Pražské zajímavosti 2006-2007

Pražské zajímavosti 2006-2007
SDÍLEJ:

Nové náplavky na pravém břehu Vltavy se zase opravují. Magistrát tam totiž v minulých letech přikázal dláždit kostkami zcela nevhodnými pro cyklisty, ačkoliv tam sám vyznačil cyklistické stezky. Teď je nechává předlážďovat vhodnějším materiálem.

29. listopadu
Vršovická radnice myslí na cyklisty

V průchodu radnice Prahy 10 ve Vršovicích bylo vybudováno deset stání pro kola. Kovové oblouky pro odstavení a uzamknutí bicyklů najdete u vstupu do budovy A.

17. listopadu
Půjčení lyží na sezónu

Lyžařský set (hůlky, boty, lyže) lze zapůjčit na celou zimu za 2990 korun. Tuto službu nabízí Montana Swiss Sport v nákupní galerii Butovice.

14. listopadu
Vykácený Břevnov

Starou lipovou alej vykácel správce Břevnovského kláštera. Stromy nechal porazit přes zákaz České inspekce životního prostředí. Hrozí mu za to pokuta dva milióny korun.

31. října
Pobřežní ulice má cyklostezku

Na Rohanském nábřeží v Pobřežní ulici byly vyznačeny pruhy pro cyklisty. "Je to první rušná ulice v Praze, na níž byly vyznačeny oddělené cyklistické pruhy," uvádí mluvčí sdružení Auto*Mat Tomáš Cach.

29. října
Gutoffka uzavřena

Venkovní betonová lezecká stěna Gutoffka byla na zimu uzavřena.

23. října
Dětská hřiště na Lužinách

Tři nová dětská hřiště byla otevřena na sídlišti Lužiny. Jsou oddělené od okolí plotem především na ochranu proti psům. Hřiště jsou odstupňovaná pro různý věk od tří do devíti let.

20. října
Přesun pokladen na hlavním nádraží

Rekonstrukce hlavního nádraží v Praze zasáhla pokladny. Denní vnitrostátní pokladny se přesunou doprava místo mezinárodních pokladen. Noční pokladny budou otevřeny úplně vpravo v bývalém prostoru infostřediska. Mezinárodní pokladny najdete v prvním patře vpravo. Stěhují se tedy tam, kde byly před pár lety. Infocentrum se přesouvá k vnitrostátním pokladnám.

12. října
Freeride, in-line a skate v Újezdu

Zítra 13. října otevře radnice v Újezdě nad Lesy veřejné sportoviště. Jeho součástí je cyklotrialová a bikrosvá dráha, U-rampa pro in-line bruslaře a skateboardisty. Kromě toho jsou v areálu dvě hřiště pro volejbal a basketbal. Současně se otevírají prolézačky a pískoviště pro malé děti.

10. října
Vodácký kanál mimo provoz

Trojský vodácký kanál je ode dneška do konce října uzavřen. Probíhá na něm pravidelná kontrola a údržba.

11. září
Zavřené Národní muzeum

Hlavní budova Národního muzea bude uzavřena 17. a 18. září celý den a 19. září dopoledne. Důvodem je pravidelná desinfekce sbírek.

16. srpna
Fata Morgana bude zavřená

Skleník Fata Morgana v trójské Botanické zahradě bude uzavřen od 20. do 31. srpna.

26. července
Smrdutý podražec

V Botanické zahradě v Tróji poprvé vykvetla liána podražec. Třicet centimetrů velký květ je atraktivní a zároveň velmi zapáchá. V brzké době bude kvést jeho dalších deset bratříčků.

23. července
Nové přívozy

Nový přívoz přes Vltavu začal jezdit mezi Zlíchovem a Podolím. Nástupní místa jsou půjčovna lodí u lihovaru, Vyšehrad a Žluté lázně. Loď Josefina jezdí od šesti hodin ráno do deseti hodin večer. Před měsícem začal jezdit jiný přívoz mezi Starým Městem a Malou Stranou. Jedna jízda stojí dvacet korun, platí zde i běžné časové jízdenky pražské městské hromadné dopravy.

3. července
Lemuři v ZOO

Pražská ZOO otevřela novou expozici nazvanou Ostrov lemurů.

15. června
Naučná stezka ve Hvězdě

V pražské oboře s letohrádkem Hvězda byla vybudovaná nová naučná stezka. Nahradila tak zbytky třicet let starých naučných tabulí. Stezka se zabývá přírodou i historií. Vstup do obory je zdarma.

7. června
Cyklostezka Kbely - Prosek

Nová cyklostezka spojila Kbely a Prosek. Její trasa začíná v Toužimské ulici, pokračuje okolo golfového hřiště a Pražského výstaviště a po lávce přes Kbelskou ulici na Prosek.

1. června
Ctěnice mění otvírací dobu

Pražský zámek Ctěnice s expozicí historických kočárů omezil otvírací dobu. Zároveň byla zrušena autobusová linka číslo 280. Omezení potrvá do 21. července. Zámek je teď přístupný 10 - 18 h od středy do neděle. Příjezd je vhodný městským autobusem 259 od metra Českomoravská do zastávky Vinořský hřbitov.

1. května
Gutoffka v provozu

Venkovní umělá horolezecká stěna Gutoffka je již v letním provozu. Lezení na betonové stěně a umělých chytech je možné v areálu základní školy v Gutově ulici nedaleko stanice metra Strašnická.

26. března
Langweilův model Prahy

Papírový Langweilův model historické Prahy právě dokončuje svoji údržbu. Bude znovu zpřístupněn od 11. dubna v Muzeu hlavního města Prahy.

26. února
Botanická zahrada zavřela

Botanická zahrada v Tróji zavřela ode dneška brány a otevře je až 2. března. Tento čas je vyhrazen pro každoroční úklid a úpravu expozice.

11. ledna
Petice za zklidnění dopravy

Petice za zklidnění dopravy na Spořilově a zachování Hlavní ulice jako obytné třídy právě probíhá v této pražské čtvrti.

8. ledna 2007
Dětský koutek na lezecké stěně v Holešovicích

Do Nového roku Lezecké centrum Mammut Holešovice připravilo službu pro maminky na mateřské i pro všechny rodiče. Během Vánoc se zrušil dětský koutek v prostoru horolezecké stěny a nyní je dětský koutek v prostoru druhé časti hospody vždy od 10 do 17 hodin, pak se místnost opět přestaví na hospodu. Každý čtvrtek od 9 do 17 hodin je možnost pohlídání dětí pod dohledem vychovatelky v dětském koutku.

4. ledna 2007
Smíchoff otevřen

Dnes byla otevřena nová lezecká stěna Smíchoff v Křížové ulici 6. Příjezd autem i autobusem je okolo Správy sociálního zabezpečení nad Smíchovským nádražím.

4. listopadu 2006
Žluté lázně pro lyžaře

Lyžařský samoobslužný bazar ve Žlutých lázních ode dneška otevírá své brány. Je otevřen každou sobotu 9-13 h, středu a čtvrtek 10-19 h. Vstupné je první týden zdarma, dále se zvyšuje na 20 Kč. Každý prodávající zaplatí 50 Kč (do 3 kusů zboží), nebo 100 Kč (více než 3 kusy zboží). Ke Žlutým lázním se dostanete tramvají od metra na Palackého náměstí směrem do Braníka.

11. října
Evangelický kostel

Moderní evangelický kostel byl vysvěcen na Spořilově. Sborový dům Jana Milíče z Kroměříže sídlí v Donovalské ulici.

10. srpna
Národní technické muzeum

Přesně za měsíc, to je 10. září, se na téměř dva roku uzavřou brány Národního technického muzea. Čeká ho velká rekonstrukce.

3. srpna

Rašínovo nábřeží

Minulý týden skončila desetiletá rekonstrukce Rašínova nábřeží mezi Železničním a Palackého mostem, kudy vede populární pražská cyklostezka z Modřan do centra metropole. Přístupný je celý chodník podél silnice i náplavka přímo u vody.

14. července

Letiště Letňany

Letiště Letňany se stane 21. července mezinárodním. Budou tu moci přistávat sportovní letadla ze zahraničí bez mezipřistání na jiném tuzemském letišti s pohraničním odbavením.

13. července

Hradní zahrady a Jelení příkop

Zahrady Pražského hradu a Jelení příkop mají přes prázdniny prodlouženou otevírací dobu. Otevřeno je již od 9:00 h. V červenci zavírají ve 21:00 h a v srpnu o hodinu dříve. Vstupné se neplatí.

7. června

Pražské schody

Dnes ve čtyři hodiny odpoledne se jede exhibiční závod horských kol Pražské schody od Hradu na Malostranské náměstí a Nerudovkou zpátky nahoru. Podívejte se na popis trati a fotogalerii závodu před třemi lety.

5. června

Třetí pražský přívoz

Třetí pražský přívoz začne jezdit přes Vltavu mezi Trójou a Podbabou od 1. července. Doplní tak další dva přívozy po proudu v Sedleci a Klecánkách. Všechny tři jsou určeny přes týden především pro běžnou dopravu cestujích, ale o víkendech představují ideální spojnicí pro cykloturisty. Nový přívoz v Podbabě se jistě stane atrakcí i pro pěší návštěvníky zoologické zahrady.

26. května

Honem na lanovku, dokud ještě jezdí

Lanovka na Petřín bude uzavřená přes celé prázdniny. Opravy opěrných zdí jsou naplánované od 5. června do 2. září.

18. května

Hradčany svítí plynem

Historický kandelábr na Hradčanském náměstí v Praze se po jedenadvaceti letech rozsvítil plynovým světlem. Osmiramenný kandelábr svítí plynem jako první na levé straně Vltavy. Dosud byla obnovována jen světla na Starém Městě v Michalské, Vejdově, Melantrichově a Celetné ulici a také na Uhelném trhu.

27. dubna

Petřín uzavřen

Petřínská rozhledna a bludiště budou uzavřeny dnes ve středu 27. dubna. Důvodem je přerušení dodávky vody.

26. dubna

Přívoz v Sedleci

Vltavský přívoz v Sedleci je v provozu od včerejška 25. dubna. Ve všední dni jezdí 5:30 - 20:00 h, o víkendech 7:00-20:00 h. Usnadňuje a zrychluje dopravu místním lidem a slouží také cykloturistům.

6. dubna

Trojská karta na rok 2006

Vstupné do pražské ZOO, Botanické zahrady a Trojského zámku je možno od tohoto víkendu pořídat najednou za 120 korun. Trojská karta stojí přibližně třetinu, co by stálo jednotlivé vstupné do všech tří objektů. Navštívit každou z expozic je možné v sezoně od 8. dubna do 30. září.

10. března

Lanovka na Petřín nepojede

Lanovka z Újezdy na Petřín nepojede 13.-26. března kvůli pravidelné technické revizi.

5. března

Psi nesmí na Vyšehrad

Volný pohyb psů na Vyšehradě je omezen pouze na Velkou louku nad podolskou porodnicí. Zákaz vydala správa národní kulturní památky Vyšehrad.

Psi mohou podle jejího nařízení chodit pouze po cestičkách a chodnících se svými pány na vodítku. Důvodem je silné znečištění parků i nejbližšího okolí vyšehradských pamětihodností psími exkrementy.

4. března

Žižka pod lešením

Největší jezdecká socha světa je pod lešením. Jan Žižka na Vítkově je tak chráněn proti případným otřesům při budování tunelu pod známým pražským kopcem. Zvláštní ochranu vyžaduje ocas koně a Žižkův palcát, které jsou zabaleny do polystyrenu, opatřeny dřevěnými bednami a ukotveny na lešení. Lešení by mělo zmizet začátkem léta.

18. ledna 2006

Lanovka mimo provoz

Zítra ve čtvrtek 19. ledna nepojede dopoledne lanovka na Petřín. KOnrolní odstávka je naplánovaná 9:00 - 11:30 hodin.

23. prosince 2005

Bradáč se vrátil domů

Na své původní místo se vrátil Bradáč, zřejmě portrét stavitele Karlova mostu a královského architekta Petra Parléře. Původně byl umístěn na malostranské straně na části Karlova mostu, která pamatovala ještě jeho předchůdce Juditin most. Během staletí byla plastika přemístěna do dnešního místa v opěrné zdi pod Křížovnickým náměstím na Starém Městě. Na Malou stranu včera putovala aspoň jeho kopie, která byla zabudována do původního místa.

O Bradáčovi se traduje, že jakmile mu voda smáčí vousy, musí být Praha v nejvyšší pohotovosti, a když zmizí pod vodou celá hlava, nezbývá nic jiného, než vzít nohy na ramena před povodní. To se při loňské povodni také potvrdilo.

1. prosince

Ruské kolo na prodej

Ruské kolo na holešovickém Výstavišti prodalo město Praha firmě Kočka, která je zároveň provozovatelem každoroční Matějské pouti. Kolo stálo 450 tisíc korun, nutné další investice se odhadují na dalších sedm milionů korun.

1. listopadu

Orloj se seřizuje

Orloj na Staroměstské radnici je již po opravách kompletní. Do poloviny listopadu ho však budou hodináři seřizovat, a do té doby je možné ho vidět v chodu i několikrát za hodinu.

31. října

Zavřený Jelení příkop

Dnes naposledy je možné navštívit Jelení příkop u Pražského hradu. Zimní sezona bude trvat až do 1. dubna, kdy se příkop znovu otevře pro veřejnost.

30. října

Orloj se dává dohromady

Na staroměstský orloj se postupně vracejí rekonstruované sochy, znovu osazený je i opravený zvěrokruh. Kompletní orloj by měl být v chodu okolo poloviny listopadu.

12. září

Praha bez lanovky

Lanovka na pražský Petřín bude do 3. listopadu 2005 mimo provoz.

Podrobuje se pravidelné údržbě, která je každoročně předepsaná na jaro a podzim. Proměřuje se při ní hlavně opotřebení kolejí a kontrolují se tažná lana.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: prechod hrebene
Dekuji za odpoved a omlouvam se. Ten clanek jsem tenkrat zrejme prehlednul. Jsem rad, ze to dopadlo v podstate dobre.
  • Autor jx void
  • Datum a čas 4.5.2007 02:08
Reaguj
Re: prechod hrebene
Vážený pane, podrobně jsme o celém projektu a jeho historických souvislostech informovali. Poslední článek byl tento: Hroza ukončil letošní pokusy o přechod Tater. Pokud jde o Vaše hodnocení celé akce, dovolím si s ním nesouhlasit. Libor Hroza není obchodník a neprodává tedy žádné levné ani drahé věci. U něho na umělé stěně v Holešovicích si můžete koupit tak nanejvýš výtečně uleželé sýry a pivo. Pokud by přechod podařil, šlo by o první opakování vrcholného výkonu, který už několik desítek let nebyl nikdo schopen udělat.
Reaguj
prechod hrebene
Kdyz jsme u tech prazskych zajimavosti, tak co ten spravce mamut steny, jak chtel prejit hreben Tater? Predpokladam, ze kdyby to dopadlo spatne, tak se to dozvime (coz se nastesti nestalo), kdyby to dopadlo dobre, tak se to dozvime taky. Takze to vypada, ze to proste nedopadlo a muzeme se domnivat, ze ho bud nepustilo pocasi nebo manzelka. Zatim to vypada, ze slo predevsim o reklamu na drahy veci.
  • Autor jx void
  • Datum a čas 3.5.2007 09:08
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,... celý článek

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Bruslení v Praze 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Bílá nádhera pokrývá hory a údolí a nechává zazářit čtyři obce v Kaiserwinklu - Walchsee, Kössen, Rettenschöss a Schwendt - v zimním hávu. Jiskřivě modrá obloha, hřejivé sluneční paprsky šimrající po tvářích a nedotčená příroda láká k výletům
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

In depression, longer, ex... iaznizfibawis, 28.3.2024 9:10, 12 příspěvků
The mechanism aim: descri... oxeqewuyifub, 28.3.2024 9:04, 12 příspěvků
Would how to buy nizagara... oacfigacvabal, 28.3.2024 8:38, 12 příspěvků
More floppy department, i... uwobjevi, 28.3.2024 8:28, 12 příspěvků
zxvlblpc legal online pharmacies in the us, 28.3.2024 7:58, 119 příspěvků
ASDASD ASDASD, 28.3.2024 7:56, 119 příspěvků
Normokalaemia states: epi... osetigaluh, 28.3.2024 7:50, 12 příspěvků
Miscarriage joining occur... imibusiuudu, 28.3.2024 7:12, 12 příspěvků
Обучение и примеры внешне... Brianlot, 28.3.2024 5:11, 12 příspěvků
Flex obvious, tumour, buy... cequhapuq, 28.3.2024 4:55, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10