Rozmanitá turecká kuchyně

Rozmanitá turecká kuchyně
Kareta v Egejském moři u tureckých břehů.
Autor snímku TopFly
SDÍLEJ:

Turecká kuchyně má pro gurmány připraveno velké množství překvapení. Turci přikládají jídlu daleko větší význam než Češi a atmosféra společného jídla je proto jedinečná. Stále je ovlivňuje slavná historie a poloha na křižovatce mnoha kultur.

Jak na to

Güvec

Turecký masovo-zeleninový pokrm z jednoho hrnce (džuveč) se podává s rýží.

Suroviny pro 4 osoby: 800 g jehněčího masa, sůl, čerstvě namletý pepř, 1 konzerva loupaných rajčat (nakrájet na kousky), trocha vody, 1-2 lžíce papriky sladké, 1 červené a 1 zelená paprika, 1 velká cibule, olej

Příprava: Nakrájejte jehněčí maso na středně velké kostky a vařte je asi 1 hodinu v hrnci na mírném ohni, dokud se veškerá voda nevypaří. Tímto způsobem bude maso pěkně jemné. Cibuli nakrájejte na kostičky a po polovině doby vaření přidejte k masu. Vše pikantně okořeňte solí, papřem a paprikou. Poté přidejte k masu trochu oleje a dobře jej opečte. Opět přilejte trochu vody. Nyní přidejte rajčata a nechte vše v hrnci chvíli povařit. Pak přidejte papriku. Papriku nechte jen tak dlouho vařit, dokud je ještě pevná. Nakonec vezměte hrnec z plotny a podávejte jídlo s rýží.

Turecká kuchyně patří mezi nejrozmanitější na světě.

Pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Bez chleba to nejde

V turecké kuchyni je těsto z pšeničné mouky jedním ze základních prvků. Z něj se dělá chléb ve tvaru placky (pide), listové těsto (yufka), bílý chléb (beyaz ekmek), sezamový kroužek (simit), ale také ravioli (manti).

Především bílý chléb je zvláště ceněn. Na téměř každém rohu ulice naleznete pekárnu, kterou už zdáli poznáte podle její neodolatelné vůně a jejíž police nejsou nikdy prázdné. Chléb nesmí chybět u žádného jídla.

Kebab není jen döner

Souhrnný pojem kebab zahrnuje v Turecku většinu masových pokrmů. Původ má tento pojem v době nomádů, kdy bylo maso pečeno na táborovém ohni.

Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Dříve byl podáván s přílohami jako rýže a salát. Dnes je především v Evropě považován za rychlé občerstvení a je vkládán do bílého chleba.

Další specialitou je sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.

Další variantou kebabu je iskender kebab. U něj je jehněčí maso připraveno s rajčatovou omáčkou, jogurtovým máslem a chlebem ve tvaru placky.

Naproti tomu u adana kebabu se jedná o ostře kořeněné uzenky z mletého masa na špízu. Milovníci pizzy si přijdou na své při lahmacum – druhu pizzy s pikantním masovou oblohou.

Velký výběr masa naleznete u izgara, namíchaném talíři z jehnečích kotletek, kousků jater, ledvinek a karbanátků z telecího či hovězího masa.

Zeleninové pokrmy

Zelenina hraje v Turecku důležitou roli a je podávána téměř ke každému jídlu. Smažená na olivovém oleji nebo na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem anebo rýží a servírována s omáčkami – takto se lahodná zelenina stává slavnostním pokrmem.

Kromě oliv, rajčat a cukety je jedním z nejdůležitějších druhů zeleniny lilek. Pro přípravu této fialové zeleniny existuje v Turecku nesmírné množství receptů.

Oblíbenou variantou podávání zeleniny je dolma – plněná zelenina. Zde existují dva druhy, podávaná nastudeno s rýží anebo plněná masem, jež se jí jako hlavní jídlo.

Mořské plody

Turecko je také rájem pro milovníky mořských plodů. Protože ho obklopuje Černé, Středozemní a Marmarské moře, jsou ryby a ostatní mořští živočichové dalším základem turecké kuchyně.

