V Turecku nikdo nejí rád sám

V Turecku nikdo nejí rád sám
Istanbul.
Autor snímku ARCHIV Mediatrust
SDÍLEJ:

Vyber si přítele podle jeho pokrmu – na základě tohoto tureckého přísloví lze rozpoznat, jak důležitou váhu má jídlo v Turecku. Představuje rituál všedního dne. Je skoro nepředstavitelné, ukojit svůj hlad sám anebo rychle.

Jak na to

Černomořské sardinky Hamsi na locice zahradní

(štěrbák/endivie letní)

Přísady pro 4 osoby
1000 g sardinek, čerstvých (ve velikosti šprotů)
2 hlávky salátu (locika zahradní – k dostání u každého tureckého obchodníka se zeleninou)
75 g kukuřičné mouky, středně jemné (alternativně normální pšeničná mouka)
olej na fritování (např. kukuřičný olej)
1 špetka soli
1 lžička papriky, červené, drcené (v tureckém obchodě Pul Biber)
4 lahůdkové cibulky, čerstvé, zelené (alternativně šalotka)
1 svazek kopru
3 lžíce olivového oleje
1 citron

Příprava
Vyjměte sardinky, rozbalte je a vždy dejte dva kousky k sobě tak, aby byly vidět pouze vnější strany. Vypadá to nejenom lépe a chutněji, ale při fritování zůstane vnitřek pěkně měkký, zatímco zvnějšku budou křupavě hnědé. Tímto způsobem nafiletované ryby opatrně obalte v kukuřičné mouce smíchané s trochou soli a pálivou červenou paprikou a pak je 3 - 4 minuty smažte ve fritovací pánvi (např. ve woku). Z lociky zahradní připravte salát spolu s citronem, solí, lahůdkovými cibulkami, koprem, šalotkami a olivovým olejem.

Společné užívání kulinářských lahůdek s přáteli, příbuznými a hosty poukazuje na tureckou pohostinnost v Zemi na Bosporu.

Obyčejně se jí třikrát denně, přičemž se při jídle sedí. Večeře je nejdůležitějším jídlem dne, protože se sejde celá rodina, aby si popovídala o událostech uplynulého dne.

Kulinářský vrchol

Turecká kuchyně je jednou z největších a nejrozsáhlejších na světě a z hlediska rozmanitosti patří v mezinárodním srovnání, vedle kuchyně čínské a francouzské, k nejlepším třem.

Důvod? Velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, bohatá nabídka masa a ryb a paleta koření, jež propůjčují rozličným pokrmům svou povahu.

Kultura stolování v Zemi na Bosporu může být označena za Melting Pot (tavicí kotlík) nejrůznorodějších kultur.

Po staletí formovaly tureckou kuchyni rozdílné vlivy. Turecká krajina je ovlivněna mnoha geografickými zónami a to se také odráží v kuchyni.

Úroda, plody moře a muslimské předpisy

Vedle suchých stepí v Anatolii se na západě nacházejí teplé úrodné svahy hor anebo relativně mírné podnebí na Černomořském pobřeží. V protikladu k jihovýchodu s pouštím podobnými oblastmi je nejúrodnější region Marmara.

Turecko vděčí své poloze i co do bohatství ryb a mořských plodů, jež jsou neustálou důležitou součástí receptů.

Stejně tak jako v celém islámském prostoru platí i v Zemi na Bosporu pro muslimské obyvatelstvo četné náboženské předpisy pro stravování. Nejí se vepřové maso, za to ale přijdou ke slovu speciality z hovězího a jehněčího masa a z drůbeže.

Středoasijské období a seldžučtí vládci

Již od nejranější doby hrají zvyky a tradice v Tureckou důležitou roli a dodnes ovlivňují kulturu, a tím i kulinářství. Ze záznamů vyplývá, že se v době střední Asie, v letech před rokem 1038, lidé v Zemi na Bosporu živili především mléčnými výrobky, nekynutým pečivem a masem.

Některé z těchto potravin se dochovaly dodnes. Do doby seldžuckých vládců (v letech 1038 až 1299) jsou datována první vyprávění o receptech a počínajícím kuchařském umění, a především je opět a opět popisováno používání roštů na grilování, špízů a hliněných nádob na vaření.

Dušená zelenina a grilované maso byly již tehdy zjemňovány speciálním kořením.

Osmanské období

Rozšíření Osmanské říše velmi silně ovlivnilo tureckou kuchyni. Rozkládala se od střední Asie až do Maroka, od Jemenu až skoro do Vídně. Z cest a křižáckých výprav byly přiváženy neznámé přísady a exotická koření, jež tehdejší kuchyni zjemnily a dodnes ji ovlivňují.

Vedle jednoduché kuchyně zemědělců a pastevců se vyvinulo kuchařské umění sultánova harému. Vojsko palácových kuchařů častovalo vládce a hodnostáře zdařilými novými pokrmy. Na každé jídlo existovali specialisté, například pro polévky, zeleninu, ryby, chléb a mnoho dalšího.

Z paláců našly recepty svou cestu do celé země a dostaly se dokonce i do Ruska a do severní Afriky. Především Istanbul platil za střed dění. Pulzující městský život a založení kuchařských cechů a společenstev, jež přispěly k výměně znalostí a podporovaly zlepšování receptů, značně ovlivnily kulturu stolování Turecka.

 

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plavání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Queen Elizabeth 2 zůstává v Dubaji, ale ukáže se v Londýně

Queen Elizabeth 2 zůstává v Dubaji, ale ukáže se v Londýně

Legendární hotel Queen Elizabeth 2, spravovaný společností Accor Hotels, se zúčastní veletrhu World Travel Market London, který se bude konat od 4. do 6. listopadu v londýnském výstavním a kongresovém centru Excel.... celý článek

Cestovatelé, pozor na zákazy erotických pomůcek!

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články


Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ISPO - veletrh Německo, Mnichov 30.11.-2.12. 30.11.
ILTM - veletrh luxusního cestování Francie, Cannes 1.-4.12. 1.12.
Intermot - veletrh Španělsko, Madrid 4.-7.12. Cyklo a moto 4.12.
Něha Himalaje - diashow Praha, Lucerna Přednáší Jan Tráva Trávníček 4.12. 19:00
Přílet anděla České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II. 5.12. 17:45
Mezinárodní festival outdoorových filmů Řepiště, U Máně 30.10.-5.12. 5.12.
Expedície - cestovatelský festival Bratislava, Fakulta informatiky 6.12.
Svět minerálů - veletrh Praha, Výstaviště Holešovice 6.-7.12. 6.12.
Ještě jsme neskončili - diashow Praha, Aero Přednáší Jan Trávníček a Jiří Langmajer 8.12. 19:00
Mezinárodní den hor OSN 11.12.

Diskuse

Inu? Andrea Černá - editorka, 1.12.2025 14:10, 4 příspěvky
Inu Honza, 1.12.2025 14:01, 6 příspěvků
Inu? Honza, 1.12.2025 13:59, 4 příspěvky
lavina Ďumbír Skiák, 30.11.2025 22:04, 1 příspěvek
Inu? Horydoly, 27.11.2025 10:56, 4 příspěvky
Inu Honza, 27.11.2025 8:00, 4 příspěvky
osuška Honza, 27.11.2025 7:54, 6 příspěvků
německá online casina Vladimir Bartol, 26.11.2025 17:38, 2 příspěvky
otázka to je jedno, 26.11.2025 10:23, 1 příspěvek
Inu Honza, 25.11.2025 15:24, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:45
Horský festival Expedície... Horydoly , 1.12.2025 13:44
Vánoční prodejny Pilsner ... Horydoly , 26.11.2025 2:23
Czech Travel Press - valn... Horydoly , 26.11.2025 2:04
Movero Barefoot Horydoly Open, 21.11.2025 10:31
PVA Letňany Horydoly Open, 21.11.2025 10:26
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly Open, 21.11.2025 10:23
Sportovní klub vozíčkářů ... Horydoly , 20.11.2025 12:00