Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku
Zprávy od horolezců 2025
Český lyžař vyjel ze sjezdovky v Nassfeldu a zabil se o strom
Nejčtenější články
Solvayovy lomy, oblíbené vápencové lezení mezi Prahou a Berounem
Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek
Oberpfälzer Weihnachtsmärkte einfach zauberhaft
Praha každý den, každou hodinu, každou minutu: město k objevování
Tipy, jak si užít podzim a zimu naplno, i když je venku chladno
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Krkomen | Špindlerův Mlýn, Brádlerovy boudy | 8.-12.12. Přírodní víceboj družstev | 8.12. | |
| Piolets d´Or | Itálie, San Martino di Castrozza | 9.-12.12. Vyhlášení nejlepších horolezců | 9.12. | |
| Lidové zvyky doby adventní - přednáška | Praha, Trmalova vila | Přednáší Pavel Bureš | 11.12. | 14:00 |
| Mezinárodní den hor | OSN | 11.12. | ||
| Zimní táboření Klondyke | Lipí | 13.-14.12. | 13.12. | |
| Adventní pádlování Prahou | Praha, HG sport | 13.12. | 09:00 | |
| Vánoce na starém městě | České Budějovice, Panská ulička | 14.12. | ||
| Živý betlém | České Budějovice, Piaristické náměstí | 16.12. | 17:00 | |
| Vánoční Sázava | Krhanice | 20.12. | ||
| Chrudimka - pouštění lodiček | Chrudim | 24.12. | 22:00 |
Diskuse
| Affects hit resolution ad... | iqoelufewutir, 11.12.2025 16:53, 101 příspěvků |
| команда | Timothyarrem, 11.12.2025 16:51, 101 příspěvků |
| E balance deposit sheath ... | epesosaeqoqik, 11.12.2025 16:33, 101 příspěvků |
| Post-op, radiologically c... | ubuqekufudicu, 11.12.2025 16:16, 101 příspěvků |
| If calorie mycobacterial ... | ekufetudizuc, 11.12.2025 15:59, 101 příspěvků |
| Stress symptoms, atrophy,... | itisowexdunu, 11.12.2025 15:58, 101 příspěvků |
| It meningitis: invisible ... | iwjuune, 11.12.2025 15:51, 101 příspěvků |
| Adherent vente de retin-a... | ivakapaz, 11.12.2025 15:47, 101 příspěvků |
| Some comments, pickled al... | iuwizetoegabo, 11.12.2025 15:46, 101 příspěvků |
| Commonest rheumatologist ... | eweqefebdeja, 11.12.2025 15:35, 101 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Třeboňská nocturna | Horydoly Open, 10.12.2025 11:14 |
| Advent v Muzeu Olomouckýc... | Horydoly , 9.12.2025 23:04 |
| Cyklistické závody 2026 | Horydoly , 9.12.2025 11:59 |
| Přihlaste se na veletrh c... | Horydoly , 2.12.2025 14:36 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:45 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:44 |
| Vánoční prodejny Pilsner ... | Horydoly , 26.11.2025 2:23 |
| Czech Travel Press - valn... | Horydoly , 26.11.2025 2:04 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH