České hory AKTUÁLNĚ 2011/2012

České hory AKTUÁLNĚ 2011/2012
Rokytnice nad Jizerou, Přibližovák.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace ze zimních túr v Česku mailem redakce@horydoly.cz nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás také novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i v běžeckých stopách.

10. května
Jizerské hory
Tanvaldsko v Jizerkách má smůlu na zloděje ve skiareálech. Těsně po skončení lyžařské sezony v dubnu byl ukraden lyžařský vlek u Hutní ulice v Desné i s podpěrami a lanem. Na začátku sezony zase zloději vykradli některé součástky ze třech nových sněhových děl na Tanvaldském Špičáku.

29. dubna
Krkonoše
Poslední sjezdový skiareál v Česku bude v provozu do 1. května. Tento den večer zastaví vleky Horní Mísečky.

25. dubna
Krkonoše
Letos lyžovalo ve Špindlerově Mlýně 550 tisíc lyžařů a snowboardistů. Uvedl to ředitel skiareálu Jiří Beran.

15. dubna
Krušné hory
Sjezdařská sezona dnes skončila v Krušných horách. Zastavily se vleky a lanovky v posledním středisku na Klínovci.  

12. dubna
Jizerské hory
Několik krátkých sněhových polí se drží na bikerské trati na Černé Studnici, zejména na horní cestě od vjezdu do lesa až k Mužíčkově památce. Spodní cesta je téměř beze sněhu a nebýt několika padlých kmenů přes cestu i jetelná. Hlásí pořadatelé tamního závodu Muchovman

8. dubna
Krkonoše
V Peci pod Sněžkou jezdí do Velikonoc skibusy. Javor, Zahrádky a Eso ukončily provoz, ale zbytek vleků a lanovek je stále v provozu. 

Pec pod Sněžkou, Černá Říčka.

1. dubna
Krkonoše
Na Medvědíně ve Špindlu se stále lyžuje. Dnes dokonce napadl nový sníh. 

22. března
Krkonoše
Ve Špindlerově Mlýně se stále lyžuje na všech sjezdovkách. Od pondělí 26. března platí ze celodenní skipass junioři a děti jen dvacet korun.

18. března
Šumava
Ještě lyžuje Arber (Javor) a Špičák. Sjezdovou sezonu už ukončily skiareály Hojsova Stráž, všechny tři areály v Železné Rudě, vlek u Zwieselu a také lanovka na Silberberg.

16. března
Krkonoše
Všechny vleky a lanovky v Peci pod Sněžkou jsou stále v provozu. Odpoledne sníh na sjezdovkách velmi měkne.

11. března
Krušné hory
Sjezdové lyžování v Oberwiesenthal. Platí sem vícedenní permanentka z Klínovce.

9. března
Krušné hory
Běžkařské stopy v krušnohorském Altenbergu za hraničním přechodem Cínovec jsou stále ve nejlepším pořádku.

3. března
Králický Sněžník
Modernizace skiareálu Dolní Morava stála miliardu korun. Za to se lyžuje na 7,2 km sjezdovek o ploše 50 ha a šířce minimálně 70 m. K tomu se postavily čtyři restaurace, horská chata a rozestavěl se hotel. "Neosvědčilo se nám noční lyžování a naopak lidé rádi večer sáňkují," uvádí ředitel Dolní Moravy Jiří Růžička.

2. března
Krkonoše
V sobotu 3. března se koná velký běžecký závod Krkonošská 70. Lyžařům - turistům se doporučuje, aby své výlety směřovali pro tentokrát mimo trasu závodu.

24. února
Juračka: Nemáme šanci se spojit
"Když se na cestovní ruch díváme jako na průmysl, vidíme obrovskou propagaci Alp jako celku," míní předseda Asociace lanové dopravy Jakub Juračka. "U nás ale nemáme šanci spojit propagaci všech lyžařských středisek." Vládní agentura CzechTourism míří zahraniční lyžařské kampaně především na Slováky, Němce, Holanďany a Poláky.

22. února
Krkonoše
Vlekařům v Krkonoších pomalu končí finanční žně. "Důležitější příjmy jsou pro nás v prosinci, než březnu," uvádí jednatel skiareálu Černá Hora v Jánských Lázních Petr Hynek. "Na jaře jsou už lidé natěšení na kolo a na zahrádku, kdežto na podzim se těší na lyže."

21. února
Krušné hory
Lyžování ve skiareálu Nové Hamry.

20. února
Beskydy
Návštěvníci ski areálu Razula si mohou v půjčovně zapůjčit nejen sjezdovky, snowboardy a běžky, ale nově také sněžnice. K dispozici jsou sněžnice dětské, dámské i pánské. "Zájemci mají v okolí na výběr řadu tras, kam mohou vyrazit – od nenáročných výletů údolím podél běžeckých tras až po celodenní výšlapy na okolní hřebeny pro zdatné sportovce," láká Lubomír Sušila z Razuly. Půjčovné na celý den činí 150 Kč za pár, na půl dne 120 Kč.

19. února
Jeseníky a Krkonoše
Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí je vyhlášený v nejvyšších moravských i českých horách, v Jeseníkách a Krkonoších.

18. února
Český les
Konečně pořádné lyžování si letos užívají příznivci malého skiareálu Přimda poblíž hraničního přechodu Rozvadov. Provozní doba je každý den 10-17 h. Ve středu, pátek a sobotu navíc jezdí vleky do 21 h.

8. února
Beskydy
"Prázdniny začaly mimo jiné školákům z Brněnska, což je region, odkud k nám tradičně jezdí velké množství návštěvníků," uvedl Lubomír Sušila ze Ski areálu Razula. "Bylo to znát hned první den, na sjezdovkách bylo rušněji než obvykle. Z pohledu návštěvnosti byl pondělek dokonce lepší než uplynulý víkend, kdy od lyžování asi spoustu lidí odradily mrazy." Vlekaři se vzhledem k množství najíždějících rekreantů rozhodli rozšířit pro tento týden termíny večerního lyžování. Bude se konat denně kromě neděle od 18:30 do 21 hodin. Na sjezdovce Horal se večer lyžuje ve středu, pátek a sobotu.

1. února
Vysočina
V Novém Městě na Moravě u hotelu Ski se rozšířila síť zpevněných běžeckých tras a díky novým tunelům pod silnicí se lyžaři vyhnout automobilové komunikaci.

1. února
Beskydy
Na Razule lyžují žáci, kteří se prokážou vysvědčením aspoň s jednou jedničkou, za polovinu. Nabídka platí od 31. ledna do 5. února pro děti do 14 let.

31. ledna
Krušné hory
Zimní táboření na Tisovském vrchu u Nejdku.

29. ledna
Český Merán
Na Českém Meránu je protažený od pátku rolbou Jistebnický a Malý okruh. Sněhu přebytek není, ale projet se to rozumně dá. Nejhorší je to kolem Smrkova, kde to bylo rozjeté traktorem a také je v ohradě dobytek. Běžky se tedy musí nést půl kilometru po silnici. Lanovka na Monínci jezdí, zasněžený je i svah pro lyžařskou školu, která funguje. Volný svah vedle školy nebyl v pátek použitelný. Hospoda U Bizona fungovala. Děkujeme za zevrubné info Tomáši Mandysovi.

27. ledna
Jeseníky
Hřebenové partie Jeseníků hlásí 4. stupeň lavinového nebezpečí. Na úbočí Červené hory leží už čtyři metry sněhu. Hřebenové túry po tyčovém značení jsou zcela bezpečné.

26. ledna
Beskydy
Ve Velkých Karlovicích v Beskydech po nebývalé sněhové nadílce posledních dnů panují výborné podmínky pro lyžování i výlety na běžkách. "Tolik sněhu už dlouho nepamatuji. Je ho tolik, že na terase a v bezprostředním okolí hotelu Horal jsme ho museli naložit a odvézt pryč. To však neznamená, že by u nás snad panovala kalamita. Jen prostě napadlo hodně sněhu. Silnice jsou bez problémů sjízdné,“ uvedl šéf Ski areálu Razula Leo Bača.

25. ledna
Brdy
Konečně se dá v Brdech běžkovat. Použitelná stopa se točí na lesních svážnicích okolo vrchu Praha a Padrťských rybníků. Na kamenitých Hřebenech je stále sněhu málo.

25. ledna
Beskydy
Sjezdovka Sviňorky v Malé Morávce a běžecký okruh Travný jsou již v plném provozu. O víkendu bude vozit skibus lyžaře mezi parkovišti zdarma.

22. ledna
Český les
Krátké běžkařské stopy na klasiku okolo Čerchova jsou upravené. Sjezdovka Sádek u Capartic je stále mimo provoz.

21. ledna
Lužické hory
"Horní Podluží jezdí. Jedlová taky. Sníh v Podluží je ok. Jen ho není dost ve snowparku," píše Mates z Lužických hor.

19. ledna
Jeseníky
Křížový vrch ve městě Jeseník je letos mimo provoz a celý skiareál je na prodej.

19. ledna
Bílé Karpaty
Skiareál Trnava u Zlína začíná lyžařskou sezonu dnes odpoledne. Zdarma se bude lyžovat 16-20 h.

18. ledna
Český ráj
Na Kozákově leží poprvé v historii umělý sníh a lyžuje se na sjezdovce. V provozuje jsou ode dneška také Troják na Moravě a Telnice v Krušných horách.

17. ledna
Slavkovský les
Aleš Lederer popisuje běžkařské trasy u Mariánských Lázní: Sněhu je dostatek od Golfu až na Kladskou. Červený okruh Golf - Rájovská Myslivna je velmi dobrý. Od křižovatky zpět Myslivna - Golf je těžký hardcore, popadané stromy, skákání přes metrové koleje od lesních strojů harvestorů atd. Doporučuji se do Závišína vrátit přes Rájov. Modrý okruh je velmi dobrý až dobrý, v první polovině trošku led a na dojezdu zpět na Karlův kámen je půl kilometru vyjetá cesta až na hlínu dřevařským poclainem. Cesta na Kladskou je výborná, asi nejlepší co se dá teď na Mariánkách jet.

17. ledna
Lužické hory
Dnes byl uválcovaný okruh 3 a 5 km. Podklad přimrzne a ztuhne a zítra odpoledne se budou dělat stopy. Na víkend budou stopy připravené pro závodníky i běžkaře - turisty.

 

14. ledna
Slavkovský les
V Mariánských Lázních připadlo 20 cm prašanu. Sjezdovka Krakonoška je v provozu celá, Slalomák jen ze tří čtvrtin. Běžecké trasy jsou upravené pro klasiku (na Kladskou a Nimrod) i bruslení (Golf).

13. ledna
Orlické hory
Módní přehlídka proběhla v Červené Vodě.

7. ledna
Krkonoše
Sníh na hřebenech nad Špindlerovým Mlýnem je utlučený, anebo tvoří závěje. Podívejte se na video z Dlouhého dolu.

1. ledna
Krušné hory
Skiareál Potůčky zastavil provoz. Sníh taje pod teplým deštěm.

31. ledna
Jizerské hory
V Bedřichově se lyžuje na přírodním sněhu. Místy jsou sjezdovky vydřené. Vlek LIAZ letos nepojede.

26. prosince
Český les
"Přes sněhový marast se podařilo upravit okruh 13,5 km na Čerchově. Byli jsme tam poprvé, a asi naposledy, ačkoliv se jedná o Plzni blízké místo, kde se dá sklouznout na příjemně upraveném okruhu. Otráveni jsme byli z placeného parkoviště pod kopcem v obci Capartice. Parkovné vybírá již notně použitá ženština. Na první žádost o účtenku se mi snaží vnutit orazítkovaný bloček z divadelní šatny. Pak přináší účtenku, ale nemá na rozměnění, odvětí, že si to teda zaplatíme složenkou, že to předá na město a polici. O absenci řádného značení, že se jedná o placené parkoviště, kdo je provozovatel, kdo zodpovědná osoba, ani nemluvě. Jen černá tabule, na které bylo křídou cosi načmáráno. Podle hesla já jsem celník, já smím všechno. Nejsem zcela přesvědčen, že tento přístup přispívá k podpoře turismu v oblasti, která to tak hodně moc potřebuje a kde všichni pláčou. Škoda..," píše Jan Lederer.

26. prosince
Krkonoše
"Tak ve Špindlu letos nic moc. Okolo nuly, hnusný mrholení, takže člověk je hned mokrej, a dole je ze sněhu nepěkná břečka," píše aktuální report Geo přímo ze sjezdovek.

26. prosince
Orlické hory
Ski park Červená Voda otevřel snowpark.

23. prosince
Český les
V Mariánských Lázních se rozjíždí lyžařské středisko na Hod Boží 25. prosince. Nedaleký Háj u Aše je stále mimo provoz.

22. prosince
Jeseník
Skiareály v okolí Jeseníku budou o víkendu v provozu. Jedná se o Paprsek, Karlovu Studánku, Stříbrnice a Králičák.

21. prosince
Krkonoše
Kellnerova PPF se nabourává do největších skiareálů v Krkonoších. Prodat třetinové podíly ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou a Harrachově doporučuje vedení Svazu lyžařů svým členům právě do rukou PPF. Valná hromada se koná 10. ledna. Informaci zveřejnily Hospodářské noviny.

21. prosince
Lužické hory
V Polevsku byly upraveny první krátké běžkařské okruhy.

19. prosince
Zimní mapy
Na internetu je ke stažení mnoho map pro běžkaře. Podívejte se na jejich přehled.

18. prosince
Krkonoše
V Rokytnici je v provozu lanovka Horní Domky a dětský vlek Kaprun.

15. prosince
Krušné hory
Na Klínovci se v pátek 16. prosince rozjede nová čtyřsedačková lanovka Cinestar Expres. Další vleky zatím nebudou v provozu.

15. prosince
Jizerské hory
Na Severáku bude jezdit poma a dětský vlek u Arniky od pátku do neděle 16.-18. prosince.

12. prosince
Krkonoše
Na Horních Mísečkách letos zavedli placené parkoviště. Platí se při příjezdu. Podívejte se na přehled všech lyžařských parkovišť v Krkonoších.

10. prosince
Šumava
Skiareál Hochficht na Šumavě je ode dneška v provozu převážně na přírodním sněhu. Denní skipas stojí 27,50 E, €, mládež od 10 do 19 let platí 14,50 E a děti do 10 let v doprovodu dospělých lyžují za 1 E. Na jednoho rodiče může být jedno až tři děti.

9. prosince
Zimní sezona začíná na umělém sněhu
Nadcházející víkend otevírá lyžařskou sezonu v Česku. Sjezdovat se bude výhradně na umělém sněhu. V Krkonoších budou v provozu Špindlerův Mlýn (Horní Mísečky, Hromovka), Janské Lázně (Černá hora), Vítkovice a Mladé Buky. V Orlických horách pojede Deštné. V Jeseníkách hlásí připravené sjezdovky Praděd, Kazmarka, Karlov, Branná, Petříkov a Kouty. Na jižní Moravě se bude lyžovat v Olešnici a také v Němčičkách (tam ale jen na umělé hmotě). Na Šumavě je v provozu Špičák, Železná Ruda a Hochficht na rakouské straně hranic. V Krušných horách pojedou vleky na Klínovci a v Božím Daru.

Běžkaři budou moci do prvních upravených stop v Jizerských horách. Sjízdné pro běžkařskou turistiku budou hřebenovky Jeseníků a Krkonoš. První snowkiting je ohlášen v Krušných horách.

7. prosince
Krkonoše
Harrachov ohlásil začátek sjezdové sezony na sobotu 17. prosince. Celodenní lyžování bude stát 350 Kč.

29. listopadu
Krušné hory
Na Klínovci byla postavena nová čtyřsedačková lanovka a prodloužena sjezdovka Pařezová.

24. listopadu
Krkonoše
Ve Špindlerově Mlýně se začně lyžovat v sobotu 26. listopadu na Malém hangu ve Svatém Petru. Celodenní permanentka stojí 300 Kč, dopolední 200 Kč a odpolední 220 Kč.

23. listopadu
Beskydy
Skiareál Razula zatím nezasněžuje kvůli vysokým denním teplotám a hlavně kvůli nedostatku vody v přírodě.

22. listopadu
Sucho ohrožuje umělý sníh
Suché počasí v Česku ohrožuje zásoby vody pro umělé zasněžování v Orlických horách a Krkonoších.

19. listopadu
Jeseníky
Jednu sjezdovku uměle zasněžilo a pustilo jako první v republice lyžařské středisko Branná v Jeseníkách.

Horydoly.cz České hory na Horydoly
2010 - 2009 - 2008 - 2007 -2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Česko - skiareály na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Běloruská žena zemřela na útěku před medvědem v Nízkých Tatrách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52