Sladké pokušení alla turca

Sladké pokušení alla turca
SDÍLEJ:
V Česku je baklava nejznámějším tureckým zákuskem. Nicméně není typickým dezertem, ale obvykle se jí ke kávě, jako občerstvení anebo eventuálně po kebabu. Turecko ale nabízí kromě tohoto vývěsního štítu ještě velké množství dezertů, které po předkrmu a hlavním chodu tvoří pomyslnou třešničku na dortu. Výběr sahá od čerstvého ovoce přes lehké pudinky až k delikátním zákuskům z těsta nejrozmanitějších druhů.
Jak na to

Tahin Helvasi – sezamová helva

Přísady pro 4 porce: 1 hrnek sezamových semínek, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkové esence

Příprava: Rozemelte sezamová semínka a zpracujte je do oříškového másla podobně jako marcipánovou hmotu. Zapracujte po kapkách med, dokud nezískáte lepivou vlhkou hmotu. Přidejte dle chuti vanilku. Vyložte formu o rozměrech 100x75 mm voskovým papírem a směs do ní vtlačte. Chlaďte v lednici minimálně 2 hodiny. Aby helva byla znamenitá, je důležité míchat všechny přísady na velmi slabém ohni. Helva bude mnohem chutnější, když mouku anebo krupici opražíte na másle. Přidávejte máslo vždy až po pražení, abyste se vyhnuli těžkému míchání.

Muhallebi – mléčný pudink

Přísady pro 4 porce: 1 lžíce nastrouhaných pistácií, 1 lžíce nastrouhaného kardamonu, 1 lžíce růžové vody, 1/2 litru mléka, 4 lžíce cukru, 5 lžíc kukuřičné mouky

Příprava: Dejte kukuřičnou mouku do hrnce a míchejte ji s mlékem, dokud poslední hrudky nezmizí. Přidejte kardamon, cukr a růžovou vodu. Ohřívejte a míchejte na středním plameni po dobu deseti minut, dokud hmota nezhoustne. Nalejte tento horký pudink ihned do studenou vodou vypláchnuté misky a ozdobte nastrouhanými pistáciemi. Nechte chladit dvě hodiny.

K variantám tureckých sladkostí z těsta patří pečivo, fritované kousky z kynutého těsta a také v pánvi pražená mouka s máslem a cukrem.

Čerstvé ovoce

Zdaleka nejoblíbenějším zákuskem je čerstvé ovoce, jež vděčí za výbornou chuť slunnému klimatu a tradičním metodám pěstování a přepravy.

Na jaře si užíváme jahod, třešní a meruněk. Léto přináší broskve, vodní a medové melouny, vinné hrozny, fíky, blumy, jablka, hrušky a kdoule. Na konci roku jsou na jídelníčku grapefruity, mandarinky a banány.

Mnoho druhů ovoce se suší, anebo jsou zpracovávány na marmeládu a kompot.

Lahodný a lehký pudink

V Turecku je velký výběr pudinkových specialit. Pod souhrnným pojmem muhallebi jsou připravovány ze škrobu, rýže anebo rýžové mouky – většinou bez vajec anebo másla a někdy dokonce bez mléka. Ochucovány jsou kromě jiného citronovou, pomerančovou anebo růžovou vodou.

Zvláštní lahůdkou je pudink s najemno nakrájeným kuřecím masem. Tato kombinace vypadá na první pohled podivuhodně, nicméně kdo tuto zvláštnost ochutnal, chápe oblíbenost tohoto dezertu.

Baklava & spol.

Rozličné druhy baklavy sestávají z listového těsta naplněného nasekanými vlašskými ořechy, mandlemi anebo pistáciemi.

Dokud jsou ještě horké, jsou vloženy do sirupu, jež se skládá z medu, cukru, koření a růžové vody, a poté nakrájeny na kosočtverce.

Lidé také rádi jedí lokmu (sousto), v oleji fritované kousky z kynutého těsta, jež se před podáváním ponoří do cukerného sirupu anebo medu.

Velmi oblíbená je také helva. Tato sladkost sestává z pšeničné mouky nebo pšeničné krupice a piniových jadérek karamelizovaných na másle. Následně se přidá cukr a mléko anebo voda.

Příprava helvy je nazírána jako malá společenská akce. O dlouhých zimních večerech jsou hosté zváni na klábosení u helvy.

Další perlou tureckých zákusků je chléb vařený v sirupu, na nějž se dá šlehačka a bohatě se posype vlašskými ořechy.

Dezerty To Go

V Turecku jsou ještě stále k nalezení malé obchody, v nichž se pordávají četné moučníky a lahůdky k požití na místě anebo k odnesení domů.

Navíc se zde u malých stolečků můžete kdykoliv nasnídat anebo naobědvat, jelikož restaurace po 14. hodině obvykle již žádná jídla nepodávají. Sladké lahůdky jsou zde také cenově výhodnější než například v restauracích.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2025

Houbařské a mykologické akce 2025

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Festival Zemplínske lakocinky v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
WTM - veletrh Velká Británie, Londýn 4.-6.11. Cestování 4.11.
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava, Minikino 6.-8.11. 6.11.
Obzory - cestovatelský festival Praha, Filozofická fakulta 7.-9.11. 7.11.
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.

Diskuse

Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky
Hmm lišky a kuřátka Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků
Hmm Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků
Inu Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky
Tolik keců k jednomu svít... Matúš Čák Trenčanský, 3.11.2025 8:57, 1 příspěvek
Inu Kuba Turek, 2.11.2025 15:57, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17