Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Bratislava, most SNP. Dezert v restauraci UFO.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří- nebo čtyřchodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Ravioly s račí omáčkou.
Autor snímku Antonín Karoch

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří nebo čtyř chodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

"Domácí i zahraniční milovníci dobrého jídla si mohou sestavit svůj vlastní itinerář a navštívit festivalové restaurace v různých regionech. Tomu se říká pravá gastro turistika, kdy najednou objevujete nejenom krásy a zajímavosti regionu, ale také zjišťujete, jak chutná Slovensko" vysvětluje Ivana Magátová, generální ředitelka Slovakia Travel. "Určitě každý zná přísloví, že Láska prochází žaludkem! Proto si Slovensko můžete zamilovat i díky Zimnímu festivalu jídla," dodává Marta Kučerová, vedoucí slovenského zastoupení pro turistiku v Praze.

Bratislava, restaurace.

Gurmán na Slovensku

Za úspěšným festivalem stojí šéfredaktor známého gastronomického bedekru Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. O tom, že se jedná o asi nejoblíbenější akci pro gurmány, svědčí fakt, že se letos koná už 12, ročník. Navíc se do akce zapojuje rostoucí počet restaurací, které se festivalu účastní.

Bedekr Gurmán na Slovensku letos vybral rekordních 54 špičkových restaurací a představí také několik nových mladých šéfkuchařů. Svoje menu budou prezentovat zaměstnanci z restaurací, jako je Apolka z Bratislavy s prešpurskou kuchyní, Palatín vo Svätom Jure s rakousko-uherskou kuchyní, Origin z Lučenca s moderní regionální kuchyní a Bistro Bakoš z Košíc.

Kromě klasických restaurací si mohou hosté vyzkoušet také prestižní hotelové restaurace, jako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel Pri mlyne z Lozorna, nebo Francúzska reštaurácia Hotela Devín v Bratislavě.

Bratislava, restaurace.

Návštěvníci se jistě těší na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, IASAI, Au Café nebo Carnevalle v Bratislavě, Mlyn 108 v Modre, Chateau Čereňany, a také Kaviareň Slávia v Košicích, anebo Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách.

Účastní se i další oblíbené a moderní Bistronomy, vedle gastropodniků jako Leberfinger a Zylinder s tradiční prešpurskou kuchyní, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál či Hotel Hviezdoslav v Kežmarku.

Bratislava, restaurace.

Zvýšené tržby pro restauratéry 

"Na světě je tento model festivalu velice oblíbený a návštěvnost gastropodniků roste někdy až o 30 %. V zahraničí se jedná spíše o městské festivaly. Počet hostů je mnohem vyšší než u nás," tvrdí Radoslav Nackin. "Například restaurace jenom v Londýně nabízí 30 000 rezervací a Miami 45 000. Samozřejmě tyhle počty souvisí i s velikostí těchto měst a lokalit. Náš festival navštíví každoročně 5 -7 000 hostí. Za 10 let organizování naší gastroakce to dává na naše poměry pěkných cca 50 000 rezervací. Navíc restauracím v době festivalu stoupnou tržby cca o 15 - 20 %."

Abyste si mohli zakoupit festivalové menu, musíte navštívit stránky www.zimnyfestivaljedla.sk, vybrat si restauraci, termín a objednat si. Pak už jenom stačí přijít a pochutnat si na gurmánských specialitách. Každá restaurace nabízí k festivalovému menu něco navíc: malý předkrm, dezert nebo skleničku vína. Letošní festival odstartoval 11. ledna a potrvá až do 23. února. Takže milovníci dobrého jídla, máte ještě šanci se zapojit do gurmánských degustací.

PANORAMA Most SNP Bratislava
Kliknutím na snímek otevřete velká panorama

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Inu

Já mám zato, že nejznámější slovenská jídla jsou ony brynzové halušky a na ohni pečený baran...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 10.2.2025 18:53
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2025

Houbařské a mykologické akce 2025

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Festival Zemplínske lakocinky v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
WTM - veletrh Velká Británie, Londýn 4.-6.11. Cestování 4.11.
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava, Minikino 6.-8.11. 6.11.
Obzory - cestovatelský festival Praha, Filozofická fakulta 7.-9.11. 7.11.
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.

Diskuse

dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 1 příspěvek
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky
Hmm lišky a kuřátka Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků
Hmm Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků
Inu Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky
Tolik keců k jednomu svít... Matúš Čák Trenčanský, 3.11.2025 8:57, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17