Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Bratislava, most SNP. Dezert v restauraci UFO.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří- nebo čtyřchodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

Zimný festival jedla zahajuje slovenskou gastrosezonu
Ravioly s račí omáčkou.
Autor snímku Antonín Karoch

Už se stalo tradicí, že na Slovensku gastronomický rok začíná akcí Zimný festival jedla. Kuchaři exkluzivních restaurací po celé zemi se snaží, aby pro své hosty připravili nejlepší a nejoriginálnější jídelníček za kulantní cenu. Každá restaurace proto připravuje tří nebo čtyř chodové festivalové menu, v kterém najdete něco z tradiční slovenské i ze světové kuchyně.

"Domácí i zahraniční milovníci dobrého jídla si mohou sestavit svůj vlastní itinerář a navštívit festivalové restaurace v různých regionech. Tomu se říká pravá gastro turistika, kdy najednou objevujete nejenom krásy a zajímavosti regionu, ale také zjišťujete, jak chutná Slovensko" vysvětluje Ivana Magátová, generální ředitelka Slovakia Travel. "Určitě každý zná přísloví, že Láska prochází žaludkem! Proto si Slovensko můžete zamilovat i díky Zimnímu festivalu jídla," dodává Marta Kučerová, vedoucí slovenského zastoupení pro turistiku v Praze.

Bratislava, restaurace.

Gurmán na Slovensku

Za úspěšným festivalem stojí šéfredaktor známého gastronomického bedekru Gurmán na Slovensku Radoslav Nackin. O tom, že se jedná o asi nejoblíbenější akci pro gurmány, svědčí fakt, že se letos koná už 12, ročník. Navíc se do akce zapojuje rostoucí počet restaurací, které se festivalu účastní.

Bedekr Gurmán na Slovensku letos vybral rekordních 54 špičkových restaurací a představí také několik nových mladých šéfkuchařů. Svoje menu budou prezentovat zaměstnanci z restaurací, jako je Apolka z Bratislavy s prešpurskou kuchyní, Palatín vo Svätom Jure s rakousko-uherskou kuchyní, Origin z Lučenca s moderní regionální kuchyní a Bistro Bakoš z Košíc.

Kromě klasických restaurací si mohou hosté vyzkoušet také prestižní hotelové restaurace, jako je Sissi v Hotelu Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel Pri mlyne z Lozorna, nebo Francúzska reštaurácia Hotela Devín v Bratislavě.

Bratislava, restaurace.

Návštěvníci se jistě těší na hojné a bohaté menu z celého Slovenska. Opět budou moci vychutnat menu hvězdných restaurací slovenské gastronomie, jako jsou UFO, IASAI, Au Café nebo Carnevalle v Bratislavě, Mlyn 108 v Modre, Chateau Čereňany, a také Kaviareň Slávia v Košicích, anebo Hotel Lomnica ve Vysokých Tatrách.

Účastní se i další oblíbené a moderní Bistronomy, vedle gastropodniků jako Leberfinger a Zylinder s tradiční prešpurskou kuchyní, Ohnisko Košice, Chateau Gbeľany, Zámoček Antonstál či Hotel Hviezdoslav v Kežmarku.

Bratislava, restaurace.

Zvýšené tržby pro restauratéry 

"Na světě je tento model festivalu velice oblíbený a návštěvnost gastropodniků roste někdy až o 30 %. V zahraničí se jedná spíše o městské festivaly. Počet hostů je mnohem vyšší než u nás," tvrdí Radoslav Nackin. "Například restaurace jenom v Londýně nabízí 30 000 rezervací a Miami 45 000. Samozřejmě tyhle počty souvisí i s velikostí těchto měst a lokalit. Náš festival navštíví každoročně 5 -7 000 hostí. Za 10 let organizování naší gastroakce to dává na naše poměry pěkných cca 50 000 rezervací. Navíc restauracím v době festivalu stoupnou tržby cca o 15 - 20 %."

Abyste si mohli zakoupit festivalové menu, musíte navštívit stránky www.zimnyfestivaljedla.sk, vybrat si restauraci, termín a objednat si. Pak už jenom stačí přijít a pochutnat si na gurmánských specialitách. Každá restaurace nabízí k festivalovému menu něco navíc: malý předkrm, dezert nebo skleničku vína. Letošní festival odstartoval 11. ledna a potrvá až do 23. února. Takže milovníci dobrého jídla, máte ještě šanci se zapojit do gurmánských degustací.

PANORAMA Most SNP Bratislava
Kliknutím na snímek otevřete velká panorama

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Inu

Já mám zato, že nejznámější slovenská jídla jsou ony brynzové halušky a na ohni pečený baran...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 10.2.2025 18:53
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Day Trip to Chefchaouen from Fes

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

KARPACZ Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak
Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Putování pražskými vinicemi pro všechny obyvatele a návštěvníky metropole se uskuteční o víkendu 31. května a 1. června vždy od 10 do 17 hodin. Podobně jako mají vinařské obce na Moravě a v Čechách
Day Trip to Chefchaouen from Fes

Day Trip to Chefchaouen from Fes

Escape the hustle and bustle of Fes and journey into the serene beauty of Morocco’s north with our fes to chefchaouen day trip. Known as the “Blue Pearl,” Chefchaouen is a charming

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Germanenfest Rakousko, Elsarn 8.-9.6. Festival Germánů 8.6.
Outdoor Trade Show - veletrh Velká Británie, Liverpool 10.-12.6. 10.6.
Folklorní festival CIOFF Plzeň 11.-15.6. 11.6.
ITE - veletrh Hong Kong 12.-15.6. Cestovní ruch 12.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 13.-17.6. 13.6.
Letem světem Nečtiny 13.-15.6. Cestovatelský festival 13.6.
EurAsia Rail - veletrh Turecko, Istanbul 18.-20.6. Železnice 18.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 18.-20.6. 18.6.
Slavnosti pětilisté růže Český Krumlov 20.-22.6. 20.6.
Peakfest Jizerka 20.-22.6. 20.6.

Diskuse

hrdý vlastenci Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků
HledačZvířat.cz https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek
hrdý vlastenci Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků
Inu Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek
Gočár Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky
platí Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky
platí Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky
hrdý vlastenci Matylad, 5.6.2025 11:57, 5 příspěvků
hrdý vlastenci Emil, 5.6.2025 8:18, 5 příspěvků
hrdý vlastenci Huze, 4.6.2025 19:10, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

VERTICAL PRO Horydoly , 8.6.2025 22:05
Planetárium Praha znovu o... Horydoly , 6.6.2025 18:33
Treska Protein Exklusiv p... Horydoly , 4.6.2025 9:50
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 31.5.2025 23:04
Re: Krkonoše / Karkonosze ooo pppp, 21.5.2025 1:12
Krajem vína 2025 Horydoly , 18.5.2025 15:11
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 14.5.2025 1:30
Už tuto sobotu dorazí do ... Horydoly , 14.5.2025 1:26