Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Chlapci z Rikatada ženou svoje stáda z Jizerských hor do Liberce

Chlapci z Rikatada ženou svoje stáda z Jizerských hor do Liberce

Stará písnička o pistolnících od legendárního trampa Boba Hurikána se sice inspiruje atmosférou Divokého Západu, ale Rikatado je ryze českým výmyslem. Zní sice jako jméno zapadlého městečka na americko-mexické hranici, avšak... celý článek

Výlovy rybníků 2025 říjen - 2. část

Bezdrev, druhý největší rybník v Česku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Hokejka v Řeži - pětková krása nad Vltavou

Hokejka v Řeži - pětková krása nad Vltavou

CLIMBING GUIDE Populární horolezecká cesta Hokejka v Řeži se názvem odkazuje na nejhezčí výstup Vysokých Tater se stejným jménem.
AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

Výlovy rybníků sledují Horydoly dlouhodobě. Stovky termínů zveřejňujeme každý rok na podzim. Poslechněte si naše doporučení na nejzajímavější výlovy.
Hintertux zahájil zimní sezonu

Hintertux zahájil zimní sezonu

Koncem září zahájil ledovec Hintertux v údolí Zillertal lyžařskou sezonu. Prvním závodem bude legendární Hintertux Park Opening 3. - 5. října. Startuje sérii Rock A Rail Ski & Snowboard Tour.
Bakalářská práce za peníze? Může se to vyplatit

Bakalářská práce za peníze? Může se to vyplatit

Bakalářskou prací končí nižší stupeň vysokoškolského vzdělání. Často ho studují prakticky zaměření absolventi a bakalářská práce vyžaduje spíše teoretické znalosti. Požadovaných 30 až 50 stran textu si proto nechávají napsat od
Přes 3 jezy napříč Prahou. Skauti zařídili nádherné počasí

Přes 3 jezy napříč Prahou. Skauti zařídili nádherné počasí

Tradiční skautský závod pramic Přes 3 jezy napříč Prahou se koná vždy na svatého Václava 28. září. Po závodnících vyrážejí na Vltavu vodní turisté, kteří si mohou užít otevřené šlajsny na

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Orchideje - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 23.10.-2.11. 23.10.
Festival dokumentárních filmů Jihlava 24.10.-2.11. 24.10.
Cyklohráček - vlak s dětskou hernou Praha 23.3.-28.10. Praha - Slaný 28.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 30.10.-5.12. 30.10.
Fotobraní - fotovýstava Kroměříž, Dům kultury 3.-31.10. 31.10.
Orientační běh pražských horolezců Malečov 31.10.-2.11. 31.10.
Día De Muertos - svátek mrtvých Praha, Náprstkovo muzeum 1.-2.11. 1.11.
Svatohubertské slavnosti Loučeň, zámek   1.11.
Klenoty pralesa - výstava Olomouc 17.10.-2.11. 2.11.
Dendrologická zahrada - konec sezony Praha, Dendrologická zahrada 2.11.

Diskuse

Jak, nevalné kvality??? Kuba Turek, 28.10.2025 15:32, 2 příspěvky
Jak, nevalné kvality??? Václav, 28.10.2025 14:57, 2 příspěvky
Podvodnici? Honza, 28.10.2025 10:39, 5 příspěvků
Podvodnici? Kuba Turek - šéfredaktor Horydoly, 28.10.2025 9:14, 5 příspěvků
Podvodnici! student, 28.10.2025 5:29, 5 příspěvků
Inu Honza, 27.10.2025 10:19, 10 příspěvků
jinak možná Pišišvor, 26.10.2025 22:50, 1 příspěvek
traverz climber, 25.10.2025 12:48, 3 příspěvky
opravy Nenufer, 25.10.2025 9:57, 5 příspěvků
??? Elektrika, 23.10.2025 16:41, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17
Czech Travel Press Horydoly , 12.10.2025 18:41