Horská služba nepřišla k soudu

Horská služba nepřišla k soudu
Birkenmajerova cesta na Kežmarský štít.
Autor snímku Lukáš Gaudl
SDÍLEJ:

Horská záchranná služba na Slovensku vede dlouholetý spor s tímto serverem Horydoly. Po třech letech od uveřejnění článku Slovákům nevěřte! a čtyřech letech od něšťastné smrti horolezkyně na Široké věži, na které měli podíl slovenští záchranáři, se Horská záchranná služba odhodlala k podání žaloby. Po několika měsících vyjednávání o smíru, ve kterém byl vydavatel Horydoly velmi vstřícný, nakonec advokátní kancelář Adama Batuny dotlačila věc k soudu.

Jak na to

Žalobce (Horská záchranná služba) během sporu vystřídal dvě advokátní kanceláře. Po Martině Teniakové přišel Adam Batuna Legal. Žalovaný (Turek Media) využívá služeb advokátní kanceláře Bartoň a Suchá.

Co o sobě uvádí Adam Batuna Legal

Profesionalita a odbornost: Právní poradenství je poskytováno na vysoké profesionální úrovni. Právní poradenství vychází z precizní znalosti a analýz platného práva, judikatury soudů, obchodně ekonomického přístupu a zkušeností. Znalost práva zahrnuje právo české i právo Evropské Unie.

Efektivnost a termíny: Právní poradenství je poskytováno s maximální efektivitou a v termínech.

Individuální přístup: Právní poradenství je poskytováno s individuálním přístupem se znalostí potřeb a záměrů klienta. Klientům jsou k dispozici dedikovaní právníci.

Teamová práce: Výstup právního poradenství vychází zpravidla z práce teamu právníků specializujících se na danou právní problematiku.

Soud mezi Horskou záchrannou službou a Horydoly se měl konat ve středu 21. ledna ve 12:30 u Městského soudu v Praze. Dostavili se k němu však jen Kuba Turek se svým advokátem a soudce.

Žalobce nepřišel k soudu

Adam Batuna nepřišel a ani nebral telefony.

Soudci pouze v úterý zavolal někdo z Batunovy advokátní kanceláře, že byl uzavřen smír mezi Horskou záchrannou službou a Turek Media. Nic takového však nebyla pravda.

Poté ve 12:40 dorazila k soudci úřednice, která mu přinesla fax od Batuny s žádostí o odročení. Důvod nebyl uveden.

Přetahovaná na čtyři roky

Pokud vás zajímá, jak to před takovými soudy chodí, čtěte dál. Jinak tento článek raději zavřete, protože bez vědomí souvislostí je to suché nudné čtení.

Slovenští záchranáři neuvěřitelně zpackali záchrannou akci na Široké věži ve Vysokých Tatrách. Na jejím konci zemřela horolezkyně (30. července 2005).

Český horolezecký svaz na své tiskové konferenci doporučuje obezřetnost vůči slovenským záchranářům (7. prosince 2005).

Po formálním i neformálním nátlaku bere svá slova zpět. Mezi tím ovšem o celé záležitosti obšírně informují slovenské i české mainstreamové sdělovací prostředy.

Horská záchranná služba poprvé protestuje proti vyznění článku. Horydoly žádají o podložené argumenty (10. ledna 2006).

Český horolezecký svaz vede vůči autorovi článku ze své tiskové konference Kubovi Turkovi disciplinární řízení. Skončilo fiaskem (1. března 2007).

Do sporu se vkládá advokátka Martina Teniaková. Horydoly prý znevážily dobré jméno Horské záchranné služby. Žádá o uveřejnění stanoviska Českého horolezeckého svazu, omluvu a peníze. Horydoly odpovídají, že kompletní stanovisko uveřejnily ze své iniciativy již dávno, advokátka nedodala argumenty pro omluvu a nic nezaplatí, protože nepoškodily dobré jméno Horské záchranné služby (8. června 2007).

Po dalším půl roce vyměnila Horská záchranná služba advokátka za advokátní kancelář Adam Batuna Legal. Ze stejného důvodu jako jeho předchůdkyně podla žalobu na autora článku Kubu Turka, vydavatele portálu Turek Media a také jejího druhého spolumajitele Ondřeje Turka (18. prosince 2007).

Obvodní soud pro Prahu 4 však předpokládá, že k rozhodování není příslušný a žaloba měla směřovat jinam. S tím se ztotožnil i advokát, který všechny tři žalované subjekty zastupuje. Ve věcech ochrany názvu a dobrého jména totiž rozhoduje podle zákona Městský soud (5. února 2008).

Horská záchranná služba navrhuje mimosoudní dohodu. Začíná kolotoč vyjednávání, advokáti žalobce i žalované strany se několikrát sejdou (25. června 2008).

Všechna jednání jdou do ztracena, protože advokát Adam Batuna nikdy konkrétně nesouhlasí s navrhovanýcm řešením, ani ho nezamítne.

