Speciality pod Vysokými Tatrami
"Už se těším, až se dole nažeru," zní častá hláška na tatranských vysokohorských chatách. Chaty ve Vysokých Tatrách jsou totiž z velké části stále zásobovány nosiči a jídlo je tu tudíž jednoduché, nepříliš levné a o velkých porcích nelze mluvit. Mohutní chlapi by po dlouhé túře snědli klidně tři chody. Turisté i horolezci si proto dávají pořádně do nosu teprve, až když se vracejí z hor. Nabízíme tedy pár osvědčených tipů na originální hospody.
Pokud jdete po Magistrále, zastavte se nejprve v Zamkovského chatě a dejte si stopičku hořce. Jde o domácí výluh stejnojmenné jedovaté a chráněné rostliny v borovičce nebo vodce. Tady je nejlepší.
Střelba ve Smokovci
Ve Starém Smokovci stojí vyhlášená obří Koliba. Jídlo tu mají dobré, ale na jídelním lístku je jen normální evropská kuchyně. Nic oslnivého, co bychom si mohli zapamatovat. Specialitou je zbojnická káva, která se podává s hořící lihovinou. Nelekejte se, když uslyšíte z kuchyně výstřel, protože tím číšník ohlašuje, že vám ji nese. Po Smokovci se vypráví, že s touto specialitou měly potíže ochranky všech středoevropských prezidentů, kteří tu v polovině devadesátých let vedli jednání o integraci. "Po prvním výstřelu lehli na zem a byli připravení k palbě," s mírnou nadsázkou vzpomíná personál.
Tokajské v Tatranské Lomnici
V Tatranské Lomnici stojí za návštěvu dva zcela rozdílné podniky. Dobrodružné povahy nebo ti, kteří mají hlouběji do kapsy, vezmou za vděk Pivničkou na autobusovém nádraží. Zahulená krčma spíše než pivo nabízí nejsprostší lihoviny a nějakou klobásu. Je to ovšem vzorek normálních slovenských hospod.
Příjemné posezení u tokaje a dobrého jídla si můžete užít ve Slovenské restauraci, kterou najdete přes ulici. Hlavní chod tu přijde na něco okolo stokoruny a můžete si vybrat mezi univerzálními steaky a místní kuchyní. To druhé je zajímavější. Takové trojputňové tokajské k brynzovým haluškám přelitým škvířící se slaninou je nezapomenutelné.
Slovenské speciality v Popradu
V Popradu pod hlavním náměstím se dobře najíte ve stylové Slovenské restauraci. Doporučujeme především slovenské speciality halušky na masový i vegetariánský způsob. Výběr vín není nijak oslnivý, ale k běžnému jídlu je dostatečný. Ceny pokrmů se pohybují od padesáti korun za hotovky do dvou set korun za masové speciality.
Často se stává, že k přestupu na vlak do Česka zbývá jen pár desítek minut, a pak každý bere za vděk nádražním bufetem. Když si odmyslíte normální železničářský kolorit, vyberete si tu slušné jídlo za málo peněz. A klidně si můžete odložit u stolu sebevětší batoh. Personál je na to zvyklý.
INFO: Vysoké Tatry na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku
Restaurace Marná Sláva
Re: Zbojanda super
- Autor komar
- Datum a čas 29.4.2003 01:28
Popradské nebrat
- Autor humanytník
- Datum a čas 17.4.2003 23:14
Zbojanda super
- Autor Marian Bubenik
- Datum a čas 16.4.2003 07:28
další hospody
- Autor Milan
- Datum a čas 9.4.2003 14:35
dobrá nádražka
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?
Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?
Nejčtenější články
Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu
Jak se obléct na ryby?
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava | Praha, Tibet Open House | 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík | 26.3. | |
Rychlebské stezky - začátek sezony | Černá voda | Horská kola | 29.3. | |
Šemberské stezky - otevření | Tuchoraz | 29.3. | ||
Velikonoce | Turnov, Dlaskův statek | 30.3. | ||
Lužnice - odemykání
|
Suchdol | 30.3. | 10:00 | |
Chrudimka - splutí | Seč | 30.3. | ||
Pool Party | Špindlerův Mlýn, Svatý Petr | 8.-9.12. | 31.3. | |
Mastník - splutí | Sedlčany, kasárna | 31.3. | ||
Island - diashow | Domažlice, Čakan | Přednáší Martin Loew | 3.4. | 19:00 |
Banální situace, fatální následky - přednáška | Praha, Městská knihovna | Prevence úrazů páteře | 3.4. | 17:00 |
Diskuse
ehcbuoju | glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků |
čd-ariva | Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek |
strašná rychlost | Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek |
INU | Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky |
INU | Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky |
Nebudeme přece poukazovat... | Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků |
INU | Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků |
re | kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Karel IV. | Horydoly , 28.3.2024 15:06 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:46 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:45 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:42 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:40 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:37 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:36 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:35 |