Zabíjení, čištění a kuchání kapra

Zabíjení, čištění a kuchání kapra
Kapr z Rybářství Hluboká.
Autor snímku Jihočeská centrála cestovního ruchu
SDÍLEJ:

Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.

Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř. 

VIDEO Vánoční kapr

Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.

Oškrábeme šupiny

Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.

Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.

Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.

Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč

Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.

Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.

Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.

Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy

Výlovy rybníků sledují Horydoly dlouhodobě. Stovky termínů zveřejňujeme každý rok na podzim. Poslechněte si naše doporučení na nejzajímavější výlovy.
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky

Festival Zemplínske lakocinky v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska.
Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

RALSKO Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 30.10.-5.12. 30.10.
Klenoty pralesa - výstava Olomouc 17.10.-2.11. 2.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Hradec Králové, Bio Central 3.-5.11. 3.11.
Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška Praha, Toulcův dvůr 4.11. 17:30
WTM - veletrh Velká Británie, Londýn 4.-6.11. Cestování 4.11.
Středočeské forum cestovního ruchu Voděrádky 4.11.
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava, Minikino 6.-8.11. 6.11.
Obzory - cestovatelský festival Praha, Filozofická fakulta 7.-9.11. 7.11.

Diskuse

Inu Kuba Turek, 2.11.2025 15:57, 2 příspěvky
Inu Honza, 2.11.2025 14:57, 2 příspěvky
Pisnicky Michael Beranek, 2.11.2025 14:45, 6 příspěvků
Herzlich willkommen Geograf, 2.11.2025 11:44, 2 příspěvky
Inu Honza, 2.11.2025 10:11, 2 příspěvky
Umí!!!! T.S. Hakan, 31.10.2025 10:47, 6 příspěvků
Ztuhlé klouby a osteoartróza Libor Šafránek, 30.10.2025 15:50, 6 příspěvků
Jak, nevalné kvality??? speleo, 29.10.2025 14:23, 6 příspěvků
Wax Horydoly, 29.10.2025 14:21, 2 příspěvky
Wax Papouš, 29.10.2025 9:34, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17