Kam nelézt 2005

Kam nelézt 2005
Jindřichovka. Nad skalami se páří (pohled z Valdeku).
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

V této rubrice zveřejňujeme zprávy o aktuálním ohrožení zvířat či rostlin a případně jiných problémů na horolezeckých cestách.

Jak na to

Předem děkujeme všem lezcům za jakékoliv informace na toto téma a všechny ostatní prosíme o dodržování zásad ochrany přírody při lezení.

26. října

Konec pískovcové sezony

V pondělí 31. října končí oficiální pískovcová lezecká sezona. Až do dubna platí zákaz lezení po pískovcových skálách v Čechách. Výjimkou jsou například Suché skály, nebo některé části Kokořínska. Pískovcové lezení je i přes zimu povoleno v Sasku a na Moravě, ale dovoleno je lézt jen po suchých stěnách a věžích.

22. srpna

Glockner a Dachstein

V cestě Steinerweg na Dachstein leží mnoho sněhu na policích, na ledovcích napadalo minulý týden půl metru sněhu.

Na Grossglockneru není naopak sníh žádný. Pallaviciniho žlab je ledový a normální cesta přes Malý Glockner je v současné době skalní túra.

Podívejte se na fotogalerii.

(HO Humanita, Lezec.cz)

21. srpna

Černolice - pokračování

Obnova jištění v Černolicích ještě nebyla dokončena. Jsou vyvrtané díry pro borháky, ale kvůli komplikacím s chemickou maltou budou zalepené během příštího víkendu.

Týká se to následujících míst: Kazatelna (dobírací BH), Černý důl (BH), Jižní rys (BH nahradí poslední skobu s kroužkem), Velké chyty (BH na polici), Severní převis (BH nahradí skobu).

(Horydoly)

16. srpna

Černolice

Na Čertových skálách u Černolic dnes proběhla první část obnovy jištění. Byly odstraněny dvě staré shnilé skoby ve Třech převisech (zůstal tedy štandovací kruh a dobrá skoba v traverzu), zbytky dvou uřezaných kruhů na vrcholu Hlavní věže a dva špatně usazené borháky nad výlezem Velkého převisu. Zatím byly doplněny dobírací borhák nad cestami Plotny a Panikář, dobírací borhák na dolezu Jižního rysu a dobírací borhák nad normálkou na Severovýchodní věž. Prozatím byla odstraněna vrcholová knížka ze Tří převisů.

Obnova jištění by měla být dokončena v neděli 21. srpna.

(Horydoly)

29. července

Adršpach

V Adršpašských, Teplických a Broumovských skálách se stále nesmí lézt. Faktický zákaz vznikl chybou v komunikaci mezi zelenými byrokraty. Do jednání o výjimce z ochranného režimu národních přírodních rezervací navíc vstoupil horolezec T. Racek, který svým požadavkem na povolení lezení v Janovicích celou věc zkomplikoval a protáhnul.

Důvody zákazu lezení popisují Horydoly v tomto článku. O kontrolách horolezců se zmiňuje předseda tamního oddílu Heřman Škop.

(Český horolezecký svaz, Horydoly)

21. června

Hruboskalsko

Ve Skalním městě na Hrubé skále se objevilo několik hnízd s mláďaty. Je tedy vhodné vybrané cesty na nějakou dobu vynechat z lezeckých plánů.

Na Dominsteinu (Smítkova skála) hnízdí ptáci mezi 2. a 3. kruhem Chlumovy cesty. Na Kapelníku v traverzu Jeschkeho cesty vyvádí ptáci mladé a další hnízdo bylo pozorováno vedle Údolní cesty na téže věži.

(Hruboskalsko.cz, Lezec.cz)

15. června

Dachstein

V jižní stěně Dachsteinu leží na policích velké převěje sněhu. Steinerova ani Pichlova cesta nejsou zatím lezitelné. Lze předpokládat, že budou průstupné začátkem prázdnin, až sníh z velké části odtaje.

