Drsné westernové recepty

Drsné westernové recepty
Jitrnice ze zabijačky.
Autor snímku Milan Suchý
SDÍLEJ:

Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.

Jak na to

Větvička v ohništi

Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů. Má  svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď, ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.

Kde nic není, ani smrt nebere

Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi

1 topinka s máslem 
1 šálek horkého mléka

Chceš si dát  topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže…. 
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale  nemáš  žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.

Hobo a jeho dušené maso

Recept pro fajnovějšího tuláka.

Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory,  cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit  45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.

Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm.  Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.

Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice

Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.

Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze  3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu  2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat  2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).

Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na  teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá,  aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.

Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas  a začít znovu.  Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí,  a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i  tyto instrukce a recept!  

Kuře nebo slepice á la Austine, Texas

Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.

Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry -  podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.

Ostré chilli indiánů Cheyenee

V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.

Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.

Americký kotel, 4 porce

Základ:  500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného  zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).

Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.

Cowboy steak

Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.

Kovbojská káva

Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!

Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči;  mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě arbuckles (čti Árbakl).

Do kotle naliješ 4 litry vody  a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu  a do vroucí vody  přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát  2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila

Horydoly.czPřečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Westernové recepty

Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Jak se vybavit na jarní trekingovou výpravu do hor?

Jak se vybavit na jarní trekingovou výpravu do hor?

Jarní trekingová výprava do hor může být jedním z nejkrásnějších zážitků, které příroda nabízí. Aby byla vaše výprava bezpečná a pohodlná, je třeba se na ni správně připravit a vybavit. ... celý článek

Hornová: Do sportovního lezení se pouští čím dál víc lidí

Lithuanian company Walletto and Fintech Poland: Innovative payment solutions

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jindřichův Hradec: starobylý zámek a nádherné město

Jindřichův Hradec: starobylý zámek a nádherné město

V Krkonoších nebo třeba na Orlíku bude v létě každý! Hledáte místo, kde si v létě odpočinout a zároveň se nebudete muset probojovávat davy? Jindřichův Hradec vás překvapí!
Stěhování firmy je citlivá logistická operace

Stěhování firmy je citlivá logistická operace

Stěhovací službu obvykle vnímáme, jen když se stěhujeme do nového bytu. Jenže daleko více se stěhují firmy. Do nových objektů se přesouvají kanceláře, dílny, obchody i celé továrny.
Storytelling na Telegramu: jak psát příspěvky, které udrží pozornost

Storytelling na Telegramu: jak psát příspěvky, které udrží pozornost

Telegram se stal jednou z nejpřímějších platforem pro komunikaci se čtenáři. Je rychlý, osobní a bez algoritmů, které by omezovaly dosah. Ale právě proto je konkurence o pozornost obrovská. Aby příspěvek nezapadl v záplavě
Kde hledat levné letenky?

Kde hledat levné letenky?

Sníš o cestování po Evropě nebo světě, ale ceny letenek ti způsobují závrať? Neměj obavy, levné lety jsou na dosah ruky, pokud víš, kde a jak hledat. V tomto článku prozradíme osvědčené způsoby,
Proč se vydat na lyže do Obertauern?

Proč se vydat na lyže do Obertauern?

Právě teď: Stav sněhu v údolí (1740 m) 90 cm, na kopci (2313 m) 140 cm. Otevřeno všech 26 lanovek a vleků. Cena denní permanentky (dospělý/junior 17-19/dítě 6-16): 65/49/32,50 EUR.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Neznámá země Zlín 22.-30.4. Cestovatelský festival 22.4.
Flora - veletrh Olomouc 24.-27.4. 24.4.
COTTM - veletrh Čína, Peking 24.-26.4. Cestovní ruch 24.4.
Trentino Film Festival Itálie, Trento 25.4.-4.5. Horské filmy 25.4.
Padání - bouldering Žihle 25.-27.4. 25.4.
Hory a mesto - festival Bratislava, Devín 25.4. 19:00
Zeltschau - výstava stanů Německo, Langenzersdorf, Seeschlacht 25.-27.4. 25.4.
Deň otvorených dverí v železničnom depe Bratislava, hlavná stanica Nostalgický vlak 26.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 26.-27.4. 26.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 26.4.

Diskuse

Inu Honza, 25.4.2025 14:43, 6 příspěvků
z Brna do Budapešti Horydoly, 25.4.2025 10:35, 2 příspěvky
z Brna -do-Budapesti Bretislav Polák, 25.4.2025 10:26, 2 příspěvky
návrat ke kořenům doku.pes, 25.4.2025 9:50, 6 příspěvků
Tohle by mě zajímalo Janča, 24.4.2025 23:25, 6 příspěvků
Kežmarský Janča, 24.4.2025 23:19, 6 příspěvků
Tohle by mě zajímalo PK, 24.4.2025 22:48, 6 příspěvků
Kežmarský skutr, 24.4.2025 22:19, 6 příspěvků
šunt Horydoly, 24.4.2025 17:05, 2 příspěvky
šunt Kiki, 24.4.2025 16:57, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28
Shrnutí lyžařské sezony 2... Horydoly Open, 16.4.2025 18:28
Re: Pražský veletržní areál Horydoly , 10.4.2025 0:45
Jak Bosch eBike Systems s... Horydoly , 7.4.2025 11:00
Špindlerův Mlýn startuje ... Horydoly , 5.4.2025 0:33