Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.
Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.
Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.
Podzimní houba
Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.
Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.
To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.
Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.
Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.
RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka
Potřebujeme
0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať
Příprava
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku
Potřebujeme
množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření
Příprava
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem
Potřebujeme
300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Příprava
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita.
Diskuse
Diskuze k článku
Výlovy rybníků 2025 listopad
Houby AKTUÁLNĚ 2025
Nejčtenější články
Hokejka v Řeži - pětková krása nad Vltavou
Z Vitorazska do Třeboňské pánve na koloběžkách
WALLETTO: Fast and Easy Money Transfers
Kam za nejkrásnějšími ohňostroji světa?
Jak se průmysl online kasin a Casino Millioner stal tak velkým, jakým je dnes
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška | Praha, Toulcův dvůr | 4.11. | 17:30 | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| AI forum | Praha, Studio FAMU | 4.11. | ||
| Středočeské forum cestovního ruchu | Voděrádky | 4.11. | ||
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. | |
| Obzory - cestovatelský festival | Praha, Filozofická fakulta | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Cestou necestou - festival | Bratislava, Ružinov | 7.-9.11. | 7.11. |
Diskuse
| Hmm lišky a kuřátka | Lukas B., 4.11.2025 12:06, 4 příspěvky |
| Hmm lišky a kuřátka | Honza, 3.11.2025 20:04, 4 příspěvky |
| Hmm lišky a kuřátka | Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 4 příspěvky |
| Hmm | Honza, 3.11.2025 11:59, 4 příspěvky |
| Inu | Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky |
| Tolik keců k jednomu svít... | Matúš Čák Trenčanský, 3.11.2025 8:57, 1 příspěvek |
| Inu | Kuba Turek, 2.11.2025 15:57, 3 příspěvky |
| Inu | Honza, 2.11.2025 14:57, 3 příspěvky |
| Pisnicky | Michael Beranek, 2.11.2025 14:45, 6 příspěvků |
| Herzlich willkommen | Geograf, 2.11.2025 11:44, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 |
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 |
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 |
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 |
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 |
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 |
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH