Speciality pod Vysokými Tatrami
"Už se těším, až se dole nažeru," zní častá hláška na tatranských vysokohorských chatách. Chaty ve Vysokých Tatrách jsou totiž z velké části stále zásobovány nosiči a jídlo je tu tudíž jednoduché, nepříliš levné a o velkých porcích nelze mluvit. Mohutní chlapi by po dlouhé túře snědli klidně tři chody. Turisté i horolezci si proto dávají pořádně do nosu teprve, až když se vracejí z hor. Nabízíme tedy pár osvědčených tipů na originální hospody.
Pokud jdete po Magistrále, zastavte se nejprve v Zamkovského chatě a dejte si stopičku hořce. Jde o domácí výluh stejnojmenné jedovaté a chráněné rostliny v borovičce nebo vodce. Tady je nejlepší.
Střelba ve Smokovci
Ve Starém Smokovci stojí vyhlášená obří Koliba. Jídlo tu mají dobré, ale na jídelním lístku je jen normální evropská kuchyně. Nic oslnivého, co bychom si mohli zapamatovat. Specialitou je zbojnická káva, která se podává s hořící lihovinou. Nelekejte se, když uslyšíte z kuchyně výstřel, protože tím číšník ohlašuje, že vám ji nese. Po Smokovci se vypráví, že s touto specialitou měly potíže ochranky všech středoevropských prezidentů, kteří tu v polovině devadesátých let vedli jednání o integraci. "Po prvním výstřelu lehli na zem a byli připravení k palbě," s mírnou nadsázkou vzpomíná personál.
Tokajské v Tatranské Lomnici
V Tatranské Lomnici stojí za návštěvu dva zcela rozdílné podniky. Dobrodružné povahy nebo ti, kteří mají hlouběji do kapsy, vezmou za vděk Pivničkou na autobusovém nádraží. Zahulená krčma spíše než pivo nabízí nejsprostší lihoviny a nějakou klobásu. Je to ovšem vzorek normálních slovenských hospod.
Příjemné posezení u tokaje a dobrého jídla si můžete užít ve Slovenské restauraci, kterou najdete přes ulici. Hlavní chod tu přijde na něco okolo stokoruny a můžete si vybrat mezi univerzálními steaky a místní kuchyní. To druhé je zajímavější. Takové trojputňové tokajské k brynzovým haluškám přelitým škvířící se slaninou je nezapomenutelné.
Slovenské speciality v Popradu
V Popradu pod hlavním náměstím se dobře najíte ve stylové Slovenské restauraci. Doporučujeme především slovenské speciality halušky na masový i vegetariánský způsob. Výběr vín není nijak oslnivý, ale k běžnému jídlu je dostatečný. Ceny pokrmů se pohybují od padesáti korun za hotovky do dvou set korun za masové speciality.
Často se stává, že k přestupu na vlak do Česka zbývá jen pár desítek minut, a pak každý bere za vděk nádražním bufetem. Když si odmyslíte normální železničářský kolorit, vyberete si tu slušné jídlo za málo peněz. A klidně si můžete odložit u stolu sebevětší batoh. Personál je na to zvyklý.
INFO: Vysoké Tatry na HORYDOLY
Diskuse
Diskuze k článku
Restaurace Marná Sláva
Re: Zbojanda super
- Autor komar
- Datum a čas 29.4.2003 01:28
Popradské nebrat
- Autor humanytník
- Datum a čas 17.4.2003 23:14
Zbojanda super
- Autor Marian Bubenik
- Datum a čas 16.4.2003 07:28
další hospody
- Autor Milan
- Datum a čas 9.4.2003 14:35
dobrá nádražka
Na Štrbskom Plese predstavili najmodernejšiu lanovku na Slovensku
Kladno bruslí pod oblohou i střechou
Nejčtenější články
Draschgrat na Hohe Wand, úvod do vápencových čtyřek
Solvayovy lomy, oblíbené vápencové lezení mezi Prahou a Berounem
Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek
Oberpfälzer Weihnachtsmärkte einfach zauberhaft
Podzimní Třístoličník nabízí úchvatné výhledy na Šumavu i Alpy
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Intermot - veletrh | Španělsko, Madrid | 4.-7.12. Cyklo a moto | 4.12. | |
| Pražská stovka | Milín | 5.-7.12. | 5.12. | |
| Zimní táboření na Hvězdě | Police nad Metují | 5.-7.12. | 5.12. | |
| Svět minerálů - veletrh | Praha, Výstaviště Holešovice | 6.-7.12. | 6.12. | |
| Krampuslauf | Rakousko, Bregenz | 7.12. | ||
| Krkomen | Špindlerův Mlýn, Brádlerovy boudy | 8.-12.12. Přírodní víceboj družstev | 8.12. | |
| Perly architektury Starých Strašnic - exkurze | Praha, Waldes | 8.12. | 13:00 | |
| Ještě jsme neskončili - diashow | Praha, Aero | Přednáší Jan Trávníček a Jiří Langmajer | 8.12. | 19:00 |
| Piolets d´Or | Itálie, San Martino di Castrozza | 9.-12.12. Vyhlášení nejlepších horolezců | 9.12. | |
| Ďumbier - začátek lezení | Nízké Tatry | Lezení povoleno 10.12.-28.2. | 10.12. |
Diskuse
| Quality and Protection Gu... | Louiefaf, 7.12.2025 7:13, 4 příspěvky |
| hospoda U Mařeny | Krčil, 5.12.2025 16:27, 8 příspěvků |
| Dagger GTX | XXX, 5.12.2025 10:45, 3 příspěvky |
| Tržnice | Honza, 4.12.2025 14:36, 2 příspěvky |
| Kajak | Kajakář, 4.12.2025 13:05, 3 příspěvky |
| Kajak | Kajak, 2.12.2025 10:04, 3 příspěvky |
| Inu? | Andrea Černá - editorka, 1.12.2025 14:10, 4 příspěvky |
| Inu | Honza, 1.12.2025 14:01, 6 příspěvků |
| Inu? | Honza, 1.12.2025 13:59, 4 příspěvky |
| lavina Ďumbír | Skiák, 30.11.2025 22:04, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Přihlaste se na veletrh c... | Horydoly , 2.12.2025 14:36 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:45 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:44 |
| Vánoční prodejny Pilsner ... | Horydoly , 26.11.2025 2:23 |
| Czech Travel Press - valn... | Horydoly , 26.11.2025 2:04 |
| Movero Barefoot | Horydoly Open, 21.11.2025 10:31 |
| PVA Letňany | Horydoly Open, 21.11.2025 10:26 |
| Re: Regionální muzeum Mělník | Horydoly Open, 21.11.2025 10:23 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH