Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách

Via Culinaria: Gurmánské potěšení na 19 lyžařských chalupách
Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.
Autor snímku REPRO Horydoly
SDÍLEJ:

TIP HORYDOLY. Nikde jinde v celém Rakousku nenajdete tolik skvělých, známých a oceňovaných kuchařů, jako v Salcbursku. V devatenácti chalupách si můžete být jistí, že vám naservírují gastronomické poklady z tradiční regionální kuchyně. 

Opravdové kuchařské umění můžete poznat v restauracích, zapojených do sítě podniků pro milovníky dobrého jídla a pití Via Culinaria.

Sníh na 2500 kilometrech skvěle upravených sjezdovkách v Salcbursku připomíná cukr na jablečném trhanci, který můžete ochutnat na Bellevue Alm v Bad Hofgastein. Tato restaurace je součástí jedné z nejstarších lyžařských chalup v Evropě. Pro majitele útulné lyžařské chaty vytvořil tento lahodný dezert profesionální a mnohokrát oceněný kuchař Franz Aichhorn. Restaurace Bellevue Alm patří již od roku 1990 k patnácti nejvyhlášenějším podnikům v celém Rakousku, přesto si zachovala svůj osobitý horský ráz a návštěvníci se sem díky skvělé atmosféře a vynikající kuchyni rádi vracejí.

Lahodná zvěřina v Dienten, Flachau a Katschberg

Jürgen Vigne je jedním ze čtyř kuchařů v Salcbursku, kteří získali prestižní ocenění Jeune Restaurateurs d’Europe. Stanovil si jako cíl, spojit moderní trendy evropské kuchyně s respektem k tradičním produktům.

Druhým oceněným kuchařem ze Salcburska je Vitus Winkler z restaurace Sonhof v St. Veit (15 bodů v hodnocení Gault Millau, jednoho z nejvlivnějších průvodců mezi hotely a restauracemi v Evropě). Tento kuchař zabodoval v mnoha soutěžích pokrmem Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou, které můžete ochutnat ve vyhlášené restauraci Skilounge Lisa Alm ve Flachau.

Na jihu Salcburska byste rozhodně měli ochutnat pečené brambory v Gamskogelhütte podle tradičního rakouského receptu od Josefa Steffnera z podniku Mesnerhaus (17 bodů podle Gault Millau) s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou. Kdo jednou ochutná tento skvost rakouské kuchyně, určitě si tento úžasný chuťový zážitek bude chtít zopakovat.

Abychom po dobrém jídle nezapomněli ani na sladkou tečku… Klasikou, která by neměla být v Salcbursku opomenuta, je známý Mouřenín v košilce (Moar im Pfoad), který nabízí chalupa Bürglalm v Dienten. Jde o dezert vytvořený z té nejlepší regionální čokolády.

Zajímavé proměny typických regionálních jídel

Jak dobře je možné spojit umění špičkových salcburských kuchařů s vynikajícími regionálními surovinami, dokazují kreativní kulinářské počiny. Těží z nejlepšího v této oblasti. Příkladem může být štrúdl z kozího sýra od kuchaře Guntera Naynara v Kosslbächer Alm v lungauské lyžařské oblasti Aineck.

Několik hvězdiček v hodnocení kuchařského umění získal také Josef Brüggler, působící v hotelu Erlhof v Zell am See. Tento region je známý zejména díky pinzgauskému hovězímu. V restauraci Wieseralm tak mohou nabídnout například skvělý filet z pinzgauského mladého býčka.

Mezi další restaurace, které stojí za návštěvu, patří Panorama Alm v Saalbachu, Hirschen-Hüttn nebo Treff 2000Obertauern. Tady si zaručeně pochutnáte.

Horydoly.czČtěte také: Via Culinaria v Lungau

Třetí vydání průvodce Via Culinaria

Již pět let je stošedesátistránkový katalog Via Culinaria praktickým průvodcem po nejlepších restauracích a na výpravách za skvělou kuchyní v Salcbursku. Najdete v něm 7 vyznačených tras s 212 adresami, kde uspokojí vaše chuťové buňky.

Cesty pro milovníky dobrého jídla a pití vedou celým Salcburskem. Jsou tím pravým pro labužníky, mlsaly, milovníky ryb, masa nebo sýrů a pro ty, kteří mají rádi příjemné posezení u baru, se sklenicí piva, dobrého vína nebo něčeho ostřejšího.

Na této trase leží 76 vyhlášených restaurací, 21 farem a útulných chalup na pastvinách, 16 lahůdkářství, cukráren a kaváren, 9 pivovarů, 6 palíren, 35 výrobců tu prodává vlastní potraviny a spousta originálních hostinců nabízí tradiční místní kuchyni.

INFO: Via Culinaria

Genusswege im Salzburgerland. Via Culinaria.

Výběr specialit Via Culinaria

1 Rottenhofhütte, Annaberg
rodina Hirscher, www.rottenhofhuette.at
Restaurant Winterstellgut, Annaberg, Erwin Werlberger
Pastevecké knedlíky se špekem a sýrem z domácí sýrárny

2 Treff 2000, Obertauern
www.treff2000.at
Restaurant Carpe Diem, Salzburg, Franz Fuiko
Siven alpský s bílým zelím a šalotkami

3 Gamskogelhütte, Katschberg
www.gamskogel.at
Restaurant Mesnerhaus, Mauterndorf, Josef Steffner
Pečené brambory podle lungauského receptu s červenou řepou, škvarky, křenem a kysanou smetanou

4 Kösslbacher Alm, Aineck
rodina Kösslbacher, www.katschberg-alm.com
Restaurant Die Stubn, Mariapfarr, Michael Bogensberger
Štrúdl z lungauského čerstvého sýra s krémovou pěnou

5 Burgstallhütte, Flachau
rodina Seiwald, www.burgstallhuette.com
Restaurant Obauer, Werfen Rudi Obauer
Speciální silná polévka O-Power

6 Lisa Alm, Flachau
rodina Tiefenthaler, www.lisa-alm.com
Restaurant Sonnhof, St. Veit Rose-Marie + Vitus Winkler
Osso Buco z tauernského jehněčího s pomerančovou polentou

7 Bergrestaurant Gehwolfalm, Großarl
rodina Gschwandtl, www.gehwolf-huette.com
Restaurant Oberforsthof, St. Johann Alexander Forbes jun.
Grossarlský myšák (zapečené brambory plněné šunkou a sýrem, ozdobené jako myšky – oblíbené dětské jídlo)

8 Bellevue Alm, Bad Gastein
Sepp Schellhorn, www.bellevue-alm.com
Restaurant Aichhorn, Kleinarl, Franz Aichhorn
Pongauský jablečný trhanec

9 Hirschen-Hütt’n, Bad Hofgastein
rodina Windischbauer, www.angertal.at
Restaurant Unterbergerwirt, Dorfgastein Hans-Peter Berti
Jemné ragú z mladého gasteinského jelínka s hříbkovou polentou a s hruškovým zelím

10 Weitmoser Schlossalm, Bad Hofgastein
rodina Scharfetter www.weitmoserschloss.at
Weitmoser Schlössl, Bad Hofgastein Familie Scharfetter
Marinovaná hovězí špička z domácího bio-hovězího z Pinzgau s čerstvým křenem, cibulkami a dýněmi

11 Areitalm, Zell am See
rodina Pfeffer www.areitalm.at
Hotel Salzburger Hof, Zell am See Familie Holleis

12 Gletschermühle & Gipfel-Restaurant am Kitzsteinhorn, Kaprun
www.kitzsteinhorn.at
Hotel Erlhof, Zell am See Josef Brüggler
Gratinovaný roastbeef se salcburským křenem

13 Bergrestaurant Toni Alm, Mittersill
Manfred Gschwandtner, www.toni-alm.at
Meilinger Taverne, Mittersill Anneliese Klackl
Obilné zeleninové rizoto s opečenými rybími filety

14 Bergrestaurant Panoramaalm, Mittersill
rodina Schnell, www.panoramaalm.net
Restaurant Haas am Teich, Mittersill Christian Haas
Taurský salát (salát s ovčím sýrem obaleným v pinzgauském špeku

15 Panorama Alm, Saalbach
rodina Röck, www.panorama-alm.at
Hotel-Restaurant Kirchenwirt, Leogang, Familie Unterrainer, Fritz Braumüller
Do růžova opečený jelení plátek s třešňovou omáčkou, zelím a nudlemi

16 Restaurant Wieseralm, Hinterglemm
Joser Kröll, www.wieseralm.at
Schloss Prielau, Zell am See Andreas Mayer
Filet z pinzgauského mladého býčka

17 Restaurant Alte Schmiede, Leogang
rodina Altenberger, www.alteschmiede-leogang.com
Restaurant Weyringer, Henndorf Emanuel Weyringer
Koblihy plněné pinzgauským pasteveckým sýrem, černý chleba a pop-corn omáčka

18 Bergrestaurant Bürglalm, Dienten
rodina Bürgler, www.buerglalm.at
Restaurant Pfefferschiff, Salzburg, Jürgen Vigne
Moar im Pfoad (Mouřenín v košilce)

19 Restaurant Salzburger Hochalm in der Skihalle Neuss
www.allrounder.de
Küchenchef Ralf Heinz
Speciální menu pro zahřátí ze salcburských surovin

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek

Vánoční čas na jihu Čech rozzáří tisíce světýlek

Advent patří v jižních Čechách mezi nejkrásnější období roku. Ulice i náměstí se rozsvěcují světýlky, vůně punče a perníčků láká do centra měst a sváteční atmosféra dýchá z každého koutu. Adventní atmosféru nabídnou města, zámky... celý článek

Výlovy rybníků 2025 listopad

Houby AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 19.-23.11. 19.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 20.-21.11. 20.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm, kino 20.-23.11. 20.11.
Vertical Pro - veletrh Německo, Friedrichshafen 21.-22.11. 21.11.
Alpinmesse - veletrh Rakousko, Innsbruck 22.-23.11. 22.11.
Boot - veletrh Německo, Berlín 27.-30.11. Lodě 27.11.
Vánoční výstava ovoce Praha, Dům ochránců přírody 27.-29.11. 27.11.

Diskuse

parkování Lukas B., 14.11.2025 11:35, 1 příspěvek
smutné ale očekávatelné TS Charlie, 13.11.2025 17:38, 5 příspěvků
to snad ne? Kuba Turek, 12.11.2025 13:44, 3 příspěvky
Inu Honza, 12.11.2025 13:03, 1 příspěvek
to snad ne? vodák Marek, 12.11.2025 11:20, 3 příspěvky
Draschicexe climber, 11.11.2025 11:50, 1 příspěvek
dobré video zlískal jsem se jako dobytek, 8.11.2025 21:42, 2 příspěvky
dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 2 příspěvky
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

přednášky o lavinové prev... Horydoly , 13.11.2025 1:33
Kutnohorsko a Kolínsko Horydoly , 12.11.2025 10:15
Re: Svatomartinská husa Horydoly , 12.11.2025 10:12
Svatomartinské slavnosti ... Horydoly , 12.11.2025 10:09
Svatomartinské hody jsou ... Horydoly , 12.11.2025 10:07
Svatomartinská husa Horydoly , 12.11.2025 10:05
Sex po šedesátce Horydoly , 12.11.2025 10:01
Tajemství názvů ženských ... Horydoly , 12.11.2025 9:59