Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat?

Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat?

AKTUALIZACE V posledních letech se jízda na kole se psy stává (hned po běhu se psem) stále oblíbenějším trendem. Nejenže oběma přináší fyzické a psychické benefity, ale zároveň mezi psem a člověkem posiluje... celý článek

Vlaková zastávka Antonína Dvořáka Nelahozeves

Alpy - hlavní hřeben měří 1600 kilometrů

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Velká pardubická 2025: Legendární dostih, který stále dýchá tradicí a napětím

Velká pardubická 2025: Legendární dostih, který stále dýchá tradicí a napětím

Jen týden po volbách do poslanecké sněmovny se uskuteční tradiční akce a jeden z nejikoničtějších dostihových závodů ve střední Evropě – Velká pardubická.
Prohlídka Gdaňsku z mořského kajaku

Prohlídka Gdaňsku z mořského kajaku

Polsko má fakticky tři hlavní města. Varšava je administrativní centrum, Krakov odkazuje na sídlo králů a Gdaňsk drží ekonomickou sílu. Všechny leží na Visle. Gdaňsk v ústí polského veletoku do Baltu se
5 věcí, které na dovolené se slunečními brýlemi nikdy nedělejte

5 věcí, které na dovolené se slunečními brýlemi nikdy nedělejte

Sluneční brýle patří mezi nejdůležitější věci, které si s sebou balíme na dovolenou - k moři, na hory, na vodu, na kolo.
Kolouchová zahynula na Nanga Parbat

Kolouchová zahynula na Nanga Parbat

ČERNÁ VDOVA Známá česká horolezkyně Klára Kolouchová (46 let) tragicky přišla o život při pokusu o zdolání vrcholu Nanga Parbat (8125 m).
Kde se natáčela komedie Jak dostat tatínka do polepšovny?

Kde se natáčela komedie Jak dostat tatínka do polepšovny?

Nejoblíbenější česká letní komedie Jak dostat tatínka do polepšovny, se odehrává na půdorysu pískovcového lezení v Českém ráji. Klíčové scény byly natočeny na Hruboskalsku.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parním vlakem k Berounce Lužná, Železniční muzeum Nostalgický vlak 2.8.
Welká Wodácká Pouť Brno, Pisárky 2.-3.8. 2.8.
Podkrkonošský cyklomaraton Lázně Bělohrad Horská kola 2.8.
Houmrův triatlon Jiříkov 2.8.
Bezdružické parní léto Bezdružice, nádraží 2.-3.8. Nostalgický vlak 2.8.
Hostýnská 50 - cyklomaraton Bystřice pod Hostýnem Horská kola 2.8.
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
Kolešovka Jindřichův Hradec Nostalgický vlak 3.8.
Stoaberglauf Rakousko, Schmidt-Zabierow-Hütte Běh do vrchu 3.8.
Kozí mejdan Milkovice 7.-10.8. Kulturně společenský festival 7.8.

Diskuse

Příspěvek Horydoly, 1.8.2025 22:46, 2 příspěvky
Příspěvek Zdeněk, 1.8.2025 21:27, 2 příspěvky
příroda Pišišvor, 30.7.2025 11:59, 1 příspěvek
Inu Lukas B., 29.7.2025 10:33, 3 příspěvky
Inu Honza, 29.7.2025 9:03, 3 příspěvky
praskání kamenů z potoka Lukas B., 28.7.2025 18:38, 3 příspěvky
Taky u chaty Šlojíř, 28.7.2025 13:16, 2 příspěvky
Na Balt se Češi vracejí Horydoly, 27.7.2025 22:14, 2 příspěvky
Inu Honza, 27.7.2025 13:11, 2 příspěvky
brdské osmistovky vodák Marek, 26.7.2025 9:26, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Emirates mapují top letní... Horydoly , 29.7.2025 23:31
Emirates opět vítězí Horydoly , 29.7.2025 23:21
Re: Lyžařské vybavení Naomi Smith, 29.7.2025 12:25
Kozí mejdan Horydoly , 19.7.2025 23:25
Ceny obědů opět rostou Horydoly Open, 18.7.2025 0:01
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... Horydoly , 13.7.2025 15:48
Re: Restaurace a hospody Horydoly Open, 9.7.2025 13:51
V pátek začíná 34. Festiv... Horydoly Open, 9.7.2025 13:36