V Česku se lyžuje levně!

V Česku se lyžuje levně!
SDÍLEJ:
V neprospěch tuzemských provozovatelů lanovek a vleků i ostatních podnikatelů na českých a moravských horách mluví fakt, že česká média často nepodávají vyvážené a někdy ani objektivní informace. Na lyžování v Alpách pějí vesměs ódy a krásy tuzemských hor nechávají v tom lepším případě bez povšimnutí.
Jak na to V zimní sezoně 2007/2008 lyžovalo v Česku 830 tisíc tuzemských lyžařů a snowboardistů. Za hranice jich vyrazilo lyžovat 650 tisíc. Zatímco první číslo mírně kleslo, druhé jen za loňský rok stouplo o čtvrtinu. Výsledky šetření uveřejnila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Přinášíme doslovný přepis projevu, který přednesl na tiskové konferenci Svazu provozovatelů lanovek a vleků České republiky Jiří Lhota. Mimo jiné je spoluvlastníkem skiareálu Bublava v Krušných Horách.

Zejména mezi čtyř- a pětihvězdičkovými areály v České republice si vybere i náročnější lyžař a stejně jako v Alpách, i u nás záleží na termínu a aktuálním počasí i na stavu sněhové pokrývky.

Nepříjemná překvapení vás přitom mohou potkat jak na našich horách, tak i v Alpách. U nás to jsou pravděpodobnější oblevy, v Alpách zase častější riziko vyplývající z vysokohorského prostředí, ve větru nejezdící lanovky nebo difúze, ve které vydrží lyžovat jen ti nejskalnější.

Také nepříjemné fronty u vleků a lanovek nejsou k vidění pouze na tuzemských horách. O vánocích, některých exponovaných víkendech nebo jarních prázdninách je dobré pečlivě zvažovat kam vyrazit, neboť fronty vás mohou potkat jak doma, tak také hlavně na páteřních lanovkách ve všech známějších střediscích Alp.

České lyžařské areály a média

V neprospěch tuzemských provozovatelů lanovek a vleků i ostatních podnikatelů na českých a moravských horách mluví fakt, že česká média často nepodávají vyvážené a někdy ani objektivní informace.

Na lyžování v Alpách pějí vesměs ódy a krásy tuzemských hor nechávají v tom lepším případě bez povšimnutí. Palcové titulky typu: "Češi jezdí do Alp, u nás lyžují Poláci," nebo ne zcela objektivní konstatování o často lepších službách za srovnatelné peníze v Alpách by mohly být vyvážené častějším pozitivním hodnocením českých hor nebo alespoň těch českých a moravských areálů, které si to pro svou kvalitu a přístup k jejich návštěvníkům zaslouží.

Samozřejmě nelze srovnávat nesrovnatelné – rozlehlost a vysokohorské prostředí Alp u nás nenajdeme, ale výborné lyžování a v posledních letech i nejmodernější horské technologie a kvalitní služby rozhodně ano.

Dále je nutné brát v úvahu, že v českých poměrech je lyžování v tzv. hranici lesa, tedy do 1300 m n.m. Při pohledu na areály obdobných parametrů v alpských zemích pak často s překvapením zjišťujeme, že nabídka špičkových českých středisek je mnohdy na daleko lepší úrovni.

České lyžařské areály a ceny

Nelze souhlasit s běžně zobecňovanými tvrzeními, že české hory jsou drahé a pobyt v Alpách vyjde často levněji. Tato tvrzení jsou vesměs účelová, většinou je pronášejí lidé zahraničními středisky dobře zaplacení nebo slouží jako dobrý reklamní tah cestovních kanceláří.

AUDIO: Poslechněte si, jak Jiří Lhota na přímý dotaz již nemluví o zkorumpovaných novinářích, ale o omylech v tisku a novináře žádá o podporu. (2 MB, VMA, 2:12 min). Záznam je z tiskové konference Svazu provozovatelů lanovek a vleků.

Naopak – české hory jsou ve srovnání s Alpami až na ojedinělé výjimky levné! A to i přesto, že většina alpských středisek byla a stále ještě je budována na základě masivní ekonomické podpory buď ze strany státu, zemských vlád nebo jiných podpůrných programů.

Oproti tomu se dotační prostředky podílejí na výstavbě českých lyžařských areálů méně významným procentem. Srovnatelné jsou kromě investičních nákladů i náklady provozní, snad s výjimkou mezd, které jsou u nás stále ještě nižší oproti našim západním sousedům.

Co ale naše provozovatele stojí víc, je příprava sjezdových tratí, kdy v našich klimatických podmínkách je třeba zabezpečit výrobu většího množství technického sněhu.

Proti tomu jsou ceny jízdného v tuzemských lyžařských areálech výrazně nižší, než v těch alpských. O tom, že většina našich lyžařských středisek se snaží i přes výrazně vzrůstající ceny zejména elektrické energie zachovat ceny na přijatelné úrovni, svědčí i meziroční srovnání u 43 nejvýznamnějších českých a moravských lyžařských areálů.

Průměrně sice dochází o nárůst ceny u jednodenní permanentky o 2,2%, ale o tuto nebo i vyšší částku se pravidelně zvyšují ceny i v jiných zemích. Přitom dva české areály – Špindlerův Mlýn a Ještěd výrazně zlevňují, 23 tuzemských středisek ceny nemění, u dalších pěti se jedná o zvýšení ceny do 5% a pouze 8 areálů ze sledovaného počtu zvedlo ceny o více než 5%.

Průměrná cena jednodenního skipasu pro dospělého v hlavní sezóně je u těchto 43 vybraných nejlépe hodnocených areálů 447 korun, přičemž se pohybuje v rozmezí od 320 Kč na Bublavě po 700 Kč ve Špindlerově Mlýně. U ostatních nehodnocených středisek se cena jednodenní jízdenky pohybuje až na výjimky do 350 Kč, většinou ale maximálně do 300 Kč.

Ve většině známějších středisek Itálie, Švýcarska, Rakouska nebo Francie vás denní lyžování v hlavní sezóně vyjde v rozmezí 35 až 48 EUR. Lyžování pod 28 EUR za den, což je u nás cena nejdražšího Špindlerova Mlýna, se v těchto zemích dá pořídit pouze v malých a méně známých areálech nebo v před- a posezónním období. Až na výjimky jsou výrazně rozdílné i ceny v restauracích a také ceny srovnatelného ubytování.

Poslední, ale zato významný cenový rozdíl, o kterém většina propagátorů alpských svahů vždy taktně mlčí, je doprava. Většina z nás cestuje osobními auty, kdy jedna cesta do Alp a zpět dovede posádce automobilu prodražit pobyt včetně všech poplatků za dálnice, pohonné hmoty a amortizaci auta až o několik tisíc korun.

Sečteme-li náklady na celý pobyt, může být pro mnoho z nás rozhodnuto. Lyžařský týden v Alpách vyjde rodinu většinou zhruba na dvojnásobek oproti týdnu strávenému na českých horách.

Polemika

Hana Turková (rekreační lyžařka a skialpinistka):
Dvacet důvodů, proč lyžuji v Itálii

Maykl Brůžek (cestovatel a snowboardista):
La Norma na snowboardu

Ivan Sosna (sjezdový expert a bývalý závodník):
Ještě ke kolotoči bezduchých plků

Zbyněk Frauenterk (provozovatele chaty Na Rezku v Krkonoších):
Kolotoč bezduchých plků

Pavel Miškovský (redaktor Horydoly a běžkař-turista):
Kam pojedete letos na lyže?

Manuály

Passo Tonale (Itálie) 3 díly
La Norma (Francie) 5 dílů
Chamonix 4 díly - zatím nedokončené

Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko)
Bansko (Bulharsko)
Courmayeur (Itálie)
Czorsztyn (Polsko)
Dolomity Superski (Itálie)
Heiligenblut (Rakousko)
Chamonix (Francie)
Chopok (Slovensko)
Ischgl (Rakousko)
Kaprun (Rakousko)
Kleinkirchheim (Rakousko)
Kleinwalsertal (Německo)
La Norma (Francie)
Lachtal (Rakousko)
Lackenhof (Rakousko)
Les 2 Alpes (Francie)
Les Arcs/La Plagne (Francie)
Maurienne (Francie)
Mitterdorf (Německo)
Mölltal (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Nassfeld (Rakousko)
Obertauern (Rakousko)
Ramsau/Schladming (Rakousko)
Rokytnice nad Jizerou (Česko)
San Bernardo (Itálie)
Seiser Alm (Itálie)
Sella Ronda (Itálie)
Skirama (Itálie)
Stubai (Rakousko)
Špindlerův Mlýn (Česko)
Radstadt (Rakousko)
Sulden (Rakousko)
Tignes (Francie)
Tux (Rakousko)
Uludag a Sarikamis (Turecko)
Val dIsére (Francie)
Val Senales (Itálie) v létě
Val Senales (Itálie) v zimě
Vars (Francie)
Vysoké Tatry (Slovensko)
Wildschönau (Rakousko)
Zell am See (Rakousko)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Čechy vs. Alpy
...a ještě doplňuji, že opravdu nejsem žádný pisálek a kecálek placený jedním z alpských středisek!:-))))
  • Autor Holi
  • Datum a čas 12.1.2009 14:05
Reaguj
Čechy vs. Alpy
Pokud budu mít vlek za barákem, a sem tam se půjdu svézt, tak proti němu neceknu. Pokud bude můj, tak se ještě budu ohrazovat jak pan autor - čímž se mu nedivím.Nejsem začátečník a rád si zajezdím. Proto mě malé krcálky kde se odpíchnu a jsem dole nebaví. Navíc ať na jih (Šumava) nebo na sever (Krkonoše) to mám tak jako tak 200km. Nyní popíšu klasický scénář z Českých hor: z každé jedné hodiny strávím 10min. jízdou na přelidněné sjezdovce, 50min. ve frontě a na vleku. Za jednodenní permanentku za takovou službu zaplatím 600Kč. V Alpách sice zaplatím 1000Kč za permanentku, jedu o 200Km delší trasu, ale na sjezdovce z každé hodiny trávím 40min., žádné fronty a zbytek !odpočívám! na !sedačkové! lanovce (což je u nás stále standardem pouze ve větších střediscích). Areál má 230km sjezdovek = méně lidí na sjedovkách. Ať počítám jak počítám, tak pro lidi, kteří se chtějí opravdu svézt, jsou Alpy opravdu levnější destinací. Ten, kdo si rád postojí ve frontě, ať vyrazí na českou sjezdovku. Samozřejmě existují světlé vyjímky na obou stranách, nepochybuji.
  • Autor Holi
  • Datum a čas 12.1.2009 14:03
Reaguj
Dolomiti - severní
23.12. jsem se vrátil z hor a permice: Helm-14Eur(polojasno), Speikboden-13Eur(déšť se sněhem), Kronplatz-30Eur(polojasno).Nevím, proč všichni řeší (hlavně provozovatelé a majitelé areálů), že u nás je levně. BYLO!!! Ale každý podle svého gusta......Proto já ještě min. jednou do Dolomit pojedu.Hezkou zimu!
  • Autor Vojtin
  • Datum a čas 25.12.2008 10:13
Reaguj
Zadna diskuse?
Zajimave. Driv toto tema vzbuzovalo takove vasne a ted nic. Ze by uz vsichni nad ceskyma sjezdovkama zlomili hul a rozhodli se jet do Alp? ;-)
  • Autor mike
  • Datum a čas 19.12.2008 19:48
Reaguj
ke štěstí stačí
Žďárák a spacák stačí
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 18.12.2008 15:02
Reaguj
Re: Sranda?
20 tisíc i s dopravou pro 2 dospělé + dítě. Itálie v březnu. Kto z vás pánové má?
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 18.12.2008 14:37
Reaguj
Sranda?
To snad nemoh myslet ani trochu vážně :-((((( Z těch odkazů je jasně nejlepší Sosna a Turková - každý po svém vysvětlují jak to je s českýma horama a ne podle Lhoty
  • Autor JN
  • Datum a čas 18.12.2008 13:25
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

ŽITNÝ OSTROV Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

cdwqdeiu synthroid 75 mcg tab, 26.4.2024 23:44, 121 příspěvků
nqoxruao all med pharmacy, 26.4.2024 23:41, 12 příspěvků
giinuwkl tadalafil india 5mg, 26.4.2024 23:30, 121 příspěvků
Gichardpow Gichardpow, 26.4.2024 23:19, 4 příspěvky
As someone who just tried... DavidVof, 26.4.2024 22:55, 1 příspěvek
Stephenjense Shanebal, 26.4.2024 22:54, 4 příspěvky
uxlmnvub how to get prednisone over the counter, 26.4.2024 22:20, 4 pří...
xogdtrdy synthroid lowest price, 26.4.2024 22:01, 4 příspěvky
Earnesthaide IsmaelEvirm, 26.4.2024 21:43, 15 příspěvků
igqeflal purchase prednisone from india, 26.4.2024 21:27, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11