I stupidní projekt se někdy uskuteční

I stupidní projekt se někdy uskuteční
SDÍLEJ:
Francouzská zimní střediska jsou nejlepší na světě. Návštěvníkovi se jeví jako dobře namazaný stroj na peníze, ale trochu poučenější pohled odkazuje spíše na černou skříňku.
Jak na to Jean-Paul Lainé

Francouzský manažer začínal jako lyžařský instruktor ve středisku Alpe dHuez, kde se vypracoval až na ředitele informačního střediska. Dnes je ředitelem pro zahraniční aktivity největšího (polostátního) prodejce prázdninových pobytů ve Francii VVF.

Autor tohoto rozhovoru pokládá již několik let v mnoha francouzských skiareálech stejnou otázku: „Je vaše středisko ziskové?“ Zatím vždy se mu dostalo mlhavých odpovědí, že se to nedá tak úplně přesně říci, že to nejde spočítat, že nejde jenom o peníze a podobně. O něco otevřenější byl teprve letos bývalý ředitel infostřediska jihoalpského Alpe dHuez Jean-Paul Lainé.

Kdo platí všechny lanovky, hotely a celou impozantní francouzskou lyžařskou infrastrukturu?

Stát rozvíjí aktivity, jako je například průmysl, nebo turismus. A ovládá je většinou formou tak zvaných asociací, do kterých pumpuje peníze, a ne normálních obchodních společností. Soukromé společnosti si v poslední době stěžují, že stát jejich daně utrácí za stejné věci, jaké musejí dělat ony bez dotací. Je to oprávněná výtka. Na příklad díky státní dotaci na stavbu obří lanovky se vesnice Vaujany poblíž Alpe dHuez stala bez svého přičinění třetí nejbohatší obcí ve Francii.

Jak je to konkrétně u horských středisek?

Jsou dva způsoby, jak investovat do lanovek, ubytování a všeho ostatního okolo. Zde v Alpe dHuez je všechno soukromé. Investují sem soukromé společnosti, které sdružují prostředky a jsou schopny nákladných akcí. Na druhou stranu existují státem vlastněná střediska, jako jsou La Plagne, Les Arcs a Flaine. Stát je téměř stoprocentním vlastníkem nejstaršího skicentra Courchevel.

Jak je na tom vaše domovské Alpe dHuez?

To je dlouholetá historie. Lanovkářská společnost SATA vznikla už v roce 1934, kdy zde postavila první lyžařský vlek. Od té doby má stále stejnou vlastnickou strukturu. Patří především hoteliérům, obcím a finančním investorům. První dodávají firmě stabilitu, druhým patří pozemky a třetí přinášejí peníze na rozmach. Ubytovací kapacity patří jednotlivým soukromým nebo i polostátním společnostem.

Ale nebyly přece vždy úspěchy…

Samozřejmě. Nejhorším projektem, o kterém se již při plánování muselo vědět, že je stupidní, byla bobová dráha. Postavila se kvůli olympiádě v roce 1964, ale špatně. Ta chyba stála milión franků. O co šlo? Projektanti ji umístili na jižní svah a navíc nepočítali s teplým klimatem. Nedali ani na reklamní slogan, že Jižní Alpy jsou slunečním regionem. Stalo se, co se muselo stát: dráha přes den odtávala a závody se proto musely jezdit ve čtyři hodiny ráno. Ještě dnes jsou zbytky po dráze v terénu vidět.

Kdo za to mohl?

Tehdy to bylo rozhodnutí organizátorů olympiády. Kdyby dali do Alpe dHuez jakoukoliv jinou disciplínu od slalomu po hokej, tak by se to dalo zařízení využít i do budoucna, ale takhle jsme přišli o velké peníze.

Česká zimní střediska pálí problémy s ochranou přírody. Jak je to u vás?

Na jednu stranu s orgány ochrany přírody bojujeme a na druhou spolupracujeme. Dohodli jsme se na umístění lanovek a vrcholových zařízení do takových míst, aby nebyly úplně na očích, nehyzdily krajinu a co nejméně škodily přírodě. Na druhou stranu se všechna střediska chtějí rozšiřovat i přes ochranářské zákazy. Nejvíce je to vidět na Tignes a Val Thorens v Savojsku. Nejdříve se tam nesmělo nic stavět. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století přesto obce velmi rychle rostly. Proto byl národní park v okolí přesně ohraničen a za jeho hranicemi platil přísný zákaz jakékoliv výstavby. Přesto do jeho území vždy zasáhla nějaká lanovka, okolo se proto povolily další plochy pro lyžování, posléze i pro další výstavbu. A potom další lanovka ukousla další kus chráněného území a to se stále opakuje.

Jak se díváte na loňskou iniciativu alpských spolků za zákaz výstavby jakýchkoliv lanovek na ledovcích?

Nejsem o ničem takovém informován.

Největší evropské organizace turistů a horolezců chtějí chránit ledovce, aby neubývaly.

Myslím, že na to lyžaři nemají vliv. Podle toho, co si pamatuji, tak ledovce v Jižních Alpách začaly tát před padesáti lety a před dvaceti lety se jejich úbytek velmi zrychlil. Za tu dobu se například ledovec Sarene v Alpe dHuez snížil o sedmdesát metrů a museli jsme proto k němu vybudovat od lanovky příjezdovou cestu pro lyžaře. Co můžeme ovlivnit, je množství odpadků, jako plechovky, sáčky, obaly od potravin a podobně. Zaměstnanci se starají o úklid a návštěvníci by měli používat odpadkové koše.

Ovlivňuje úbytek ledovců ekonomiku lyžařského průmyslu?

V tak malé míře, že to ani nepoznáme. A to je tu na sněhu závislá naprostá většina lidí i investic.

Před dvěma lety jste přece investovali do umělého zasněžování.

To nebylo ovlivněno úbytkem ledovců. Dobře vysněžené sjezdovky se staly evropským standardem, a jestli chceme být rovnocenní s Rakouskem nebo Itálií, musíme se jim vyrovnat i v tomhle.

Ale letos před Vánocemi bylo tak teplo, že jste umělý sníh stříkat nemohli.

Jednou za pár let taková teplá zima přijde, ale to není pro vánoční návštěvníky podstatné, protože na svátky se sem přijedou především bavit. Sportovci přijedou později.

Jací jsou vaši typičtí klienti?

Francouzská rodina s jedním až dvěma dětmi. Na každé čtyři lyžaře připadá jeden pěší, kterému poskytujeme speciální služby a slevy.

A podle národností?

Na rozdíl od „anglického“ Meribelu, nebo „německého“ Val Thorens, jsme byli vždycky zaměřeni na domácí klientelu. Po pádu železné opony k nám začalo jezdit hodně Rusů. Těší nás, že po první vlně, kdy přijížděli jen extrémně bohatí, sem nacházejí cestu i rodiny ze střední třídy. U vás Čechů je to obdobné. Teď sem jezdí především středostavovské rodiny s menšími dětmi. Tradičně jezdí Britové a Belgičané.

Češi žehrají na zvyšování cen domácích skicenter. Jak to vidí Francouzi?

Lidé ceny akceptují, to není náš problém. Od přijetí eura ale stále stoupají ceny ubytování, trochu i lanovek. Ovšem ve srovnání se zeměmi našich zahraničních klientů, nejsme dražší. Jsme také levnější než rakouská a švýcarská konkurence.

Vidíte směr, kam se bude lyžařský průmysl ubírat?

Francie bude v Evropě stále jedničkou, ale budou na nás cenově tlačit dosud málo známé regiony. Nejbližší budoucnost naznačují dvě čísla, která vyplývají z našich čerstvých průzkumů. Osm procent Němců bylo aspoň jednou lyžovat ve Francii. Polovina britských školních lyžařských zájezdů uvažuje o Bulharsku, protože je to i s cestou vyjde na polovinu ceny než u nás. Obchod s lyžováním je mezinárodní a zároveň velmi tvrdý.

Výtah z tohoto rozhovoru vyšel v týdeníku Profit.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Trochu odvážné tvrzení...
Promiňte - jak můžete tvrdit, že Mořic a Crans Montana jsou lepší než třeba Chamonix (lepší a větší volné terény a krásnější panorama), Espace Killy (více variabilnějších sjezdovek), nebo třeba Tři údolí (o mnoho více sjezdovek i volného terénu)? Lech nemohu srovnávat, ten neznám, ale myslím si, že dobře vybraná Francie je vážně lepší.
  • Autor Jan P.
  • Datum a čas 12.3.2005 14:03
Reaguj
Re: Re: Re: Trochu odvážné tvrzení...
8 % Němců nehodnotil pan Lainé jako úspěch nebo neúspěch. Přečtěte si přesně otázku a odpověď...
Reaguj
Re: Re: Trochu odvážné tvrzení...
Jeste malou poznameckuDobře vysněžené sjezdovky se staly evropským standardem, a jestli chceme být rovnocenní s Rakouskem nebo Itálií, musíme se jim vyrovnat i v tomhle. To jsou vlastni slova tohoto pana uvedene asi tak uprostred clanku. Tak je ti jasne kam se ten pan sam zarazuje a kam kouka " jak by to melo vypadat". Dost podivny pristup pro nekoho kdo tvrdi my jsme nejlepsi
  • Autor Richard
  • Datum a čas 12.3.2005 07:29
Reaguj
Re: Re: Trochu odvážné tvrzení...
Tak chlapce pekne setri a mozna jednou budes mit na to aby jsi si zajel do oblasti Zürs/Lech, St. Moritz nebo Cr. Montana. To jen tak namatkou co mne napadlo. A co se tyce masovosti- Podivej on tam uvadi jako uspech ze 7% Nemcu bylo nekdy ve francii lyzovat. Napadlo te kolik asi % Nemcu bylo nekdy lyzovat v Rakousku ?. To ze cesi jezdi lyzovat do Francie je spis znamka toho ze to je tam lacinejsi. Ale kvalita se neprodava masove. Je to jako by jsi tvrdil ze nejlepsi kalhoty delaji Vietnamci protoze je produkuji v milionovych seriich.
  • Autor Richard
  • Datum a čas 12.3.2005 07:25
Reaguj
Re: Trochu odvážné tvrzení...
Pánové, jmenujte! Ať se pobavím.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 12.3.2005 06:00
Reaguj
Trochu odvážné tvrzení...
Myslím si totéž, v Evropě je řada minimálně srovnatelných středisek. Pán je trochu mimo mísu...
  • Autor Peetee
  • Datum a čas 10.3.2005 17:20
Reaguj
Trochu napapany
Jak prisel na to ze jejich strediska jsou nejlepsi ? nejmasovejsi - to jo, ale nejlepsi na svete ? ani omylem. Myslim ze by byli radi aby se jim aspon jedno veslo do prvni desitky
  • Autor Richard
  • Datum a čas 10.3.2005 14:46
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 4 příspěvky
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 4 příspěvky
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 4 příspěvky
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 4 příspěvky
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35