Sake karavan dorazil do Prahy

Sake karavan dorazil do Prahy
Sake.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Zástupci výrobců a distributorů japonského alkoholického nápoje sake již potřetí zamířili do Prahy. Proč tuto akci nazývají karavan? Cesta do Evropy je totiž i pro Japonce nákladná. Proto se jim zdálo výhodné, že pokud navštíví se svými výrobky několik zemí, lépe zpropagují národní nápoj.

Sake karavan dorazil do Prahy
Sake karavan Praha 2019.
Autor snímku Antonín Karoch
Jak na to

Drobný opravník: Japonec pojmem sake míní veškeré možné alkoholické nápoje. Pro něj je tím nejsprávnějším názvem pro shora uvedený nápoj termín honshu. Ještě horší je chvíle, kdy japonštiny neznalý Evropan vyslovuje slovo saké na konci s dlouhým é. Tak se totiž označuje losos.

Například vloni kromě Prahy navštívili také Budapešť a v letošním roce k nám zamířili z Belgie a po Praze je jejich dalším cílem Rumunsko.

Zdá se, že svoji obchodní strategii mají promyšlenou. Zatím co před dvěma lety stačil k prezentaci o něco větší salonek, nyní se sešli sakevarníci se svými příznivci v nesrovnatelně větších prostorách v Národním domě na Vinohradech.

O sake se nedá říci, že by dobývalo svět, ale v každém případě jeho obliba stoupá. Velké japonské sakevary expandují, např. firma Hanzeki už v Kalifornii postavila vlastní továrnu. Kromě toho v USA vyrostly v posledních letech další tři opravdu velké sakevary, které však už nemají kořeny v Japonsku.

Protože sakevary jsou v zemi původu spíše menší, tak velkovýrobu v americkém pojetí nestíhají. Proto se snaží uplatnit v Evropě, což se jim daří. Ovšem i tady se začíná objevovat konkurence. Dokonce tam, kde by to nikdo nečekal. Jeden velký fanda do tohoto nápoje, ačkoliv nemá v Japonsku žádné kořeny, postavil výrobnu sake v Norsku.

I u nás poptávka po tomto nápoji stoupá. Svědčí o tom i fakt, že se letos na této akci objevili krom majitelů restaurací a hotelů i tři noví čeští distributoři.

Celou akci v Česku zorganizovali zástupci Japonské organizace pro podporu zahraničního obchodu JETRO společně s Japonskou asociací výrobců sake a šóčú. Hosty na odborné ochutnávce sake pozdravila generální ředitelka JETRO, Reiko Kimura. Zároveň také představila pět zástupců japonských sakeváren a tři tamní distributory. Degustačním seminářem provedl přítomné Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommeliérů. Sake sommelierka JSS, Hiromi Luči, seznámila české hosty s vhodností párování či snoubení sake s nejběžnějšími jídly.

Sake.

Sake nebo-li přesněji honshu je nápoj, vyrobený z rýže. Nejedná se však o rýžové víno, jak se u nás traduje. Nicméně popud k tomuto názoru dali sami Japonci, protože vezmeme-li slovo honshu, tak to konečné shu znamená v japonštině víno.

Omyl vznikl někdy v 18. stol, kdy neznalí Evropané či Američané se začali držet otrockého překladu. Když uvedeme, že sake je produkt z kvašené rýže, tak jsme asi nejblíže tomu, co to vlastně je. Obsah alkoholu činí 15 až 20 %. Je přirozeně vytvořený a vzniká tzv. paraelní fermentací. Díky této speciální technologii dovedou Japonci získat z rýže daleko více alkoholu, než to zvládnou naši vinaři.

Japonci obvykle sake nearchivují. Maximálně ho nechávají ležet 30 až 60 dní v nerezových tancích.

Existuje i opravdové rýžové víno, ale to se vyrábí jinou technologií. Nazývá se miri, má sytě žlutou barvu, obsah alkoholu kolem 8 % a Japonci ho využívají především při vaření.

Když se podíváte na etiketu, kde je výčet surovin použitých při výrobě sake, na prvním místě najdete samozřejmě rýži, následuje koji, což je houba, která rozkládá rýžový škrob na zkvasitelné cukry a prý i rýžové proteiny na aminokyseliny, dále kvasnice, které klasicky přeměňují cukry na alkohol a CO2. Poslední ingrediencí je samozřejmě voda.

Výjimku tvoří jozo, což je sake s přídavkem alkoholu.

Svým způsobem bychom mohli původní sake označit známkou bio. Ovšem v Japonsku je to zbytečné, protože všichni vědí, jak se sake vyrábí, a také to, že dodržovat tisícileté tradice je věc národní hrdosti. Na sake používají speciální rýži, kterou předkové vyšlechtili právě za tímto účelem. Vyznačuje se velkým obsahem škrobu. Navíc zrno musí tento škrob koncentrovat ve svém středu. V rýži jsou i další látky. Ty jsou ovšem pro výrobu sake nezajímavé a mnohdy škodí chuti.

Původně se vyrábělo ze stovky let kultivované odrůdy Omači, ostatní čtyři nejvíce používané kultivary rýže jsou vlastně kříženci té původní a Omači se nachází geneticky v rodokmenu většiny z nich. Mimochodem z této rýže je prý velice dobré suši.

Před tím, než z klasické rýže začnou v sakevaru vyrábět sake, musí obrousit její povrch, čili endosperm. Kvalitu každého nápoje proto určuje procento omletí zrna. Procento omletí často najdeme i na etiketách. Když je 80 %, tak to znamená, že z tuny rýže výrobce odstranil 200 kg. Omletý endosperm samozřejmě nikdo nevyhodí, ale vyrábí se z něho například rýžové krekry.

Čím větší omletí, tím kvalitnější produkt. Nezdá se to, ale omýlání zrn je poměrně zdlouhavá práce. Deset procent je ještě jednoduché. Ovšem za každé další procento musí výrobce bojovat. Ony se totiž rýžová zrna zahřívají a technolog nechce, aby praskla. Takže musí čekat, až zchladnou. Teprve potom může pokračovat. Je to zdlouhavé a drahé.

Plíseň kóji štěpí škroby na cukry. Japonci ji pěstují na spařené omleté rýži. Kóji existují tři základní typy – černá, žlutá a bílá. Černá se využívá na sake, ostatní druhy například na sojovou omáčku a podobně.

Další ingrediencí jsou kvasnice. Jsou velice důležité, protože výslednou chuť tohoto nápoje neovlivňuje ani tak rýže, jako právě ony. Pokud bude mít zákazník dojem, že nápoj chutná po banánu či ananasu, pak to mají na svědomí právě kvasnice. Proto si je nekultivují sakevarny samotné, ale Japonci na to mají speciální firmy.

Kvalitu sake také určuje voda. Proto sakevary najdeme povětšinou u řek, nebo tam, kde vyvěrá voda z podzemí. Ta musí mít vysokou kvalitu a nesmí v ní být prvky jako mangan nebo železo. Ty totiž negativně ovlivňují výslednou vůni nápoje. Podle Japonců prý páchne po lávě. Oni ale dávají přednost vůním květů nebo ovoce. Naopak vhodné jsou minerály, jako hořčík nebo draslík, které dávají nápoji jistou a ceněnou zemitost. Některé výrobny dokonce vlastní i nákladné úpravny vody, aby získaly produkt, jaký žádá zákazník, a udržely kvalitu stejnou po celý rok.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2020

Houby AKTUÁLNĚ 2020

PRAHA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Podejme ruku kutnohorské gastronomii

Výstavy hub 2020

registrovat

Prohlédněte si chaty k pronájmu a ubytování.
Ubytovaní Velký Meder vám nabízí tu nejlepší letní dovolenou.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz





Nejčtenější články

Výstavy hub 2020

Výstavy hub 2020

VŠECHNY VÝSTAVY HUB JSOU ZRUŠENÉ! Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.
Výlovy rybníků 2020 září

Výlovy rybníků 2020 září

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. O nadcházejícím víkendu se budou vylovovat zajímavé rybníky Stavičný u Strakonic, Zmola v Kunovicích a Letadlo u Aše.
MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

Přinášíme vám mapu pivovarů v České republice. Obsahuje velké i malé pivovary, rodinné a mikropivovary.
Getzn, pečený bramborový knedlík z Chebu

Getzn, pečený bramborový knedlík z Chebu

RECEPT Pečený knedlík ze syrových brambor je specialitou starého německého Chebska / Egerlandu.
Rybáři na jihu Čech zahajují výlovy

Rybáři na jihu Čech zahajují výlovy

Na jihu Čech startují letošní podzimní výlovy. U hrází největších jihočeských rybníků bude znovu k vidění unikátní činnost zástupců Petrova cechu, pokračovatelů jednoho z tradičních řemesel, jehož postupy se po celá staletí nezměnily.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava 10.-30.10. 10.10.
Výstava oskeruší
Strážnice, Městské muzeum 11.10.-8.1. 11.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Nová Baňa, Vatra 19.10.-11.11. 19.10.
ILTM Asia - veletrh Čína, Šanghaj 28.-30.10. Luxusní cestování 28.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řapiště, U Máně 29.10.-15.11. 29.10. 18:00
Jak se plánuje Praha - přednáška Praha, Neobyčejná klubovna Přednáší Marek Vácha 29.10. 15:10
Mezinárodní festival outdoorových filmů Polsko, Cieszyn, Oranzeria 30.10.-19.11. 30.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Modra, Mier 30.-31.10. 30.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Litomyšl, Kotelna 1.-3.11. 1.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Děčín, Sněžník 2.-4.11. 2.11.

Diskuse

Šárka Prkoš, 29.10.2020 10:19, 1 příspěvek
Artroza Jitka, 28.10.2020 15:16, 10 příspěvků
Kontakty z mobilu Horydoly , 24.10.2020 22:18, 8 příspěvků
Hodinky Honor watch gs pro Horydoly , 24.10.2020 22:14, 8 příspěvků
Hodinky Honor watch gs pro Pavel, 24.10.2020 6:39, 8 příspěvků
Sexuální problém David, 24.10.2020 1:46, 9 příspěvků
Gratulki k přežití Skiák, 23.10.2020 13:25, 1 příspěvek
Komfort nošení Kuba Turek, 22.10.2020 12:24, 8 příspěvků
Bolesti Jitka, 22.10.2020 12:00, 22 příspěvků
Hodinky zničené? Kuba Turek, 22.10.2020 11:25, 8 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Vyrazte na výlet do přírody Horydoly , 29.10.2020 22:04
Re: Výlov Hostivický rybník Kuba Turek, 27.10.2020 17:30
Výlov Hostivický rybník? Horydoly , 27.10.2020 17:30
Re: Střední Čechy - cyklo... Horydoly , 26.10.2020 13:10
Strategie rozvoje Krkonoš Horydoly , 26.10.2020 13:03
Skialpinistická zácpa na ... Horydoly , 26.10.2020 11:24
HP TRONIC pomůže s trasov... Horydoly Open, 21.10.2020 16:39
Muži s hlubokým hlasem js... Horydoly , 20.10.2020 1:18