Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Jak dlouho vydrží plastový kajak? 15 let a 1500 km

Jak dlouho vydrží plastový kajak? 15 let a 1500 km

Jak dlouho se dá pádlovat na plastovém kajaku? V Necky Bliss 8´0 jsme jezdili české a středoevropské řeky i potoky. Má za sebou zhruba 15 let služby, 1500 ujetých kilometrů a vodu obtížnosti ZW... celý článek

Vánoce nejsou jen o Hvězdě: 5 květinových trendů, které letos ovládnou české stoly

Začíná tajemný Advent

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Solvayovy lomy, oblíbené vápencové lezení mezi Prahou a Berounem

Solvayovy lomy, oblíbené vápencové lezení mezi Prahou a Berounem

CLIMBING GUIDE Solvayovy lomy neboli lom Paraple se nachází v odlehlém koutě Českého krasu. Svého času se zde mohutně těžil vápenec, poté tady prolézali jeskyňáři menší propasti, následoval vznik technického skanzenu
Dolní Otava: podzimní plavba na Zvíkov

Dolní Otava: podzimní plavba na Zvíkov

KICK&KAYAK Před 10 lety, když vyschl Orlík, vodáci se vrhli na dolní Otavu. Původní koryto mohli splout po půl století, kdy zůstalo pohřbeno pod desítkami metrů stojaté vody přehradní nádrže. Všichni
Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek

Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek

Advent patří v jižních Čechách mezi nejkrásnější období roku. Ulice i náměstí se rozsvěcují světýlky, vůně punče a perníčků láká do centra měst a sváteční atmosféra dýchá z každého koutu. Adventní atmosféru nabídnou města, zámky
Podzimní Třístoličník nabízí úchvatné výhledy na Šumavu i Alpy

Podzimní Třístoličník nabízí úchvatné výhledy na Šumavu i Alpy

Nejkrásnější výhledy na českou i bavorskou stranu Šumavy jsou na podzim z vrcholu Třístoličník. Za příznivého počasí jsou vidět i rakouské Alpy.
Draschgrat na Hohe Wand, úvod do vápencových čtyřek

Draschgrat na Hohe Wand, úvod do vápencových čtyřek

CLIMBING GUIDE Draschgrat je povinnou horolezeckou cestou, pokud porvé lezete na Hohe Wand za Vídní. Čtyřkový výstup nabízí několik rozmanitých variant, pevnou skálu a bezpečné jištění.  

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Vánoční výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 28.11.-31.12. 28.11.
Vánoční výstava Praha, Betlémská kaple 29.11.-2.1. 29.11.
ISPO - veletrh Německo, Mnichov 30.11.-2.12. 30.11.
ILTM - veletrh luxusního cestování Francie, Cannes 1.-4.12. 1.12.
Vánoce na zámku Benešov nad Ploučnicí 1.-4.12. 1.12.
Intermot - veletrh Španělsko, Madrid 4.-7.12. Cyklo a moto 4.12.
Něha Himalaje - diashow Praha, Lucerna Přednáší Jan Tráva Trávníček 4.12. 19:00
Přílet anděla České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II. 5.12. 17:45
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 30.10.-5.12. 5.12.
Pražská stovka Milín 5.-7.12. 5.12.

Diskuse

Поставки редких металлов ... Sheilalox, 2.12.2025 21:45, 3 příspěvky
Поставки редкоземельных м... Sheilalox, 2.12.2025 17:51, 13 příspěvků
Amoebae enforce public, c... wemehaurilut, 2.12.2025 16:53, 13 příspěvků
Impetigo: accurate, curat... urivote, 2.12.2025 16:13, 13 příspěvků
Kajak Kajak, 2.12.2025 10:04, 1 příspěvek
Inu? Andrea Černá - editorka, 1.12.2025 14:10, 4 příspěvky
Inu Honza, 1.12.2025 14:01, 6 příspěvků
Inu? Honza, 1.12.2025 13:59, 4 příspěvky
lavina Ďumbír Skiák, 30.11.2025 22:04, 1 příspěvek
Inu? Horydoly, 27.11.2025 10:56, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Přihlaste se na veletrh c... Horydoly , 2.12.2025 14:36
Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:45
Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:44
Vánoční prodejny Pilsner ... Horydoly , 26.11.2025 2:23
Czech Travel Press - valn... Horydoly , 26.11.2025 2:04
Movero Barefoot Horydoly Open, 21.11.2025 10:31
PVA Letňany Horydoly Open, 21.11.2025 10:26
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 21.11.2025 10:23