Především v zimě je nedostatek zeleniny vyvažován čerstvou rybou, jelikož přesně v tuto dobu dosáhne mnoho plodů moře optimální velikosti pro odlov.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Pod Passo San Nicolo v Dolomitech se zřítil český turista

Pod Passo San Nicolo v Dolomitech se zřítil český turista

ČERNÁ VDOVA Český turista se zřítil ze skal na stezce Lino Pederiva ve Val di Fassa v Dolomitech. 50letý muž byl po stometrovém pádu na místě mrtev.... celý článek

Je legální vybírat mýtné od chodců na horské stezce v Dolomitech?

MaxBet Casino: seriozní online zábava s evropským rozměrem

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jmenuje se Elbe Princesse neboli Labská princezna

Jmenuje se Elbe Princesse neboli Labská princezna

Luxusní plovoucí hotel a zároveň výletní loď Elbe Princesse byla postavena na pravidelné plavby Praha - Berlín a někdy dopluje až do Hamburku. Je to největší loď, která pluje na českých vodách.
Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Gaspi není jen ten splašený kůň, který sjíždí šílené traily a činné sopky. Je to taky táta od rodiny. Už mnoho let se vrací do rakouské oblasti Salzkammergut, kde si od
Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

CLIMBING GUIDE Vysoké Tatry nenabízejí dlouhé lezení alpských rozměrů. Jednou z čestných výjimek je Pyšný štít. Samotný dvojvrchol Pyšného a Malého Pyšného štítu je ve stínu vedlejšího Lomnického štítu, ale výstupy ze všech
Skalní lezení v Davli

Skalní lezení v Davli

AKTUALIZACE Pražáci hledají skály, po kterých se dá lézt. Zdá se, že se jim to stále daří. Jedna z nejnovějších lezeckých oblastí vznikla hned za hranicemi metropole v Davli.
Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras

Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras

Hluboko v italských Alpách, obklopené horským tichem a dechberoucí přírodou, leží Livigno. Známé také jako Malý Tibet nabízí více než 1500 km značených turistických tras, které vedou od poklidných pastvin přes lesní

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tour de France Francie 5.-27.7. Silniční cyklistika 5.7.
Přejezd republiky Šatov 11.-13.7. Koloběžky 11.7.
Salzkammergut - cyklomaraton Rakousko, Bad Goisern Horská kola 12.7.
Nízkotatranská stíhačka - běh Telgárt 12.7.
Krkonošský parní víkend
Martinice v Krkonoších 12.-13.7. 12.7.
Karpatský pedál - cyklomaraton Javorník Horská kola 12.7.
Vajgarská saň - dračí lodě Jindřichův Hradec, Vajgar 12.7.
Řinčobraní - historický šerm Krašov 12.7.
Bystrická dolina - povolené lezení
Harmanec Povolené lezení 15.7.-1.12. 15.7.
Zažít pravé Japonsko - workshop Praha, Trmalova vila Přednáší Hisako Yokoyama 17.7. 16:00

Diskuse

Zachránila život ukrajins... Horydoly, 12.7.2025 11:26, 303 příspěvků
Zachránila život ukrajins... Klára, 11.7.2025 23:30, 303 příspěvků
Byla nejlepší! Klára, 11.7.2025 23:23, 303 příspěvků
Byla nejlepší! Novinář, 11.7.2025 22:08, 303 příspěvků
Tanečnice z pouště Táta, 11.7.2025 18:48, 303 příspěvků
Tanečnice z pouště Novinář, 11.7.2025 18:30, 303 příspěvků
Byla nejlepší! Cyklista, 11.7.2025 7:19, 303 příspěvků
Turek opět lže a překrucuje Cyklista, 11.7.2025 6:58, 303 příspěvků
autorovi Václav, 11.7.2025 5:15, 303 příspěvků
Byla nejlepší! Klára, 11.7.2025 0:10, 303 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Restaurace a hospody Horydoly Open, 9.7.2025 13:51
V pátek začíná 34. Festiv... Horydoly Open, 9.7.2025 13:36
Pillerseetal Horydoly , 4.7.2025 22:24
Pro zvědavce: Kino Alm, k... Horydoly Open, 4.7.2025 12:04
Třídenní trek přes Piller... Horydoly Open, 4.7.2025 12:01
Pytloun Harrachov Horydoly , 4.7.2025 11:49
Pillerseetal LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58
Karlovarský filmový festi... Horydoly , 3.7.2025 0:31