(HO Humanita)

13. června

Děvínské polesí

Na Jedové věži v Děvínském polesí se zřítila část skalního hřebínku u jihozápadní hrany. Velmi měkký pískovec zde tedy nedovoluje lézt zničenou Jedovatou cestu a obě okolní cesty Vávrova káva a Jižní jsou velmi nebezpečné. Zde najdete průvodce po Děvínském polesí. Podívejte se také na fotogalerii současného stavu Jedové věže.

(Horydoly)

5. června

Poříčí nad Sázavou

Levá část lomu v Měsíčním údolí je uzavřena až do 30. června pro lezení, protože zde zahnízdil výr velký. Lezení je zakázáno od Netopýra doleva. Pravá část lomu je vhodnější pro méně výkonné lezce a zákaz se jich tedy příliš nedotýká. Podmínky lezení v oblasti jsou umístěné na nástěnce pod skálami, zákazy umístěné na začátku každé cesty byly zničeny neznámým vandalem.

(Horydoly)

30. května

Chřiby

O víkendu 4.-5. června budou místní lezci přejišťovat cesty na Kozlovi v Chřibech. Nebude tedy možné lezení na tuto dominantní skálu.

(HO Uherské Hradiště)

11. května

Ještědský hřbet

Na Malé Věži na Vajoletkách u Křižan (též Krkavčí skály) je přibližně nad Schmidtovým komínem krkavčí hnízdo. "Jestli tam polezete, tak na něj dejte bacha," uvádí Martin Sivek.

(Lezec.cz)

7. května

Hruboskalsko

V horolezecké cestě Fifanův sokolík na Ocún v Hruboskalském pískovcovém městě je poštolčí hnízdo. Autoři zprávy žádají horolezce, aby si na čas nechali zajít chuť na tuto cestu a okolní výstupy DG 301, Easy Rider a 3. cenová skupina.

(Hruboskalsko.cz)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: To neni pravda
Taky mě to napadlo. Odkud je zdroj informací, že jsou tyhle vyjmenované oblasti zavřené.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 31.10.2005 16:53
Reaguj
To neni pravda
31.10. konci sezona na piscich Ceskeho Raje a dalsich mekkych piscich. Tisa, Rajec, Ostrov, Labak se muze lezt celorocne
  • Autor Aleš
  • Datum a čas 27.10.2005 07:58
Reaguj
Re: dobry!
Tahle rubrika je dobrá tak pro vykradače hnízd, stačí informace pod nástupem cest. A ne to dost hloupě dávat na net, byť nejspíš s dobrým úmyslem...
  • Autor Jarda J.
  • Datum a čas 4.7.2005 19:53
Reaguj
Re: Vejrám
V tomto konkrétním případě Poříčí to je stále stejný pták - výr velký. V CHKO a NP zakazuje/povoluje lezení místní správa chráněné krajinné oblasti nebo národního parku, jinde (což je případ Poříčí) většinou krajské úřady, které mají na ochranu přírody své odbory. Kromě přímé kontroly (strážci v terénu, kteří rozdávají pokuty), využívají ochránci také tlak na horolezce ("jestli bude zákaz porušován, tak vám to tady zavřeme úplně"). Takže benešovský oddíl, jehož je to domovská oblast, se snaží, aby byl zákaz dodržován.
Reaguj
Vejrám
Co se týče toho poříčí, je to nějakej novej pták nebo furt ten samej?Byl jsem tam lézt asi před měsícem a v levé části byl zákaz. Odpoledne tam nějací typové lezli a my na ně jako co tam dělají a oni prý že už tam nic nehnízdí, ale cedule tam furt byla... Docela by mě zajímalo, kdo tohle povoluje/zakazuje nebo tak.
  • Autor PetrŠ
  • Datum a čas 13.6.2005 09:54
Reaguj
dobry!
Velmi zasluzna rubrika, Kubo! To cumim. A prej furt ze bulvar... :o))))
Reaguj
Celkem 6 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.

Diskuse

cnbcfcxy zithromax generic cost, 18.4.2024 23:03, 117 příspěvků
owameqxe 40 mg lisinopril, 18.4.2024 22:27, 1 příspěvek
bkkqtmaq generic tadalafil medication, 18.4.2024 22:18, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21