
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025
Day Trip to Chefchaouen from Fes
Může se hodit
Nejčtenější články

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Jak správně připravit steak?

Pražské vinice: 19 vinic o víkendu

Day Trip to Chefchaouen from Fes
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Germanenfest | Rakousko, Elsarn | 8.-9.6. Festival Germánů | 8.6. | |
Outdoor Trade Show - veletrh | Velká Británie, Liverpool | 10.-12.6. | 10.6. | |
Folklorní festival CIOFF | Plzeň | 11.-15.6. | 11.6. | |
ITE - veletrh | Hong Kong | 12.-15.6. Cestovní ruch | 12.6. | |
Moravia Sport Expo - veletrh | Olomouc, Flora | 13.-17.6. | 13.6. | |
Letem světem | Nečtiny | 13.-15.6. Cestovatelský festival | 13.6. | |
EurAsia Rail - veletrh | Turecko, Istanbul | 18.-20.6. Železnice | 18.6. | |
Outdoor Retailer - veletrh | USA, Salt Lake City | 18.-20.6. | 18.6. | |
Slavnosti pětilisté růže | Český Krumlov | 20.-22.6. | 20.6. | |
Peakfest | Jizerka | 20.-22.6. | 20.6. |
Diskuse
hrdý vlastenci | Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků |
HledačZvířat.cz | https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek |
hrdý vlastenci | Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků |
Inu | Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek |
Gočár | Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky |
platí | Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky |
platí | Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky |
hrdý vlastenci | Matylad, 5.6.2025 11:57, 5 příspěvků |
hrdý vlastenci | Emil, 5.6.2025 8:18, 5 příspěvků |
hrdý vlastenci | Huze, 4.6.2025 19:10, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
VERTICAL PRO | Horydoly , 8.6.2025 22:05 |
Planetárium Praha znovu o... | Horydoly , 6.6.2025 18:33 |
Treska Protein Exklusiv p... | Horydoly , 4.6.2025 9:50 |
Re: Bikesraz na Vysočině | Horydoly , 31.5.2025 23:04 |
Re: Krkonoše / Karkonosze | ooo pppp, 21.5.2025 1:12 |
Krajem vína 2025 | Horydoly , 18.5.2025 15:11 |
Re: Regionální muzeum Mělník | Horydoly , 14.5.2025 1:30 |
Už tuto sobotu dorazí do ... | Horydoly , 14.5.2025 1:26 |