České hory AKTUÁLNĚ

České hory AKTUÁLNĚ
SDÍLEJ:
Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Jak na to Průběžně přijímáme jakékoliv další informace ze zimních túr v Česku na mailové adrese redakce, nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás také novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i v běžeckých stopách.

Přinášíme aktuální zprávy.

11. července
Krkonoše

V místech zvaných Mapa republiky stále leží několik metrů sněhu. Sněhové pole najdete pod Studniční horou směrem do Modrého dolu. Pod ním stojí soukromá chata Děvín.
(Idnes)

9. června
Krkonoše

Z okolí Luční boudy v Krkonoších zmizel téměř všechen sníh.
(HO Humanita)

4. června
Krkonoše

Na svahu zvaném Mapa republiky pod Studniční horou leží pět metrů sněhu. Dá se ještě lyžovat na skialpových lyžích.
(Idnes)

29. května
Krkonoše, Lví kotel

Včera před obědem dva lyžaři malovali obloučky ve žlabu ze Sněžky do Lvího kotle směr Svorová hora na jednom z posledních sněhových polí letošní zimy. Záviděl jsem jim... a měli lufty z krnapáků - jak mě na dálku zmerčili, hned šup do kosovky....
(Pavel)

4. května
Horní Mísečky končí

Dnes ukončilo provoz poslední sjezdařské středisko v Česku. Zastavily se vleky na Horních Mísečkách.
(Nova)

2. května
Sněžka

Na polské straně Sněžky je ještě dost sněhu na sjezd až k potoku Lomniczka. Přečtěte si aktuální fotoreportáž.
(Horydoly)

20. dubna
Poslední sjezdovky

O víkendu se ještě lyžovalo na sjezdovkách na Ovčárně, Klínovci, Mísečkách, Špindlerově Mlýně a na Stupavě.
(Meteocentrum)

17. dubna
Krkonoše

V Krkonoších se stále lyžuje na Mísečkách, ve Svatém Petru a v Harrachově. Sjezdovky pojedou i o víkendu.
(Country Radio)

16. dubna
Krkonoše

Během dubna bude v provozu lanovka na Lysou horu pro běžkaře a to pouze o víkendu v každou celou hodinu. Na lanovce Horní Domky bude probíhat údržba a její letní provoz započne 1. května.
(Spartak Rokytnice)

26. března
Krkonoše

Lyžařské středisko Horní Domky Rokytnice nad Jizerou má každodenní provoz 8–16 hodin. "Bude stoprocentně trvat do 6. dubna," uvádí Renata Žalská ze Spartaku Rokytnice. V dalších dnech bude provoz zřejmě jen víkendový dle sněhových podmínek. "Nyní jsou podmínky pro lyžování vynikající, nejlepší z celé sezóny. Máme na sjezdovkách v průměru 80 cm prachového sněhu a lyžujeme bez front." Letní provoz lanové dráhy Horní Domky se plánuje od 1. května.
(Horydoly)

V Černém dole vládnou letošní nejlepší podmínky pro sjezdové lyžování. Podívejte se na malou fotoreportáž z lyžování handicapovaných jezdců na monoski.
(SKV Praha)

24. března
Krkonoše a Jeseníky

V Krkonoších a Jeseníkách stále hrozí velké nebezpečí lavin na prudkých bezlesých svazích. Horská služba hlásí třetí až čtvrtý stupeň. Během velikonočnícho víkendu se utrhlo několik velkých lavin a několik lidí bylo zraněno. Na polské straně došlo v údolí Bialy Jar k úmrtí snowboardisty.
(Horydoly)

20. března
Lužické hory

Na velikonoční víkend 23.- 24. března budou na Polevsku v Lužických horách sjízdné tratě pro běžecké lyžování. Oddíl v běhu na lyžích Ski Polevsko plánuje v pátek odpoledne strojově upravit okruhy nad Polevskem. Zatím pouze válcováním, pro úpravu trati řezáním stop je sněhu zatím málo. Pokud sníh vydrží, v sobotu 29. března se uskuteční závod v běhu na lyžích Polevské štafety určený pro širokou veřejnost. Navazovat na štafety bude závod Přeškavská rozhoďdržka. Aktuální situace na Polevsku: výborné podmínky pro běžecké lyžování. Na okruzích leží 20 cm nového sněhu. Od lidí projeta Kočárovka a základní tříkilometrový okruh z Jedličné.
(Ski Polevsko)

Orlické hory

Právě jsme se vrátili z hřebene Orlických hor. To byla pohádka!
(Petr Ďoubalík)

19. března
Krkonoše

V Rokytnici nad Jizerou budou děti ve věku 6-12 let lyžovat na zlevněnou permanenku 100 Kč. Slevy platí o velikonočních prázdninách od 20. do 24. března.
(Skiareál Rokytnice)

18. března
Krkonoše

Herlíkovice stále lyžují. Navíc snížily cenu. Dospělí platí 450 korun za den lyžování a děti do patnácti let 100 korun. Stále jezdí skibusy. Není na ně ovšem úplné spolehnutí, protože pokud se nenaplní, nejedou. Když s nimi chcete jet večer, dozvíte se zrušení teprve v poledne. Dvakrát za sebou to na vlastní kůži vyzkoušela redakce Horydoly.
(Snowhill, Horydoly)

17. března
Krkonoše

O víkendu napadlo v Krkonoších velké množství čerstvého sněhu. Vytvořily se převěje na všech tradičních místech - především na Studniční hoře, v Obřím a Labském dole a v Kotelních jámách. Luční hora a Kozí hřbety hrozí lavinami.
(Horydoly)

6. března
Šumava

Na Lipně se stále lyžuje. Mrazivé počasí umožňuje výrobu umělého sněhu. Přečtěte si podrobnosti.
(Lipno on-line)

21. února
Běžkaři končí, sjezdaři jezdí na umělém sněhu

Trochu sněhu na běžkařských trasách lze najít ještě na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách. Jinak mají běžkaři v Česku utrum a vypadá to, že situace se do konce března už nezmění. Sjezdaři jezdí v celé republice na umělém sněhu. V noci je totiž chladno, které umožňuje umělé zasněžování.

Připravujeme fotoreportáž ze dvou kuriózních lyžařských středisek ve středočeské nížině. Zítra uveřejníme zkušenosti z Chotouně a Monínce.

18. února
Střední Čechy

Ve středních Čechách jsou v provozu sjezdovky na Monínci a v Chotouni. V obou malých skiareálech se jezdí po umělém sněhu.
(MF Dnes)

4. února
Jeseníky a Beskydy

Meteorologové předpovídají v Beskydech a Jeseníkách prudké větrné smrště s nárazovým větrem síly orkánu. Naopak horská služba snižuje lavinové nebezpečí v Jeseníkách na druhý stupeň.
(Nova, Český rozhlas)

30. ledna
Krkonoše

Na Luční boudě nabízejí ubytování do vlastního spacáku. Ceny: dospělý 230 Kč se snídaní, dítě 160 Kč. Škoda, že to neumějí na všech chalupách na hřebenech českých a slovenských hor.
(Petr Ďoubalík)

24. ledna
Lužické hory

Sníh z Lužických hor během minulého víkendu téměř zmizel. Tají i zbytky ledopádů. Podívejte se na tři aktuální snímky.
(Horydoly)

22. ledna
Šumava

Sjezdovky na Lipně jsou upravené a všechny v provozu. Běžecké tratě upravované nejsou a místy jsou špatně sjízdné. Na lipenské přehradě se již nedá bruslit. Přečtěte si podrobnosti.
(Lipno-online).

21. ledna
Šumava

Ledopády na Velkém Javoru roztály a jsou pro horolezectví nepoužitelné.
(Horydoly)

15. ledna
Beskydy

V Beskydech je stále dost sněhu. Přečtětě si fotoreportáž z pěšího přechodu přes Smrk.
(Horské sporty Vratimov)

9. ledna
Suché skály

Horolezci zdolali zimní hřeben Suchých skal v Českém ráji. Podívejte se na jejich fotoreportáž. Podobnou akci jsme na Horydoly popisovali již dříve.
(Horyinfo)

8. ledna
Krkonoše

Sjezdovky na Černé hoře v Janských Lázních jsou odpoledne ledovaté. "Po ránu je to lepší, je to upravené rolbou, ale v poledne se sníh sjede," říkal vlekař na sjezdovce Anděl. Navíc stále vládne inverze a na slunci je jen samotný vršek Černé hory. Podmínky ve východních Krkonoších jsou teď lepší pro běžkaře, než sjezdaře. Podívejte na odpolední snímky z Černé hory.
(Horydoly)

2. ledna
Brdy

Na Padrťských rybnících v brdském vojenském pásmu se dá perfektně bruslist. Podívejte se na fotoreportáž.
(Bruslení e-zprávy)

21. prosince
Beskydy

V Bukovci spouštějí nový vlek v sobotu 22. prosince. Je to první sjezdové lyžování v nejvýchodnější obci Česka.
(Bukovec)

20. prosince
Střední Čechy

Ve středních Čechcýh budou o víkendu v provozu sjezdovky v Chotouni, na Monínci a u Příbrami. Přečtěte si podrobnosti.
(Česká televize)

18. prosince
Jeseníky

V oblasti Velkého Kotle na Pradědu leží čerstvý prašan na pevném podkladu. Podívejte se na fotoreportáž.
(Climb On)

16. prosince
Krkonoše a Jeseníky

V Jesníkách a Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Znamená to, že terén je poměrně bezpečný a mělo by být možné sjíždět i takové svahy, jako Kotel na Pradědu, Labský a Obří důl v Krkonoších.
(Horydoly, Horská služba)

5. prosince
Český les

Sněhová pokrývka Českého lesa, která slibovala příjemnou lyžařskou turistiku na české i německé straně hranic, se spolu s oblevou rozplývá. Podívejte se na dva záběry z okolí samoty Kamenec mezi Mariánskými Lázněmi a Mähringem ve výšce okolo 650 metrů nad mořem.
(Horydoly)

30. listopadu
Beskydy

Na poslední chvíli se rozhodl o spuštění vleku skiareál Razula. Dnes v pátek večer a během dne o víkendu spustí polovinu hlavní sjezdovky. V provozu budou také menší vleky u hotrelu Horal ve Velkých Karlovicích. Podrobnosti si přečtěte v článku.
(Skiareál Razula)

Šumava

Skiareál Kubova Huť dnes večer spouští osvětlené lyžování na Obrovci a plánuje zprovoznit celý areál o víkendu.
(Ski-Kubovka)

29. listopadu
Beskydy

O nadcházejícím víkedu bude na horách pršet. V Beskydech má jezdit jediná sjezdovka na Pustevnách, ale ani to není kvůli dešti zaručené.
(Horydoly, MF Dnes)

V Krušných horách na Klinovci se porvali tři muži. Jejich spor začal předbíháním, pokračoval na lanovce a skončil zlomenými kostmi na sjezdovce.
(Idnes)

28. listopadu
Krkonoše

V Rokytnici stále jezdí Horní Domky. Studenov je v provozu jen o víkendech. Lanová dráha Horní Domky od parkoviště k Lovčence a vlek Kaprun jezdí každý den. Cena denní jízdenky je 360 korun. Od 1. prosince se rozjedou obě lanové dráhy, vleky Kaprun, Zalomený a Křížek. Ceny budou 510 korun za den. Ve Studenově bude tento víkend v provozu kotvový vlek VL 1000 a poma H 210. V týdnu bude areál mimo provoz. Předpokládaný stálý provoz areálu se plánuje od 8. prosince podle klimatických podmínek.
(Sportak Rokytnice)

23. listopadu
Beskydy

Moravské hory postihla obleva. V Beskydech bude v provozu pouze skiareál Pustevny a to ještě budou puštěné jen dva vleky. Lysá hora a Smrk jsou sjízdné pro skialpinisty jen v hodní části.
(Česká televize, Lezec)

Krkonoše

Sníh v celých Krkonoších měkne, ale v hlavních skiareálech by se mělo lyžovat na umělém sněhu. Jižní svahy mimo sjezdovky poskytují velmi často nepříjemnou krustu. Ochlazení by mělo přijít v pondělí.
(Horydoly)

22. listopadu
Krušné hory

Běžecké okruhy závodních parametrů jsou v provozu v areálu Eduard v Krušných horách. Přečtěte si podrobnosti.
(Testudo)

21. listopadu
Krkonoše

Severní svahy Lysé hory v Krkonoších poskytují požitek z jízdy v hlubokém prašanu. Přečtěte si reportáž z lyžařské túry.
(Horydoly)

20. listopadu
Lužické hory

Na Jedlové u Jiřetína jezdí v ceně parkovného jako skibus dodávka. Pendluje mezi parkovištěm a skiareálem.
(Šnek - Horydoly)

15. listopadu
Snowhill zahajuje sezónu

V pátek 16. listopadu začíná sjezdařská sezóna ve skiareálech Herlíkovice, Vysoké nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou večerním lyžováním od 18 do 21 hodin za jednotnou cenu 100 Kč. V sobotu otevře brány Ještěd a v Jilemnice od 8:30 do 16:00 pro denní lyžování a od 18 do 21 hodin pouze Jilemnice. Všechny areály provozuje společnost Snowhill.
(Snowhill)

Jeseníky

V Jeseníkách zřejmě o nadcházejícím víkendu ještě žádný vlek nepojede. Průběžně jsou však upravované stopy pro běžkaře Petříkov - Paprsek a Ovčárna - Švýcárna.
(MF Dnes)

Zasněžené Česko

Vleky se rozjedou po celé České republice. Přečtěte si přehled skiareálů v provozu.
(Hospodářské noviny)

14. listopadu
Krkonoše

Horská služba vyhlásila v Krkonoších druhý stupeň lavinového nebezpečí.
(Česká televize)

13. listopadu
Krkonoše

Od soboty 17. listopadu bude v provozu lanová dráha A1 Horní Domky vedoucí z parkoviště Rokytka a malý lyžařský vlek Kaprun I ve skiareálu Horní Domky. Otevřena bude sjezdovka 1a Přibližovák a 1b,c Kaprun I, II. Lyžování bude na přírodním a technickém sněhu. V prodeji budou časové, bodové a sezónní jízdenky. Při omezeném provozu je denní jízdné pro dospělého 360 Kč a dítě od 3 do 12 let platí 290 Kč.
(Spartak Rokytnice)

11. listopadu
Jizerské hory

V Jizerských horách se objevily první rolbou a skútrem projeté stopy. V provozu jsou již části Jizerské magistrály.
(Idnes, Jizerská ops)

10. listopadu
Jizerské hory

Na Ještědě a v Jizerkách se válí sníh. Akorát tak na běžky.
(Eva Kočárková)

5. listopadu
Harrachov

V lyžařském středisku Harrachov se bude moci v případě nedostatku sněhu začít lyžovat dříve než v minulých letech. Na sjezdovce vedle čtyřsetmetrového vleku Doppelmayer budou stát sněhová děla po obou stranách, zatímco dříve byla pouze na jedné straně.
(Šárka Bláhová)

26. října
Šumava

Na Šumavě se dá jezdit na běžkách po souvislé vrstvě sněhu od 1200 m n.m. Přečtěte si podrobnosti.
(Idnes)

24. října
Šumava

Na Šumavě začíná tát sníh, měkne, těžkne a ničí stromy. Přečtěte si zprávu.
(Aktuálně)

23. října
Krkonoše

V Modrém dole mezi Pecí pod Sněžkou a Studniční horou napadl o víkendu sníh. Podívejte se na video a fotogalerii.
(Petr Šimáček)

21. října
První běžky

Na nejvyšších českých a moravských horách napadlo o víkendu několik decimetrů sněhu. Běžkovalo se v Krkonoších, na Šumavě, v Beskydech a Jeseníkách. Ve středu má přijít oteplení a sníh zřejmě většinou zmizí.
(Nova, Horské sporty Vratimov)

8. září
Beskydy

První sníh na Lysé hoře v Beskydech letos napadl už 5. září. Podívejte na webovou kameru.
(Horské sporty Vratimov)

26. srpna
Harrachov na snowboardu

Snowboardové session Na té naší zahrádce II. proběhlo v Harrachově. Přečtěte si reportáž.
(Horydoly)

České hory na Horydoly: 2006/2007, 2005/2006, 2004/2005.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Lyžařský slang v USA / Ski Slang in the US

Talk Like a Skier More than any other winter discipline, skiing has its own lingo.... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

NOVÉ FOTKY Český lyžařský mistr Bohumil Hanč umírá na Velikonoce roku 1913 během prestižního závodu na 50 km v Krkonoších. Ztráta kondice a nečas způsobí, že vysílený padne na sníh a zemře. Jediný, kdo
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.
BITE - veletrh Čína, Peking 14.-16.6. 14.6.
Outdoor Retailer - veletrh USA, Salt Lake City 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

pmzcndju tadalafil 20 mg mexico, 20.4.2024 1:39, 12 příspěvků
doaebkbw azithromycin australia online, 20.4.2024 1:24, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09