Drsné westernové recepty

Drsné westernové recepty
Jitrnice ze zabijačky.
Autor snímku Milan Suchý
SDÍLEJ:

Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.

Jak na to

Větvička v ohništi

Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů.  Má  svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.

Kde nic není, ani smrt nebere

Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi

1 topinka s máslem 
1 šálek horkého mléka

Chceš si dát  topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže…. 
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale  nemáš  žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.

Hobo a jeho dušené maso

Recept pro fajnovějšího tuláka.

Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory,  cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit  45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.

Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm.  Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.

Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice

Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.

Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze  3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu  2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat  2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).

Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na  teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá,  aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.

Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas  a začít znovu.  Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí,  a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i  tyto instrukce a recept!  

Kuře nebo slepice á la Austine, Texas

Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.

Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry -  podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.

Ostré chilli indiánů Cheyenee

V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.

Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.

Americký kotel, 4 porce

Základ:  500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného  zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).

Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.

Cowboy steak

Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.

Kovbojská káva

Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!

Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči;  mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě  arbuckles ( čti Árbakl).

Do kotle naliješ 4 litry vody  a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu  a do vroucí vody  přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát  2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila

Horydoly.czPřečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Westernové recepty

Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Jižní Čechy AKTUÁLNĚ 2018

Jižní Čechy AKTUÁLNĚ 2018

ČESKÉ BUDĚJOVICE Poklidné jižní Čechy ukrývají spoustu zajímavostí. Přinášíme turistické, cyklistické a outdoorové novinky z tohoto kraje.... celý článek

Na Hintertuxu vyjel lyžař ze sjezdovky a spustil na sebe lavinu

Jak žádat kompenzace za zpožděné letadlo nebo vlak?

registrovat

BOOKING.com Hledáme nové inspirující ubytování v soukromí a apartmány. Zaregistrujte se!
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Suché skály po hřebeni

Suché skály po hřebeni

CLIMBING GUIDE Podzimmní dny se krátí, přesto si chceme ještě užít víkend na písku. Předpověď počasí je ovšem značně nejistá, a tak nakonec volíme jistotu Suchých skal. Může se tu lézt po
Ostrava!!! bruslí na Masarykově náměstí

Ostrava!!! bruslí na Masarykově náměstí

Fanoušci bruslení v Ostravě mají velký výběr, kde bruslit. Čtyři kluziště jsou otevřená na stadionu v Porubě, v multifunkční hale Vítkovice, na Masarykově náměstí pod širým nebem a v zimním areálu Skalka Vřesina.
Jižní Čechy AKTUÁLNĚ 2018

Jižní Čechy AKTUÁLNĚ 2018

ČESKÉ BUDĚJOVICE Poklidné jižní Čechy ukrývají spoustu zajímavostí. Přinášíme turistické, cyklistické a outdoorové novinky z tohoto kraje.
Kalendář Ski Classics 2019

Kalendář Ski Classics 2019

10 závodů a 2 prology jsou zařazeny do seriál Ski Classics. Přibližně padesátikilometrové trasy se běží výhradně klasickou technikou - buď střídavým během nebo soupaž. Do kopce se může stoupat také stromečkem.
České hory aktuálně 2018/2019

České hory aktuálně 2018/2019

JEŠTĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Vánoce na dědině Rožnov p.R., skanzen 6.-14.12. Vánoční programy ve skanzenu 14.12.
Ledové lezení na Aljašce - diashow Praha, Stěna Holešovice Přednáší Aneta Loužecká a Lucie Hrozová 14.12. 20:00
Vánoční trhy Litoměřice, náměstí 14.-23.12. 14.12.
Divovánoce v Lodžii Jičín, Valdštejnská lodžie 14.12.
Polabský knižní veletrh Lysá nad Labem 14.-16.12. 14.12.
Vánoční květinové vazby - výstava
Lednice, Rybniční zámeček 14.-16.12. 14.12.
Olympijský šplh Praha, Harfa   15.12.
Advent Křivoklát 15.-16.12. 15.12.
Ďumbier - začátek lezení
 Nízké Tatry Lezení povoleno 15.12.-28.2. 15.12.
Živý betlém Buš 15.12.

Diskuse

Posílení imunity Karolina, 14.12.2018 10:15, 9 příspěvků
Posílení imunity Pišišvor, 13.12.2018 19:00, 9 příspěvků
doporuceni david, 13.12.2018 13:18, 17 příspěvků
odkud Ivo, 13.12.2018 12:13, 7 příspěvků
Posílení imunity Adéla, 13.12.2018 9:26, 9 příspěvků
ekolobezka david, 12.12.2018 16:35, 9 příspěvků
Špindl Lukas B., 12.12.2018 13:34, 3 příspěvky
Špindl Novinář, 12.12.2018 12:53, 3 příspěvky
Posílení imunity Karolina, 12.12.2018 10:03, 9 příspěvků
těžší! Lukas B., 12.12.2018 8:44, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Ryby Horydoly , 14.12.2018 17:38
Ještěd dnes začíná zimní ... Horydoly , 14.12.2018 16:26
Pod stromeček pobyt v Mar... Horydoly , 14.12.2018 14:53
Drážďany 4.-6.1. 2019 Náb... Horydoly , 14.12.2018 14:47
Třetina k Vánocům dostane... Horydoly , 14.12.2018 14:41
Aerolinky Air France – KL... Horydoly , 11.12.2018 18:22
Surya - Sluneční škola v ... Horydoly , 9.12.2018 19:44
Vánoční výstava v Heřmano... Horydoly , 9.12.2018 18:36