Rokytka, říčka pro ženy

Rokytka, říčka pro ženy
SDÍLEJ:
Připravili jsme fotoreportáž ze sobotního splutí pražského potoka Rokytka. Letos byl teplejší než vloni, špinavější a v jednom místě v Libni mezi kamennou navigací i velmi nebezpečný.
Jak na to Vítejte na Rokytce

* Účastníci se plaví na vlastní odpovědnost, buďte odpovědní!

* Nepo(u)žívejte před plavbou a při plavbě alkohol, omamné prostředky a vlašský salát z Belvity či Nemainla!

* Pro dětičky plovací vestu, plovací blány a přilbu!

* Vody je dost, ale zbytečně ji nenabírejte a nevylévejty mimo koryto. Nebuďte hamouni a nelázňujte se v bubnu pod jezem u Tří mostů!

* S ohledem na to, že se blíží volby, doporučujeme: Volte, kudy to teče!

* Pozor na roury, potrubí a nízké lávky přes Rokytku, které jsou roztroušené zejména v Hloubětíně a Vysočanech!

Zdroj: The Rio Rokytka Daily News

Vodácká obtížnost

ZW - WW 1

Charakter sjížděného úseku

Otevřené údolí v zastavěné krajině, kompletní regulace břehů, většinou se jede městskými parky

Riziko

Samozáchrana je mimo jezy bez problémů, některé jezy jsou obtížně sjízdné a tvoří se pod nimi válce

Znalosti

Posádka musí umět ovládat loď.

Kilometráž

V tištěné podobě vyšla Kilometráž českých a moravských řek v roce 1998 v nakladatelství Shocart. Dá se koupit v e-shopu za 199 korun nebo v síti obchodů Vodák - sport.

Půjčovny

Půjčovny lodí v Česko-Slovensku

Doprava

Osobním autem do Kyjí (z centra Prahy na Český Brod) k hrázi Kyjského rybníka. Zpět metrem Pamovka - Rajská zahrada.

Doporučené vybavení

kajak, uzavřená deblkánoe, nafukovací kánoe. Pokud vynecháte jezy a spodní část, dá se Rokytka sjet i na otevřené deblkánoi

pádlo

plovací vesta

přilba

házečka!

boty do vody

funkční prádlo

nepromokavý sáček na drobnosti

kilometráž

vodovzdorné hodinky

lékárnička

mobil

peníze na dopravu nebo jízdenka MHD zpět na start

Letos nám doprava aut na Rokytce zase nevychází, a tak se od cíle na start vracím taxíkem. "Cože jste ve sportovním," decentně naráží na můj neoprén taxikář, když mu na Palmovce sedám do vozu. Po cestě trochu kecáme o sportu. "Jé, tady jsou samý dětský loďky," nadšeně glosuje pohled na spoustu plasťáků podél silnice.

Příjemné peřejky v Kyjích

Nasedáme do kajaků, sklouzneme se z prudkého břehu do proudu a začíná to, proč jsme tady. V pohodě pádlujeme, voda nás sama nese, semtam sešploucheme nějaký splav, pohoupají nás vlnky. Pochvaluji relativní čistotu vody.

V Hrdlořezích však zleva přitéká fekální hnus a Rokytka ztmavne a zasmrádne. Dopádlujeme k prvnímu jezu pod zalesněným kopcem Smetanka zvanému U tří mostů. Křižují se nad ním železniční viadukty.

Dva stejně silné válce v Hrdlořezích

Velký a silný válec pod ním odrazuje mnohé kajakáře i kanoisty na první pohled. Moc dramatických situací se tady neodehrává, ale házečky jsou v rukou stále připravené.

Zato o kousek dál na druhém jezu se rybaří jedna radost. Jez totiž šikmý a válec pod ním nebudí takový respekt, jako jeho předchůdce. Jenže obtížnost má stejnou. Hodně kajaků se tu zapíchne do válce a hodně kánoí převrátí na rozhraní. Naštěstí obsluha házeček i číhající kajakáři pod jezem dobře vědí, jak se zachraňuje.

