Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2018

Středomoří AKTUÁLNĚ 2018

ZIMNÍ DOVOLENÁ U MOŘE Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Jak žádat kompenzace za zpožděné letadlo nebo vlak?

Ve Špindlu startuje zimní sezona na modré sjezdovce

registrovat

BOOKING.com Hledáme nové inspirující ubytování v soukromí a apartmány. Zaregistrujte se!
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Suché skály po hřebeni

Suché skály po hřebeni

CLIMBING GUIDE Podzimmní dny se krátí, přesto si chceme ještě užít víkend na písku. Předpověď počasí je ovšem značně nejistá, a tak nakonec volíme jistotu Suchých skal. Může se tu lézt po
Ostrava!!! bruslí na Masarykově náměstí

Ostrava!!! bruslí na Masarykově náměstí

Fanoušci bruslení v Ostravě mají velký výběr, kde bruslit. Čtyři kluziště jsou otevřená na stadionu v Porubě, v multifunkční hale Vítkovice, na Masarykově náměstí pod širým nebem a v zimním areálu Skalka Vřesina.
Kalendář Ski Classics 2019

Kalendář Ski Classics 2019

10 závodů a 2 prology jsou zařazeny do seriál Ski Classics. Přibližně padesátikilometrové trasy se běží výhradně klasickou technikou - buď střídavým během nebo soupaž. Do kopce se může stoupat také stromečkem.
Z Rebela se stal dravec a vytrvalec

Z Rebela se stal dravec a vytrvalec

Šest let sedláme koloběžku Kostka Rebel. Zpočátku jezdila jen pár kilometrů po městě s Kubou. Potom ji vzala na milost Hanka a provětrávala ji na celodenních výletech o délce několika desítek kilometrů. Teď
Středomoří AKTUÁLNĚ 2018

Středomoří AKTUÁLNĚ 2018

ZIMNÍ DOVOLENÁ U MOŘE Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Vánoce na dědině Rožnov p.R., skanzen 6.-14.12. Vánoční programy ve skanzenu 14.12.
Ledové lezení na Aljašce - diashow Praha, Stěna Holešovice Přednáší Aneta Loužecká a Lucie Hrozová 14.12. 20:00
Vánoční trhy Litoměřice, náměstí 14.-23.12. 14.12.
Divovánoce v Lodžii Jičín, Valdštejnská lodžie 14.12.
Polabský knižní veletrh Lysá nad Labem 14.-16.12. 14.12.
Vánoční květinové vazby - výstava
Lednice, Rybniční zámeček 14.-16.12. 14.12.
Olympijský šplh Praha, Harfa   15.12.
Advent Křivoklát 15.-16.12. 15.12.
Ďumbier - začátek lezení
 Nízké Tatry Lezení povoleno 15.12.-28.2. 15.12.
Živý betlém Buš 15.12.

Diskuse

Posílení imunity Pišišvor, 13.12.2018 19:00, 8 příspěvků
doporuceni david, 13.12.2018 13:18, 17 příspěvků
odkud Ivo, 13.12.2018 12:13, 7 příspěvků
Posílení imunity Adéla, 13.12.2018 9:26, 8 příspěvků
ekolobezka david, 12.12.2018 16:35, 9 příspěvků
Špindl Lukas B., 12.12.2018 13:34, 3 příspěvky
Špindl Novinář, 12.12.2018 12:53, 3 příspěvky
Posílení imunity Karolina, 12.12.2018 10:03, 8 příspěvků
těžší! Lukas B., 12.12.2018 8:44, 2 příspěvky
tak blesk a minulej víken... Lukas B., 12.12.2018 8:28, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Aerolinky Air France – KL... Horydoly , 11.12.2018 18:22
Surya - Sluneční škola v ... Horydoly , 9.12.2018 19:44
Vánoční výstava v Heřmano... Horydoly , 9.12.2018 18:36
Vánoční koncert Policie v... Horydoly , 9.12.2018 18:16
Knihy k Vánocům 2018 Horydoly , 9.12.2018 17:48
Fotografie na Hlavním nád... Horydoly , 9.12.2018 17:20
Voucher do restaurace Gra... Horydoly , 9.12.2018 13:00
Vánoce a Advent 2018 Horydoly , 6.12.2018 13:31