V Trentinu prochází láska žaludkem až v první řadě
Enogastronomie je jednou z neodmyslitelných stránek kouzelné atmosféry italského Trentina. Existuje spousta přísloví vztahujících se k jídlu, pití i kuchyni obecně. Proč se tedy nepodívat na nabídku trentinských chutí a vůní prostřednictvím několika z nich?
Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy.
Pokud si chce člověk vychutnat známé italské evergreeny, jako je pizza, těstoviny na tisíc způsobů, široká nabídka trentinských restaurací, taveren i horských hospůdek ho určitě uspokojí. Kromě toho je možné ochutnat zde pokrmy, které by člověk v jídelních lístcích restaurací jiných regionů hledal marně a které rozhodně rozšíří kulinářské obzory každého návštěvníka.
Jak si má člověk vybrat, když všechno zní tak lákavě? Jednou z trentinských specialit je carne salada (nasolené maso), které se několik týdnů marinuje v soli a směsi bylin. Podává se buď jako syrové carpaccio, nebo jen lehce orestované.
Milovníci ryb by měli zbystřit pozornost, když v jídelníčku zahlédnou slovo salmerino. Jedná se o sladkovodní rybu ze zdejších jezer, která je svou barvou i chutí jakýmsi křížencem mezi pstruhem a lososem.
O jedinečný zážitek se na samý závěr postarají jablka ze zdejšího slavného jablkového údolí Val di Non. A jablkový štrůdl z odrůd Golden Delicious, Stark Delicious nebo Renetta, pyšnících se prestižním označením Dop, je hotovou delikatesou.
Oblíbeným trendem poslední doby jsou v Trentinu pokrmy tradiční kuchyně oblečené do moderního kabátu, na které je možné zcela nečekaně narazit i na horských boudách – a to díky iniciativě Rifugi del Gusto (horské boudy plné chutí).
Dezert bez sýra je jako kráska, které chybí jedno oko.
Anthelme Brillat Savarin
V Trentinu se o zrak nikdo obávat nemusí. Sýrů, které je možné vychutnávat jak formou předkrmu, tak po italsku na samý závěr oběda či večeře, je na výběr nepřeberné množství. Jejich vysoká kvalita je výsledkem práce více než 300 farem a salaší, zpracovávajících mléko krav pasoucích se na zdejších horských pastvinách.
V první řadě je to Trentingrana, oblíbený sýr parmazánového typu.
Puzzone do Moena (smraďoch z Moeny) ve Val di Fiemme a Val di Fassa bude, jak už sám název naznačuje, jistě zajímat každého, kdo má rád české syrečky.
Spolu s ním se pyšní označením Slow Food také sýr Casolèt z údolí Val si Sole, charakteristický svou jemnou mléčnou chutí i polotučný lehce pikantní sýr Vezzena z náhorních plošin Folgaria, Lavarone e Luserna.
Výborné jsou sýry v kombinaci s různými druhy medu. V Trentinu jsou v nabídce medy pouze z jednoho druhu květů. Člověk tak může ochutnat třeba med z květů alpské borovice, ze kterého doslova dýchne jehličí, voňavý rododendronový, nebo nahořklý kaštanový. Ten se v haute cuisine (vysoké kuchyni) s úspěchem používá i ke slazení kávy.
Víno jest poezií v lahvi.
Robert Louis Stevenson
… a básnit začne návštěvník Trentina už po ochutnávce první skleničky a je úplně jedno, zda dává přednost červenému nebo bílému.
Koneckonců červené Marzemino oslavoval ve svém Donu Giovannim i sám Mozart. Díky zvláštnímu mikroklimatu, za které toto teritorium vděčí jezeru Garda a okolním horám, se na zdejších svazích daří vinné révě náramně dobře.
Důkazem je i další zdejší červená odrůda Teroldego. Temně rudý nektar je tělnatý a plný zdejšího sluníčka.
Bílá odrůda Nosiola je charakteristická jemnou vůní a chutí s nádechem bílých květů a nedozrálého ovoce.
Kromě klasického vína se z této odrůdy vyrábí i sladké dezertní víno Vino Santo. Jeho výrobní tajemství spočívá v sušení vinných hroznů na speciálních sítích od podzimu až do Velikonoc.
Jednou z ikon trentinské enogastronomie je vyhlášené šumivé víno Trento DOC, které je ideální volbou pro slavnostní přípitek, ale i pro každodenní podvečerní aperitiv s přáteli, typický pro tuto oblast. Ve zdejších vinných sklepích je možné příjemně poobědvat, ochutnat různé druhy vín z produkce sklepa a potom s příjemně plným žaludkem nakupovat najisto.
Zastánci něčeho ostřejšího by si neměli nechat ujít návštěvu zdejších palíren grappy v údolí Valle dei Laghi. Grappu tu mohou okoštovat hned z několika vinných odrůd. Ze 130 italských palíren je jich na území Trentina 29, tedy téměř jedna čtvrtina. Přesto zajišťují jen 8 % národní produkce. Kvalita dostává přednost před kvantitou.
Diskuse
Diskuze k článku
Na Tenerife spláchla neopatrné turisty oceánská vlna
BEEHIVE CAPITAL recenzie. Prečo je obchodovanie s brokerom skutočne výhodné?
Nejčtenější články
Solvayovy lomy, oblíbené vápencové lezení mezi Prahou a Berounem
Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek
Praha každý den, každou hodinu, každou minutu: město k objevování
Oberpfälzer Weihnachtsmärkte einfach zauberhaft
Tipy, jak si užít podzim a zimu naplno, i když je venku chladno
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Krkomen | Špindlerův Mlýn, Brádlerovy boudy | 8.-12.12. Přírodní víceboj družstev | 8.12. | |
| Piolets d´Or | Itálie, San Martino di Castrozza | 9.-12.12. Vyhlášení nejlepších horolezců | 9.12. | |
| Lidové zvyky doby adventní - přednáška | Praha, Trmalova vila | Přednáší Pavel Bureš | 11.12. | 14:00 |
| Mezinárodní den hor | OSN | 11.12. | ||
| Zimní táboření Klondyke | Lipí | 13.-14.12. | 13.12. | |
| Adventní pádlování Prahou | Praha, HG sport | 13.12. | 09:00 | |
| Vánoce na starém městě | České Budějovice, Panská ulička | 14.12. | ||
| Živý betlém | České Budějovice, Piaristické náměstí | 16.12. | 17:00 | |
| Vánoční Sázava | Krhanice | 20.12. | ||
| Chrudimka - pouštění lodiček | Chrudim | 24.12. | 22:00 |
Diskuse
| The prednisone coupon jer... | ahozimakopa, 11.12.2025 22:52, 17 příspěvků |
| Delivery uveal comorbid a... | mikufeiwt, 11.12.2025 22:49, 17 příspěvků |
| Give concerns, choking co... | ibxidpuqaqica, 11.12.2025 22:47, 17 příspěvků |
| All web native laxatives,... | eluveke, 11.12.2025 22:41, 17 příspěvků |
| This small-vessel canada ... | unieida, 11.12.2025 22:36, 17 příspěvků |
| Non-union testicle air bi... | juzopin, 11.12.2025 22:29, 17 příspěvků |
| ??? | Honza, 11.12.2025 13:50, 17 příspěvků |
| Kontakt na farmu | Horydoly, 11.12.2025 0:06, 10 příspěvků |
| Kontakt na farmu | Bára Zemanová, 10.12.2025 22:12, 10 příspěvků |
| hrozný | Paulse, 10.12.2025 14:37, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Třeboňská nocturna | Horydoly Open, 10.12.2025 11:14 |
| Advent v Muzeu Olomouckýc... | Horydoly , 9.12.2025 23:04 |
| Cyklistické závody 2026 | Horydoly , 9.12.2025 11:59 |
| Přihlaste se na veletrh c... | Horydoly , 2.12.2025 14:36 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:45 |
| Horský festival Expedície... | Horydoly , 1.12.2025 13:44 |
| Vánoční prodejny Pilsner ... | Horydoly , 26.11.2025 2:23 |
| Czech Travel Press - valn... | Horydoly , 26.11.2025 2:04 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH