
Kapr pečený na ohníčku
Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Dobrou chuť!
FOTOGALERIE: Výlov Borovického rybníku
Diskuse
Diskuze k článku

Schwemm - největší vřesoviště severního Tyrolska ve Walchsee
Zůstaňte v chladu a vypadejte "cool" v nové letní kolekci Columbia Cool Hike
Může se hodit
Nejčtenější články

Via Renata na Wetzsteinkogel. Tělo tuž, vápno buš

Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Skalní lezení v Davli

Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Tour de France | Francie | 5.-27.7. Silniční cyklistika | 5.7. | |
Bystrická dolina - povolené lezení
|
Harmanec | Povolené lezení 15.7.-1.12. | 15.7. | |
Zažít pravé Japonsko - workshop | Praha, Trmalova vila | Přednáší Hisako Yokoyama | 17.7. | 16:00 |
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Grand Prix Bechyně | Bechyně | Koloběžky | 19.7. | |
Kopřivnický drtič - cyklomaraton | Kopřivnice | Horská kola | 19.7. | |
Tour de Ralsko - cyklomaraton | Mimoň | Horská kola | 19.7. | |
Rakovnické cyklování | Rakovník | 19.-20.7. Cyklistický festival | 19.7. | |
Klínovec | Boží Dar | Silniční kola | 19.7. | |
Krušné hory Trail Run | Abertamy | 19.7. |
Diskuse
jiokicvmkdjm | sowaxoy716 sowaxoy716, 14.7.2025 21:18, 1 příspěvek |
kicvmkdssssss | sowaxoy716 sowaxoy716, 14.7.2025 21:18, 1 příspěvek |
Kámoši z kola? | kladivo, 14.7.2025 14:48, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Cyklista, 14.7.2025 8:25, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Mirek z Bílých Karpat, 14.7.2025 6:50, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Cyklista, 13.7.2025 19:59, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Kuba Turek, 13.7.2025 15:13, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Grizzly, 13.7.2025 14:53, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Horydoly, 12.7.2025 11:26, 309 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Klára, 11.7.2025 23:30, 309 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... | Horydoly , 13.7.2025 15:48 |
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |
Pillerseetal | LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58 |