Kapr je pro většinu cizinců odporná líná ryba, která se válí v bahně u dna rybníku a tomu také podle nich odpovídá nevalná chuť. My Slované ovšem víme své. V Česku je kapitální kapr snem většiny rybářů a také jejich drahých poloviček. Chutná náramně.
Není lepší pochoutky, než čerstvě chycená ryba, jednoduše opečená na ohníčku hned u vody.
Klasikou je kapr osmažený na roštu, v alobalu, nebo v těstíčku. Vyšší dívčí je pečení kapra zabaleného v blátě.
Pečení na roštu
Kapra lze jednoduše opéct na roštu. Stačí ho rozkrájet, je vcelku jedno, zda to bude na podkovy nebo filety, osolit, nechat čtvrt hodinky odležet a hodit na rošt.
Pod roštem mohou planout malé plaménky, ale nesmějí olizovat maso zespodu. Lepší jsou žhnoucí oharky. Nezapomeňte maso párkrát otočit!
Pečení v ohni
Jenže kdo nosí s sebou kromě rybářského prutu ještě rošt? Proto se ryby pečou také přímo na ohni.
Jednoduchá příprava je možná třeba tak, že doprostřed ohniště položíme plochý kámen a okolo něho udržujeme malý, ale vydatný oheň. Až se kámen rozpálí, poslouží nám jako gril. Hodíme na něj maso, které se krásně propeče.
Pozor na kámen, abyste ho vzali ze suchého místa. Mokré kameny, především vybrané přímo z řeky či potoka, rády praskají a mohou nás zranit.
Na grilu si můžeme dovolit udělat pár fintiček se solí a kořením. Obvykle se přidává mletý pepř a paprika, ale dá se experimentovat i s dalšími přísadami. Zajímavá je chuť čerstvého libečku, majoránky, dokonce i křene, nebo čehokoliv, co v okolí rybníka najdete či koupíte.
VIDEO Vánoční kuchání kapra
Pečení v bahně
Trampskou romantiku můžete zažít při pečení ryby v bahně. Vezměte ji celou, zaplácejte ji tuhým bahnem a vložte na prochladlý popel. Občas ji obraťte, ale není to potřeba dělat často.
Nejlepší obalovací bahno je jílovité, protože se nerozpadá. Má velmi podobné vlastnosti jako keramika, ve které se normálně peče a smaží i v domácí kuchyni.
Propečení není možné dost dobře kontrolovat. Záleží na zkušenostech kuchaře a také trochu na štěstí, jak se ryba udělá. Až si budete myslet, že je hotová, bahno z ní sloupněte, rybu naporcujte a osolte.
Pečení v kotlíku
Na vaření, pečení a smažení ryb v kotlíku existují tisíce receptů. Největší experti na to najdete na východě. Proslulé polské a ruské polévky, které bychom u nás nejspíš označili za rybí guláše, umějí uvařit v nespočetných variantách.
My zkusíme kapra v kotlíku zapéct. Rybu rozkrájíme a maso necháme půl hodiny odležet. Poté ho zakapeme citronem, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v polohrubé mouce smíchané se solí, mletým pepřem, sladkou paprikou a kmínem.
Kusy obaleného kapřího masa naskládáme do kotlíku, polijeme olejem nebo máslem a pečeme. Čím menší budou plameny pod kotlíkem, tím lépe. Porce jednou až dvakrát obrátíme.
Francouz Mejdi Schalck podal skvělý výkon v koordinaci, který nazval svým comebackem na mezinárodní scéně, a získal zlato na Světovém poháru v boulderingu v Praze na Letné. Ve stejném závodě se Adam Ondra rozloučil... celý článek
AKTUALIZACE Koloběžky jedou s kopce rychleji než bicykly. Při tom jsou citlivější na řízení a výběr správné stopy. Pád z koloběžky přesto nebývá tak nebezpečný jako z kola, ale za to se při něm
Objevujete rádi nová místa a cestování je vaším koníčkem? Neustálé balení kufrů a plánování cest ale někdy může být dost náročné. Pokud si chcete užít komfortní dovolenou, pak se nabízí plavba výletní
Zarábanie z domu už dávno nie je len o vypĺňaní dotazníkov. Vďaka digitálnym nástrojom a dostupným platformám dnes môžeš vytvoriť vedľajší alebo dokonca plnohodnotný príjem bez toho, aby si opustil svoj domov. V tomto
Divoká řeka Tiroler Ache ve vápencovém kaňonu proráží Chiemgauské Alpy. Propojuje rakouské Tyrolsko s německým Bavorskem. Soutěska Entenlochklamm je oblíbenou vodáckou štrekou. Komerční výpravy plují na raftech, vodáci pádlují v kajacích nebo nafukovacích
GLOSA Xenon má urychlit aklimatizaci horolezců, kteří míří na nejvyšší horu světa Mount Everest. Rakouská cestovní kancelář Furtenbach Adventures nabízí týdenní variantu expedice. V pondělí jsou zájemci v základním táboře, výstup na vrchol následuje ve