Kamenem úrazu se stává požadavek Horské záchranné služby na zákaz veškerých zmínek o slovenských záchranářích na serveru i v časopise Horydoly. To Horydoly vždy jasně odmítají, protože se to příčí žurnalistickýmk pravidlům a navíc to není technicky možné zajistit.

Zatím poslední jednání přes e-mail proběhlo večer poté, co se nedostavil advokát Horské záchranné služby k soudu a při tom suverénně tvrdil, že se obě strany blíží k dohodě. Žádný posun se však stále nerýsuje (21. ledna 2009). 

Bezpečnostní komise Českého horolezeckého svazu vydala obsáhlé vyjádření k neštěstí, ve které nepřímo obviňuje slovenský záchranný systém ze smrti horolezkyně. V souladu s Českým horolezeckým svazem uveřejnil svoji zprávu i Slovenský horolezecký spolek JAMES.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Výsledek soudního sporu
Vážený pane Turku, jako advokát jsem vázán povinností mlčenlivosti, a proto nemohu sdělovat obsah causy sporu. Na druhou stranu však připomínám, že ve věci již bylo pravomocně rozhodnuto na základě dohody obou stran sporu a Vy byste měl účastníkům diskuze sdělit, jak bylo rozhodnuto a proč jste pravomocné soudní rozhodnutí dosud nerespektoval. Ke skutečnostem, které o mně uvádíte, nemám potřebu se vyjadřovat, neboť nejsem naladěn stejně agresivně jako Vy a nemám potřebu řešit věci vyhroceným zůsobem. Adam Batuna
Reaguj
Re: Len zamyslenie

Samozřejmě že každý je odpovědný za svůj život a částečně za svojí případnou záchranu, nebo dokonce za záchranu někoho jiného v právním, ale hlavně morálním smyslu. Příběh na Široké věži se však odehrál v režii někoho jiného, který byl v silnějším postavení, než horolezci. O co v kostce šlo?

Dvě horolezkyně se vydaly na túru, jedna spadla a přivodila si těžký úraz. Druhá ji spustila k sobě a poskytla první pomoc. Do toho se přimotala další lezecká dvojka(muž a žena), která pomáhala. Celkem tři lidi + jedna zraněná ve skále cca 2 délky nad zemí = možnost spuštění na zem bez větších problémů. Zavolali však záchranáře a ti jim opakovaně sdělili, že už letí s vrtulníkem. Proto horolezci nic nepodnikali a čekali. Jenže vrtulník přiletěl až za čtyři hodiny. Za tu dobu by už byla zraněná horolezkyně dávno na zemi, dostávala by první pomoc v klidu a zřejmě by to přežila. Takhle umřela chvíli poté, co si ji vyzvednul vrtulník.

Reaguj
Len zamyslenie
Premýšľam nad týmito otázkami.Ak sa vydávam na náročnejšiu túru, idem do skál na lano (a nie sám) kalkulujem dopredu s tým, že za moju prípadnú trvalú invaliditu či dokonca za svoju smrť bude niesť zodpovednosť niekto iný okrem mňa samotného? Alebo sa snažím ísť tam, kde na to stačím so silami, používam vhodnú výbavu, výstroj a idem len s takým parťákom, ktorého dobre poznám a môžem mu nazaj veriť (ísť s niekým, koho dobre nepoznám a neviem odhadnúť jeho či ich reakcie v krízovej situácii je to isté, ako sa zavesiť na neotestované lano alebo ísť do skaly bez prilby)?Vždy sa môže stať niečo prekvapujúce, neočakávané. Ale určite si je toho každý vedomý ešte pred nástupom.Nič proti namietkam voči HZS. Ja sám som si nikdy pred túrou takéto otázky nepoložil. Odpoveď na ne ma však teraz samotného prekvapila. Ak by sa mne niečo podobné stalo, tak by som nevedel dávať vinu za následky napr. záchranárom. Iné je to u pozostalých, to zase chápem.Poznáte odpovede?
  • Autor Miki
  • Datum a čas 16.2.2009 17:03
Reaguj
preboha ludia!
som srozeny akym stylom sa vedu diskusie v mojej byvalej vlasti. horolezci sa radi vystatuju svojimi vykononmi, a tvrdi ze sa nimi zaradili do svetovej spicky. stylom a agresivitou nasich diskusii sme sa do spicky civilizacie urcite nezaradili. bez ohladu na to, kto ma v diskusii pravdu (alebo aspon ciastocnu pravdu), urovnou nasich konfrontacii mozeme (alebo by sme mali) dokazat ci si zasluzime pomenovanie "clovek"
Reaguj
Vlamuješ se do otevřených dveří

Soud ještě ani pořádně nezačal, natož aby skončil.

Nevím, kdo měl jaký podíl na čí smrti. Nikdy jsem to proto ani nenapsal.

