
RECEPT Sypané housky

Pečení housek je vyšší škola pekařského řemesla. Musejí být vláčné i křupavé, držet tradiční tvar, barvu a chuť. A měly by co nejdéle vydržet čerstvé.
Nadšeným amatérům nezbývá než vyzkoušet několik receptů, vzít na vědomí osvědčené pekařské triky, věnovat pečení čas a také lásku k ruční práci. Po mnoha více či méně povedených pokusech se váš osobní recept ustálí a vy budete péci křupavé houstičky, které vám ještě teplé budou brát strávníci přímo zpod rukou.
Můj recept na 8 kusů velkých housek posypaných sezamem, mákem nebo hrubou solí, je určený na pečení v domácí troubě pro rodinu se dvěma velkými dětmi a nenasytnými žaludky.
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
10 g soli (tj. 1 a 1/4 vrchovaté lžičky)
5 g cukru (tj. 1 vrchovatá lžička)
Postup pečení
Těsto s vykynutým kváskem uplácáme do koule. Pomačkaná strana přijde dolů. Necháme kynout v pokojové teplotě 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru veky. Dáme pozor na konce, které zamáčkneme, aby nezůstaly roztřepené.
Veku rozdělíme na 8 dílů půlením na třikrát. Každý z osmi dílů rozválíme na délku zhruba 30 cm. Každý z těchto válečků znovu rozdělíme na 3 díly a znovu vyválíme na 20 cm. Vždy trojice těchto finálních válečků poslouží k výrobě jedné housky.
Na jednu housku použijeme 3 dvaceticentimetrové válečky z vyváleného těsta. Z prostředku pleteme copánek, poté převrátíme polotovar spodkem na vrch a housku dopleteme.
Na talíř natáhneme mokrou utěrku. Housky na ní omočíme. Poté je posypeme nebo obalíme mákem a sezamem a hrubou solí podle chuti. Je možné housky též pouze omočit a připravit je na solení a kmínování.
Necháme husky kynout v pokojové teplotě, až zdvojnásobí objem.
Housky bez máku a sezamu znovu potřeme vodou. Posypeme je hrubou solí a kmínem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 220 stupňů Celsia celkem 15 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se během pečení vytvářela pára.
Křupavá kůrka
Po vyjmutí z trouby necháme housky vychladnout v pokojové teplotě. Jíst je lze již vlažné, ale lepší jsou úplně chladné, protože teprve na závěr se dotvoří křupavá kůrka.
Tyto housky vydrží při dobrém skladování několik dní. Ve vlhkém prostředí ovšem natahuje sůl vodu a těsto nepříjemně mokvá. V úplně suchém prostředí zase těsto ztvrdne během jednoho dne.
Diskuse
Diskuze k článku

Houby AKTUÁLNĚ 2025
Úvod: telefon jako každodenní společník
Může se hodit
Nejčtenější články

Pád z koloběžky: Odřeniny nebo těžké zranění?

Objevujte svět komfortně: Plavba výletní lodí změní vaše zážitky z cestování

Ako zarobiť peniaze z domu: Najlepšie možnosti pre Slovákov

Tiroler Ache, řeka pěti jmen a dvou států

Během jednoho týdnu na Everest?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Germanenfest | Rakousko, Elsarn | 8.-9.6. Festival Germánů | 8.6. | |
Loire 725 - vodácký maraton | Francie, Roanne | 8.-14.6. | 8.6. | |
Outdoor Trade Show - veletrh | Velká Británie, Liverpool | 10.-12.6. | 10.6. | |
Folklorní festival CIOFF | Plzeň | 11.-15.6. | 11.6. | |
Slovenský raj - cyklomaraton | Hrabušice | Horská kola | 11.6. | |
Sportfilm | Kutná Hora, GASK | Přednáší Marek Holeček | 11.6. | 19:00 |
ITE - veletrh | Hong Kong | 12.-15.6. Cestovní ruch | 12.6. | |
Zugspitz Extremberglauf | Německo, Garmisch-Partenkirchen | 12.-14.6. Horský běh | 12.6. | |
Dračí lodě | České Budějovice, soutok Malše a Vltavy | 13.-14.6. | 13.6. | |
Moravia Sport Expo - veletrh | Olomouc, Flora | 13.-17.6. | 13.6. |
Diskuse
Štěstí | climber, 9.6.2025 12:50, 1 příspěvek |
hrdý vlastenci | Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků |
HledačZvířat.cz | https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek |
hrdý vlastenci | Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků |
Inu | Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek |
Gočár | Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky |
platí | Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky |
platí | Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky |
hrdý vlastenci | Matylad, 5.6.2025 11:57, 5 příspěvků |
hrdý vlastenci | Emil, 5.6.2025 8:18, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
VERTICAL PRO | Horydoly , 8.6.2025 22:05 |
Planetárium Praha znovu o... | Horydoly , 6.6.2025 18:33 |
Treska Protein Exklusiv p... | Horydoly , 4.6.2025 9:50 |
Re: Bikesraz na Vysočině | Horydoly , 31.5.2025 23:04 |
Re: Krkonoše / Karkonosze | ooo pppp, 21.5.2025 1:12 |
Krajem vína 2025 | Horydoly , 18.5.2025 15:11 |
Re: Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 14.5.2025 1:30 |
Už tuto sobotu dorazí do ... | Horydoly , 14.5.2025 1:26 |