
Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku

Livigno, Bormio a Valtellina 2024/2025
Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara
Může se hodit
Nejčtenější články

Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

Výlovy rybníků 2025 listopad

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara
MAPA: Výlovy rybníků v Česku
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Krkonošský parní víkend
|
Martinice v Krkonoších | 12.-13.7. | 12.7. | |
Řinčobraní - historický šerm | Krašov | 12.7. | ||
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Hrdané slávnosti | Stará Ľubovňa, hrad | 25.-27.7. | 25.7. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. | |
Caravan Salon - veletrh | Německo, Düsseldorf | 29.8.-7.9. | 29.8. |
Diskuse
Motorbreath | Motorbreath, 12.7.2025 3:22, 1 příspěvek |
Zachránila život ukrajins... | Klára, 11.7.2025 23:30, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 23:23, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Novinář, 11.7.2025 22:08, 302 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Táta, 11.7.2025 18:48, 302 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Novinář, 11.7.2025 18:30, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Cyklista, 11.7.2025 7:19, 302 příspěvků |
Turek opět lže a překrucuje | Cyklista, 11.7.2025 6:58, 302 příspěvků |
autorovi | Václav, 11.7.2025 5:15, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 0:10, 302 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |
Pillerseetal | LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58 |
Karlovarský filmový festi... | Horydoly , 3.7.2025 0:31 |