Dost bylo pizzy! Ochutnejte hulánský špuk

Dost bylo pizzy! Ochutnejte hulánský špuk
Kuchařky krev a mlíko. Veronika Modrá a Šárka Koubová vaří nejlepší knedlíky v roce 2012.
Autor snímku Petr Skála
SDÍLEJ:

Marinované vepřové koleno na hluchavkách s bochníkem chleba? Švestky ve slanině? Hulánský špuk? Horácká smetanová houbovka ze žampionů a lesních hub? Smažené sušené švestky v těstíčku s jahodovou omáčkou? Kuře po staročesku: kuřecí prsa se švestkami a strouhaným perníkem?

Jak na to

Pečené kachní stehýnko s medovou kůrkou, povidlovým zelím a hrníčkovými knedlíky? Tradiční maršovská cibulačka? Káva z místní pražírny?

Sliny se jen sbíhají.

K poznávání nových krajů patří také dobré jídlo a pití. Není nad to, během výletu zakotvit v místní hospůdce a ochutnat lokální speciality.

Najít místo, kde je umí dobře připravit, mají usnadnit Stezky dědictví na internetu i ve skutečném životě. Zeptali jsme na podrobnosti šéfa projektu Michala Buriana.

Co si slibujete od projektu Stezky dědictví?

ECEAT (Evropské centrum pro ekologii a turismus), jehož jsem předsedou, se zabývá udržitelným cestovním ruchem již více než patnáct let a do této kategorie patří i naše gastronomické dědictví. Projektem Stezky dědictví chceme podpořit podnikatele, kteří o gastronomické dědictví pečují, jsou hrdí na své umění a nesklouzávají k vaření založenému na přidání vody do sušeného hotového jídla nebo vložení zmrazeného průmyslového polotovaru do fritézy nebo mikrovlnky. Současně chceme podpořit cestovní ruch, objevováním naší země prostřednictvím chuti.

Váš projekt je zaměřený na všechny restaurace v celé České republice. Brožury jste měli na nejdůležitějším veletrhu Holiday World ale jen dvě - Vysočina a Jižní Morava.

Tyto dva kraje byly pilotní projekty, chystáme se na pokračování do dalších krajů. Příštím krokem v roce 2010 by měla být Praha a okolí, v roce 2011 plánujeme Zlínský a Olomoucký kraj.

Hodnocení přihlášených zařízení v Jihomoravském kraji a Kraji Vysočina skončilo v srpnu 2009. Je ještě možné se do projektu přihlásit?

Samozřejmě že ano, podrobnosti jsou uvedeny na našich internetových stránkách.

Budete kontrolovat, zda-li vámi vybrané restaurace udržují svou úroveň?

Jistě, jsme si vědomi toho, že v podniku se může měnit personál, kuchař se špatně vyspí... Používáme dva způsoby kontroly. Jeden spočívá v inkognito návštěvách našich komisařů v průběhu roku, druhý v hodnocení prostřednictvím veřejnosti. 

V jakém cenovém rozpětí se restaurace pohybují? Jaké převažují? Nejde o exluzivní záležitost pro několik gurmánů?

Jde nám o podniky všech tříd od lidových hostinců po elegantní restaurace. Když se podíváte dnes na web a zadáte hledat podle ceny, uvidíte, kolik jich v které cenové kategorii je. Vybere si určitě každý.

Pamatujete také na cykloturisty? Jsou před vašimi restauracemi stojany pro kola?

Cyklistika je populární, ale stojany na kola naše kritéria nevyžadují. Vybavení pro cyklisty je spíše záležitostí projektu Cyklisté vítáni. V řadě případů se vybrané restaurace kryjí a uvidíme, kam se bude projekt vyvíjet dále. Bude-li třeba, přidáme na web další informaci.

Vaše kritéria splňuje na Jižní Moravě 34 restaurací a na Vysočině 22. To nejsou velká čísla.

Oslovili jsme na čtyři tisíce podniků, přihlásilo se přibližně 160 provozoven, vybrali jsme méně než polovinu. Podle mého názoru to svědčí o tom, že se dobré podniky dají najít a projekt není výlučným klubem pro pár vyvolených. Současně ale výše uvedený poměr svědčí, že ne každý se k projektu může připojit.

Hodnocení restaurací prováděla komise odborníků. Jak to probíhalo? Věděla restaurace, koho obsluhuje?

Nevěděla. Věděla, že někdo přijede, ale ne kdy a jak vypadají. Představení přišlo až na konci. V některých přihlášených podnicích se porota ani nezdržela. Na první pohled nesplňovaly kritéria, například z důvodu zanedbaného vnějšího vzhledu, nebo z důvodu nevyhovující nabídky jídel a podobně. Hodnotí se podle jednotných kritérií. Podniky musí splnit jednak kritéria povinná, hodnotí se na principu ANO-NE, máš-nemáš. Pokud se někde objeví NE, pak nemůže být podnik hodnocen dále. Pokud ANO, dál se hodnotí kritéria nadstavbová, která se bodují a je vyžadován určitý minimální počet bodů. O zařazení podniku do projektu nerozhodují samotní komisaři, ale celý pracovní tým, jenž zasedá vždy jednou za čas společně a posuzuje všechny protokoly kolektivně. To proto, aby bylo možno prodiskutovat detaily a poradit se s kolegy, jak postupují při řešení obdobné situace.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Tři lomy u Mnichovic tvoří novou lezeckou mini lokalitu

Tři lomy u Mnichovic tvoří novou lezeckou mini lokalitu

Nová lezecká oblast vznikla u Mnichovic ve třech starých lomech pod Budíkovem. Miniaturní lezení poskytne vše, po čem prahne horolezcovo srdce v bezútěšné krajině bez skal.... celý článek

Průzkum digitálního světa her a sportovního sázení ve Frumzi a dalších kasinech

Vinicius je novou legendou Realu a vycházející světovou hvězdou

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Polská žula je v Krkonoších na prvním místě

Skalní lezení v Krkonoších, to je především polská žula. Český křemenec je jen doplňkem na horolezeckém menu.
Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Malý zámek Chlum s hospodářstvím jako každý druhý, stál Posázaví do roku 2012. Do té doby chátral, pak vyhořel a nakonec byl srovnám se zemí tak, že už nikdo nepozná, kde stál. 
Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden

Prastará kamenná rozhledna Žalý patří mezi nejstarší turistické rozhledny v Čechách. První dřevěná věž zde stála už roku 1836. Poté byla nahrazena železnou věží a od roku 1892 do dnešních časů se

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Etapák - koloběžky Javorník 16.-19.5. 16.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
24 hodin na koloběžce Praha, Divoká Šárka 17.-18.5. 17.5. 17:00
Den fascinace rostlinami Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 17.5.
Cidlina - splutí Žehuň 18.5.
Silesia - cyklomaraton Opava Horská kola 18.5.
Berounka - vodácký maraton Dolany   18.5.
Běhej lesy Brdy Skořice 18.5.
Závody ve šplhu Křivoklát 18.5.
Leontýn - den otevřených dveří Křivoklát, Leontýnský zámeček 18.5. 13:00

Diskuse

bnnjvpdy tablet, 19.5.2024 5:14, 187 příspěvků
ygakdwab drug, 19.5.2024 5:03, 187 příspěvků
kqfekgvw cheap, 19.5.2024 4:24, 18 příspěvků
xngondxq cheap, 19.5.2024 3:58, 187 příspěvků
xuspjmru order, 19.5.2024 3:56, 187 příspěvků
SOLanebal FobertProft, 19.5.2024 3:35, 187 příspěvků
ujrxznosg sale, 19.5.2024 3:31, 187 příspěvků
mhfgvnes tablet, 19.5.2024 2:54, 20 příspěvků
vpxrevpw sale, 19.5.2024 2:51, 187 příspěvků
xgkgjznu tablets, 19.5.2024 2:01, 20 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 17.5.2024 12:22
Přepis hlasu na text Horydoly , 11.5.2024 14:54
How to battle gym anxiety... Horydoly , 2.5.2024 9:51
Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20