Drsné westernové recepty

Drsné westernové recepty
Jitrnice ze zabijačky.
Autor snímku Milan Suchý
SDÍLEJ:

Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.

Jak na to

Větvička v ohništi

Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů. Má  svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď, ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.

Kde nic není, ani smrt nebere

Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi

1 topinka s máslem 
1 šálek horkého mléka

Chceš si dát  topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže…. 
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale  nemáš  žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.

Hobo a jeho dušené maso

Recept pro fajnovějšího tuláka.

Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory,  cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit  45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.

Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm.  Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.

Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice

Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.

Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze  3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu  2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat  2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).

Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na  teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá,  aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.

Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas  a začít znovu.  Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí,  a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i  tyto instrukce a recept!  

Kuře nebo slepice á la Austine, Texas

Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.

Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry -  podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.

Ostré chilli indiánů Cheyenee

V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.

Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.

Americký kotel, 4 porce

Základ:  500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného  zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa.  Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).

Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.

Cowboy steak

Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.

Kovbojská káva

Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!

Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči;  mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě arbuckles (čti Árbakl).

Do kotle naliješ 4 litry vody  a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu  a do vroucí vody  přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát  2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila

Horydoly.czPřečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Westernové recepty

Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Living in Prague for several months can be exciting, whether you are relocating for work, managing a project, or enjoying life in one of Europe’s most beautiful cities. But mobility quickly... celý článek

Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?

Láník, půlláník a čtvrtláník

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje

Na koloběžkách z Hrubé Skály do Bakova: poslední koupání v srdci Českého ráje

Konec prázdnin znamená také konec koupání v přírodě - pokud nejste otužilci, kterým plavecká sezona teprve začíná. Naposledy jsme se vykoupali v Českém ráji, když jsme projeli na koloběžkách jeho srdcem z Hruboskalska k Jizeře
Co je babí léto, tereziánské léto a indiánské léto?

Co je babí léto, tereziánské léto a indiánské léto?

Se začátkem podzimu přichází babí léto. Říkáme tak suchému, slunečnému a teplému období. Perioda příjemného počasí se opakuje v Evropě téměř každý rok. Někdy trvá několik týdnů, jindy jen několik dnů a v
Jak nenaletět na falešné produkty v českých obchodech

Jak nenaletět na falešné produkty v českých obchodech

V posledních letech se stále častěji objevují případy, kdy zákazníci narazí na falešné nebo nekvalitní produkty i v běžných obchodech. Nejde jen o padělky luxusního zboží, ale i o potraviny, kosmetiku nebo elektroniku. Jak
Lovecká sezona ve Středočeském kraji

Lovecká sezona ve Středočeském kraji

AKTUALIZACE Střední Čechy, které jsou největším regionem České republiky, se vyznačují nejen krásnou přírodou, pohádkovými hrady a zámky, bohatým kulturním životem, ale i pestrými loveckými možnostmi. Na lovy v bažantnicích, oborách i ve volných
Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Na horách se citelně ochladilo, nepodceňujte vybavení a vyhněte se úrazu

Každý rok zasahuje horská služba u desítek zbytečných úrazů, kterým se dalo předejít lepší přípravou. Hory lákají svou krásou, ale jsou nevyzpytatelné.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Botanická zahrada 250 let Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 15.-21.9 15.9.
Mělnické vinobraní Mělník 19.-21.9. 19.9.
Bzenecké vinobraní Bzenec 19.-20.9. 19.9.
1000 Seen - vodácký maratón Německo, Labussee 19.-21.9. 19.9.
Vinobraní Velké Pavlovice 19.-20.9. 19.9.
Dračí lodě Horní Cerekev 19.-20.9. 19.9.
Otevření obálky s posledními slovy T.G.Masaryka
Lány, zámek 19.9.
Kůň - veletrh Lysá nad Labem 19.-21.9. 19.9.
24 hodin Le Vysočina Sněžné, Blatiny 19.-20.9. Horolezecké závody 19.9. 20:00
Vinobraní Litoměřice 20.9.

Diskuse

...a to jsi vynechal Dülf... Kuba Turek, 18.9.2025 12:52, 2 příspěvky
Vy jste rodinka! Novinář, 18.9.2025 9:16, 2 příspěvky
sem asi ne Klekí Petra, 16.9.2025 23:13, 1 příspěvek
Inu Honza, 13.9.2025 20:53, 12 příspěvků
Inu Kuba Turek, 13.9.2025 14:11, 12 příspěvků
Inu Honza, 13.9.2025 12:52, 12 příspěvků
únava a vyčerpání? Lukas B., 12.9.2025 12:22, 12 příspěvků
únava a vyčerpání? Honza, 11.9.2025 14:41, 12 příspěvků
Chyba v článku Ondráčková, 11.9.2025 14:30, 5 příspěvků
Pomoc Horal, 11.9.2025 13:24, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

CzechTourism Horydoly , 18.9.2025 13:44
Zažít město jinak Horydoly Open, 18.9.2025 13:35
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 9.9.2025 22:28
Filmový festival Voda, mo... Horydoly , 9.9.2025 4:03
Re: Galasova cyklojízda Horydoly , 8.9.2025 11:48
Využite priaznivé počasie... Horydoly , 8.9.2025 11:46
Prague Horydoly Open, 8.9.2025 11:34
NN NIGHT RUN Horydoly , 5.9.2025 1:24