Sladké pokušení alla turca

Sladké pokušení alla turca
SDÍLEJ:
V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu. Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.
Jak na to

Tahin Helvasi – sezamová helva

Přísady pro 4 porce: 1 hrnek sezamových semínek, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkové esence

Příprava: Rozemelte sezamová semínka a zpracujte je do oříškového másla podobně jako marcipánovou hmotu. Zapracujte po kapkách med, dokud nezískáte lepivou vlhkou hmotu. Přidejte dle chuti vanilku. Vyložte formu o rozměrech 100x75 mm voskovým papírem a směs do ní vtlačte. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny. Aby helva byla znamenitá, je důležité míchat všechny přísady na velmi slabém ohni. Helva bude mnohem chutnější, když mouku anebo krupici opražíte na másle. Přidávejte máslo vždy až po pražení, abyste se vyhnuli těžkému míchání.

Muhallebi – mléčný pudink

Přísady pro 4 porce: 1 lžíce nastrouhaných pistácií, 1 lžíce nastrouhaného kardamonu, 1 lžíce růžové vody, 1/2 litru mléka, 4 lžíce cukru, 5 lžíc kukuřičné mouky

Příprava: Dejte kukuřičnou mouku do hrnce a míchejte ji s mlékem, dokud poslední hrudky nezmizí. Přidejte kardamon, cukr a růžovou vodu. Ohřívejte a míchejte na středním plameni po dobu deseti minut, dokud hmota nezhoustne. Nalejte tento horký pudink ihned do studenou vodou vypláchnuté misky a ozdobte nastrouhanými pistáciemi. Nechte chladit dvě hodiny.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem.

Čerstvé ovoce

Zdaleka nejoblíbenějším zákuskem je čerstvé ovoce, jež vděčí za výbornou chuť slunnému klimatu a tradičním metodám pěstování a přepravy.

Na jaře si užíváme jahod, třešní a meruněk. Léto přináší broskve, vodní a medové melouny, vinné hrozny, fíky, blumy, jablka, hrušky a kdoule. Na konci roku jsou na jídelníčku grapefruity, mandarinky a banány.

Mnoho druhů ovoce se suší, anebo jsou zpracovávány na marmeládu a kompot.

Lahodný a lehký pudink

V Turecku je velký výběr pudinkových specialit. Pod souhrnným pojmem muhallebi jsou připravovány ze škrobu, rýže anebo rýžové mouky – většinou bez vajec anebo másla a někdy dokonce bez mléka. Ochucovány jsou kromě jiného citronovou, pomerančovou anebo růžovou vodou.

Zvláštní lahůdkou je pudink s najemno nakrájeným kuřecím masem. Tato kombinace vypadá na první pohled podivuhodně, nicméně kdo tuto zvláštnost ochutnal, chápe oblíbenost tohoto dezertu.

Baklava & spol.

Rozličné druhy baklavy sestávají z listového těsta naplněného nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi anebo pistáciemi.

Dokud jsou ještě horké, jsou vloženy do sirupu, jež se skládá z medu, cukru, koření a růžové vody, a poté nakrájeny na kosočtverce.

Lidé také rádi jedí lokmu (sousto), v oleji fritované kousky z kynutého těsta, jež se před podáváním ponoří do cukerného sirupu anebo medu.

Velmi oblíbená je také helva. Tato sladkost sestává z pšeničné mouky nebo pšeničné krupice a piniových jadérek karamelizovaných na másle. Následně se přidá cukr a mléko anebo voda.

Příprava helvy je nazírána jako malá společenská akce. O dlouhých zimních večerech jsou hosté zváni na klábosení u helvy.

Další perlou tureckých zákusků je chléb vařený v sirupu, na nějž se dá šlehačka a bohatě se posype vlašskými ořechy.

Dezerty To Go

V Turecku jsou ještě stále k nalezení malé obchody, v nichž se pordávají četné moučníky a lahůdky k požití na místě anebo k odnesení domů.

Navíc se zde u malých stolečků můžete kdykoliv nasnídat anebo naobědvat, jelikož restaurace po 14. hodině obvykle již žádná jídla nepodávají. Sladké lahůdky jsou zde také cenově výhodnější než například v restauracích.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Day Trip to Chefchaouen from Fes

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

KARPACZ Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak
Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Putování pražskými vinicemi pro všechny obyvatele a návštěvníky metropole se uskuteční o víkendu 31. května a 1. června vždy od 10 do 17 hodin. Podobně jako mají vinařské obce na Moravě a v Čechách
Day Trip to Chefchaouen from Fes

Day Trip to Chefchaouen from Fes

Escape the hustle and bustle of Fes and journey into the serene beauty of Morocco’s north with our fes to chefchaouen day trip. Known as the “Blue Pearl,” Chefchaouen is a charming

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Outdoor Trade Show - veletrh Velká Británie, Liverpool 10.-12.6. 10.6.
Folklorní festival CIOFF Plzeň 11.-15.6. 11.6.
ITE - veletrh Hong Kong 12.-15.6. Cestovní ruch 12.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 13.-17.6. 13.6.
Letem světem Nečtiny 13.-15.6. Cestovatelský festival 13.6.
EurAsia Rail - veletrh Turecko, Istanbul 18.-20.6. Železnice 18.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 18.-20.6. 18.6.
Slavnosti pětilisté růže Český Krumlov 20.-22.6. 20.6.
Peakfest Jizerka 20.-22.6. 20.6.
Wallz - streetart Plzeň, Depo2015 21.-27.6. 21.6.

Diskuse

sem asi ne brutusacek, 10.6.2025 17:40, 1 příspěvek
Štěstí Bambulezizib, 9.6.2025 15:53, 2 příspěvky
Štěstí climber, 9.6.2025 12:50, 2 příspěvky
hrdý vlastenci Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků
HledačZvířat.cz https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek
hrdý vlastenci Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků
Inu Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek
Gočár Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky
platí Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky
platí Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

VERTICAL PRO Horydoly , 8.6.2025 22:05
Planetárium Praha znovu o... Horydoly , 6.6.2025 18:33
Treska Protein Exklusiv p... Horydoly , 4.6.2025 9:50
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 31.5.2025 23:04
Re: Krkonoše / Karkonosze ooo pppp, 21.5.2025 1:12
Krajem vína 2025 Horydoly , 18.5.2025 15:11
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 14.5.2025 1:30
Už tuto sobotu dorazí do ... Horydoly , 14.5.2025 1:26