Turecká kuchyně je mnohem víc než kebab

Turecká kuchyně vychází především z osmanské tradice, ve které se mísily vlivy ze střední Asie, Blízkého východu a Balkánu. V Istanbulu, Izmiru a Burse vám naservírují pokrmy právě v duchu osmanské tradice, typické použitím široké škály plodů moře, koření a rýže. V oblasti poblíž Černého moře na talíři převládají ryby. Pod vlivem balkánské a také slovanské kuchyně však narazíte i na pokrmy z kukuřice.
"Turecká kuchyně má dlouhou a bohatou historii, přesto u nás není příliš známá. Je to velká škoda, protože opravdu stojí za ochutnání," říká Tatiana Poláková, specialistka na Turecko v cestovní kanceláři Neckermann.
"Ačkoliv i v Česku můžete narazit na dobré turecké jídlo, není nad to poznat jej přímo v zemi původu."
Kebab je nejznámější
Pokud jste do Turecka přijeli na kebab, pak si nejlépe pochutnáte v jihovýchodní části země. Jen na jednu surovinu v této lokalitě zapomeňte. Vepřové maso je pro muslimy zapovězené a nečisté.
Kebab sestává z grilovaných plátků kuřecího, jehněčího nebo hovězího masa, které prodavač odkrajuje přímo z rožně a servíruje s rýží a salátem.
Delikatesou, kterou byste si neměli nechat ujít, je tzv. iskender kebab, čili tence krájené grilované jehněčí plátky servírované na kouscích pide (pita) placky, zalité horkou tomatovou omáčkou, rozehřátým máslem a jogurtem.
Milovníci masa ocení turecké karbanátky köfte připravené z chutně okořeněného hovězího.
Polévka je grunt a maso špunt
Ještě než se pustíte do hlavního chodu, byla by škoda se připravit o některou z velmi dobrých tureckých polévek. Například mercimek je krémová polévka z rozmixovaného hrášku, kterou servírují téměř v každé restauraci. Objednat si můžete také skembe corbasi, pokud vám chutná polévka dršťková, nebo yala corbasi, což je tradiční hovězí vývar pro našince neobvykle doplněný jogurtem a špetkou máty.
Malé předkrmy se sýrem a zeleninou
Po polévce je čas na malé předkrmy, tzv. meze, obdobu známých španělských tapas. Z nejoblíbenějších jmenujme třeba sigara böregi (smažené listové těsto plněné sýrem a petrželkou), mücver (smažená zeleninová placička z cukety a kopru s jogurtem) nebo typické dolmades (vinné listy plněné rýží).
Sladká tečka baklava
Jako dezert na závěr si dopřejte hříšně sladkou baklavu, tenké listové těsto namočené v sirupu nebo medu, proložené nasekanými oříšky či pistáciemi, či künefe - teplý dezert se sýrem a drcenými pistáciemi.
Památkou na turecké sladkosti může být lokum, malé kostičky z cukru a medu ochucené oříšky, pistáciemi, kokosem, ovocem, čokoládou nebo růžovým olejem, které bez problému dovezete až domů.
Káva, čaj a anýzovka
V neposlední řadě je třeba zmínit kahve, tureckou kávu, která se připravuje z velmi najemno umletých kávových zrn, cukru a vody a vaří se v konvičce zvané džezva.
V každou denní i noční hodinu pijí Turci silný černý čaj v malých skleničkách na typických podšálcích.
A na závěr ještě jedna turecká specialita - anýzová pálenka raki, která se ve sklenici ředí s vodou. Ze dvou bezbarvých kapalin se po smíchání stane mléčně bílá. Popíjí se v tradičních tavernách a přikusují se k němu chuťovky meze, což je nejčastěji sýr, grilovaná zelenina, mořské plody nebo slané mandle.
Nezapomeňte všem u stolu připít na zdraví: Serefe! (čti: šeref-e).
Afiyet olsun – dobrou chuť!
Turecko na Horydoly
Turecké jídlo: Stolování je důležité, Kebab, Předkrmy, Rozmanitá kuchyně, Sladké pokušení. Turecká doprava: Na jachtě, Dálkové autobusy, Reklama na aerolinky. Turecké moře: Potápění a plavání. Turecká zima: Dovolená v zimě, Nové lyžařské Eldorádo, Turecké lyžování. Turecký business: Erdoganova politika.
Diskuse
Diskuze k článku
turecké recepty
Dobrý den,
chtěla bych upozornit, že ve vašich tureckých receptech je řada omylů. Na př. - mercimek není polévka z hrášků, ale z červené čočky, škembe čorbasi je iskembe čorbasi., meze není nic španělského, ale velmi starý, tradiční název pro drobné předrmy atd., atd. Možná je lépe nepsat o něčem, co neznám a uvádět lidi v omyl.
S pozdravem H.H.
- Autor Hana Holečková
- Datum a čas 3.4.2012 09:56
Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu
Proč je součástí cestovního pojištění i pojištění právní ochrany?
Nejčtenější články
Tugela Falls je nejvyšší vodopád na světě

Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 17.10. | |
Hory a mesto - festival | Žilina | 20.-22.10. | 20.10. | |
Czech Travel Market | Praha, Letňany | Veletrh cestovního ruchu | 21.10. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frýdlant nad Ostravicí, kulturní centrum | 21.-23.10. | 21.10. | |
Vietnam - diashow | Ostrava, Art | Přednáší Jiří Kráčalík | 23.10. | 18:00 |
ITEP - veletrh | Plzeň, Lokomotiva | 24.-26.10. | 24.10. | |
Festival dokumentárních filmů | Jihlava | 24.10.-2.11. | 24.10. | |
Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
Fotobraní - fotovýstava | Kroměříž, Dům kultury | 3.-31.10. | 31.10. | |
Día De Muertos - svátek mrtvých | Praha, Náprstkovo muzeum | 1.-2.11. | 1.11. |
Diskuse
Čelovka | Petr, 19.10.2025 19:39, 24 příspěvků |
Rysy - smrtelné úseky | Kuba Turek, 19.10.2025 0:11, 2 příspěvky |
??? | Honza, 18.10.2025 10:59, 2 příspěvky |
Inu | Kuba Turek, 17.10.2025 13:32, 6 příspěvků |
Inu | Honza, 17.10.2025 13:03, 6 příspěvků |
Mlýnská Třeboň | vodák Marek, 17.10.2025 11:30, 1 příspěvek |
??? normální horolezecké ... | Tom, 17.10.2025 10:45, 6 příspěvků |
na rysy | Dědek, 17.10.2025 9:57, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 16.10.2025 19:23, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 16.10.2025 14:25, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
Czech Travel Press | Horydoly , 12.10.2025 18:41 |
Zanzibar | Horydoly , 8.10.2025 0:03 |
Z celého světa na Vltavu | Horydoly , 7.10.2025 23:57 |
FUNGI FEST 2025 | Horydoly , 3.10.2025 1:51 |
577 tisíc návštěvníků za ... | Horydoly , 3.10.2025 1:48 |
One Week Left to Enter th... | Horydoly , 23.9.2025 18:48 |