Západní hřeben Campanile Alto

Západní hřeben Campanile Alto
Dolomiti di Brenta. Campanile Alto.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Nemá cenu vstávat moc brzo, vyrazíme v sedm. Krátký přístup. Osmnáct délek a návrat po ferátě. Mudrujeme na chatě Pedrotti. Chystáme se na třítisícovku Campanile Alto. Zdoláme ji Západním hřebenem. Dvě délky jsou za 4+, zbytek lehčí. Optimismu nám dodává průvodce, podle něhož se máme těšit na hřebenovku v dobré skále.

Západní hřeben Campanile Alto
Dolomiti di Brenta. Turisté v údolí Brentei.
Autor snímku Pio Geminiani

Během následujících dvou dnů lezení nám dochází, že průvodce kecá, skála je rozbitá a o hřebeni se nedá mluvit. Bivak nás nemine.

Čtete další díl nekonečného seriálu Kdybych to věděl... Můžete si v něm přečíst o horolezeckých výstupech, které ze svých plánů raději vynechejte. My už do nich také nikdy nevlezeme. Pokud máte podobné zkušenosti, rádi je zveřejníme.

Domnělý hřeben nalézáme celkem jednoduše. Začínáme na nejnižším místě skal. Chvilku se z údolí prohrabáváme sutí k nástupu, následují dvě krátké dvojkové délky bez jištění a stojíme pod jasnou spárou.

Klíčová spára

"Jdu na to, ať mám 4+ za sebou," prohlašuje Ondra. Mám podezření, že se mu nechce do klíčové délky, které nás čeká o něco výše. "No jasně, už jsem si to spočítal."

Lezení je zatím docela pěkné. Na poličkách leží suť, směr není zcela jistý, ale intuitivně trefujeme každý druhý štand. Dolézáme pod kolmou spáru na celou délku lana. Není pochyb, je to klíčové místo. Nad ním budeme ve třetině lezení.

Ó jak jsme se mýlili. Z plánovaných osmnácti délek s možností pěšího úniku v patnácté, se vyklubalo dobrých třicet. Navíc značně přibylo volné sutě.

V půlce spáry věším batoh do vklíněnce a sám se stávám friendem. Nakonec se nahoru nějak vysoukám. Ondra si můj batoh nabalí a bez velkých potíží se vydrápe za mnou. Jirka a Tomáš, kteří lezou za námi, už vědí jak na to.

Přichází noc

Pak se nám vzpomínky na lezení nějak slévají. Přelézáme jednu stěnu za druhou, mezi nimi je stěna protkaná spoustou suťových polic, občas se objeví stará skoba nebo smyčka. Jen slibovaný hřeben nepřichází.

Navíc bloudíme. Nejsme ale sami, ve stěně před námi kličkovalo už mnoho družstev - soudě podle konzerv, skob, smyček a zbytků jídla.

Za jednou velkou věží slaňujeme do úzkého sedélka a už ve tmě se sápeme další délkou na polici. Ještě se zoufale snažím najím chimérickou únikovou polici, protože tuším, že noc bude nepříjemná.

Bivakovací pytel je základ

Po půlhodině se všichni čtyři scházíme na široké prostorné polici. Můžeme si na špičaté kamení lehnout, ale za to tady profukuje. Noc přežijeme vyšoupnutí na pilíři, kudy se půl noci prohání vitr ze strany na stranu, aby druhou polovinu funěl odspoda nahoru.

Vybalujeme bivakovací pytle. Pro Jirku s Tomášem je to ve Žďáráku ve stěně premiéra, ale jinak toho mají za sebou hodně. Navzájem se ujistíme, že jsme dobře přikurtovaní ke vklíněncům.

Politujeme Ondru, který kvůli úspoře váhy místo bivakovacího pytle vzal do Dolomit stříbrnou fólii na mrtvoly. Ve čtyři ráno mu vítr fólii utrhne od rukou, v pět ráno klepe kosu a budí nás, že nad protějšími kopci svítá. To zopakuje každou hodinu ještě třikrát, ale nemáme slitování. Z relativního tepla zapařených pytlů lezeme až v osm. Stejně je pěkná zima.

Sestup není zadarmo

Stoupáme ještě několik délek, až konečně strefíme správnou polici směřující do podvrcholového sedélka. Ani se nesápeme na vršek. Přelézáme ze stínu na slunce a okamžitě se začínáme potit.

Smutně sledujeme ferátisty hluboko dole pod námi. Nevíme jak k nim, i když průvodčík slibuje jednoduchý sestup. Nakonec se z toho vyklube pět padesátimetrových slanění hnusným suťovitým komínem. Každé zhoupnutí hrozí přeříznutím lana, přeseknutím od padajícího kamene, nebo vypadnutím prastaré skoby.

Ferátou jsme za pár desítek minut na ledovci a v brzkém odpoledni pijeme pivo na chatě Pedrotti. Vyprávíme kamarádům historku o bivaku, ale na Západní hřeben by nás už nikdo nedostal ani párem volů.

Brenta, Campanile Alto.

WESTGRAT (Západní hřeben

Campanile Alto (2937)

Dolomiti Brenta

Prvovýstup

H. Hartmann, G. von Krauss. 8. srpna 1927

Obtížnost

Většina délek se má pohybovat mezi trojkou a čtyřkou, dvě délky jsou poctivé 4+. Pokud zcela netrefíte cestu podle průvodce (a to je téměř jisté), narazíte na pětková místa. Výstup je v průvodci uvedený na čtyři až pět hodin a je rozdělený na osmnáct délek. Ve skutečnosti se jedná o přibližně třicet plných délek a lezení se protáhne na celý den. Výška stěny je 550 metrů.

Sestup

Z vrcholu slaníme 50 m do východní stěny na polici nebo se tam dostaneme přes suťové sedélko jižně od hlavního vrcholu. Po polici se dáme doprava až na jižní pilíř. První slaňovací skoby najdeme nad hlubokým komínem v jeho čele. Pětkrát slaňujeme na plné padesátimetrové délky až k úpatí Campanile Basso, kde se se ocitneme na ferátě Bocchette. Po ní dojdeme do údolí Brenta a po turistické cestě dojdeme k chatě Pedrotti nebo Brentei.

Výstup

Po cestě mezi chatami Brentei a Pedrotti dojdeme pod nejnižší skály Campanile Alto. To je Západní hřeben. První třetinu lezeme spíše zleva, druhou třetinu ve stěnách mírně vpravo a závěr zdoláváme přímo. Poslední výšvih na vrchol raději vynecháváme, protože je rozlámaný a obejdeme ho zprava po výrazné polici do sedélka.

Doporučené vybavení

Přilba, hrudní a sedací úvazek, 4 karabiny se zámkem, 10 expresek, jistítko, dvojité lano 50 m, 5 smyček, vklíněnce a friendy, pohorky, pohodlné lezečky, nepromokavé kalhoty a bunda, funkční prádlo, ponožky a čepicebatoh 40 lčelovkamobilmapa nebo GPStmavé brýlebivakovací pytellékárničkafotoaparát nebo kamera. 4 prchačky na případné zajištění při sestupu za špatného počasí. Nezapomeňte podrobné TOPO a slovní popis, jídlo a pití.

 

Horydoly.cz Kdybych to věděl...

XII. Ödstein: Ödsteinkante
XI. Dolkova špica: Jižní hřeben
X. Svatojánská Kobylka
IX. Žltá veža: Východná stena
VIII. Malý Javorový štít: Úplně vlevo
VII. Malá Mojstrovka: Plasťáky, elasťáky, maglajz
VI. Západní věž nad Žabím sedlem: Hřeben Žabích věží
V. Prisojnik: Striptýz
IV. Campanile Alto: Westgrat
III. Triglav: Prusik-Szálay
II. Spitzmauer: Hochkarweg
I. Zadná Bašta: Grósz


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Bude
Připravujeme reportáž a průvodce na Normálku na Nižší Zvonici.
Reaguj
Kdybyste lezli na sousedni Campanile Basso, tak byste měli krásné vzpomínky na: a) nádhernou věž (nejfotografovanější ve skupině Brenta); b) krásné lezení (nesype se, aspoň ne na podzim - co se mělo olámat, to za letní sezonu už spadlo); c) superextraluxusní štandy a slanění - masivní nové řetězy se dvěma kruhy velikosti volantu
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 15.10.2007 11:09
Reaguj
Re: Re: Re: Třicet délek?
Příklady klasik v jižní stěně Dachsteinu: Pichl 700 m převýšení/1000 m lezení, Steiner 800/1000, Draschsky 780/1200, Windlegergrat 1000/2000.
Reaguj
Re: Re: Třicet délek?
nonono, Kubo, zpomal s tím Dachem, tam jsme byli spolu. štajnerweg má převýšení 750 m a natáhli jsme tam, pokud si vzpomínám, 27 délek. z toho nám plyne na jednu délku převýšení 28 metrů. délka cesty bude jánevim 950m. samozřejmě někde v hnusnejch lámavejch dolomitech může bejt převýšení na délku úplně libovolné, záleží od konkrétní cesty, možnosti jištění, lámavosti, počtu traverzů apod. taky záleží, co se počítá za délku. občas se popotraverzuje nebo popojde po polici deset metrů a přetáhne se lano, takže je to taková délka-nedélka, počítat nebo nepočítat?
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 8.10.2007 10:39
Reaguj
Re: Třicet délek?
Výška stěny se nerovná délce lezecké cesty. Kličkuje se. Např. proslulá východní stěna Watzmannu může mít výšku okolo kilometru, ale lezecké cesty tam jsou až tříkilometrové. Jižní stěna Dachsteinu měří 800 metrů na výšku, ale leze se tam 1500-2000 metrů. Westgrat na Campanile Alto by ovšem nešlo doporučit, ani kdyby byl průvodce dokonalý.
Reaguj
Třicet délek?
Napsal jsi třicet plných délek a výška stěny 550m. 30*50m = 1500m z toho průměrný sklon = cca 21 stupňů (tedy jestli si ještě pamatuji něco ze středoškolské matematiky). To není mnoho. Z fotek to vypadá trošku prudší :-). Když člověk nadává na průvodce měl by se zamýšlet nad tím co píše :-). Jinak hezký článek.
  • Autor Jira
  • Datum a čas 5.10.2007 16:26
Reaguj
Re: jinej kopec?
Nespletli. Proč to tak bylo, nevíme. Ale na okolních cestách a kopcích to bylo s tímto průvodčíkem dost podobné. Zkoušelo podle něho lézt cca třicet lidí a nikdo nebyl spokojen. Je to při tom vyhlášený průvodce, ale na Brentě se asi nějak zasekl.
Reaguj
jinej kopec?
Jak se může stát z 18 délek třicet? Nespletli jste si kopec?
Reaguj
Re: Biváček
Asi bych to měl příště po sobě pořádně přečíst co? Například mi nebyla zima na konečky prstů a ne prsů. Ostatní překlepy nejsou snad tak strašný.
  • Autor Řep
  • Datum a čas 4.10.2007 14:35
Reaguj
Biváček
Předloni jsem měl taky to štěstí a musel jsem s kamarádem v březnu v Tatrách bivakovat. Kde to bylo přesně neřeknu, protože by jste se nám smáli. Nevím kolik bylo, ale asi jsme měli docela kliku, protože žďáráky jsme neměli a tak jsme bivakovali v tom v čem jsme v podstatě byli celý den. Tzn. nepropro kalhoty a bundy s něčím funkčním pod. Seděli jsme na lanech a batochách a záda jsme měli podložený skládacíma karimatkama co byly ve výbavě báglů. Ani jsme moc nekosili. Střídavě jsme usínali a zas se probouzeli a v usínání nám zima ani moc nevadila. Na chatě jsem byl pak překvapený jak jsme dopadli. Konečky prsů u u rukou byli v pohodě i když mi na ně byla zaručené největší zima. Nos a uši byli lehce omrzlé - to ja jasné, ale docela dost mi omrzli paty v duplexech. Neměl jsem sebou suchý ponožky a ty jedny v botách jsem kvalitně propotil...a pak to asi studilo, ale já to necítil. Ještě dloudo potom jsem s tím měl občas potíže. Ale jinak mám na ten bivak moc hezký vzpomínky. Pamatuju se jaký to bylo když jsme viděli pod námi večer svítit chatu a ráno pak vycházet sluníčko. Těžká romantika - doporučuju :)
  • Autor Řep
  • Datum a čas 4.10.2007 14:28
Reaguj
Celkem 12 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10