Turistický průmysl se schází v Holešovicích

Turistický průmysl se schází v Holešovicích
Thajsko propaguje horolezectví.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Nejvýznamnější veletrh s cestovatelskou a turistickou tematikou Holiday World se koná v obvyklém termínu na obvyklém místě. Hostí ho Výstaviště v Praze - Holešovicích. Čtvrtek a pátek je určený především profesionálům. O víkendu se rozeběhne program i pro běžné návštěvníky s mnoha programy, ukázkami, filmy a dalšími akcemi.

Přinášíme průběžné zprávy z veletrhu Holiday World 2009.

0:20
Veletržní atmosféra

Veletržní stánky zabraly čtyři výstavní haly. Vychutnejte si poněkud nervózní a uspěchanou atmosféru veletrhu Holiday World 2009.

14:20
Doprovodné programy pro veřejnost

Promítání filmů a fotografií a také cestovatelské besedy jsou na veletrhu Holiday World 2009 v plném proudu. Podívejte se na jejich víkendový přehled.

13:05
Čeští lyžaři jsou v Rakousku vítáni

Jaká je letošní lyžařské sezona v Rakousku? "Perfekt!" bez váhání odpovídají lidé z tamního turistického marketingu. Jací jsou čeští návštěvníci? "Vášniví lyžaři se sportovním duchem." Jsou s nimi nějaké problémy? "Potíže nejsou. Ve srovnání s jinými cizinci nevidíme žádné rozdíly."

0:20
Mapa Pálavy a Lednicko-valtického areálu je k ničemu

Jihomoravský kraj vydal podrobnou turistickou mapu Pálavy a Lednicko-Valtického areálu. Turisté si ji však neužijí. Nemohou ji koupit ani si ji zdarma vyzvednout v některém informačním centru. Není k dostání. Slouží pouze k propagaci mezi cestovními kancelářemi a na veletrzích. Pracovnice na veletržním stánku Holiday World vysvětluje absurdnost situace: "Mapu vydal kraj s podporou evropských fondů. Z jejího prodeje proto nesmí být zisk. Infocentra ji však nevezmou k distribuci zadarmo, protože potom by neprodala normální mapy."

23:50
Jižní Tyrolsko bude mít přírodní sníh až do jara

Kvůli velkému množství sněhu nechodily děti v italském Bolzanu pár dní do školy. Díky tomu je ideální množství sněhu na sjezdovkách a podle Daniely Čermákové, která v Bolzanu žije a pracuje pro Südtirol Marketing, vydrží zimní podmínky až do jara.

20:25
Cestovní kancelář Kudrna vozí klienty na Balkán

Týdenní turistické zájezdy na Balkán stojí u brněnské cestovní kanceláře Kudrna tři tisíce korun. Zástupkyně cestovky v rozhovoru uvádí, že levné akce slouží především jako lákadlo na další dražší zájezdy.

18:20
Bivakování v Saském Švýcarsku

V národním parku Saské Švýcarsko jsou vyhrazená místa, většinou skalní převisy, kde je možné zdarma přenocovat. Ochranáři vyhradili historická místa, kde horolezci vždy přespávali. Zakázáno je na nich rozdělávání ohně.

"Bohužel tato místa přestáváme propagovat a raději o nich mlčíme," říká k tomu Monika Richterová z návštěvnického centra národního parku v Bad Schandau. "Jezdí sem celé autobusy a na to nejsou vybraná místa dimenzovaná. Většinou takové zájezdy pořádají příslušníci německého neformálního hnutí Zelených, kteří si chtějí užít pobyt v přírodě, ale neuvědomují si, že ji poškozují."

Pro velké turistické výpravy je k dispozici v Saském Švýcarsku množství kempů. "Původní určení tak zvaného Boofen (bivakování pod převisem) pro horolezce se mění na hromadnou turistiku a to je špatně." Volné bivakování v přírodě je zakázáno nejen za hranicemi v Českém Švýcarsku, ale také ve všech ostatních německých národních parcích.

14:55
Plzeňská expozice nabízí pivo. Jak jinak?

Plzeňský kraj se na Holiday World prezentuje především pivem. Co byste čekali jiného. "Představitelé kraje pokřtí nové produkty pro rozvoj cestovního ruchu, například nové rybářské a vodácké mapy, kulturní kalendář, nebo jedinečné a originální lidové tradice a zvyky," prozrazuje vedoucí Odboru cestovního ruchu a propagace Krajského úřadu Plzeňského kraje Tomáš Kotora.

13:30
Zajímavá Bosna a Hercegovina

Malý výstavní stánek na Holiday World má Bosna a Hercegovina. Stojí ovšem za návštěvu, protože jeho obsluha poskytuje písemné i ústní informace nejen o Mostaru a Sarajevu, ale také možnostech koupání, pěší turistiky a teď aktuálně i o sjezdovém lyžování a lyžařské turistice.

13:20
Interview: Kam po Česku

Šéfredaktor magazínu Kam po Česku Václav Horák představuje svůj časopis. Přiznává, že část výtisku je naplněná autorskými články a část placenými prezentacemi.

10:32
Vlaky pojedou na Jadran

České dráhy oznámily termíny, ve kterých budou jezdit tradiční autovlaky na Jadran. Rychlíky budou letos vypravovány v době od 19. června do 15. září.

00:15
Osvědčené slevy v Českosaském Švýcarsku

"Především Češi a zahraniční návštěvníci z Pobaltí obdivují České Švýcarsko," říká o svých zkušenostech průvodce Informačního centra v Děčíně. "Klasická trasa vede přes Soutěsky a Hřensko. Ústí nad Labem a Děčín turisty až tak moc nezajímají."

Podle něho jsou pro turisty velmi zajímavé především osvědčené slevy v oblasti dopravy a kultury. "Návštěvy českých i německých památek výrazně zlevní kulturní pas (dostanete ho v turistických infocentrech), železniční doprava v česko-německém pohraniční je výhodná díky zlevněným jízdenkám platným na tratích Českých drah i Deutsche Bahn (koupíte je na nádraží nebo u průvodčího) a atraktivní jsou permanentky pro veškerou německou dopravu od Schmilky po Drážďany (koupíte je v německých infocentrech)."

22:30
Slováci expandují

Další velké výstavní plochy zabírají Španělé a Řekové. Velké prostory zabírají tradičně Slováci. Kromě hlavní slovenské expozice jsou k vidění ještě oddělené speciální stánky Bratislavy, Prešovského a Banskobystrického kraje. Hraje v nich muzika, tančí se, pije borovička a víno. Dokonce se pečou tradiční pochoutky.

22:15
Kdo by to tušil...

"Když se budeme více věnovat českým turistům, oni se nám odvděčí," pronesl objevnou myšlenku Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací na přednášce o penězích z evropských fondů. "Stráví týden nebo dva dovolené v České republice." Poté dodal další hlubokou pravdu: "Oni jsou ovšem zkušení a poznají, když jim nedáváme stejné služby jako v zahraničí."

20:00
Málo cestovních kanceláří

"Same staty a regiony, cestovek minimum," lapidárně hodnotí veletrh Holiday World krátkou textovou zprávou čtenář Petr Brouček.

10:36
Doprovodné programy

Z nejzajímavějších doprovodných programů vybíráme: filmová přehlídka pro veřejnost Worldfilm (sobota a neděle 10-17 h), přednáškový maraton pro odborníky (malý a velký sál, lapidárium, čtvrtek a pátek), výstavy po celou dobu veletrhu (freediving, divoká Afrika, potápění v Indonésii, Zikmund a Hanzelka).

10:15
Tři veletrhy v jednom místě

Na Výstavišti v Praze - Holešovicích běží souběžně tři veletrhy. Největší Holiday World je zaměřený na cestování. Prezentují se na něm především cestovní kanceláře, regiony a státy, které propagují své produkty cestovního průmyslu.

Opakuje se loňská novinka Golf Worl Prague. Tento veletrh odpovídá svému názvu a je mu věnovaná celá jedna výstavní hala. Nic nového, co by nebylo k vidění vloni na brněnské veletrhu Sport Life jsme zatím nezaznamenali.

Gastronomický veletrh Top Gastro působí trochu jako přívažek k atraktivnímu cestování. Jeho návštěva má smysl především pro profesionály z oboru.

9:50
Veletrh startuje

Před pár minutami odstartoval veletrh Holiday World. Na holešovickém Výstavišti v Praze zatím vládne poklidná atmosféra. Návštěvníci se pomalu trousí. Někteří vystavovatelé ještě horečně dodělávají své veletržní stánky.

Jako každý rok přineseme velkou fotoreportáž z veletrhu. Letos se můžete těšit také na několik videošotů.

Největší stánky mají na první pohled Italové, Rakušané a Chorvaté. Ti poslední jsou partneři letošního Holiday World.

INFO: Holiday World


Zobrazit místo Outdoor business na větší mapě

Horydoly.cz Holiday World

Holiday World 2017
Holiday World 2014
Holiday World 2013

Holiday World 2012

Holiday World 2010
Holiday World 2009
Holiday World 2007
Holiday World 2006
Holiday World 2005
Holiday World 2004

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35