastěji, ale původem je to pokrm francouzský, ze Savojských Alp.

Jak na to

Jsou lidé, kteří fondue nemají rádi, ať už z toho důvodu, že je pro ně příprava obtížnou záhadou, nebo jim více chutnají ledvinky v dijonské omáčce, anebo jednoduše nejsou schopni tento nápor taveného sýra na svůj žaludek ustát. Chápu je, a tak připojím na závěr tato slova:

Proti gustu žádný dišputát.
De gustibus non est disputandum.
Über Geschmack lässt sich nicht streiten.
Des goûts et des couleurs il faut pas disputer.

Savojské Alpy, oblast hornatá, pro lyžaře a pro horolezce známá jmény jako Val d' Isère, Tignes, Les Arcs, Courchevel, Val Thorens a v neposlední řadě jménem Chamonix Mont Blanc, se vyznačuje tím, že je tam spousta horských luk, po nichž se probíhají krávy a z jejich mléka se dá udělat sýr. A sýr je základním stavebním kamenem fondue.

V Savojsku, (francouzský departement Haute Savoi a departement Savoi), žijí Francouzi hovořící francouzštinou promíchanou spoustou italských slov. Svérázní obyvatelé dnešního Savojska se hrdě nazývají Savoyardy a vyznačují se nejenom tím, že jsou hodně velcí, ale hlavně svými úspornými gesty, typicky horalskou mlčenlivostí a klidnou řečí.

Kdysi dávno savojští horalé přišli na to jak zužitkovat odpady při výrobě sýrů. Suché zbytky a úlomky dali do hrnce, rozpustili a snědli s kousky chleba. A to byl vlastní počátek fondue. Ze Savojska se tento úsporný "recept" dostal přes hranice do švýcarského kantonu Valais / Wallis na jihozápadě Švýcarska. Zde byla situace podobná - hory, louky, krávy a výroba sýra. Horalé byli chudí a tak byli rádi, když mohli jíst levně "ze svého".

Za ta století se ovšem toto jídlo trochu změnilo. Proč se tomuto jídlu říká fondue? Jméno je odvozeno z francouzského fondre = tavit, rozpouštět.

Jinak se fondue "vaří" ve švýcarském kantonu Neuenburg / Neuchâtel, jinak v kantonech Tessin, Appenzell anebo Glarus. Jinak fondue chutná v městě St. Gallen a jinak v Bernu. Ze Švýcarska se pokrm fondue dostal do celé střední Evropy. Fondue dnes dělají v Holandsku, v Itálii nebo i v Německu.

Fondue existuje v mnoha obměnách, někdy bez sýra, jenom s kousky zeleniny, která se pomocí malých sítek ponořují do rozpáleného oleje. Nebo se kousky masa hovězího (t.zv.fondue bourguignon), vepřového, telecího nebo jehněčího potápějí do rozpáleného fritovacího oleje. Jindy se kousky masa (většinou je kuřecí) máčejí do vroucího kuřecího bouillonu a potom konzumují s různými omáčkami (t.zv.fondue chinoise). Existuje dokonce i fondue pivní nebo fondue au champagne!

Zkuste ale nejprve švýcarské tradiční fondue classic.

Za hlavní sezónu fondue se pokládá zima, ačkoliv existují nadšenci, kteří fondue jedí skoro každý měsíc bez ohledu na to jestli je horko nebo zima. Při fondue se můžete totiž velice lehce zapotit, na stole před vámi je zdroj tepla - hořák, na kterém bublá horký rozpuštěný sýr. V letních měsících dává spousta nadšených Švýcarů z francouzské části Švýcarska (Romandie) přednost fondue před grilováním masa na zahradě. Má to tu výhodu, že vůně rozpuštěného sýra zmizí na zahradě někde v korunách stromů aniž by zůstala na dlouho přilepená na záclonách v pokoji a ještě je to levnější legrace než grilovat tlustý steak.

Fondue je společenská záležitost, která podporuje sociální kontakty, protože se sedí kolem stolu na němž je střed zájmu všech zúčastněných. Fondue se nedá rychle zhltat, je to akce pomalá, při které se debatuje o nejrůznějších věcech. Těžko budete moci jíst fondue při televizi. Má v sobě romantiku táborových ohňů, které nám připomínají plamínky pod nádobou s roztaveným sýrem a při fondue se často stanou z dobrých přátel přátelé ještě lepší.

Co je k přípravě fondue potřeba

Caquelon - nádoba, ve které budete sýr rozpouštět. Obvykle je to kameninová nádoba, může být ale také nerezová, skleněná a nebo použijte normální hrnec na vaření.

Lihový vařič zvaný Rechaud,ale už jsem viděl dělat fondue na obrácené žehličce nebo pomocí železné plotýnky ohřívané zespodu malými svíčkami

Vidličky, na které se napichují kousky chleba, které jsou označeny různými barvami, aby si je strávníci nepopletli

Ingredience na vaření

kousky chleba - krychličky ve velikosti asi 3x3x3 cm. Výhodný je chléb bílý, bageta - dlouhý tenký bílý chléb, z minulého dne, protože se snáze stráví a hlavně se nechá lehce napíchnout na vidličky. Čerstvý chleba můžete ale opéci v toustovači

sýr - pro klasické fondue použijeme sýr Gruyère, Emmentaler, Appenzeller a sýr Vacherin ze švýcarského Freiburgu, které jsou jemně nastrouhány. Fáma, že je nutné sýry před tavením pouze nakrájet, aby se neudělaly žmolky, neodpovídá skutečnosti.

bílé víno, hodně suché

nenasládlá třešňovka

čerstvě namletý pepř a špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

oloupaný stroužek česneku

na zahuštění fondue lze použít jednu čajovou lžičku solamylu nebo maizeny

Příprava fondue pro 4 osoby

200 g sýr Gruyère
200 g sýr Emmentaler
200 g sýr Appenzeller
200 g sýr Vacherin
800 g bílého chleba - bagety
4 dcl bílého suchého vína
mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
(čajová lžička solamylu nebo maizeny a štamprdle nenasládlé třešňovky)

Nádobu, ve které budeme sýr rozpouštět, vymažeme stroužkem česneku, který jsme přeřízli napříč. Nalijeme do ní bílé víno, přidáme nastrouhané sýry a nejlépe na sporáku za stálého míchání sýry rozpustíme. Podle chuti přidáme pepř a muškátový oříšek, rozmícháme a celou nádobu přeneseme na stůl na rechaud. A můžeme se do fondue dát. Každý si položí na talířek nějaké kostičky chleba, jednu napíchne na vidličku a ponoří jí do bublající roztavené sýrové hmoty. Vidličkou se směs intensivně míchá, aby se sýr na dně nepřipekl. Po krátké chvilce nám nezbyde nic jiného, než si navzájem popřát dobré chuti ( ve Švýcarsku si lidé přejí "E guete" ) a začít fondue konsumovat.

Abychom fondue snáze strávili, pijeme k jídlu bílé suché víno nebo černý či bylinkový čaj.

Tipy a triky

Když je roztavená sýrová masa příliš řídká a nedrží na ponořeném chlebu přidejte ještě trochu sýra anebo do směsi zamíchejte za intensivního míchání v třešňovce rozmíchaný solamyl nebo maizenu. Jedí-li fondue s Vámi děti, můžete solamyl či maizenu rozmíchat ve vodě.

Když je roztavená sýrová masa příliš hustá, přidejte trochu vína a nádobu postavte znovu na krátkou chvilku na sporák
Když dojde k jakoby sražení sýrové masy, t.zn. začne oddělovat tuk obsažený v sýrech od ostatní masy, přidejte znovu trochu bílého suchého vína anebo trochu citronové šťávy, které zamícháte za intensivního šlehání masy šlehací metličkou.

"Vůně" fondue v místnosti vydrží dost dlouho, buď použijeme voňavé svíčky nebo dáme na talířek plátek citronu, pomeranče do kterého je zapíchnut hřebíček, usušená poupata myrtovitého stromu Eugenia caryophyllata.

Do roztaveného sýra se dá ponořit i něco jiného než je kousek chleba - nařezejte hrušku, brokolici, květák, kukuřici anebo celer.

...a když někdo ztratí ve fondue svůj chleba, platí rundu...

Ve Švýcarsku, kde prakticky skoro každý několikrát do roka k fondue zasedne, se z vaření fondue stal rituál. Důkaz ? Za jediný měsíc v zimní sezóně se připraví ve švýcarských domácnostech 830 000 fondue, což je asi 2 ½ milionu porcí.

Připojuji ještě jeden speciální recept:

Jarní brambory plněné fondue (pro 4 osoby)
8 jarních brambor
sůl
snítka thymiánu
čajová lžička olivového oleje
60 gr sýru Greyerzer
45 gr sýru Tilsiter
40 gr sýru Vacherin Mont d'Or
0.8 dcl bílého suchého vína
½ stroužku česneku
čerstvě mletý pepř
nastrouhaný muškátový oříšek
3 gr Solamylu

Brambory rozpůlíme a malou lžičkou vytvoříme v každé prohlubeň. Takto připravené brambory dáme do osolené vody v níž je olivový olej a snítka tymiánu a vaříme je 15 minut. Po uvaření je dáme vypařit na talíř.

