
Drsné westernové recepty
Recepty z Ameriky pro opravdové kovboje a tuláky se předávají z jedné generace českých trampů na druhou. Přečtěte si několik nejznámějších. Přejeme dobrou chuď v drsných podmínkách lesa, ve spacáku, na karimatce a u ohníčku.
Větvička v ohništi
Čisté a uklizené ohniště je vizitkou trampa, který od něj odešel. Proč leží ve vyhaslém popelu uprostřed ohraničeného ohniště smrková větvička? Je to zálomek. Kdysi to bylo smluvené znamení mužů divočiny a trampové tuhle tradici uchovali až do dnešních dnů. Má svůj význam, protože říká: "Jsi vítán, ale hleď, ať ohniště slouží nejen tobě!" Pokud tedy najdeš ohniště s větvičkou uprostřed, nezapomeň před odchodem tábořiště uklidit, doplnit zásoby dřeva, vybrat popel a nakonec do ohniště zalomit svou větvičku jako poselství pro následovníky.
Kde nic není, ani smrt nebere
Recept na snídani pro chudého tuláka ve velké nouzi
1 topinka s máslem
1 šálek horkého mléka
Chceš si dát topinku na talíř a nalít si mléko k topince a ejhle…
Zjistíš, že nemáš žádný talíř - nevadí použiješ ruku místo talíře, ale…
Nemáš žádné máslo, takže ….
Vynecháš máslo, jenže….
Nesehnal jsi žádný chleba, takže….
Vynecháš topinku, ale nemáš žádné mléko…
A tak ti nezbude než…..
Napít se k snídani studené vody jako vždycky.
Hobo a jeho dušené maso
Recept pro fajnovějšího tuláka.
Dáš plátek hovězího na dno hrnce a zaliješ 2 librami husté kávy , přidáš nakrájené brambory, cibuli, mrkev, celer a malou konzervu tomatu tak asi 1/3 šálku. Pak přidáš česnekovou pastu, pikantní sůl, přikryješ pevnou poklicí a dáš vařit 45 minut. Často míchat. Jako přílohu dej chleba.
Myslím, že můžeme bezpečně předpokládat, že také máte po ruce konev s vroucí kávou na roštu nad ohništěm. Ta patří k životu, který jste si vybral a který dává smysl. Good Appetite.
Divoký zákvas, přírodní domácí kvasnice
Starý rodinný recept na campu Wilde Horse.
Uvařit 2 nakrájené brambory střední velikosti, ve vodě ze 3 šálků až do změknutí , vylít vodu a přidat znovu 2 šálky studené vody, smíchat a ochladit brambory s 2 šálky mouky. Přidat 2 polévkové lžíce cukru, vše v hliněném hrnci (nepoužívej kov).
Přikrýt před světlem kusem látky a udržovat na teplém místě. Míchat každý den, až bude směs bublat a bude dost čilá, aby se mohla začít používat (24 - 48 hodin). Nikdy nepoužít všechno najednou, nebo najednou vylít. Vždy nechat zbytek v jednom šálku . Pak alespoň jednou týdně: Přidat 2 šálky mouky + 2 šálky vody, a tak udržet kvasnice živé.
Nebudeš -li je často používat, tak musíš opět naplnit tento zákvas a začít znovu. Můžeš to pak vložit do kamenného hrnce, nebo malého džbánu s poklicí, a nabídnout přátelům. Uděláš velkou a dobrou věc, když k tomu přidáš i tyto instrukce a recept!
Kuře nebo slepice á la Austine, Texas
Vařené maso z 1 kuřete nebo z 1/2 slepice nakrájíme na kostky, přidáme 5 dkg másla, dva dkg hladké mouky, 1/4 l kyselé smetany, 1 lžičku worcesterské omáčky, 1 lžičku soli, trochu cayenského pepře (chilli) a 1 lžíci sherry.
Je -li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem nebo vývarem. Do světlé jíšky z másla a mouky přilijeme kyselou smetanu, worcester, sůl a pepř. Vše dobře rozmícháme a přidáme vařené maso nakrájené na kostky a před podáváním trochu sherry - podle gusta do jídla, nebo rovnou do sebe jako aperitiv. Podáváme s bramborem.
Ostré chilli indiánů Cheyenee
V těžkém kastrolu nebo kotlíku rozehřejeme olej na prudším ohni a opečeme za stálého míchání 1 kg mletého, nebo nasekaného hovězího masa dohněda 6-8 minut. Pak zmírníme oheň a přidáme k masu stroužek česneku, 1 nakrájenou cibuli, 3 oloupaná rajčata, po jedné lžičce pepř, oregano, kari a chilli (nejlépe nasekané lusky), zaprášíme moukou a dobře promícháme.
Zalijeme vodou a trochou šťávy z citronu. Podle chuti pak přidáme trošku cukru. Celé necháme dusit 90 minut a podáváme s chlebem.
Americký kotel, 4 porce
Základ: 500 g vepřového bůčku, 1 lžíce mouky, 1/2 lžičky pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 cibule, 2 plátky ananasu (300 g), 2 lžíce oleje, 1/4 l horkého hovězího vývaru, 150 g neloupané rýže, 1/2 lžičky soli, 300 g vyloupaného zeleného hrášku, 1 svazek pažitky.
Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Mouku promícháme s pepřem a paprikou a touto směsí poprášíme kostky masa. Cibuli pak nakrájíme nadrobno, ananas oloupeme, vykrojíme tvrdý střed a nakrájíme na kousky (dá se koupit i kompot a z něj vybrat jen kousky ananasu bez šťávy).
Olej rozehřejeme ve velkém kotli a maso s cibulí na něm důkladně osmažíme a pak postupně zalijeme vývarem. Rýži vypereme ve vedlejším kastrolu, necháme odkapat, pak ji přimícháme, přidáme sůl a pod pokličkou zvolna 40 minut vaříme. Po 15 minutách přidáme do hrnce ananas a po 30 minutách hrášek. Během vaření můžeme podle potřeby přilít ještě vývar. Na závěr omyjeme pažitku, osušíme a posypeme jí hotový pokrm.
Cowboy steak
Osolené připravené steaky z hovězí kotlety (asi 350 g) potřeme olejem, necháme odležet, zatím co rozděláme a připravíme oheň. Když se plameny rozhoří, přikládáme už jen tvrdé dřevo (buk a dub) do té doby, než se nám v ohništi vytvoří žhavé oharky. Pak na ně položíme ocelovou mřížku a opékáme maso tak, aby se ho nedotýkaly plameny. Mezi oharky přihodíme pár větviček jalovce a několik stroužků česneku. Na každé straně opékáme steak asi 6 minut. Přikusujeme chleba a zapíjíme pivem.
Kovbojská káva
Do kotle s vroucí vodou vhoď libru kávy a nech povařit. Po chvíli tam vhoď podkovu, a spadne-li ke dnu, vhoď další libru kávy a vař dál!
Arbuckles je v Texasu populární horká káva, kterou pili kovbojové na pastvě nebo na ranči; mnoho kovbojů dodnes říká každé kávě arbuckles (čti Árbakl).
Do kotle naliješ 4 litry vody a připravíš 1 1/2 šálku čerstvě mleté kávy (hrubě mleté), 1 vaječnou skořápku, 1/2 šálku studené vody. Přivedeš vodu k varu a do vroucí vody přihodíš vaječnou skořápku. Když voda začne bublat, sejmeš kotel z ohně a necháš stát 2 minuty. Pomalu přileješ studenou vodu, aby se káva usadila na dně. Necháš stát 1 minutu než usoudíš, že se káva usadila
Přečtetě si další články v rubrice JÍDLO a PITÍ
Diskuse
Diskuze k článku
Westernové recepty
Docela často jezdím po westernových rodeích a tam se to nikdy neobejde bez grilování. Je to snad nejtypičtější americké jídlo, které jde k létu úplně výborně. My doma milujeme grilčo taky, tak snad není jediný víkend v sezóně, kdy bychom nevytáhli gril. Často dělám grilovaná žebírka, nejsou složitá, a fakt si na nich pošmákneme.

Uživatelské rozhraní Euro Queen Casino: plynulé, přehledné, intuitivní
Lucy a Selam - tři miliony let staré kostry jsou k vidění v Národním muzeu
Může se hodit
Nejčtenější články
10 nejlepších vyhlídek na Most - doly, jezera, příroda, chemičky

Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat?

Alpy - hlavní hřeben měří 1600 kilometrů

Objevte přírodu z jiné perspektivy: Díky termovizi uvidíte víc

Dolní Vltava mezi zámky Nelahozeves a Veltrusy
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Letní Letná - cirkus | Praha, Letná | 13.-31.8. | 13.8. | |
Noir Film Festival | Křivoklát | 27.-30.8. | 27.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. | |
Běh Modřanskou roklí | Praha, SK Modřany | 28.8. | 18:00 | |
Caravan Salon - veletrh | Německo, Düsseldorf | 29.8.-7.9. | 29.8. | |
Dračí lodě | Letovice, Křetínka | 29.-30.8. | 29.8. | |
Cestovatelská Střela - festival | Dolní Hradiště | 29.-31.8. | 29.8. | |
Dračí lodě | Most, Mostecké jezero | 30.8. | ||
Birkebeiner - cyklomaraton | Norsko, Rena | Horská kola | 30.8. | |
Ohře duatlon | Kynšperk | Kanoe, koloběžka | 30.8. |
Diskuse
Samozřejmost | Lukynn, 27.8.2025 14:46, 5 příspěvků |
Inu - to je pěkná blbost | pikovoda, 27.8.2025 14:35, 5 příspěvků |
Inu - to je pěkná blbost | Honza, 27.8.2025 12:59, 5 příspěvků |
slovaci se certi | Michal, 26.8.2025 22:52, 63 příspěvků |
Inu - to je pěkná blbost | pikovoda, 26.8.2025 18:18, 5 příspěvků |
Inu | Honza, 26.8.2025 7:57, 5 příspěvků |
Inu | Honza, 23.8.2025 11:01, 1 příspěvek |
Výborně! | Honza, 22.8.2025 19:02, 2 příspěvky |
Výborně! | zeměpisář, 21.8.2025 12:52, 2 příspěvky |
odkud byla sjeta Mohelka | Kuba Turek, 19.8.2025 23:12, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Mezinárodní horolezecký f... | Horydoly , 27.8.2025 12:28 |
Beskydská sedmička 2025 s... | Horydoly , 26.8.2025 1:04 |
Brdský půlmaraton | Horydoly , 19.8.2025 0:39 |
Re: Pozor! Dojde k otevře... | Horydoly , 16.8.2025 17:22 |
Střední Čechy turistické ... | Horydoly , 16.8.2025 14:42 |
Pozor! Dojde k otevření b... | milan šupa, 14.8.2025 19:46 |
Chrudim hostí kultovní zá... | Horydoly , 13.8.2025 12:19 |
Zdeněk Štybar vstupuje do... | Horydoly , 12.8.2025 0:41 |