Cyklonovinky 2020

Cyklonovinky 2020
Originální městské kolo Cyklosféra.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

LÁNY Malé zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.

 

4. prosince

LÁNY: Zmatená cyklostezka

Pozor na novou cyklotrasu za Lánským zámkem. Je částečně značená, ale nedokončená. Z ulice U Kasáren směřuje žlutá šipka na novou štěrkovou stezku podél Zámeckého potoka k čističce odpadních vod. Zde cesta vystoupá na terénní val a končí uprostřed polí. Je nutné už bez značení stoupat polní cestou na jih k lesu, ve něm míří nenápadná lesní cesta na jihovýchod a dovede cyklisty na asfaltovou cyklostezku č. 8185 do Tuchlovic.

3. prosince

PRAHA: Hostík

V neoficiální bikeparku Hostík u Hostivařské přehrady vznikly dva krátké trailové úseky pro horská kola. Jsou zcela přírodní bez umělých překážek.

 

19. listopadu

PRAHA: Depo nákladních elektrokol

V Praze na Těšnově bylo otevřeno depo nákladních elektrokol, ze kterého rozvážejí zboží největší zásilkové služby. Depo patří pražskému Magistrátu, připravila ho městská firma TSK a provozuje soukromá firma Ekolo.cz. Balíčky odtud vozí DPD, DHL, PPL, Messenger, Dascher, GLS, Rohlík.cz a DoDo. 

30. října

PRAHA: Vyšehradský tunel

Deset let buzerace pražské městské policie náhle skončilo. Na nejdůležitější Vltavské cyklostezce už není zakázáno jezdit na kole tunelem pod Vyšehradskou skálou. Mnoho cyklistů zde dostalo pokuty nebo napomenutí. Ode dneška již na ně strážníci nemohou, aniž by se cokoliv podstatného změnilo.

25. října

Vládní opatření proti koronaviru

Ministr zdravotnictví Prymula (zřejmě už bývavý) a předseda vlády Bbaiš vydali další opatření proti koronavirové epidemii. Mimo jiné zavedli povinnost nosit roušky nejen uvnitř, ale i venku. Povinnost nošení roušek platí, pokud jsou lidé v zastavěném území k sobě blíže než dva metry. Výjimkou je pobyt venku či jízda v autě se členy rodiny nebo domácnosti. Výjimku mají lidé při sportování včetně běhu a jízdy na kole. 

20. října

PŘÍBRAM: Nová prodejna elektrokol

V Příbrami se dostavuje velká cyklistická prodejna zaměřená na elektrokola. V provozu bude od února příštího roku. Za prodejnou stojí firma What The Hill. 

12. října

PRAHA: Elektrokola Bolt

Taxislužba Bolt spouští službu sdílených elektrokol. 600 e-biků je rozmístěno v Praze na předem daných parkovištích. Vypůjčení kola probíhá výhradně přes mobilní aplikaci, která dosud sloužila jen vozům taxi. Za prvních pět minut jízdy se platí 5 Kč/min, poté 4 Kč/min. Poplatek za jízdu je automaticky odečten z karty, jejíž údaje jsou uložené v aplikaci. Po skončení jízdy je možné kola zaparkovat pouze na virtuálních parkovacích místech, která jsou vyznačená v aplikaci. Všem uživatelům elektrokol Bolt důrazně doporučuje používání přilby. E-bike váží 22 kg. Maximální rychlost s příšlapem je 25 km/h. 

V Olomouci, Pardubicích a Boskovicích si mohou lidé vypůjčit sdílenou elektrickou koloběžku.

8. října

PRAHA: Barrandovský most

Na Barrandovském mostě v Praze se dělají velké opravy. Pod mostem byla v této souvislosti zúžena páteřní cyklostezka A2 po vltavském břehu a tím pádem policie vyžaduje sesednutí z kola v délce přibližně 100 metrů. Při tom mohla být cyklostezka odkloněna o pár metrů ze své původní trasy a zůstala by ve stejné šíři. Lze odhadnout, že cyklisté sesedat nebudou, ale budou buzerování podobně jako například ve Vyšehradském tunelu.

3. září

Jak firmy podporují zaměstnance v dojíždění na kole?

Většina ze 429 firem, které se zúčatnily akce Do práce na kole, má bezpečné parkování pro kola a sprchy pro cyklisty. Patří mezi ně podniky, ministerstva, výzkumné instituce i městské a krajské úřady. 81 % firem nabízí zastřešené stání pro kola, 79 % firem nabízí stání pro kola bezprostředně u vchodu firmy nebo blíže než parkování pro automobily. V zabezpečení jízdních kol firmy volí fyzicky chráněný prostor, jako je kolárna nebo klec (64 % firem), přístup přes zaměstnanecký čip (62 %), kamerový dohled (59 %) a instalaci bezpečnostních stojanů (53 %). Po dojezdu do zaměstnání mají pracovníci v 89 % firmách k dispozici sprchy a v 72 % případech šatny. "Výsledky průzkumu ukazují, že české firmy považují dojíždění zaměstnanců do práce na kole za důležitý přínos k firemní kultuře z ekologického i ekonomického hlediska a nabízí svým zaměstnancům adekvátní zázemí i motivaci", shrnuje organizátor průzkumu Michal Šindelář z Nadace Partnerství.

1. srpna

PLZEŇ: Cyklostezka podél západního okruhu

Silniční západní okruh v Plzni byl vybudován se souběžnou cyklostezkou. 

24. července

POJIZEŘÍ: Svatojakubská cesta

Cyklotrasa podél Jizery v úseku Svatojakubské cesty je uzavřená. Původní lesní cesta se přestavuje na širokou upravenou cyklostezku po pravém břehu řeky mezi obcemi Vinec a Hrušov. Ve skutečnosti je cesta průjezdná na horském kole o víkendech, kdy se na ní nepracuje.

9. července

JIŽNÍ ČECHY: Elektrokola

Jihočeská centrála cestovního ruchu provozuje rozsáhlou Síť elektrokol v jižních Čechách. Rezervovat si lze kola v 15 městech.

24. března

BRNO a PRAHA: Počet mrtvých cyklistů neklesá

Staví se především cyklostezky mimo města. V Brně a Praze se věci ovšem nehýbou. Znamená to, že neklesá počet mrtvých a zraněných cyklistů a souběžně také pěších.  

17. března

JIŽNÍ ČECHY: Cykloturistické mapy

Podrobné turistické mapy se zákresem cyklistických tras vydala zdarma Nadace Jihočeské stezky. Mapový podklad dodalo kartografické nakladatelství Shocart. K dostání jsou v regionálních turistických infocentrech. Jde o tři mapy Šumava a Lipensko (1:60 000), Vltavská cyklistická cesta (1:75 000) a Zlatá stezka Blanice Volyňka (1:60 000). Všechny zobrazují jen území jižních Čech.

Cyklistické mapy Jižních Čech.

24. února

PRAHA: Cyklostezka Rokytka

Mětská cyklostezka Rokytka se brzy dočká narovnání poblíž Kolčavky. Dokončuje se podjezd pod čtyřpruhovou Čuprovou ulicí přímo po levém břehu říčky. Dosud museli chodci i cyklisté zdlouhavě podcházet pod rušnou výpadovkou vzdáleným podchodem. 

Praha, cyklostezka Rokytka. 

19. února

PRAHA: Velorama se spojila s Cyklospecialitami

Specializovaný obchod se skládacími koly a koloběžkami Velorama se znovu přestěhovala v rámci Prahy. Z Ládví se obchod stěhoval na Letnou, poté do Holešovic a teď zakotvil ve Vršovicích. Nově sídlí na adrese Nuselská 35 společně s prodejnou Cyklospeciality zaměřenou na městská kola a elektrokola.

5. února

PRAHA: Soud o karlínské jednosměrky

Městský soud v Praze opět zrušil regulaci Městské části Prahy 8, která omezuje pohyb cyklistů a chodců v Karlíně. Toto rozhodnutí padlo již počtvrté. "Cykloobousměrky dnes v Karlíně dobře fungují, nevidíme důvod to měnit a soud s námi opakovaně souhlasí," řekl právní zástupce spolku Auto*Mat Štěpán Holub z advokátní kanceláře Holubová advokáti. "Cyklistická doprava je fungující součástí běžného života téměř v každé metropoli světa. Měli bychom ji podporovat a ne potlačovat, jak chce Městská část Praha 8."

10. června 2019 bylo Úřadem městské části Praha 8 vydáno opatření obecné povahy, které stanovilo místní úpravy provozu na pozemních komunikacích v Karlíně. Toto stanovení upravovalo, kde se může v Karlíně parkovat, kde se dá jezdit jednosměrně a kde obousměrně a dále upravovalo systém tzv. modrých zón. Součástí opatření bylo omezení možností pohybu pro chodce a zrušení cykloobousměrek, které umožňují obousměrný provoz cyklistů v jednosměrných ulicích. "Jízda v opačném směru je bezpečná, ne-li bezpečnější než ve stejném směru. Cyklista i řidič auta na sebe vidí a můžou se tak vyhnout bez komplikací. Na stejném principu fungují i pravidla silničního provozu pro chodce," vysvětlil za stranu navrhovatelů Tomáš Hnyk.

Nebyl to první pokus Městské části Prahy 8 změnit dopravní značení na Praze 8. Všechna tři ustanovení od roku 2016 nakonec Městský soud v Praze zrušil.

2. února

ČESKO: Komentář policie k dopravním nehodám

V roce 2019 bylo při dopravních nehodách usmrceno 222 řidičů osobních automobilů, 93 chodců, 82 spolujezdců v osobním vozidle, 70 řidičů motocyklů a 36 cyklistů. Nejvyšší nárůst počtu usmrcených byl zaznamenán u řidičů osobních vozidel (o 21 usmrcených více) a řidičů nákladních vozidel (o 6 usmrcených více). Za zmínku však stojí, že počet fatálních následků u skupiny nejohroženějších účastníků silničního provozu (chodců, cyklistů a motocyklistů) v roce 2019 poklesl celkem o 38.

Horydoly.cz Cyklonovinky
2019-2018-2017-2016-2015-2014-2013 2012-2011-2010-2009

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SJEZDOVKA RADOTÍN Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11