Sýry jemně nastrouháme. Do bílého vína dáme ½ stroužku česneku a necháme přejít varem. Oheň stáhneme a pomalu přidáváme nastrouhaný sýr až se úplně rozpustí. Pak přidáme Solamyl rozmíchaný v trošce studeného bílého vína. Podle chuti okořeníme pepřem a muškátem. Takto vytvořené sýrové fondue nalijeme do prohlubní v bramborech a půlky brambor pak pečeme v troubě při teplotě 160° Celsia asi 5 minut. Podává se s vychlazeným suchým bílým vínem.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Fondue

Zasadni katalysator je citronovà stava, aby se fondue nesrazilo. 

A zkuste walisské Tomaten-Fondue, ktere se ji na taliri nalité na malé uvarene bramburky. Yummy

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Odpočítávání spuštěno: Eurorando se příští rok koná v Krušných horách

Odpočítávání spuštěno: Eurorando se příští rok koná v Krušných horách

Krušné hory budou v září 2026 hostit největší evropský turistický festival Eurorando. Poprvé se bude konat v přeshraničním regionu, mezi Klínovcem a Fichtelbergem. Středem pozornosti bude Hornický region Erzgebirge / Krušnohoří - společné dědictví Česka... celý článek

Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje

Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje

Konec prázdnin znamená také konec koupání v přírodě - pokud nejste otužilci, kterým plavecká sezona teprve začíná. Naposledy jsme se vykoupali v Českém ráji, když jsme projeli na koloběžkách jeho srdcem z Hruboskalska k Jizeře
Co je babí léto, tereziánské léto a indiánské léto?

Co je babí léto, tereziánské léto a indiánské léto?

Se začátkem podzimu přichází babí léto. Říkáme tak suchému, slunečnému a teplému období. Perioda příjemného počasí se opakuje v Evropě téměř každý rok. Někdy trvá několik týdnů, jindy jen několik dnů a v
Lovecká sezona ve Středočeském kraji

Lovecká sezona ve Středočeském kraji

AKTUALIZACE Střední Čechy, které jsou největším regionem České republiky, se vyznačují nejen krásnou přírodou, pohádkovými hrady a zámky, bohatým kulturním životem, ale i pestrými loveckými možnostmi. Na lovy v bažantnicích, oborách i ve volných
Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Každý rok zasahuje horská služba u desítek zbytečných úrazů, kterým se dalo předejít lepší přípravou. Hory lákají svou krásou, ale jsou nevyzpytatelné.
Originální Zednická cesta v Řeži

Originální Zednická cesta v Řeži

CLIMBING GUIDE Skalní útesy vysoko nad Vltavou v Řeži u Prahy nabízejí spoustu zajímavách cest střední obtížnosti. Všechny jsou v tradičním stylu a po vlastním jištění. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Botanická zahrada 250 let Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 15.-21.9 15.9.
Mělnické vinobraní Mělník 19.-21.9. 19.9.
Bzenecké vinobraní Bzenec 19.-20.9. 19.9.
1000 Seen - vodácký maratón Německo, Labussee 19.-21.9. 19.9.
Vinobraní Velké Pavlovice 19.-20.9. 19.9.
Dračí lodě Horní Cerekev 19.-20.9. 19.9.
Otevření obálky s posledními slovy T.G.Masaryka
Lány, zámek 19.9.
Kůň - veletrh Lysá nad Labem 19.-21.9. 19.9.
24 hodin Le Vysočina Sněžné, Blatiny 19.-20.9. Horolezecké závody 19.9. 20:00
Vinobraní Litoměřice 20.9.

Diskuse

...a to jsi vynechal Dülf... Kuba Turek, 18.9.2025 12:52, 2 příspěvky
Vy jste rodinka! Novinář, 18.9.2025 9:16, 2 příspěvky
sem asi ne Klekí Petra, 16.9.2025 23:13, 1 příspěvek
Inu Honza, 13.9.2025 20:53, 12 příspěvků
Inu Kuba Turek, 13.9.2025 14:11, 12 příspěvků
Inu Honza, 13.9.2025 12:52, 12 příspěvků
únava a vyčerpání? Lukas B., 12.9.2025 12:22, 12 příspěvků
únava a vyčerpání? Honza, 11.9.2025 14:41, 12 příspěvků
Chyba v článku Ondráčková, 11.9.2025 14:30, 5 příspěvků
Pomoc Horal, 11.9.2025 13:24, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

CzechTourism Horydoly , 18.9.2025 13:44
Zažít město jinak Horydoly Open, 18.9.2025 13:35
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 9.9.2025 22:28
Filmový festival Voda, mo... Horydoly , 9.9.2025 4:03
Re: Galasova cyklojízda Horydoly , 8.9.2025 11:48
Využite priaznivé počasie... Horydoly , 8.9.2025 11:46
Prague Horydoly Open, 8.9.2025 11:34
NN NIGHT RUN Horydoly , 5.9.2025 1:24