S vyhrožováním prosím zadrž. Jednak nejsi první a zřejmě ani poslední. Druhak to nesvědčí o Tvé silné argumentační výbavě.

Moje fotka je na každé stránce Horydoly dole v patce (pod odkazem REDAKCE).

Kdyby se Tvůj diskusní příspěvek netýkal mé osoby, okamžitě bychom ho smazali s poznámkou, že byl smazaný redakcí kvůli osobním urážkám. Tak se příště kroť ve svých somarinách.

Reaguj
Este sa ani neskoncil sud a ty uz sa vyjadrujes , ze podiel na smrti mala HZS? Ty si co za komediant, normalne ty by si mal uz konecne stretnut niekoho, kto ti poriadne ale PORIADNE rozbije hubu. Tak, ze budes zdrotovany chodit dva mesiace a nos jak pinokio. Potom si rozmyslis co budes pisat na tomto tvojom outdoorovo-bulvarnom platku. Ja si myslim, ze sa vzhladom na to co pises niekto urcite najde v dohladnej dobe. Daj si tu svoju fotku na web, aby ta seci poznali ked niekam prides, ze to som ja Kuba Turek, ten co mi mate sanku rozlamat.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 27.1.2009 11:16
Reaguj
Re: HZS neprišla k soudu
Weberovka - jak v noci neslanili po nýtech a nechali ho umrznout a utopit? Černý štít - jak s ním hýbali, ačkoliv byl podchlazený? Medené lávky - ...? Myslíte tohle?

Bohužel Vás zklamu. Soud bude zřejmě o jiné skutečnosti - bude to slovíčkaření, zda jsem napsal to, co řekl ČHS na tiskové konferenci. Nebudeme tedy asi probírat jednotlivá selhání Horské záchranné služby.

Reaguj
HZS neprišla k soudu
p.Turek,držím Vám palce.Nieje to jediný prípad šlendriánskosti a amaterizmu HZS.Weberovka,Čierný štít,Medenné lávky atď.Ďalej žiadam diskutujúcich,aby sa vyjadrovali slušne alebo aby si nechali svoje vulgarizmi doma.
  • Autor pete
  • Datum a čas 26.1.2009 14:19
Reaguj
V tomto prípade musím súhlasiť s Turkom.
Lajdácke chovanie niekoho zapríčinilo smrť mladej ženy v situácii, ktorá sa dala iste vyriešiť. Skúste sa vžiť do situácie jej blízkych a skúste si prežiť v sebe ten pocit.A skúste sa vžiť aj do jej situácie, keď si uvedomila, že na ňu kašlú a že tam na takmer banálny úraz zomrie. Možno sa dá vyčítať tomu článku ten bulvárny titulok, ale s tým sa u Kubu musí asi počítať. Inak ale súhlasím. Veď doteraz za to nikto nebol potrestaný.
  • Autor Borek
  • Datum a čas 25.1.2009 19:41
Reaguj
Re: Re: Žaloby vždy směřují proti nám
Prosím, než něco takového napíšete, přečtěte si všechno, co jsme Vám k případu dali k dispozici. Takže v kostce:

1) Samozřejmě že za svým článkem stojíme. Jinak bychom ho opravili a omluvili bychom se ihned, jak bychom se dozvěděli o našem pochybení.

2) Spravedlnost něco stojí. Levnější je se dohodnout, než jít k soudu. Všechno ovšem vychází z iniciativy HZS - napřed nás žalovala a poté nabídla mimosoudní dohodu.

3) Na mimosoudní dohodu jsme ochotni přistoupit, protože jsme HZS nikdy nenabízeli nic jiného - ať dodá své argumenty. Čtenáře to bude zajímat a bude je moci porovnat s dalšími informacemi. Akorát to mohla HZS udělat už před třemi lety a bez soudu. Prostě poslat nebo zavolat své stanovisko, co a jak a proč se stalo, že umřela horolezkyně po těžkém, ale ne smrtelném úrazu. My bychom to rádi uveřejnili už tehdy.

4) Teď se dohadujeme už půl roku nad tím, jestli zablokujeme diskusi pod článkem (byl by to první případ za šestiletou existenci Horydoly, ale jsme ochotni to udělat, protože doufáme, že z HZS konečně vypadne její hodnocení celého případu, a jinak bychom s k tomu zřejmě nikdo z médií jinak nedostali), a jestli zamezíme dalším informacím o HZS a záchranných akcích na Slovenku (to neuděláme, protože to není technicky možné a zároveň bychom to pokládali za zaprodání ďáblu).

Nic nečistého tedy v celém případu ze strany Horydoly nemusíte hledat, protože nic takového nenajdete. Všechny soudní spory, a tento není výjimkou, podrobně dokumentujeme a dáváme kompletně čtenářům k dispozici.

Reaguj
Celkem 13 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Aprílové počasí na Šumavě a v Krkonoších

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

ejnrnwpd zestril 20 mg cost, 20.4.2024 15:01, 1 příspěvek
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09