Zabíjení, čištění a kuchání kapra
    Chceme-li rybu zabít, uchopíme ji pevně do utěrky. Takto zabalenou ji položíme hřbetem vzhůru na prkénko a silně paličkou udeříme do hlavy.
Sílu úderu volíme podle velikosti ryby a podle potřeby úder i zopakujeme. Omráčené rybě přeřízneme ostrým nožem za hlavou páteř.
VIDEO Vánoční kapr
Připravujeme-li rybu bez hlavy, hlavu odřízneme. Nikdy nezapomeneme odstřihnout žábry nůžkami na drůbež. Žábry dodávají pokrmům nahořklou příchuť.
Oškrábeme šupiny
Ihned po zabití zbavíme ryby šupin. Děláme to buď zvláštní škrabkou nebo nebo nemáme-li ji, nožem postaveným kolmo na tupou hranu, struhadlem nebo i do špetky sevřenými, na bříška položenými prsty. Rybu uchopíme pevně za ocas a škrábeme směrem k hlavě.
Stahováním kůže u ryb se zbavujeme důležité chuťové složky pokrmu. Kůži proto odstraňujeme jen u starých nebo velkých ryb, které mají kůži příliš tlustou. Kůži nařízneme rybě po celém hřbetu a stáhneme ji směrem k břichu. Můžeme si přitom pomoci nožem, kterým kůži zlehka odškrabáváme od masa.
Staženou kůži můžeme vyvařit nebo zvlášť vydusit na másle při přípravě omáček, polévek a podobně, nebo ji použijeme na přípravu rosolu.
Vykucháme vnitřnost a dáme pozor na žluč
Očištěnou rybu položíme na prkénko na bok a ostrým nožem nepříliš hluboko rozřízneme od řitního otvoru směrem ke hlavě. Musíme při tom dát pozor, abychom příliš hlubokým řezem neprotrhli žlučník, který je u ryb blízko pod kůží.
Potom rybu prsty rozevřeme, uvolníme vnitřnosti od břišní stěny, má-li ryba doposud hlavu, přeřízneme jícen a vnitřnosti vyjmeme. Z vnitřností nepoužijeme střívka, žaludek, žlučník, který vyřízneme i s kouskem jater, ani měchýř. Uschováme játra a jikry nebo mlíčí.
Rybu dobře uvnitř i zvenku opláchneme, zbavíme zbytků krve, osušíme a podle potřeby odstřihneme ploutve, zvlášť obsahují-li ostré kůstky.
Návod byl uveřejněn v Sešitech domácího hospodaření - Na jídelníčku ryba. Praha, Práce 1969.
Diskuse
Diskuze k článku
Houby AKTUÁLNĚ 2025
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Nejčtenější články
    
    
            Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou
    
    
            Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025
    
    
            Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky
    
    
            Ve světě kaštanů Törggelen
    
    
            Jak správně připravit steak?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS | 
|---|---|---|---|---|
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška | Praha, Toulcův dvůr | 4.11. | 17:30 | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| Středočeské forum cestovního ruchu | Voděrádky | 4.11. | ||
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. | |
| Obzory - cestovatelský festival | Praha, Filozofická fakulta | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Philoxenia - veletrh | Řecko, Soluň | 14.-16.11. Cestování | 14.11. | 
Diskuse
| Hmm lišky a kuřátka | Honza, 3.11.2025 20:04, 3 příspěvky | 
| Hmm lišky a kuřátka | Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 3 příspěvky | 
| Hmm | Honza, 3.11.2025 11:59, 3 příspěvky | 
| Inu | Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky | 
| Tolik keců k jednomu svít... | Matúš Čák Trenčanský, 3.11.2025 8:57, 1 příspěvek | 
| Inu | Kuba Turek, 2.11.2025 15:57, 3 příspěvky | 
| Inu | Honza, 2.11.2025 14:57, 3 příspěvky | 
| Pisnicky | Michael Beranek, 2.11.2025 14:45, 6 příspěvků | 
| Herzlich willkommen | Geograf, 2.11.2025 11:44, 2 příspěvky | 
| Inu | Honza, 2.11.2025 10:11, 2 příspěvky | 
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 | 
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 | 
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 | 
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 | 
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 | 
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 | 
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 | 
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 | 
 VIDEO
 FACEBOOK
 TWITTER
 INSTAGRAM
 PINTEREST
 ENGLISH