V Turecku nikdo nejí rád sám

V Turecku nikdo nejí rád sám
Istanbul.
Autor snímku ARCHIV Mediatrust
SDÍLEJ:

Vyber si přítele podle jeho pokrmu – na základě tohoto tureckého přísloví lze rozpoznat, jak důležitou váhu má jídlo v Turecku. Představuje rituál všedního dne. Je skoro nepředstavitelné, ukojit svůj hlad sám anebo rychle.

Jak na to

Černomořské sardinky Hamsi na locice zahradní

(štěrbák/endivie letní)

Přísady pro 4 osoby
1000 g sardinek, čerstvých (ve velikosti šprotů)
2 hlávky salátu (locika zahradní – k dostání u každého tureckého obchodníka se zeleninou)
75 g kukuřičné mouky, středně jemné (alternativně normální pšeničná mouka)
olej na fritování (např. kukuřičný olej)
1 špetka soli
1 lžička papriky, červené, drcené (v tureckém obchodě Pul Biber)
4 lahůdkové cibulky, čerstvé, zelené (alternativně šalotka)
1 svazek kopru
3 lžíce olivového oleje
1 citron

Příprava
Vyjměte sardinky, rozbalte je a vždy dejte dva kousky k sobě tak, aby byly vidět pouze vnější strany. Vypadá to nejenom lépe a chutněji, ale při fritování zůstane vnitřek pěkně měkký, zatímco zvnějšku budou křupavě hnědé. Tímto způsobem nafiletované ryby opatrně obalte v kukuřičné mouce smíchané s trochou soli a pálivou červenou paprikou a pak je 3 - 4 minuty smažte ve fritovací pánvi (např. ve woku). Z lociky zahradní připravte salát spolu s citronem, solí, lahůdkovými cibulkami, koprem, šalotkami a olivovým olejem.

Společné užívání kulinářských lahůdek s přáteli, příbuznými a hosty poukazuje na tureckou pohostinnost v Zemi na Bosporu.

Obyčejně se jí třikrát denně, přičemž se při jídle sedí. Večeře je nejdůležitějším jídlem dne, protože se sejde celá rodina, aby si popovídala o událostech uplynulého dne.

Kulinářský vrchol

Turecká kuchyně je jednou z největších a nejrozsáhlejších na světě a z hlediska rozmanitosti patří v mezinárodním srovnání, vedle kuchyně čínské a francouzské, k nejlepším třem.

Důvod? Velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, bohatá nabídka masa a ryb a paleta koření, jež propůjčují rozličným pokrmům svou povahu.

Kultura stolování v Zemi na Bosporu může být označena za Melting Pot (tavicí kotlík) nejrůznorodějších kultur.

Po staletí formovaly tureckou kuchyni rozdílné vlivy. Turecká krajina je ovlivněna mnoha geografickými zónami a to se také odráží v kuchyni.

Úroda, plody moře a muslimské předpisy

Vedle suchých stepí v Anatolii se na západě nacházejí teplé úrodné svahy hor anebo relativně mírné podnebí na Černomořském pobřeží. V protikladu k jihovýchodu s pouštím podobnými oblastmi je nejúrodnější region Marmara.

Turecko vděčí své poloze i co do bohatství ryb a mořských plodů, jež jsou neustálou důležitou součástí receptů.

Stejně tak jako v celém islámském prostoru platí i v Zemi na Bosporu pro muslimské obyvatelstvo četné náboženské předpisy pro stravování. Nejí se vepřové maso, za to ale přijdou ke slovu speciality z hovězího a jehněčího masa a z drůbeže.

Středoasijské období a seldžučtí vládci

Již od nejranější doby hrají zvyky a tradice v Tureckou důležitou roli a dodnes ovlivňují kulturu, a tím i kulinářství. Ze záznamů vyplývá, že se v době střední Asie, v letech před rokem 1038, lidé v Zemi na Bosporu živili především mléčnými výrobky, nekynutým pečivem a masem.

Některé z těchto potravin se dochovaly dodnes. Do doby seldžuckých vládců (v letech 1038 až 1299) jsou datována první vyprávění o receptech a počínajícím kuchařském umění, a především je opět a opět popisováno používání roštů na grilování, špízů a hliněných nádob na vaření.

Dušená zelenina a grilované maso byly již tehdy zjemňovány speciálním kořením.

Osmanské období

Rozšíření Osmanské říše velmi silně ovlivnilo tureckou kuchyni. Rozkládala se od střední Asie až do Maroka, od Jemenu až skoro do Vídně. Z cest a křižáckých výprav byly přiváženy neznámé přísady a exotická koření, jež tehdejší kuchyni zjemnily a dodnes ji ovlivňují.

Vedle jednoduché kuchyně zemědělců a pastevců se vyvinulo kuchařské umění sultánova harému. Vojsko palácových kuchařů častovalo vládce a hodnostáře zdařilými novými pokrmy. Na každé jídlo existovali specialisté, například pro polévky, zeleninu, ryby, chléb a mnoho dalšího.

Z paláců našly recepty svou cestu do celé země a dostaly se dokonce i do Ruska a do severní Afriky. Především Istanbul platil za střed dění. Pulzující městský život a založení kuchařských cechů a společenstev, jež přispěly k výměně znalostí a podporovaly zlepšování receptů, značně ovlivnily kulturu stolování Turecka.

 

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plavání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Plánujete vyrazit na dovolenou autem? Ať už vás láká road trip, kde je cesta sama o sobě dobrodružstvím, nebo chcete autem dojet do vybrané destinace, vlastní auto nabízí jedinečnou svobodu. Možnost... celý článek

Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Hotelstars Union: co znamenají hotelové hvězdičky?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

EVEREST Malé zprávy z nejvyšších hor naší planety.
Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours patří mezi přední marocké cestovní kanceláře, které nabízejí autentické zážitky, soukromé i skupinové zájezdy a nezapomenutelné dobrodružství napříč saharskou pouští, císařskými městy a pohořím Atlas.
Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Plánujete vyrazit na dovolenou autem? Ať už vás láká road trip, kde je cesta sama o sobě dobrodružstvím, nebo chcete autem dojet do vybrané destinace, vlastní auto nabízí jedinečnou svobodu. Možnost

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Exotické ptactvo - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 15.-31.8. 15.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Bonsaje - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.-31.8. 22.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.
Caravan Salon - veletrh Německo, Düsseldorf 29.8.-7.9. 29.8.
Cestovatelská Střela - festival Dolní Hradiště 29.-31.8. 29.8.
Festiwal Górski Polsko, Ladek-Zdroj 4.-7.9. 4.9.
Yachtfestival - veletrh Německo, Hamburg 5.-7.9. Lodě a čluny 5.9.

Diskuse

.citlivost? Andy, 13.8.2025 10:23, 4 příspěvky
salát z hub Andreas, 13.8.2025 9:56, 1 příspěvek
ahoj Karel, 13.8.2025 9:23, 4 příspěvky
Centrální žlab Sněžky Lukáš Kortiš, 12.8.2025 23:49, 14 příspěvků
Centrální žlab Sněžky Horydoly, 12.8.2025 22:23, 14 příspěvků
??? Honza, 12.8.2025 20:04, 1 příspěvek
Centrální žlab Sněžky Lukáš Kortiš, 12.8.2025 14:29, 14 příspěvků
Centrální žlab Sněžky Kuba Turek, 12.8.2025 13:06, 14 příspěvků
Centrální žlab Sněžky Lukáš Kortiš, 12.8.2025 12:02, 14 příspěvků
Aljaška na SUP od Chobotnice vodák, 12.8.2025 10:34, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Chrudim hostí kultovní zá... Horydoly , 13.8.2025 12:19
Zdeněk Štybar vstupuje do... Horydoly , 12.8.2025 0:41
Bublinky ovládnou Brno Horydoly , 9.8.2025 2:46
Polička Horydoly , 9.8.2025 2:44
Do Prachatic míří 1000 sp... Horydoly , 8.8.2025 1:36
Emirates mapují top letní... Horydoly , 29.7.2025 23:31
Emirates opět vítězí Horydoly , 29.7.2025 23:21
Re: Lyžařské vybavení Naomi Smith, 29.7.2025 12:25