Parková plavba skrze Vysočany

Jedeme dál vysočanskými parky, svítí slunce a listí hraje barvami od zelené, přes žlutou po červenou. Tak si představujeme podzim.

U Podvinného mlýna čeká poslední větší jez. Je sice stejně vysoký, jako dva předchozí, ale válec pod ním vyplivne každého vodáka, ať projede bez ztráty kytičky, nebo se cvakne.

Tři libeňské stupně

Kdo pokračuje z Vysočan do Libně, musí se připravit na to, že v úzkém vydlážděném korytu nezastaví. A to ho čekají tři stupně. To říkám svým společníkům a vjíždíme do rychlého proudu.

Najednou vidíme, jak se kajakáři i deblisté křečovitě chytají křoví, které roste v navigaci. Potom slyšíme: "Zastavte, je tam lešení." Také zastavíme, křečovitě se chytneme křoví a vysoukáme se i s loděmi nad kamenné zdi.

Koukáme na velmi nebezpečnou překážku. Těsně nad vodou je postavený provizorní můstek z lešenářských trubek a dřevěných podlážek. Nedá se před ním zastavit, je vidět na poslední chvíli a navíc zakrývá první libeňský stupeň.

Osudová chyba

Spolu s ostatními přetahujeme lodě a chceme jet dál. Jenže najednou slyšíme výkřik a potom praskot lodě. Otec se synem přes varování nezastavili a ani nevyskočili před překážkou z kanoe. Syna strhává proud pod podlážky postavené na změti trubek.

Jeden duchapřítomný vodák skáče na provizorní mostek, odklápí jednu podlážku a v otvoru drží chlapce nad vodou. Sám nemá sílu ho vytáhnout, a proto mu jdou na pomoc další tři lidé. Mezitím otec páčí loď o mostek a do toho připlouvá ještě jedna loď bez posádky. Můstek se hroutí, čtyři v vodáci se drží za ruce a na poslední chvíli vytahují syna. Otec se stále snaží vyprostit loď, místo aby se staral o syna, nebo aspoň opustil nebezpečný mostek.

Obě lodě nakonec za spolupráce ostatních vyprostí. Kromě zdravého rozumu této posádce chyběly ještě přilby a lano nebo házečka na vytažení lodě z vody na břeh. "Táta byl úplně blbej, dyť na něj křičeli, ať zastaví, daleko dopředu," komentuje jeden ze zachránců Radek Jošek.

Z podlážek se stávají zbraně těžkého kalibru

Přichází další zkrat. Několik vodáků se snaží provizorní mostek spadlý do vody úplně zničit a rozebírají ho. Těžké dřevěné podlážky házejí do proudu. Na varování, že masivní dřevěné desky zůstanou v nejbližším válci, nepomáhá.

Nasedáme do lodí a jedeme dál. Druhý libeňský stupeň je nejtěžší. Jedu ho z naší party první, protože ho znám. Na koruně vidím, že je zle. Ve válci se mele několik podlážek. Zkouším dostat špičku nad ně, ale nedaří se mi to. Kajak se vynořuje i se dvěma podlážkami na přídi. Snažím se pádlovat pryč přes rozhraní, ale další deska mi padá na záď. Vedle mě skáče do válce moje žena, na kterou kříčím: "Pádluj, pádluj!" Projede okolo mě, ale desky ze mě neshodí.

Potom události naberou na obrátkách. Stupeň si mě vtáhne nazpátek, obrátí a třikrát rotuji. Vždycky se stačím nadechnout, ale podlážky mě mlátí do obličeje, pár šrámů mám na ramenou a ránu dostal i kotník. Nějak se z válce vyhrabu, žena mi podá uplavané pádlo a znovu nasedám.

