Triglavský pytel v Prusikovi

Triglavský pytel v Prusikovi
Triglav. Severní stěna se zvedá nad dolinou Vrata. V popředí stojí obří karabina jako vzpomínka na padlé horolezce za 2. světové války.
Autor snímku ARCHIV LTO
SDÍLEJ:

Nevzpomínám si již přesně, kde a kdy přesně vznikl pošetilý nápad udělat malý prvomájový výlet do Julských Alp s cílem dobýt jejich nejvyšší vrchol Triglav 2864 m. Snad to měla být taková osobní satisfakce za předchozí nezdařený pokus o dubnovou víkendovku v Ospu, snad touha po něčem netradičním, kdo ví.

Jak na to

Uvádíme popis výstupu podle samizdatového průvodce Julské Alpy ze 70. let minulého století, který jsme v dolní třetině cesty aktualizovali. Průvodce poskytl Miroslav Pečák Peč. 

Podle našeho názoru se jedná o velmi dlouhou, nebezpečnou a všeobecně ošklivou cestu. Průvodcovský čas je podhodnocen oproti reálným podmínkám několikrát. Zvláště v zimě se zdolání Prusikovy cesty na Triglav počítá spíše na dny než hodiny.

Ať už to bylo jakkoliv, poslední dubnové odpoledne jsem postával se svým prasetem a malým selátkem plným skob, vklíněnců a jiného harampadí před Lukášovým domem v očekávání velkého triglavského dobrodružství.

Bylo to na den přesně před deseti lety. Pokusili jsme se o výstup Prusik-Szalay v severní stěně Triglavu.

Čtete další díl nekonečného seriálu Kdybych to věděl... Můžete si v něm přečíst o horolezeckých výstupech, které ze svých plánů raději vynechejte. My už do nich také nikdy nevlezeme. Pokud máte podobné zkušenosti, rádi je zveřejníme.

Horydoly.cz Kdybych to věděl...

XII. Ödstein: Ödsteinkante
XI. Dolkova špica: Jižní hřeben
X. Svatojánská Kobylka
IX. Žltá veža: Východná stena
VIII. Malý Javorový štít: Úplně vlevo
VII. Malá Mojstrovka: Plasťáky, elasťáky, maglajz
VI. Západní věž nad Žabím sedlem: Hřeben Žabích věží
V. Prisojnik: Striptýz
IV. Campanile Alto: Westgrat
III. Triglav: Prusik-Szálay
II. Spitzmauer: Hochkarweg
I. Zadná Bašta: Grósz

Ci boha...

Během několika čtvrthodin se dopotácel podobně postižený Kuba a Nudlák, Lukášova Samara pozřela všechna naše zavazadla, paní Bludská nás nakrmila pizzou a koláči a jelo se.

Po slabých osmi hodinách jízdy jsme vysunuli svá otlačená pozadí z vozu a sborové "Ci boha!!!" zadunělo dolinou. Náš obdiv patřil téměř dva tisíce metrů vysoké a značně kolmé severní stěně Triglavu.

Takový zážitek lze pouze zapít nebo zaspat. Zvolili jsme tedy obě varianty a ulehli s láhví ginu do mlází u parkoviště.

Poněkud povrchní průzkum

Prvního května ráno jsme se přesunuli k blízkému Aljaževu domu s cílem zakoupit nějakou literaturu popisující lezecké možnosti v severní stěně. Ó, jak jsme se mýlili. Paní chatárka se tvářila, jakoby o severce Triglavu nikdy neslyšela a nabídla nám několik publikací o fauně a flóře místního národního parku.

To naše touhy příliš neuspokojilo. Naštěstí jsme však v její nabídce suvenýrů objevili pohlednici s vyznačenými horolezeckými cestami. Jejich obtížnost nám však neprozradila ani informační tabule instalovaná na verandě.

S nově nabytými informacemi jsme se vydali na průzkum pod stěnu a po chvíli rozhodovaní vybrali cestu Skalaška, která se z našeho pohledu tvářila vcelku lezitelně. Zbytek dne pak zabralo psaní pohlednic, pití piva a boulderování v okolí chaty.

Polezeme tedy Prusika

Večer jsme se rozdělili do dvojek, sbalili materiál a pořádně se nabaštili. Nudlákovi se zřejmě do stěny příliš nechce a tvrdí, že dostal příušnice. Pravda, všichni (snad až na Kubu) v hloubi duše doufáme, že bude zítra pršet a nastane nějaká náhradní varianta. Smůla, ráno je nebe bez mráčku, takže lezeme ze spacáků, v rychlosti snídáme a vyrážíme pod stěnu.

Cestou Kuba potkává nějaké manžele, od kterých se dozvídá, že ta naše Skalaška je pěkná vražda, navíc za stávajících sněhových podmínek nelezitelná. Doporučují nám Prusikovu cestu, ve které bysme snad nějakou šanci na úspěch mohli mít.

Nu což, polezeme tedy Prusíka. Nástup a úvodní partie velice silně připomínají Měděné lávky, snad jen jejich sklon je trochu drsnější. Sníh je vcelku pevný, je příjemně teplo a všude kolem nás sviští šutry a drobné lavinky. Pohoda.

Triglav, severní stěna, Prusik - Szalay V.

Zaječí úmysly

Zvolna se dostáváme k velkému skalnímu výšvihu, který nevypadá zrovna moc hezky. Nikomu se do toho příliš nechce. Kuba se odvolává na své rodinné závazky a my tři zbylí sbíráme odvahu. Nakonec to jde zkusit Nudlák. Poté co svalí do doliny asi tunu vápence, horko ťažko, kolenačky dobíjí štandovací skobu.

Zkouším to přelézt s prasátkem na zádech, ale převis je neoblomný, batohy budeme muset tahat. Kuba se rozhodl stěnu vyběhnout s jümary a teď toho trpce lituje. Několik vzdušných pendlů ho totálně demoralizovalo. Nudlák leze další délku a já dobírám vybátého předsedu.

Po necelých čtyřech hodinách stojíme všichni nad výšvihem. V některých z nás se začínají ozývat zaječí úmysly. Jdeme dál. Přeběhneme několik sněhových polic, mineme sem tam nějaký "glás, glás, glás" a je tu další problém: převislý lehce zaledněný kout nebo lámavá stěna. Volíme stěnu a opět vysíláme Nudláka.

Máme všeho po krk

Stěna nakonec není až takový problém, ale travers po ledu zpět do žlabu ne a ne pustit. Začíná se stmívat a my nejsme ani v polovině stěny. Lukáš je již pevně rozhodnut sestoupit, s čímž po zralé úvaze a vcelku bez velkého přemlouvání souhlasíme.

Po několika hodinách a několika velice nepříjemných slaněních stojíme opět na cestě v dolině. Je krátce po půlnoci a všichni toho máme tak akorát. Ráno nás budí nelidské vedro, lezeme ze spacáků, sušíme věci a přemýšlíme, co dál.

Na co si dobře pamatuji

Lezu první, sněhové police zdržují, za hlavou sviští kamenné projektily. Přelézám přes skalní štrbinu na další sníh. Najednou se obrovský balvan pohne. Mám ho v náručí. Co teď? Když ho pustím, možná to přežiju, ale kluky pod sebou určitě zabiju. Když ho nepustím, zabije on mne. Několik sekund přetlačování skončilo nejlépe, jak mohlo. Kámen velikosti židle si sednul o pár centimetrů níž.

Lukáš stojí pod převisem, kanonáda sílí. Prosí nás, ať sestoupíme. "Když už jsme tady, tak to dolezeme," říkám mu. Nasazuji šplhadla na lano a vylétávám nad stametrovou hlubinu. Vřískám strachy. Nahoře mě uklidňuje Sýk, ať klidně lezu. Třesoucíma rukama posunuju šplhadla po centimetrech.

Když došplhám na štand, ukazuje se, že visím v jedné rezavé skobě a Sýk od ní jistí Nudláka, který leze nad námi. "Neboj, ta je dobrá. Když jsme vedle ní natloukli druhou, tak se kámen otevřel, a tak jsme ji zase rychle vytloukli a kámen se zase zavřel."

Nudlák bojuje v zaledněné skále. Jistím ho v rezaté skobě nad srázem. "Jestli spadneš, vyrveme skobu a jsme mrtví," šeptám. Odshora se ozve: "Možná si odskočím." Zaječím "Nééé!!!!" a Nudlák opatrně sleze pětkovou plotnou nazpátek ke mně. Tím končí náš pokus o výstup a začíná strastiplný sestup.

Přicházíme sněhem nad kolmou skálu. Stojím na jejím okraji na předních hrotech maček. Nejsem jištěn. Přichází Sýk. Uklouzne mi noha po zasněžené skále a ani cepín nedrží. V poslední chvíli se chytám Sýka za nohu. "Nech mě," zkopne mne. "Přece nespadnu s tebou." Dobře to nakonec dopadne.

Jsme nad dalším výšvihem. Má akorát padesát metrů na výšku. Nad ním je zaklíněný kámen oblý a hladký jako dětská prdelka. Za něj Lukáš zakládá smyčku. Podává mi lano, abych slanil první. Odvolávám se na svoji mladou rodinu a doplňuju to pravidlem, že kdo dělá štand, jede první. Lukáš se opatrně a neochotně spouští do tmavého kouta. "Točím se ve vzduchu. Slyším křik. Bojím se. Hledám, kdo to křičí. Nakonec zjišťuji, že jsem to já," líčí ještě dnes Lukáš svůj strach.

Padá tma, čelovkám docházejí baterie, navazujeme se a unaveně traverzujeme triglavskou severní stěnou. O půlnoci přicházíme do lesa. Teprve tam se odvazujeme z lana a sundáváme mačky. Vůbec jsme si nevšimli, že už několik set metrů nelezeme ve stěně, ale jdeme na loukách pod ní.

 

 

Prusik – Szalay

Julské Alpy

Triglav, Severní stěna

Prvovýstup
Karl Prusik - Roman Szalay 1929. 1. zima Jeglič – Pinter 1955

Obtížnost
IV+, několik míst V, jeden z nejhezčích průstupů stěny, velmi obtížná orientace, výška stěny 1250 m.

Čas
8-9 hodin

Nástup
Od Aljaževa v dolině Vrat cestou k sedlu Luknja až k místu, kde zahýbá doprava (1 hod). Zde přímo vzhůru ke středu stěny. Křížíme cestu, která spojuje Luknju s cestou Prag levou částí stěny. Jdeme po ní doleva až do spádnice Centrálního pilíře.

Sestup
Doprava zajištěnou Bambergovou cestou do sedla Luknja a do doliny Vrat nebo doleva Kugyho lávkou a přes Triglavský ledovec k chatě Kredarica (3/4 hod) a Tominšekovou cestou nebo cestou Prag do Vrat (2 hod). Sestup po výstupové trase je nebezpečný, je nutno slaňovat padesátimetrové úseky vzduchem.

Výstup
Po široké lávce stále doprava. U velkého žlutého zlomu trochu dolů pod rozlámanou vežičku. Dále do strmé muldy a jí dolů. Následuje strmý stupeň, který přelézáme na jeho pravém vnějším okraji. Další cesta vede širokou, šikmo doprava ubíhající roklí. Od konce rokle doprava do komínu a jím vzhůru k nápadným plotnám. Po pravé straně ploten je pět metrů vysoký převis. Od skoby pod převisem 15 m vlevo přes exponované plotny (V), potom přes převis na lehčí skálu. Následuje dobře členitá rokle (120 m), kterou vystoupíme až ke konci. Potom 4-5 lanových délek systémem lávek doleva až k větší suťové lávce. Odtud doprava komínem a dobře členěnou stěnou do suťového kotle, kde může být dobrý bivak. Odtud se držíme nejprve vlevo, potom vpravo do komínu a jím 30 m na lehčí skálu. Další cesta výrazným hřebenem je snadná. Zde křižuje Zlatorogovy lávky. V místě, kde se hřeben zdvíhá strmým výšvihem, vedle hrany tři lanové délky výše. Pod převisy po exponovaných lávkách doleva na levou stranu hrany, potom opět tři lanové délky vzhůru na hranu. Po hraně jednu lanovou délku a potom doleva po úzké přerušované lávce za roh a opět jednu lanovou délku vzhůru pod tři okna. Oknem na hřeben a po něm několik lanových délek na vrchol Centrálního pilíře, který těsně pod závěrem přechází ve třicet metrů kolmou stěnu (skoby).


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Je to jedna z nějvětších stěn východních Alp(pokud to,tak lze formulovat). Je výkon ji přelézt, zvlášť v zimě, a je výkon dokázat se z ní vrátit
  • Autor Palo Č.
  • Datum a čas 1.5.2007 23:05
Reaguj
Nejsou a nebudou
Více a lepších fotek jsme bohužel nezvládli udělat.
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10