
Jak se dělají skvělé knedlíky?

Osoba z nejpovolanějších na slané i sladké knedlíky je Ingrid Pernkopfová, majitelka venkovského hotelu Grünberg u jezera Traunsee v Horním Rakousku. Je vynikající kuchařka a autorka několika kuchařských knih s knedlíkovou tematikou.
"Tajemství dobrého knedlíku tkví v jednoduchosti a rozmanitosti," říká naše knedlíková královna. Jen s několika základními přísadami je totiž možné vytvořit velké množství nejrůznější knedlíků.
Po noži raději nesahejte
Ingrid Pernkopfová dokázala za kuchařskou kariéru vykouzlit na 250 druhů knedliků: s houbami, paprikou, uzeným pstruhem, masem, nebo sladké s ovocem, nejlépe s meruňkami.
Úspěch dobrých knedlíků spočívá také v jejich konzistenci. Těsto se připravuje z brambor, mouky nebo tvarohu. Knedlíky však musejí být vždycky nadýchané a načechrané, aby se daly lehce rozdělit vidličkou. Kdo je krájí nožem, ten se dopouští neodpustitelného barbarství.
Recept na grünberské tvarohové knedlíky
Přisady: 700 g tvarohu, 50 g rozpuštěného másla, 3 vejce, špetka soli, 60 g cukru, trošku nastrouhané citronové kúry, malé množství citronové šťávy, 10 ml rumu, cca 140 g toastového chleba nakrájeného na kostičky bez kůrky.
Příprava: Tvaroh, vejce a máslo zamíchat, přidat ostatní přísady a nechat cca 2 hodiny odpočinout. Poté vlhkýma rukama vytvarovat knedlíky a vhodit do vroucí osolené vody, do níž lze přidat trošku rumu, vanilkový lusk, skořici aj. Snížit teplotu a nechat knedlíky 12-15 minut dojít. Před vyjmutím ještě jednou přivést do varu, vyndat z hrnce a nechat odkapat.
Meruňkové knedlíky mají v Rakousku hlavní sezonu v červenci. Meruňky se obaluji tvarohovým těstem a po uvaření, když vyplavou na povrch, se vyndají, obalí ve strouhance usmažené na másle, posypou práškovým cukrem a pokapou rozpuštěným máslem. Mňam, mňam.
Více o knedlících na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Houbařské a mykologické akce 2025
Může se hodit
Nejčtenější články
Houbařské a mykologické akce 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Attersee - Attergau: bohatství ve vodě
Ohníčkové desatero
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. | |
Caravan Salon - veletrh | Německo, Düsseldorf | 29.8.-7.9. | 29.8. | |
Cestovatelská Střela - festival | Dolní Hradiště | 29.-31.8. | 29.8. | |
Yachtfestival - veletrh | Německo, Hamburg | 5.-7.9. Lodě a čluny | 5.9. | |
Člověk v přírodě - veletrh | Louny | 5.-7.9. | 5.9. | |
IBF - veletrh | Itálie, Misano | 5.-7.9. | 5.9. | |
Česnekové slavnosti | Rosice, zámek | 6.9. |
Diskuse
Hádky na dovolené | Andreasina, 16.8.2025 8:18, 1 příspěvek |
Inu | Honza, 15.8.2025 10:42, 1 příspěvek |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 20:58, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Lyžař, 14.8.2025 19:48, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 16:26, 20 příspěvků |
Celá Praha | Vodák, 14.8.2025 15:33, 3 příspěvky |
Centrální žlab Sněžky | Lyžař, 14.8.2025 15:27, 20 příspěvků |
Centrální žlab Sněžky | Kuba Turek, 14.8.2025 13:55, 20 příspěvků |
centrum | Kuba Turek, 14.8.2025 13:52, 3 příspěvky |
Centrální žlab Sněžky | Lyžař, 14.8.2025 12:04, 20 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Pozor! Dojde k otevře... | Horydoly , 16.8.2025 17:22 |
Střední Čechy turistické ... | Horydoly , 16.8.2025 14:42 |
Pozor! Dojde k otevření b... | milan šupa, 14.8.2025 19:46 |
Chrudim hostí kultovní zá... | Horydoly , 13.8.2025 12:19 |
Zdeněk Štybar vstupuje do... | Horydoly , 12.8.2025 0:41 |
Bublinky ovládnou Brno | Horydoly , 9.8.2025 2:46 |
Polička | Horydoly , 9.8.2025 2:44 |
Do Prachatic míří 1000 sp... | Horydoly , 8.8.2025 1:36 |