Hraniční kameny na divokém západě

Hraniční kameny na divokém západě
Krušné hory (zleva): Dreiherrenstein na Božím Daru, Ludwig van Beethoven u Stříbrné, Trojmezí u Hranic.
Autor snímku ARCHIV Ladislav Frank Nykl
SDÍLEJ:

NOVÉ FOTKY! Západní hranice českých zemí byla již od raného středověku jasně vymezená Krušnými horami a Českým lesem (Erzgebirge a Oberpfalzer Wald). To ovšem neznamená, že se tam územní nároky neustále neneprobíraly u jednacího stolu i na válečném poli. Své zájmy tam hájily Češi, Bavoři i Sasové. Dokládají to zajímavé hraniční kameny.

Hraniční kameny na divokém západě
Historický mezník Dreiherrenstein u Klínovce. Při měření hranic 1842-3 byly vyhloubeny dodnes patrné hraniční příkopy.
Autor snímku Zdena Kmenová

Vybíráme několik zajímavých kamenných mezníků, které byly postaveny kvůli hraničním sporům v nejzazší části Krušných hor.

Stýkají se tu historické hranice Čech, Bavorska a Saska. Ještě nedávno tu bylo státní trojmezí socialistického Československa, socialistické Německé demokratické republiky a kapitalistické Spolkové republiky Německa. Proto byla turistická návštěva hraničních kamenů nemožná.

Dreiherrenstein na Božím Daru

Dreiherrenstein je vztyčený u Božího Daru (Gottesgab). Rozděloval už roku 1729 tři panství.

Jdeme k němu po silnici směrem na Klínovec. Za lyžařským střediskem Neklid u posledního domu uhneme doleva okolí tří větrných elektráren doleva po dlážděné cestě. Na konci cesty vedoucí ke státní hranici kráčíme podél kamenné zídky

Dreiherrenstein je umístěný v nadmořské výšce 1165 metrů na rohu plošiny. Byl prvním z devětasedmdesáti hraničních mezníků, které byly instalovány na hranici mezi obcemi Jugel a Oberwiesenthal.

Juliusstein u Kostelní

Půl kilometru od obce Kostelní (Kirchberg) severozápadním směrem na státní hranici s Německem stojí historický hraniční kámen Wappenstein také zvaný Juliusstein.

Je na něm vytesán letopočet 1544 se znakem českého lva ve směru do Čech a se znakem míšeňských zkřížených mečů ve směru do Německa. 

Kámen označuje hranici, jak byla vytyčena smlouvou z roku 1543, která ukončila vleklé spory mezi majiteli panství Luby hrabaty Šliky a saskou vrchností. Zatímco hranice se za těch půl století nezměnila, kámen se na přelomu 16. a 17. století stěhoval. Jakýsi obyvatel z Markneukirchen jménem Julius ho odstěhoval na svůj pozemek. Když zákročila vrchnost, musel ho vrátit na původní místo. Na památku zlodějny nese hraniční kámen své jméno.

Wappenstein (Juliusstein) stojí na styku historických hranic Česka, Bavorska a Saska na staré cestě spojující obce Kostelní a Erlbach. Celá desetiletí byl nepřístupný kvůli poloze v zakázaném pásmu mezi železnou oponou a hranicí.

Wappenstein u Kraslic.

Beethoven a Schiller u Stříbrné

Kamenné reliéfy hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena a básníka Friedricha Schillera pocházejí z dílny lidových umělců bratrů Hanse a Rudolfa Lansmannových ze Stříbrné, kteří je vytesali v letech 1924-25.

Reliéfy se nacházejí v údolí zvaném Nancy jeden a půl kilometru od křižovatky Bublava-Přebuz, po levé straně nad hlavní silnicí na okraji lesa.

Trojmezí u Hranic

Pět kamenů u obce Hranice (Gottmannsgrün) označují místo, kde se stýkají tři historická území Čechy, Bavorsko a Sasko. Dostaneme se k nim po červené turistické značce z Hranic.

Dva vyšší historické mezníky pocházejí z roku 1844a a dva jsou moderní. Na českém území stojí hraniční kámen číslo 1/1, obdobný je postavený za potokem na bavorském území. Pátý mezník s písmeny DS označuje území Saska.

Skutečný trojmezní bod (Dreiländereck) se nachází uprostřed potoka, přes který byla postavena nová lávka. Do doby vstupu české republiky do evropského Schengenského prostoru zde fungoval hraniční přechod pro pěší. Dnes se tudy prochází zcela volně.

V 50. letech vzniklo těsně za vsí hraniční pásmo, kam bylo zakázáno vstupovat a dostali se do něj jen prověření zaměstnanci lesů a pohraničníci.

Obci dominuje veliký areál bývalých kasáren Pohraniční stráže, proti němu bývalý hostinec, který byl 90. letech minulého století opuštěný. Nedaleko je budova bývalého kravína, která svou maskovala opevněné stanoviště skryté hlídky s pancéřovou kulometnou střílnou.

Před válkou žilo v Hranicích téměř tisíc obyvatel. Po odsunu Němců roku 1945 zde skoro nikdo nezůstal. Dnes tu stojí jedenáct domů, ve kterých bydlí 34 obyvatel, většinou rekreantů.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Dotaz

Děkuji za upřesňující informace.

  • Autor Petr
  • Datum a čas 5.11.2014 08:33
Reaguj
Dotaz

Zdravím Petře. Umístění Wappensteinu (Juliussteinu) jsme dodali do mapy. Najdeš ho buď geograficky na mapě - je přímo na hranicích přibližně  západně od Kraslic, nebo podle seznamu - v nových mapách Google si seznam všech bodů otevřeš ikonou vlevo nahoře.

Zdánlivá nelogičnost vyplývá z toho, že české hranice jsou už mnoho století stabilní, ale sasko-bavorské se posunovaly. Středověké trojmezí je tedy nedaleko Kraslic, kdežto dnešní novověké je poblíž obce Trojmezí.

Důvodů to má mnoho, ale obecně lze říci, že v Čechách patřila země podle práva králi a ten ji propůjčoval držitelům půdy (šlechticům, ale i běžným obyvatelům), kdežto Německo tak stabilnéí nebylo a půda patřila tomu, kdo si ji vybojoval, vyženil nebo prostě ukradl, a proto se státní i jiné hranice měnily častěji.

Reaguj
Dotaz

Chtěl bych upřesnit, pokud někdo může, ten Wappenstein u Kostelní. Jedná se o Kostelní mezi Luby a Kraslicemi? Pokud ano, tak se tam přeci nestýkají hranice Česka, Bavorska a Saska, to by mělo být u Hranic a tam nevím o žádné Kostelní.

Pomůže někdo?

  • Autor Petr
  • Datum a čas 24.10.2014 13:20
Reaguj
Tompr(zavináč)seznam.czděkuji
  • Autor Tompr
  • Datum a čas 19.10.2010 20:41
Reaguj
seznam hraničních kamenů
Zdravím,dávám dokupy seznam historických hraničních kamenu z ruznych koutu ČR.pokud máte podklady nebo víte nějaké www stránky prosím o kontakt.seznam je poloha gps a nějaké info.Přibyl
  • Autor Tompr
  • Datum a čas 19.10.2010 20:40
Reaguj
seznam hraničních kamenů
Zdravím,dávám dokupy seznam historických hraničních kamenu z ruznych koutu ČR.pokud máte podklady nebo víte nějaké www stránky prosím o kontakt.seznam je poloha gps a nějaké info.Přibyl
  • Autor Tompr
  • Datum a čas 19.10.2010 20:37
Reaguj
Více najdete na...
Tomuto kraji se věnují dvě rubriky: ČESKÝ A SLAVKOVSKÝ LES a KRUŠNÉ HORY
Reaguj
Jsem rád, že se objevil někdo, kdo občas napíše nějakou zajímavost z našeho kraje. Přesto, že zde žiji celý život, o těchto kamenech jsem vesměs nevěděl.Dík za pěkné články
  • Autor Petr
  • Datum a čas 23.4.2010 11:32
Reaguj
Celkem 9 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Jizerský guláš 2024

Střední Čechy AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

pnoqqukc 50mg prednisone tablet, 19.4.2024 21:55, 124 příspěvků
SShanebal FobertProft, 19.4.2024 21:37, 3 příspěvky
FobertProft FobertProft, 19.4.2024 21:06, 15 příspěvků
vseiknns online prednisone, 19.4.2024 20:28, 124 příspěvků
qfdbmmwe buy azithromycin 1g, 19.4.2024 20:18, 4 příspěvky
xfitxlti generic tadalafil from uk, 19.4.2024 20:15, 124 příspěvků
pfsexzel canadian pharmacy without prescription, 19.4.2024 20:12, 14 př...
svddeflqf valtrex online uk, 19.4.2024 19:49, 124 příspěvků
yzuvchyu synthroid 125 mcg coupon, 19.4.2024 19:34, 14 příspěvků
vxhwfhbv tadalafil generic usa, 19.4.2024 19:24, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09