
Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.
Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.
Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.
Podzimní houba
Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.
Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.
To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.
Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.
Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.
RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka
Potřebujeme
0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať
Příprava
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku
Potřebujeme
množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření
Příprava
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem
Potřebujeme
300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Příprava
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita.
Diskuse
Diskuze k článku

Vlaková zastávka Antonína Dvořáka Nelahozeves
Alpy - hlavní hřeben měří 1600 kilometrů
Může se hodit
Nejčtenější články

Velká pardubická 2025: Legendární dostih, který stále dýchá tradicí a napětím

Prohlídka Gdaňsku z mořského kajaku

5 věcí, které na dovolené se slunečními brýlemi nikdy nedělejte

Kolouchová zahynula na Nanga Parbat

Kde se natáčela komedie Jak dostat tatínka do polepšovny?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Parním vlakem k Berounce | Lužná, Železniční muzeum | Nostalgický vlak | 2.8. | |
Welká Wodácká Pouť | Brno, Pisárky | 2.-3.8. | 2.8. | |
Podkrkonošský cyklomaraton | Lázně Bělohrad | Horská kola | 2.8. | |
Houmrův triatlon | Jiříkov | 2.8. | ||
Bezdružické parní léto | Bezdružice, nádraží | 2.-3.8. Nostalgický vlak | 2.8. | |
Hostýnská 50 - cyklomaraton | Bystřice pod Hostýnem | Horská kola | 2.8. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
Kolešovka | Jindřichův Hradec | Nostalgický vlak | 3.8. | |
Stoaberglauf | Rakousko, Schmidt-Zabierow-Hütte | Běh do vrchu | 3.8. | |
Kozí mejdan | Milkovice | 7.-10.8. Kulturně společenský festival | 7.8. |
Diskuse
Příspěvek | Horydoly, 1.8.2025 22:46, 2 příspěvky |
Příspěvek | Zdeněk, 1.8.2025 21:27, 2 příspěvky |
příroda | Pišišvor, 30.7.2025 11:59, 1 příspěvek |
Inu | Lukas B., 29.7.2025 10:33, 3 příspěvky |
Inu | Honza, 29.7.2025 9:03, 3 příspěvky |
praskání kamenů z potoka | Lukas B., 28.7.2025 18:38, 3 příspěvky |
Taky u chaty | Šlojíř, 28.7.2025 13:16, 2 příspěvky |
Na Balt se Češi vracejí | Horydoly, 27.7.2025 22:14, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 27.7.2025 13:11, 2 příspěvky |
brdské osmistovky | vodák Marek, 26.7.2025 9:26, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Emirates mapují top letní... | Horydoly , 29.7.2025 23:31 |
Emirates opět vítězí | Horydoly , 29.7.2025 23:21 |
Re: Lyžařské vybavení | Naomi Smith, 29.7.2025 12:25 |
Kozí mejdan | Horydoly , 19.7.2025 23:25 |
Ceny obědů opět rostou | Horydoly Open, 18.7.2025 0:01 |
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... | Horydoly , 13.7.2025 15:48 |
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |