
Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.
Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.
Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.
Podzimní houba
Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.
Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.
To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.
Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.
Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.
RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka
Potřebujeme
0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať
Příprava
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku
Potřebujeme
množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření
Příprava
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem
Potřebujeme
300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Příprava
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita.
Diskuse
Diskuze k článku

Slovenská Horská záchranná služba: zhodnotenie zimnej sezóny 2024/2025
Orlické Záhoří: pěšky nebo na kole do Kunštátu
Může se hodit
Nejčtenější články
Jarní skialpová túra přes vysoká sedla v Hohe Tauern od Glockneru ke Klockerin

Pád z koloběžky: Odřeniny nebo těžké zranění?

Objevujte svět komfortně: Plavba výletní lodí změní vaše zážitky z cestování

Ako zarobiť peniaze z domu: Najlepšie možnosti pre Slovákov

Barefoot obuv pro outdoorové nadšence: Pohyb v přírodě bez omezení
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Loire 725 - vodácký maraton | Francie, Roanne | 8.-14.6. | 8.6. | |
Folklorní festival CIOFF | Plzeň | 11.-15.6. | 11.6. | |
ITE - veletrh | Hong Kong | 12.-15.6. Cestovní ruch | 12.6. | |
Zugspitz Extremberglauf | Německo, Garmisch-Partenkirchen | 12.-14.6. Horský běh | 12.6. | |
Dračí lodě | České Budějovice, soutok Malše a Vltavy | 13.-14.6. | 13.6. | |
Moravia Sport Expo - veletrh | Olomouc, Flora | 13.-17.6. | 13.6. | |
Bajkový večer - diashow | Černá voda, Základna | Přednáší Mark Matthews | 13.6. | 20:00 |
Letem světem | Nečtiny | 13.-15.6. Cestovatelský festival | 13.6. | |
Malevil - cyklomaraton | Jablonné v Podještědí | Horská kola | 14.6. | |
Krakonošův cyklomaraton | Lomnice nad Popelkou | Silniční kola | 14.6. |
Diskuse
Mládí je fuč | Krušnohor také, 12.6.2025 10:37, 3 příspěvky |
Lyzaky zimni, letni vylet... | Antonin, 12.6.2025 9:51, 3 příspěvky |
Bitcoinová kauza??? | Kuba Turek, 11.6.2025 22:12, 13 příspěvků |
Bitcoinová kauza??? | Honza, 11.6.2025 20:44, 13 příspěvků |
Bitcoinová kauza??? | Kuba Turek, 11.6.2025 13:11, 13 příspěvků |
Bitcoinová kauza??? | Honza, 11.6.2025 12:04, 13 příspěvků |
Bitcoinová kauza??? | Kuba Turek, 10.6.2025 22:43, 13 příspěvků |
??? | Honza, 10.6.2025 20:50, 13 příspěvků |
Inu | Honza, 10.6.2025 20:44, 1 příspěvek |
sem asi ne | brutusacek, 10.6.2025 17:40, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Sportovní prádlo | Horydoly , 13.6.2025 16:44 |
Přípravy vrcholí | Horydoly , 13.6.2025 14:01 |
Re: Regionální muzeum Mělník | Horydoly Open, 12.6.2025 10:54 |
Re: Střední Čechy turisti... | Horydoly Open, 12.6.2025 10:51 |
Fitness | Horydoly Open, 12.6.2025 10:49 |
Jižní Čechy lákají na TOP... | Horydoly Open, 12.6.2025 10:43 |
VERTICAL PRO | Horydoly , 8.6.2025 22:05 |
Planetárium Praha znovu o... | Horydoly , 6.6.2025 18:33 |