
Rozmanitá turecká kuchyně

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.
Güvec
Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.
Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej
Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.
Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.
Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.
Bez chleba to nejde
V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).
Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.
Kebab není jen döner
Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.
Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.
Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.
Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.
Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.
Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.
Zeleninové pokrmy
Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.
Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.
Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.
Mořské plody
Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.
Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.
Diskuse
Diskuze k článku

Je legální vybírat mýtné od chodců na horské stezce v Dolomitech?
MaxBet Casino: seriozní online zábava s evropským rozměrem
Může se hodit
Nejčtenější články

Jmenuje se Elbe Princesse neboli Labská princezna

Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Skalní lezení v Davli

Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Tour de France | Francie | 5.-27.7. Silniční cyklistika | 5.7. | |
Přejezd republiky | Šatov | 11.-13.7. Koloběžky | 11.7. | |
Salzkammergut - cyklomaraton | Rakousko, Bad Goisern | Horská kola | 12.7. | |
Nízkotatranská stíhačka - běh | Telgárt | 12.7. | ||
Krkonošský parní víkend
|
Martinice v Krkonoších | 12.-13.7. | 12.7. | |
Karpatský pedál - cyklomaraton | Javorník | Horská kola | 12.7. | |
Vajgarská saň - dračí lodě | Jindřichův Hradec, Vajgar | 12.7. | ||
Řinčobraní - historický šerm | Krašov | 12.7. | ||
Bystrická dolina - povolené lezení
|
Harmanec | Povolené lezení 15.7.-1.12. | 15.7. | |
Zažít pravé Japonsko - workshop | Praha, Trmalova vila | Přednáší Hisako Yokoyama | 17.7. | 16:00 |
Diskuse
Zachránila život ukrajins... | Horydoly, 12.7.2025 11:26, 303 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Klára, 11.7.2025 23:30, 303 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 23:23, 303 příspěvků |
Byla nejlepší! | Novinář, 11.7.2025 22:08, 303 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Táta, 11.7.2025 18:48, 303 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Novinář, 11.7.2025 18:30, 303 příspěvků |
Byla nejlepší! | Cyklista, 11.7.2025 7:19, 303 příspěvků |
Turek opět lže a překrucuje | Cyklista, 11.7.2025 6:58, 303 příspěvků |
autorovi | Václav, 11.7.2025 5:15, 303 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 0:10, 303 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |
Pillerseetal | LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58 |
Karlovarský filmový festi... | Horydoly , 3.7.2025 0:31 |