Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku
Dešťová rapsodie nad Motolskými jamkami
Výlovy rybníků 2025 listopad
Nejčtenější články
Hokejka v Řeži - pětková krása nad Vltavou
Z Vitorazska do Třeboňské pánve na koloběžkách
WALLETTO: Fast and Easy Money Transfers
Kam za nejkrásnějšími ohňostroji světa?
Jak se průmysl online kasin a Casino Millioner stal tak velkým, jakým je dnes
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. | |
| Obzory - cestovatelský festival | Praha, Filozofická fakulta | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Cestou necestou - festival | Bratislava, Ružinov | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Stovka Považím | Melčice Lieskové | 7.-9.11. Ultra trail | 7.11. | |
| Ruzyňská liga - bouldering | Praha, stěna Ruzyně | 8.-9.11. Lezecké závody | 8.11. | 09:00 |
|
Mistrovství České republiky v lezení
|
Brny, Hudy stěna | 8.-9.11. | 8.11. | |
| Krkavec | Plzeň, Bolevák | Běh | 8.11. |
Diskuse
| dobré video | vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 1 příspěvek |
| Liška, václavka | Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,... |
| Hmm před 11 lety | Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky |
| Hmm | Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky |
| Hmm lišky a kuřátka | Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků |
| Hmm lišky a kuřátka | Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků |
| Hmm lišky a kuřátka | Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků |
| Hmm | Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků |
| Inu | Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky |
| Tolik keců k jednomu svít... | Matúš Čák Trenčanský, 3.11.2025 8:57, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 |
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 |
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 |
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 |
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 |
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 |
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH