
Jak se dělají skvělé knedlíky?

Osoba z nejpovolanějších na slané i sladké knedlíky je Ingrid Pernkopfová, majitelka venkovského hotelu Grünberg u jezera Traunsee v Horním Rakousku. Je vynikající kuchařka a autorka několika kuchařských knih s knedlíkovou tematikou.
"Tajemství dobrého knedlíku tkví v jednoduchosti a rozmanitosti," říká naše knedlíková královna. Jen s několika základními přísadami je totiž možné vytvořit velké množství nejrůznější knedlíků.
Po noži raději nesahejte
Ingrid Pernkopfová dokázala za kuchařskou kariéru vykouzlit na 250 druhů knedliků: s houbami, paprikou, uzeným pstruhem, masem, nebo sladké s ovocem, nejlépe s meruňkami.
Úspěch dobrých knedlíků spočívá také v jejich konzistenci. Těsto se připravuje z brambor, mouky nebo tvarohu. Knedlíky však musejí být vždycky nadýchané a načechrané, aby se daly lehce rozdělit vidličkou. Kdo je krájí nožem, ten se dopouští neodpustitelného barbarství.
Recept na grünberské tvarohové knedlíky
Přisady: 700 g tvarohu, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, špetka soli, 60 g cukru, trošku nastrouhané citronové kúry, malé množství citronové šťávy, 10 ml rumu, cca 140 g toastového chleba nakrájeného na kostičky bez kůrky.
Příprava: Tvaroh, vejce a máslo zamíchat, přidat ostatní přísady a nechat cca 2 hodiny odpočinout. Poté vlhkýma rukama vytvarovat knedlíky a vhodit do vroucí osolené vody, do níž lze přidat trošku rumu, vanilkový lusk, skořici aj. Snížit teplotu a nechat knedlíky 12-15 minut dojít. Před vyjmutím ještě jednou přivést do varu, vyndat z hrnce a nechat odkapat.
Meruňkové knedlíky mají v Rakousku hlavní sezonu v červenci. Meruňky se obaluji tvarohovým těstem a po uvaření, když vyplavou na povrch, se vyndají, obalí ve strouhance usmažené na másle, posypou práškovým cukrem a pokapou rozpuštěným máslem. Mňam, mňam.
Více o knedlících na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara
Výlovy rybníků 2025 listopad
Může se hodit
Nejčtenější články

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

Jak správně připravit steak?
MAPA: Výlovy rybníků v Česku
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
ISPO China - veletrh | Čína, Shanghai | 4.-6.7.. | 4.7. | |
ILTM Asia - veletrh | Čína, Shangai | 4.-6.7. Luxusní cestování | 4.7. | |
Řinčobraní - historický šerm | Krašov | 12.7. | ||
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Hrdané slávnosti | Stará Ľubovňa, hrad | 25.-27.7. | 25.7. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. |
Diskuse
Re: Pelmo | doku.pes, 2.7.2025 10:47, 7 příspěvků |
Postalmklamm via ferrata | pikovoda, 30.6.2025 23:32, 3 příspěvky |
Cesty pro lidi | Kletr, 30.6.2025 14:44, 1 příspěvek |
Mladí horalové | Honza, 29.6.2025 21:28, 1 příspěvek |
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 21:13, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Kuba Turek, 26.6.2025 14:47, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 14:18, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Laura Novotná, 26.6.2025 12:12, 6 příspěvků |
Solná komora | Novinář, 26.6.2025 11:27, 3 příspěvky |
Solná komora | Skiák, 25.6.2025 23:02, 3 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Karlovarský filmový festi... | Horydoly , 3.7.2025 0:31 |
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 15:16 |
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 2:57 |
Prskavec jako hologram | Horydoly Open, 25.6.2025 0:13 |
Livigno na kole | Horydoly , 24.6.2025 19:48 |
Cyklistický maraton Vysočiny | Horydoly , 19.6.2025 22:32 |
Pivo na Náplavce | Horydoly , 19.6.2025 21:22 |
Sportovní prádlo | Horydoly , 13.6.2025 16:44 |