Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.
Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.
Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.
Podzimní houba
Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.
Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.
To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.
Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.
Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.
RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka
Potřebujeme
0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať
Příprava
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku
Potřebujeme
množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření
Příprava
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem
Potřebujeme
300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Příprava
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita.
Diskuse
Diskuze k článku
Dubánci na výletě do Třeboně
Jak Češi tráví volný čas po pandemii a jak roste online zábava
Může se hodit
Nejčtenější články
Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje
Lovecká sezona ve Středočeském kraji

Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Druhá letní dovolená na MTB v Dolomitech: Madonna di Campiglio & Val di Sole 2025

Madonna di Campiglio a Val di Sole: Druhá dovolená, která vás dostane
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Zahrada Čech - veletrh | Litoměřice | 12.-17.9. | 12.9. | |
Veduty Českých Budějovic - výstava | České Budějovice, Jihočeské muzeum | 12.9.-6.4. | 12.9. | |
Botanická zahrada 250 let | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 15.-21.9 | 15.9. | |
Dračí lodě - školní posádky | Most, Mostecké jezero | 17.9. | ||
Podzimní běh Europlantu | Praha, Horní Počernice | 17.9. | 18:00 | |
20 let přívozů v Pražské integrované dopravě | Praha, Podhoří | 17.9. | 13:00 | |
Mělnické vinobraní | Mělník | 19.-21.9. | 19.9. | |
Bzenecké vinobraní | Bzenec | 19.-20.9. | 19.9. | |
1000 Seen - vodácký maratón | Německo, Labussee | 19.-21.9. | 19.9. | |
Vinobraní | Velké Pavlovice | 19.-20.9. | 19.9. |
Diskuse
Inu | Honza, 13.9.2025 20:53, 12 příspěvků |
Inu | Kuba Turek, 13.9.2025 14:11, 12 příspěvků |
Inu | Honza, 13.9.2025 12:52, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Lukas B., 12.9.2025 12:22, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Honza, 11.9.2025 14:41, 12 příspěvků |
Chyba v článku | Ondráčková, 11.9.2025 14:30, 5 příspěvků |
Pomoc | Horal, 11.9.2025 13:24, 12 příspěvků |
Pomoc | Vodák, 10.9.2025 17:38, 12 příspěvků |
únava a vyčerpání? | Lukas B., 10.9.2025 15:08, 12 příspěvků |
??? | Honza, 10.9.2025 14:37, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 9.9.2025 22:28 |
Filmový festival Voda, mo... | Horydoly , 9.9.2025 4:03 |
Re: Galasova cyklojízda | Horydoly , 8.9.2025 11:48 |
Využite priaznivé počasie... | Horydoly , 8.9.2025 11:46 |
Prague | Horydoly Open, 8.9.2025 11:34 |
NN NIGHT RUN | Horydoly , 5.9.2025 1:24 |
Direct Alpine na MHFF v T... | Horydoly , 29.8.2025 13:03 |
Mezinárodní horolezecký f... | Horydoly , 27.8.2025 12:28 |