Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

TEST Xero Breckenridge - kotníkové barefoot

TEST Xero Breckenridge - kotníkové barefoot

Dámské kotníkové barefoot boty Xero Breckenridge dostaly jméno po turistickém resortu v americkém Coloradu. Odpovídá to totiž jejich schopnostem - zvládnou procházky do přírody, seriozní turistiku, nevadí jim mokrá tráva, bláto, tu
Botič 2024: po pěti letech do podzimního potoka!

Botič 2024: po pěti letech do podzimního potoka!

Vodáci čekali na Botič pět let! Tradici podzimních splutí Rio Botičo přerušila epidemie kovidu, oprava koryta potoka a stavba přelivu na přehradě. Kajakáři i kanoisté proto vyrazili natěšeně do barevné přírody hned,
Klasické vodácké maratony 2025

Klasické vodácké maratony 2025

Vodácké maratony se konají na řekách po celém světě. Přinášíme přehled nejdůležitějších závodů, které jsou otevřené pro výkonnostní sportovce i rekreační amatéry. Právě se otevírají registrace na rok 2025.
Napínáky na lezečky: mýtus malých lezeček?

Napínáky na lezečky: mýtus malých lezeček?

JEŽKOVY VOČI Mýtus příliš malých, bolestivě tlačících lezeček pro rekreační lezce byl už tisíckát vyvrácen. Přesto se stále objevují inzeráty na lezeckých stěnách nabízející zánovní lezečky o třetinu levněji. Na lezení
Základní rady, jak vybrat skialpové oblečení

Základní rady, jak vybrat skialpové oblečení

RADY DO OBCHODU Oblečení na skialpy musí splňovat trochu protichůdné požadavky – cestou dolů potřebujeme teplo jako na sjezdovkách, cestou nahoru zase perfektní prodyšnost jako při běhání. Bundu nebo mikinu můžeme

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Betlémy - výstava Praha, Toulcův dvůr 30.11.-1.1. 30.11.
V Betlémě se svítí - výstava Jilemnice, Muzeum Krkonoš 30.11.-2.2. 30.11.
Vánoce na statku Turnov, Dlaskův statek 1.-30.12. 1.12.
ILTM - veletrh luxusního cestování Francie, Cannes 2.-5.12. 2.12.
ISPO - veletrh Německo, Mnichov 3.-5.12. 3.12.
Gašebrum - diashow Praha, Bio Oko Přednáší Lenka Erlebachová a Karolína Grohová 3.12. 18:00
Staré mapy v nové době Praha, UMPRUM Přednáší Jindřich Prach 3.12. 18:30
Stravování ve středověku - přednáška Turnov, Muzeum Českého ráje Přednáší J. Zoul Sajbt 4.12. 17:00
Intermot - veletrh Španělsko, Madrid 5.-8.12. Cyklo a moto 5.12.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 31.10.-5.12. 5.12.

Diskuse

tschechisch? kladivo, 2.12.2024 10:56, 1 příspěvek
Zase něco \"tajemnýho\" Honza, 30.11.2024 15:40, 7 příspěvků
Skialp? Lukas B., 29.11.2024 12:55, 4 příspěvky
Skialp? Zuza, 28.11.2024 20:25, 4 příspěvky
Skialp? Lukas B., 28.11.2024 9:58, 4 příspěvky
Skialp? Skiák, 28.11.2024 9:00, 4 příspěvky
Přepište dějiny! zeměpisář, 26.11.2024 23:09, 2 příspěvky
INU Honza, 26.11.2024 21:15, 2 příspěvky
PTP se pozdeji zmenily v ... Honza, 25.11.2024 13:23, 12 příspěvků
PTP se pozdeji zmenily v ... Michael Beranek, 25.11.2024 9:42, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Blíží se adventní maraton Horydoly , 2.12.2024 13:16
Staroměstská tržnice Horydoly , 27.11.2024 18:07
Finance Horydoly , 27.11.2024 13:06
Podzimní školení Akademie... Horydoly , 21.11.2024 16:23
Cestování v digitální éře Horydoly , 21.11.2024 16:10
Regionální muzeum Mělník Horydoly , 19.11.2024 18:24
Svatba Horydoly , 18.11.2024 14:12
Litr balené vody obsahuje... Horydoly Open, 6.11.2024 23:42