Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Rekordní triumf! Tománek kraloval na nejtěžší trati v historii světových šampionátů

Rekordní triumf! Tománek kraloval na nejtěžší trati v historii světových šampionátů

Paratriatlonista Jan Tománek se popáté v kariéře stal mistrem světa na poloviční ironmanské distanci v kategorii handcycle. Rekordní titul získal na IRONMAN 70.3 World Championship ve španělské Marbelle. Na trati, kterou závodníci... celý článek

Guttenberghaus, Hesshütte, Oberwalderhütte, Seethalerhütte a Ybbstalerhütte potřebují chataře

Vánoční hornické trhy v Annaberg-Bucholz

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Dolní Otava: podzimní plavba na Zvíkov

Dolní Otava: podzimní plavba na Zvíkov

KICK&KAYAK Před 10 lety, když vyschl Orlík, vodáci se vrhli na dolní Otavu. Původní koryto mohli splout po půl století, kdy zůstalo pohřbeno pod desítkami metrů stojaté vody přehradní nádrže. Všichni
Trenčín 2026: Odpočítáváme budoucnost!

Trenčín 2026: Odpočítáváme budoucnost!

Trenčín se stává  Evropským hlavním městem kultury na rok 2026. Symbolický odpočet zahájila velkolepá show Counting Down to the Future. Centrálními body programu je obří interaktivní zrcadlový trojhran Zero a multimediální videomapping
Columbia Titanium Hike - podzimní oblečení do chladu, větru a deště

Columbia Titanium Hike - podzimní oblečení do chladu, větru a deště

Podzimní kolekce Titanium využívá nejlepší technologie a materiály značky Columbia. Systém vrstvení oblečení se přizpůsobuje rychlým změnám povětrnostním a teplotních podmínek.
Jak začít sázet na Stawkibet: průvodce pro začátečníky

Jak začít sázet na Stawkibet: průvodce pro začátečníky

Sázení na sport se stalo populárním způsobem, jak spojit vzrušení a nadšení pro svět fotbalu, tenisu, boxu a mnoha dalších sportovních disciplín. Jednou z platforem, která přitahuje pozornost jak začátečníků, tak zkušených hráčů,
Zima se blíží: čas zazimovat chalupu - nebo si přiznat, že už na ni nezbývá síla

Zima se blíží: čas zazimovat chalupu - nebo si přiznat, že už na ni nezbývá síla

Podzim v horách má zvláštní vůni. Vzduch je chladnější, dřevo voní z kamen a ranní mlhy se líně povalují po loukách. Právě teď, když se listí barví do zlatova, přichází chvíle, kdy majitelé

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Historické adventní kalendáře - výstava Praha, Muzeum Karlova mostu 25.11.-2.2. 25.11.
Boot - veletrh Německo, Berlín 27.-30.11. Lodě 27.11.
Vánoční výstava ovoce Praha, Dům ochránců přírody 27.-29.11. 27.11.
Life - veletrh Brno, Výstaviště 28.-30.11. 28.11.
Mezinárodní festival alpinismu Praha, International 28.-30.11. 28.11.
Vánoční výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 28.11.-31.12. 28.11.
Mikulášská Orlice Perná   29.11.
Vánoční výstava Praha, Betlémská kaple 29.11.-2.1. 29.11.
Flash Boulder Cup Olomouc, Flash 29.-30.11. Lezecké závody 29.11.
Kolem světa Praha, Clarion 29.-30.11. Cestovatelský festival 29.11.

Diskuse

Inu Honza, 25.11.2025 15:24, 1 příspěvek
zima na obrázku Jana Bokšová, 24.11.2025 15:06, 1 příspěvek
Inu Honza, 23.11.2025 17:10, 5 příspěvků
Labe do Neratovic Krkoška, 21.11.2025 10:19, 1 příspěvek
Politická píseň Kuba Turek, 18.11.2025 15:51, 4 příspěvky
Horší než za komunistů Honza, 18.11.2025 13:39, 4 příspěvky
Horší než za komunistů Hlavonožka, 18.11.2025 10:43, 4 příspěvky
Horší než za komunistů Krkoška, 17.11.2025 23:30, 4 příspěvky
parkování Lukas B., 14.11.2025 11:35, 1 příspěvek
smutné ale očekávatelné TS Charlie, 13.11.2025 17:38, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Movero Barefoot Horydoly Open, 21.11.2025 10:31
PVA Letňany Horydoly Open, 21.11.2025 10:26
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 21.11.2025 10:23
Sportovní klub vozíčkářů ... Horydoly , 20.11.2025 12:00
21. ročník benefičního dn... Horydoly , 20.11.2025 11:56
Maraton Praha - Dobříš Horydoly , 19.11.2025 18:14
Bikesraz na Vysočině 2026 Horydoly , 19.11.2025 17:53
přednášky o lavinové prev... Horydoly , 13.11.2025 1:33