Špinavý sponzoring v lezení

Špinavý sponzoring v lezení
Libor Hroza starší ve svém lezeckém centru v Holešovicích.
Autor snímku Ondřej Turek
SDÍLEJ:

Česká lezecká reprezentace leze na světových pohárech povinně v tričkách s logem firmy Ocún. Značka přitom zaplatila jen výrobu trik. Nic víc! Do lezení netečou žádné peníze ze sponzorské smlouvy.

Jak na to

Výrobcem horolezeckých značek Ocún a Rock Pillars je firma RP Komponent z Bělé pod Bezdězem.

Mistr světa a vítěz světového poháru Tomáš Mrázek a všichni ostatní reprezentanti a reprezentantky nedostávají z tohoto kontraktu nic. Ocún dokonce neplatí ani rozvoj mládežnického sportu v Českém horolezeckém svazu.

Přitom reálná hodnota, kterou by měl Český horolezecký svaz za logo na reprezentačním oblečení chtít, se pohybuje ve statisících korun.

Pokus o podvůdek

Můj syn Libor závodil na světovém poháru v Jekatěrinburgu a udělal malý podvůdek. Nalepil si na oficiální triko logo Mammuta. Věděl, že se to nesmí. Pořadatelé ho mohli přesně podle pravidel vyloučit ze závodů.

Udělal to, protože se chtěl naivně zavděčit svému sponzorovi Láďovi Maškovi ze středoevropského zastoupení Mammutu. Jenže díky tomu se ukázalo, jaká špína je zažraná ve sponzoringu české lezecké reprezentace.

Pořadatelé světového poháru nechali Libora naštěstí lézt, ale po skončení závodu se na něho obořil trenér dětské i dospělé reprezentace Dan Kadlec a Helena Lipenská, družka našeho mistra světa Tomáše Mrázka a zároveň manažerka české reprezentace.

Ocún platí jen někomu

Že prý ho potrestají odejmutím cestovného. Helena se při tom uřekla, že nejde o světový pohár, ale o sponzora reprezentace. Později jsem se proto pozeptal, jak je to s Ocúnem, jehož logo nosí povinně na prsou všichni čeští reprezentanti.

Věděl jsem, že v Českém horolezeckém svazu není mnoho věcí v pořádku, ale tohle zjištění mě překvapilo. Ocún dodal pouze trička! Za své logo nic nezaplatil! Reprezentace na světovém podniku ho tedy stála jen pár stovek korun a svaz ani závodníci z toho neměli nic!

Zároveň je ovšem Ocún osobním sponzorem několika závodníků, například Silvie Rajfové a zmiňovaných Tomáše Mrázka a Heleny Lipenské. Tam zřejmě peníze opravdu tečou.

Určitě by ale měly téct především do reprezentace a do výchovy dětí. (Aby bylo jasno, tak mého syna už mezi děti dávno nepočítám.)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Jooo trika
.... jsme si tudlecto v oddile taky nechali delat, hezky, cerny, s potiskem, takovejch osmdesat nebo sto kousku celkem. A nebylo to par korun. Ono to spis bylo tak stopade za triko, dohromady asi 15 tisicovek. Kupodivu nas nikdo nenutil zaplatit za trika a jeste mit na zadech logo Azuritu.
  • Autor Radek J.
  • Datum a čas 19.9.2006 11:54
Reaguj
Vlaštovičky
No fajn vy dva jste se našli.Ted už jen aby na ČHS ta nabídka přišla oficiálně.Mám pocit,že tam jedna nula schází.
  • Autor Jura Čermák
  • Datum a čas 7.9.2006 19:33
Reaguj
Re: Nabízím o deset tisíc víc :-)
Super!!! A máme tady první vlaštovku!Myslím, že tohle je ta správná cesta jak pomoci naší repre k vítězství! A výkonému výboru Čhs k infarktu! Kubo jdi do toho!!
  • Autor Libor Hroza rebel
  • Datum a čas 5.9.2006 08:15
Reaguj
Nabízím o deset tisíc víc :-)
Nechtěla by repre lézt příští rok v trikách Horydoly? Přihodíme k tomu třeba ještě 10 000 Kč :-)
Reaguj
Stačilo na stránky Čhs napsat, že se hledá sponzor pro repre! Ale asi to bylo moc těžké, takže jednoduší bylo přijmout tohle řešení! Nebo ty si doopravdy myslíš, že je to tak správně?
  • Autor Libor Hroza rebel
  • Datum a čas 4.9.2006 23:52
Reaguj
:) Dostali trika a potisk trik. To není pár korun. S boulderovkou jsem tě vůbec nepochopil to sou nějaký hrušky a švestky, ne :) Na trika už nic moc nedotiskneš. Na stěnu můžeš vymalovávat do alelůja. Kdo chce se stát partnerem ČHS a tudíž repre musí seriozně jednat s kompetentní osobou. Pokud tak někdo neučiní a nedohodne si VČAS podmínky jeho smůla a nemůže pak někde křičet, že tamti za to zaplatili málo. Ocuni si dohodli prima podmínky a ČHS to umožnilo - nebyl nikdo jiný kdo by to udělal :) není nikdo kdo by profesionálně sháněl peníze či věcné dary. Je to jednoduchý. Možná je to málo, ale nikdo víc nenabídl a alespoň repre trochu vypadá. Nechápu ten křičící článek, že se prodalo něco co asi má hodnotu mnohem větší? Mě to přijde k smíchu. Na příští rok včas dohodni Mammuta a všichni budou spokojení. Na horybludyrádobyinfo končím diskusi. Někdy někde ahoj a klidnou sílu :)
  • Autor Oliváč
  • Datum a čas 4.9.2006 19:12
Reaguj
Kalíš vodu...
Oliváči kalíš vodu! To, že udělal chybu Libor je jasné, ale diskuze je tu o tom, že Čhs nedostal nic víc než trika! A ti Frantíci? Pochybuji, že dostali taky jen trika!Asi takhle, pro pochopení! Dodám ti barvu na natření tvé nové bouldrovky a zato si tam namaluji svou reklamu. A jiné reklamy tam nebudeš smět dát! Bereš to? To myslím vážně!Nebo si vážně myslíš , že reklamní plocha tvé bouldrovky má cenu jen barvy?
  • Autor Libor Hroza rebel
  • Datum a čas 4.9.2006 09:07
Reaguj
he he he :) napsal jsem že mají šanci další závodníci a myslel jsem sponzoři :)
  • Autor Oliváč
  • Datum a čas 3.9.2006 22:56
Reaguj
No čučím co se to tu rozjelo zase za hnůj :) Co si svaz dohodl to má a NIKDO nemá právo do toho kecat pokud nepřijde někdo s konkrétní a jasnou nabídkou! Tak jak napsal Jura Čermák - příští rok mají další závodníci šanci. Repre dostala dresy a ty je povinna nosit ať si o tom kdo chce co chce myslí. To je prostě fakt a komu se to nelíbí ať si uvědomí ce se stalo Alexi CHabotovi. Pro jisotu, kdo tohoto lezce nezná, tak jenom osvětlím, že týpek je několikanásobný vítěz SP a jeden z největších lezeckých závodních talentů vůbec. A co že se mu to stalo? Nesouhlasí se sponzorem, který je uveden na dresech repre Francie a světe div se! Má zákaz od francouzského svazu závodit. I přesto, že je jedním z hlavních adeptů na první místo v kterémkoliv závodě v obtížnosti. Je to fér? Je to tvrdé dodržování pravidel. Libor jasně porušil pravidla. Ale v čechách se prostě radši začnou hledat důvody proč se tak či tak stalo a nestalo :) Je to k smíchu...:)
  • Autor Oliváč
  • Datum a čas 3.9.2006 22:56
Reaguj
Sponzoři
Nerad bych se dostal do diskuse jednomu ano druhému ne.Tenhle příspěvek informuje jen z pohledu Mamuta-Libora. Sehnat trička\\to není pár stovek\\ale hodně práce a peněz.Ani dospělým ani mládeži nebyla dána lepší nabídka než od Ocůnu.Šanci má každý sponzor\\včetně Mamuta\\.V příštím roce se těším na ty statisíce.Zatím naše repre nemá ani to stejné oblečení jako ostatní účastníci EYP,SP.
  • Autor Jura Čermák
  • Datum a čas 29.8.2006 18:44
Reaguj
Celkem 22 příspěvků v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35