RECEPT Sypané housky
Pečení housek je vyšší škola pekařského řemesla. Musejí být vláčné i křupavé, držet tradiční tvar, barvu a chuť. A měly by co nejdéle vydržet čerstvé.
Nadšeným amatérům nezbývá než vyzkoušet několik receptů, vzít na vědomí osvědčené pekařské triky, věnovat pečení čas a také lásku k ruční práci. Po mnoha více či méně povedených pokusech se váš osobní recept ustálí a vy budete péci křupavé houstičky, které vám ještě teplé budou brát strávníci přímo zpod rukou.
Můj recept na 8 kusů velkých housek posypaných sezamem, mákem nebo hrubou solí, je určený na pečení v domácí troubě pro rodinu se dvěma velkými dětmi a nenasytnými žaludky.
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
10 g soli (tj. 1 a 1/4 vrchovaté lžičky)
5 g cukru (tj. 1 vrchovatá lžička)
Postup pečení
Těsto s vykynutým kváskem uplácáme do koule. Pomačkaná strana přijde dolů. Necháme kynout v pokojové teplotě 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru veky. Dáme pozor na konce, které zamáčkneme, aby nezůstaly roztřepené.
Veku rozdělíme na 8 dílů půlením na třikrát. Každý z osmi dílů rozválíme na délku zhruba 30 cm. Každý z těchto válečků znovu rozdělíme na 3 díly a znovu vyválíme na 20 cm. Vždy trojice těchto finálních válečků poslouží k výrobě jedné housky.
Na jednu housku použijeme 3 dvaceticentimetrové válečky z vyváleného těsta. Z prostředku pleteme copánek, poté převrátíme polotovar spodkem na vrch a housku dopleteme.
Na talíř natáhneme mokrou utěrku. Housky na ní omočíme. Poté je posypeme nebo obalíme mákem a sezamem a hrubou solí podle chuti. Je možné housky též pouze omočit a připravit je na solení a kmínování.
Necháme husky kynout v pokojové teplotě, až zdvojnásobí objem.
Housky bez máku a sezamu znovu potřeme vodou. Posypeme je hrubou solí a kmínem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 220 stupňů Celsia celkem 15 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se během pečení vytvářela pára.
Křupavá kůrka
Po vyjmutí z trouby necháme housky vychladnout v pokojové teplotě. Jíst je lze již vlažné, ale lepší jsou úplně chladné, protože teprve na závěr se dotvoří křupavá kůrka.
Tyto housky vydrží při dobrém skladování několik dní. Ve vlhkém prostředí ovšem natahuje sůl vodu a těsto nepříjemně mokvá. V úplně suchém prostředí zase těsto ztvrdne během jednoho dne.
Diskuse
Diskuze k článku
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?
Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?
Nejčtenější články
Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu
Jak se obléct na ryby?
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava | Praha, Tibet Open House | 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík | 26.3. | |
Rychlebské stezky - začátek sezony | Černá voda | Horská kola | 29.3. | |
Šemberské stezky - otevření | Tuchoraz | 29.3. | ||
Velikonoce | Turnov, Dlaskův statek | 30.3. | ||
Lužnice - odemykání
|
Suchdol | 30.3. | 10:00 | |
Chrudimka - splutí | Seč | 30.3. | ||
Pool Party | Špindlerův Mlýn, Svatý Petr | 8.-9.12. | 31.3. | |
Mastník - splutí | Sedlčany, kasárna | 31.3. | ||
Island - diashow | Domažlice, Čakan | Přednáší Martin Loew | 3.4. | 19:00 |
Banální situace, fatální následky - přednáška | Praha, Městská knihovna | Prevence úrazů páteře | 3.4. | 17:00 |
Diskuse
opggzjlo | 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků |
strašná rychlost | Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek |
INU | Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky |
INU | Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky |
Nebudeme přece poukazovat... | Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků |
INU | Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků |
re | kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky |
O otázku jak se nám všem ... | Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Karel IV. | Horydoly , 28.3.2024 15:06 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:46 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:45 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:42 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:40 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:37 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:36 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:35 |