Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku
Praha: kluziště v Heroldových sadech letos poprvé
Orla Perč byla svědkem další tragédie
Nejčtenější články
Vánoční trh Štrýclmarkt / Striezelmarkt v Drážďanech
Jak se obléct bez kompromisů: Praktický průvodce vrstvením od ponožek až po bundu
Vánoční trhy v Praze 2025
Lomnice teče z Brd do Orlické přehrady
Jak na styl XXL: kompletní průvodce moderní pánskou módou ve velkých velikostech
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Masopust | Veselý Kopec | 31.1. | ||
| Chrudimka - pouštění lodiček | Chrudim | 24.12. | 22:00 | |
| Štědrodenní Ohře - splutí | Loket | 24.12. | 09:30 | |
|
Lužnice - vánoční jízda
|
Suchdol | Pořádá Vodácký klub Suchdol nad Lužnicí | 25.12. | 10:00 |
| Živý betlém | Praha, Hostivař | 25.12. | 17:00 | |
| Desná - splutí | Vikýřovice | Desná - Šumperk | 26.12. | |
| Otava - vánoční splutí | Sušice | 26.12. | 11:00 | |
| Živý betlém | Ústí nad Orlicí, Mírové náměstí | 26.12. | ||
| Vánoční běh | Klatovy | 26.12. | ||
| Vánoční prohlídky zámku | Lysice | 30.-31.12. | 30.12. |
Diskuse
| Takhle je to poněkud přes... | Horydoly, 21.12.2025 19:56, 6 příspěvků |
| Takhle je to poněkud přes... | Vladimír Šimík, 21.12.2025 19:46, 6 příspěvků |
| Tacul | Skiák, 21.12.2025 18:07, 6 příspěvků |
| WC | Honza, 19.12.2025 14:52, 3 příspěvky |
| Hezká vzpomínka. | Climber 2, 17.12.2025 9:07, 2 příspěvky |
| děláte to dobře | Kouďalo, 16.12.2025 10:47, 2 příspěvky |
| Hmm turecké hospodářství | Honza, 15.12.2025 14:16, 3 příspěvky |
| WC | Novinář, 15.12.2025 9:46, 3 příspěvky |
| Inu | Honza, 15.12.2025 8:41, 3 příspěvky |
| Karwendel Gut | Pišišvor, 14.12.2025 22:03, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Poutní místo Neratov roze... | Horydoly , 19.12.2025 1:43 |
| S.Pellegrino oznamuje dlo... | Horydoly , 15.12.2025 20:21 |
| Jižní Čechy nabízí origin... | Horydoly , 15.12.2025 12:49 |
| Třeboňská nocturna | Horydoly Open, 10.12.2025 11:14 |
| Advent v Muzeu Olomouckýc... | Horydoly , 9.12.2025 23:04 |
| Cyklistické závody 2026 | Horydoly , 9.12.2025 11:59 |
| Přihlaste se na veletrh c... | Horydoly , 2.12.2025 14:36 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:45 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH