
Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku

Znáte všechny výhody a funkce chytrých GPS hodinek pro turisty?
Tugela Falls je nejvyšší vodopád na světě
Nejčtenější články

Dobrodružství ve dne, vzrušení v noci: Objevte zábavní destinace na svých cestách

Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?

Ovocný slot pro CZ hráče: průvodce hrou, rozpočtem a klidným tempem

Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Zlatá stoka na kajaku z Majdaleny do Třeboně
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Středočeská lezecká liga | Slaný | 13.-16.10. Horolezecké závody | 13.10. | |
ITB Asia - veletrh | Singapur | 15.-17.10. | 15.10. | |
O putování obálky s posledními slovy T.G. Masaryka
|
Praha, Lanna | Přednáška | 15.10. | 15:00 |
Viniční usedlosti Prahy 5 | Praha, Ladronka | Turistika | 16.10. | 16:00 |
Signal | Praha | 16.-19.10. Festival světla | 16.10. | |
Wolfgangseelauf - běh | Rakousko, Wolfgangsee | 17.-19.10. | 17.10. | |
Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 17.10. | |
Packraft Meet Up | Sázava, Sluneční zátoka | 17.-19.10. | 17.10. | |
Fungi fest
|
Praha, zámek Veleslavín | 1.-17.10. Houbařský festival | 17.10. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Město Touškov | 17.-18.10. | 17.10. |
Diskuse
vlakem a ne autem | Honza, 15.10.2025 13:00, 4 příspěvky |
vlakem a ne autem | taky climber, 15.10.2025 9:34, 4 příspěvky |
vlakem a ne autem | jiný climber, 14.10.2025 22:08, 4 příspěvky |
Inu | Honza, 13.10.2025 21:21, 1 příspěvek |
Chemie a uhlí | Kuba Turek, 13.10.2025 21:20, 6 příspěvků |
Chemie a uhlí | Honza, 13.10.2025 19:20, 6 příspěvků |
Chemie a uhlí | Kuba Turek, 13.10.2025 14:14, 6 příspěvků |
??? normální horolezecké ... | Kuba Turek, 13.10.2025 14:06, 3 příspěvky |
??? | Tom, 13.10.2025 13:27, 3 příspěvky |
Chemie a uhlí | Honza, 13.10.2025 12:24, 6 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
Czech Travel Press | Horydoly , 12.10.2025 18:41 |
Zanzibar | Horydoly , 8.10.2025 0:03 |
Z celého světa na Vltavu | Horydoly , 7.10.2025 23:57 |
FUNGI FEST 2025 | Horydoly , 3.10.2025 1:51 |
577 tisíc návštěvníků za ... | Horydoly , 3.10.2025 1:48 |
One Week Left to Enter th... | Horydoly , 23.9.2025 18:48 |
Columbia | Horydoly , 22.9.2025 0:18 |