
RECEPT Sypané housky

Pečení housek je vyšší škola pekařského řemesla. Musejí být vláčné i křupavé, držet tradiční tvar, barvu a chuť. A měly by co nejdéle vydržet čerstvé.
Nadšeným amatérům nezbývá než vyzkoušet několik receptů, vzít na vědomí osvědčené pekařské triky, věnovat pečení čas a také lásku k ruční práci. Po mnoha více či méně povedených pokusech se váš osobní recept ustálí a vy budete péci křupavé houstičky, které vám ještě teplé budou brát strávníci přímo zpod rukou.
Můj recept na 8 kusů velkých housek posypaných sezamem, mákem nebo hrubou solí, je určený na pečení v domácí troubě pro rodinu se dvěma velkými dětmi a nenasytnými žaludky.
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
10 g soli (tj. 1 a 1/4 vrchovaté lžičky)
5 g cukru (tj. 1 vrchovatá lžička)
Postup pečení
Těsto s vykynutým kváskem uplácáme do koule. Pomačkaná strana přijde dolů. Necháme kynout v pokojové teplotě 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru veky. Dáme pozor na konce, které zamáčkneme, aby nezůstaly roztřepené.
Veku rozdělíme na 8 dílů půlením na třikrát. Každý z osmi dílů rozválíme na délku zhruba 30 cm. Každý z těchto válečků znovu rozdělíme na 3 díly a znovu vyválíme na 20 cm. Vždy trojice těchto finálních válečků poslouží k výrobě jedné housky.
Na jednu housku použijeme 3 dvaceticentimetrové válečky z vyváleného těsta. Z prostředku pleteme copánek, poté převrátíme polotovar spodkem na vrch a housku dopleteme.
Na talíř natáhneme mokrou utěrku. Housky na ní omočíme. Poté je posypeme nebo obalíme mákem a sezamem a hrubou solí podle chuti. Je možné housky též pouze omočit a připravit je na solení a kmínování.
Necháme husky kynout v pokojové teplotě, až zdvojnásobí objem.
Housky bez máku a sezamu znovu potřeme vodou. Posypeme je hrubou solí a kmínem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 220 stupňů Celsia celkem 15 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se během pečení vytvářela pára.
Křupavá kůrka
Po vyjmutí z trouby necháme housky vychladnout v pokojové teplotě. Jíst je lze již vlažné, ale lepší jsou úplně chladné, protože teprve na závěr se dotvoří křupavá kůrka.
Tyto housky vydrží při dobrém skladování několik dní. Ve vlhkém prostředí ovšem natahuje sůl vodu a těsto nepříjemně mokvá. V úplně suchém prostředí zase těsto ztvrdne během jednoho dne.
Diskuse
Diskuze k článku

Lithuanian company Walletto and Fintech Poland: Innovative payment solutions
Jak moderní technologie mění pobyt v přírodě
Může se hodit
Nejčtenější články

Jindřichův Hradec: starobylý zámek a nádherné město
Cyklomaratony pro každé kolo 2025

Stěhování firmy je citlivá logistická operace

Kde hledat levné letenky?

Proč se vydat na lyže do Obertauern?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Neznámá země | Zlín | 22.-30.4. Cestovatelský festival | 22.4. | |
Flora - veletrh | Olomouc | 24.-27.4. | 24.4. | |
COTTM - veletrh | Čína, Peking | 24.-26.4. Cestovní ruch | 24.4. | |
Trentino Film Festival | Itálie, Trento | 25.4.-4.5. Horské filmy | 25.4. | |
Padání - bouldering | Žihle | 25.-27.4. | 25.4. | |
Hory a mesto - festival | Bratislava, Devín | 25.4. | 19:00 | |
Zeltschau - výstava stanů | Německo, Langenzersdorf, Seeschlacht | 25.-27.4. | 25.4. | |
Deň otvorených dverí v železničnom depe | Bratislava, hlavná stanica | Nostalgický vlak | 26.4. | |
Prague Bike Fest | Praha, Výstaviště Holešovice | 26.-27.4. | 26.4. | |
Porubajk - cyklomaraton | Ostrava, Poruba | Horská kola | 26.4. |
Diskuse
кракен даркнет | Thomasspilt, 25.4.2025 12:01, 13 příspěvků |
z Brna do Budapešti | Horydoly, 25.4.2025 10:35, 2 příspěvky |
z Brna -do-Budapesti | Bretislav Polák, 25.4.2025 10:26, 2 příspěvky |
návrat ke kořenům | doku.pes, 25.4.2025 9:50, 5 příspěvků |
Tohle by mě zajímalo | Janča, 24.4.2025 23:25, 5 příspěvků |
Kežmarský | Janča, 24.4.2025 23:19, 5 příspěvků |
Tohle by mě zajímalo | PK, 24.4.2025 22:48, 5 příspěvků |
Kežmarský | skutr, 24.4.2025 22:19, 5 příspěvků |
šunt | Horydoly, 24.4.2025 17:05, 2 příspěvky |
šunt | Kiki, 24.4.2025 16:57, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Trhy na Mariánském náměst... | Horydoly , 19.4.2025 2:52 |
Velikonoční speciály potě... | Horydoly , 19.4.2025 2:49 |
Velikonoce v jižních Čechách | Horydoly , 19.4.2025 2:44 |
Přihlaste se na Zažít měs... | Horydoly , 17.4.2025 2:28 |
Shrnutí lyžařské sezony 2... | Horydoly Open, 16.4.2025 18:28 |
Re: Pražský veletržní areál | Horydoly , 10.4.2025 0:45 |
Jak Bosch eBike Systems s... | Horydoly , 7.4.2025 11:00 |
Špindlerův Mlýn startuje ... | Horydoly , 5.4.2025 0:33 |