Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Bratislava, most SNP. Dezert v restauraci UFO.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří- nebo čtyřchodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Ravioly s račí omáčkou.
Autor snímku Antonín Karoch

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří nebo čtyř chodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

"Domácí i zahraniční milovníci dobrého jídla si mohou sestavit svůj vlastní itinerář a navštívit festivalové restaurace v různých regionech. Tomu se říká pravá gastro turistika, kdy najednou objevujete nejenom krásy a zajímavosti regionu, ale také zjišťujete, jak chutná Slovensko" vysvětluje Ivana Magátová, generální ředitelka Slovakia Travel. "Určitě každý zná přísloví, že Láska prochází žaludkem! Proto si Slovensko můžete zamilovat i díky Zimnímu festivalu jídla," dodává Marta Kučerová, vedoucí slovenského zastoupení pro turistiku v Praze.

Bratislava, restaurace.

Gurmán na Slovensku

Za úspěšným festivalem stojí šéfredaktor známého gastronomického bedekru Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. O tom, že se jedná o asi nejoblíbenější akci pro gurmány, svědčí fakt, že se letos koná už 12, ročník. Navíc se do akce zapojuje rostoucí počet restaurací, které se festivalu účastní.

Bedekr Gurmán na Slovensku letos vybral rekordních 54 špičkových restaurací a představí také několik nových mladých šéfkuchařů. Svoje menu budou prezentovat zaměstnanci z restaurací, jako je Apolka z Bratislavy s prešpurskou kuchyní, Palatín vo Svätom Jure s rakousko-uherskou kuchyní, Origin z Lučenca s moderní regionální kuchyní a Bistro Bakoš z Košíc.

Kromě klasických restaurací si mohou hosté vyzkoušet také prestižní hotelové restaurace, jako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel Pri mlyne z Lozorna, nebo Francúzska reštaurácia Hotela Devín v Bratislavě.

Bratislava, restaurace.

Návštěvníci se jistě těší na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, IASAI, Au Café nebo Carnevalle v Bratislavě, Mlyn 108 v Modre, Chateau Čereňany, a také Kaviareň Slávia v Košicích, anebo Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách.

Účastní se i další oblíbené a moderní Bistronomy, vedle gastropodniků jako Leberfinger a Zylinder s tradiční prešpurskou kuchyní, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál či Hotel Hviezdoslav v Kežmarku.

Bratislava, restaurace.

Zvýšené tržby pro restauratéry 

"Na světě je tento model festivalu velice oblíbený a návštěvnost gastropodniků roste někdy až o 30 %. V zahraničí se jedná spíše o městské festivaly. Počet hostů je mnohem vyšší než u nás," tvrdí Radoslav Nackin. "Například restaurace jenom v Londýně nabízí 30 000 rezervací a Miami 45 000. Samozřejmě tyhle počty souvisí i s velikostí těchto měst a lokalit. Náš festival navštíví každoročně 5 -7 000 hostí. Za 10 let organizování naší gastroakce to dává na naše poměry pěkných cca 50 000 rezervací. Navíc restauracím v době festivalu stoupnou tržby cca o 15 - 20 %."

Abyste si mohli zakoupit festivalové menu, musíte navštívit stránky www.zimnyfestivaljedla.sk, vybrat si restauraci, termín a objednat si. Pak už jenom stačí přijít a pochutnat si na gurmánských specialitách. Každá restaurace nabízí k festivalovému menu něco navíc: malý předkrm, dezert nebo skleničku vína. Letošní festival odstartoval 11. ledna a potrvá až do 23. února. Takže milovníci dobrého jídla, máte ještě šanci se zapojit do gurmánských degustací.

PANORAMA Most SNP Bratislava
Kliknutím na snímek otevřete velká panorama

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Inu

Já mám zato, že nejznámější slovenská jídla jsou ony brynzové halušky a na ohni pečený baran...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 10.2.2025 18:53
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Livigno, Bormio a Valtellina 2024/2025

Livigno, Bormio a Valtellina 2024/2025

TRADIČNÍ STRAVA Aktuální zprávy z oblíbených lyžařských středisek na severu Itálie.... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

NEPOMUK Novinky ze západočeské metropole a okolí.
Výlovy rybníků 2025 listopad

Výlovy rybníků 2025 listopad

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu.
Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

RETRO Lečo v konzervě s moravskou klobásou 600 g podáváme s chlebem nebo brambory, můžeme doplnit uzeninou.
Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

Pokud si nejste jisti, kolik plynu na vaření, grilování či vytápění v bombě ještě zbývá, zjistíte to velmi jednoduše převážením. Na každé plynové láhvi je vyražen údaj "tara", který uvádí přesnou
MAPA: Výlovy rybníků v Česku

MAPA: Výlovy rybníků v Česku

Přinášíme vám mapu rybníků v České republice, kde jsou organizovány veřejné výlovy.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ISPO China - veletrh Čína, Shanghai 4.-6.7.. 4.7.
ILTM Asia - veletrh Čína, Shangai 4.-6.7. Luxusní cestování 4.7.
Řinčobraní - historický šerm Krašov 12.7.
Slavnosti Jakuba Krčína Třeboň 18.-19.7. 18.7.
Hrdané slávnosti Stará Ľubovňa, hrad 25.-27.7. 25.7.
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.

Diskuse

Žurnalistika 101 co to je? Eva, 5.7.2025 17:00, 55 příspěvků
Žurnalistika 101 co to je? Torner, 5.7.2025 16:53, 55 příspěvků
Žurnalistika 101 co to je? Pavka, 5.7.2025 15:34, 55 příspěvků
Reakce Honza, 5.7.2025 14:48, 55 příspěvků
... Honza, 5.7.2025 14:47, 55 příspěvků
Reakce Pavka, 5.7.2025 14:35, 55 příspěvků
"Vanitas vanitatum et omn... Richard Gürtler, 5.7.2025 13:23, 55 příspěvků
Reakce Honza, 5.7.2025 12:58, 55 příspěvků
Proč? Kuba Turek, 5.7.2025 12:39, 55 příspěvků
Reakce pro Edu Kuba Turek, 5.7.2025 12:37, 55 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pillerseetal Horydoly , 4.7.2025 22:24
Pro zvědavce: Kino Alm, k... Horydoly Open, 4.7.2025 12:04
Třídenní trek přes Piller... Horydoly Open, 4.7.2025 12:01
Pytloun Harrachov Horydoly , 4.7.2025 11:49
Pillerseetal LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58
Karlovarský filmový festi... Horydoly , 3.7.2025 0:31
Světový pohár Troja Horydoly , 26.6.2025 15:16
Světový pohár Troja Horydoly , 26.6.2025 2:57