V Turecku nikdo nejí rád sám

V Turecku nikdo nejí rád sám
Istanbul.
Autor snímku ARCHIV Mediatrust
SDÍLEJ:

Vyber si přítele podle jeho pokrmu – na základě tohoto tureckého přísloví lze rozpoznat, jak důležitou váhu má jídlo v Turecku. Představuje rituál všedního dne. Je skoro nepředstavitelné, ukojit svůj hlad sám anebo rychle.

Jak na to

Černomořské sardinky Hamsi na locice zahradní

(štěrbák/endivie letní)

Přísady pro 4 osoby
1000 g sardinek, čerstvých (ve velikosti šprotů)
2 hlávky salátu (locika zahradní – k dostání u každého tureckého obchodníka se zeleninou)
75 g kukuřičné mouky, středně jemné (alternativně normální pšeničná mouka)
olej na fritování (např. kukuřičný olej)
1 špetka soli
1 lžička papriky, červené, drcené (v tureckém obchodě Pul Biber)
4 lahůdkové cibulky, čerstvé, zelené (alternativně šalotka)
1 svazek kopru
3 lžíce olivového oleje
1 citron

Příprava
Vyjměte sardinky, rozbalte je a vždy dejte dva kousky k sobě tak, aby byly vidět pouze vnější strany. Vypadá to nejenom lépe a chutněji, ale při fritování zůstane vnitřek pěkně měkký, zatímco zvnějšku budou křupavě hnědé. Tímto způsobem nafiletované ryby opatrně obalte v kukuřičné mouce smíchané s trochou soli a pálivou červenou paprikou a pak je 3 - 4 minuty smažte ve fritovací pánvi (např. ve woku). Z lociky zahradní připravte salát spolu s citronem, solí, lahůdkovými cibulkami, koprem, šalotkami a olivovým olejem.

Společné užívání kulinářských lahůdek s přáteli, příbuznými a hosty poukazuje na tureckou pohostinnost v Zemi na Bosporu.

Obyčejně se jí třikrát denně, přičemž se při jídle sedí. Večeře je nejdůležitějším jídlem dne, protože se sejde celá rodina, aby si popovídala o událostech uplynulého dne.

Kulinářský vrchol

Turecká kuchyně je jednou z největších a nejrozsáhlejších na světě a z hlediska rozmanitosti patří v mezinárodním srovnání, vedle kuchyně čínské a francouzské, k nejlepším třem.

Důvod? Velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, bohatá nabídka masa a ryb a paleta koření, jež propůjčují rozličným pokrmům svou povahu.

Kultura stolování v Zemi na Bosporu může být označena za Melting Pot (tavicí kotlík) nejrůznorodějších kultur.

Po staletí formovaly tureckou kuchyni rozdílné vlivy. Turecká krajina je ovlivněna mnoha geografickými zónami a to se také odráží v kuchyni.

Úroda, plody moře a muslimské předpisy

Vedle suchých stepí v Anatolii se na západě nacházejí teplé úrodné svahy hor anebo relativně mírné podnebí na Černomořském pobřeží. V protikladu k jihovýchodu s pouštím podobnými oblastmi je nejúrodnější region Marmara.

Turecko vděčí své poloze i co do bohatství ryb a mořských plodů, jež jsou neustálou důležitou součástí receptů.

Stejně tak jako v celém islámském prostoru platí i v Zemi na Bosporu pro muslimské obyvatelstvo četné náboženské předpisy pro stravování. Nejí se vepřové maso, za to ale přijdou ke slovu speciality z hovězího a jehněčího masa a z drůbeže.

Středoasijské období a seldžučtí vládci

Již od nejranější doby hrají zvyky a tradice v Tureckou důležitou roli a dodnes ovlivňují kulturu, a tím i kulinářství. Ze záznamů vyplývá, že se v době střední Asie, v letech před rokem 1038, lidé v Zemi na Bosporu živili především mléčnými výrobky, nekynutým pečivem a masem.

Některé z těchto potravin se dochovaly dodnes. Do doby seldžuckých vládců (v letech 1038 až 1299) jsou datována první vyprávění o receptech a počínajícím kuchařském umění, a především je opět a opět popisováno používání roštů na grilování, špízů a hliněných nádob na vaření.

Dušená zelenina a grilované maso byly již tehdy zjemňovány speciálním kořením.

Osmanské období

Rozšíření Osmanské říše velmi silně ovlivnilo tureckou kuchyni. Rozkládala se od střední Asie až do Maroka, od Jemenu až skoro do Vídně. Z cest a křižáckých výprav byly přiváženy neznámé přísady a exotická koření, jež tehdejší kuchyni zjemnily a dodnes ji ovlivňují.

Vedle jednoduché kuchyně zemědělců a pastevců se vyvinulo kuchařské umění sultánova harému. Vojsko palácových kuchařů častovalo vládce a hodnostáře zdařilými novými pokrmy. Na každé jídlo existovali specialisté, například pro polévky, zeleninu, ryby, chléb a mnoho dalšího.

Z paláců našly recepty svou cestu do celé země a dostaly se dokonce i do Ruska a do severní Afriky. Především Istanbul platil za střed dění. Pulzující městský život a založení kuchařských cechů a společenstev, jež přispěly k výměně znalostí a podporovaly zlepšování receptů, značně ovlivnily kulturu stolování Turecka.

 

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plavání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Velikonoce s Emirates: chutě, překvapení a filmové premiéry

Velikonoce s Emirates: chutě, překvapení a filmové premiéry

Letecká společnost Emirates slaví Velikonoce ve velkém stylu. Od 18. do 21. dubna nabízí cestujícím tematické sváteční menu, sladká překvapení a speciální velikonoční atmosféru. Na palubách svých letadel i v prémiových saloncích.... celý článek

Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Velikonoce s Emirates: chutě, překvapení a filmové premiéry

Velikonoce s Emirates: chutě, překvapení a filmové premiéry

Letecká společnost Emirates slaví Velikonoce ve velkém stylu. Od 18. do 21. dubna nabízí cestujícím tematické sváteční menu, sladká překvapení a speciální velikonoční atmosféru. Na palubách svých letadel i v prémiových saloncích.
Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

Jaro začíná 20. března pozdě odpoledne

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí

Velikonoce lákají Čechy k moři i do evropských metropolí

Velikonoce každoročně přináší zvýšený zájem o cestování. Díky dvěma státním svátkům vzniká ideální příležitost pro dovolenou. Podle ERV Evropské pojišťovny roste zájem o velikonoční pobyty v teplejších destinacích i o eurovíkendy v evropských městech.
Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Everest a cesta k němu je drahá záležitost

Oproti minulým rokům se v Nepálu vše zdražilo. Nepálští průvodci dnes odvádějí státu dvakrát tolik jako dříve. Také pro ty, kteří mají vysoké cíle a chuť na okolní vrcholy, jsou poplatky za

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Slavnosti svobody Plzeň 2.-6.5. 2.5.
Interalpin - veletrh Rakousko, Innsbruck 6.-9.5. Horské technologie 6.5.
IMTM - veletrh Izrael, Tel Aviv 7.-8.5. Cestovní ruch 7.5.
Srí Lanka - diashow Praha, Městská knihovna Přednáší Jana Zelinková 7.5. 17:30
Lodě na Labi Nymburk 7.-11.5. 7.5.
Setkání karavanistů Nymburk 7.-11.5. 7.5.
Cestoslet - festival Běšiny 8.-11.5. 8.5.
Cestovatelský festival Praha, Paraple 10.5. 10:00
Azory - diashow Praha, Městská knihovna Přednáší Martin Loew 12.5. 19:00
Czech Travel Press - valná hromada Praha, CzechTourism 13.5. 14:00

Diskuse

zelené řasy? Andreas, 6.5.2025 8:12, 6 příspěvků
Inu proč brigády? Honza, 5.5.2025 20:10, 3 příspěvky
S.K.Neumann Bretislav Polák, 5.5.2025 20:00, 2 příspěvky
Inu proč brigády? HR, 5.5.2025 10:25, 3 příspěvky
taxi Praha Honza, 5.5.2025 10:05, 6 příspěvků
Inu Honza, 5.5.2025 9:50, 3 příspěvky
Inu Honza, 5.5.2025 9:44, 2 příspěvky
špastná zpráva, dobrá zpráva Fuj, 5.5.2025 7:17, 1 příspěvek
INU Novinář, 2.5.2025 15:49, 22 příspěvků
Inu Horydoly, 2.5.2025 0:17, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

60 let Czech Travel Press... Horydoly , 4.5.2025 19:06
Proběhněte Prahou s Janke... Horydoly , 2.5.2025 14:29
Jižní Čechy startují cykl... Horydoly , 2.5.2025 10:03
Payments To Uzbekistan Horydoly , 30.4.2025 1:30
Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28