Konec bez obvyklé zábavy

Varuji ještě před třetím libeňským stupněm, který je v pravotočivé zatáčce. Jenže stupeň se schoval. Stejně tak chybí poslední jez. Na soutoku s Vltavou je postavená Larsenova stěna kvůli stavbě protipovodňové hráze a nadržuje spoustu vody. Staveniště obneseme, proplujeme libeňským přístavem a za chvíli už vystupujeme u auta, které jsme zaparkovali u hlavního toku Vltavy.

Rokytka v lepším světle

Rokytka se nám letos ukázala jako říčka pro ženy. Krásně tekla, bylo teplo, a většinu obtížných míst šlo přenést. Prostě žádný adrenalin, ale pohoda. Zároveň ovšem byla rozmarná jako rozmazlená žena, neboť záludný mostek a oba jezy pod Smetankou mohly po vábení jednoduchých peřejek nepozorného vodáka semlít.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Jak vypadá rokytka tedka
Chceme jet s kamaradem na gumovym člunu, hrozí nějaký nebezpečí na rokytce? Nějaký zkušenosti mám s ohře a teďka po zimě je dost vody..
  • Autor Mat
  • Datum a čas 21.3.2005 10:57
Reaguj
Re: To lešení
Asi pod váš raft mě to natlačilo na kajaku, z důvodu většího množství kajaků nad stupněm s lešením nebylo možno se uchytit břehu. Po vykrysení jsem stačil držet kajak, pádlo chytili na lešení. Díky raftové zarážce mě to tam nevcuclo! Jinak pohoda, krásný podzimní den a prohlídka industriální architektury se spoda.
  • Autor Zdeněk Drastich
  • Datum a čas 6.11.2004 13:37
Reaguj
Krysa na Rokytce
...taky jsem se na Rokytce zmáchal, v tom druhém větším jezu, navíc mi při tom zmizelo pádlo. Díky klukům co mi mi píchli s házečkou a pomáhali pádlo údajně rotující pod jezem vylovit. Nenašlo se, a já pokračoval v plavbě na svém kajaku bez pádla alespoň k Poděbradské ul., kde vyčkám na odvoz. Už už se chystám přistát když v tom zázračně uvidím svoje pádlo opřené u silnice o zábradlí - dík slečně, která mi ho hodila ... nakonec jsem mohl pokračovat v plavbě až do konce bez vysednutí.
  • Autor Fikus
  • Datum a čas 2.11.2004 09:29
Reaguj
Kaskadéři na Rokytce
Bohužel i na těchto akcích se objevují lidé, kteří se chtějí jenom vytáhnout, že to či ono sjeli. Nebýt házeček na prvním a druhém jezu, mnohý vodák by odešel po svých bez lodi. O zoufalcích, vjíždějících do stupňů ani nemluvě. Nejenom, že zneužívají pomoci druhých - vždyť mě někdo vytáhne - ale i komplikují další možnost podobných hezkých akcí.
Reaguj
Jen dodám, že překvapivě jeden z těch snadněji jetelných jezů byl ten 2,5 metrový přepad z rybníka úplně na začátku. Aspoň podle toho, že spolujezdci se koupali až na těch dalších jezech.
  • Autor Láďa
  • Datum a čas 29.10.2004 17:08
Reaguj
To lešení
To lešení byla fakt past. Nás o ní informovala v předstihu jedna slečna a městská policajtka z mostu (oběma patří díky), přesto jsme měli na raftu co dělat, abychom zastavili. Hlavně, že drama dobře dopadlo. Zajímalo by mě, jestli z té devastace nebudou mít pořadatelé problémy pro příště. Ale jinak príma akce.
Reaguj
Pořadatelé
Splutí Rokytky již desátým rokem pořádají 53. skautské středisko bratří Mašínů - Atahokan a 25. skautské středisko Vatra.
Reaguj
Děkujeme 4.středisku vodních skautů! Byl to zážitek.
  • Autor Pavelkovi
  • Datum a čas 23.10.2004 22:23
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35