Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?
Steak.
Autor snímku Pohostinec Karlín
SDÍLEJ:

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma?

Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Ještě než se pustíme do přípravy steaku, je důležité myslet na několik zásad. Čerstvé maso bychom měli zejména v horkých dnech udržovat v lednici nebo na obdobném chladném místě s konstantní teplotou. To se však mění před samotnou přípravou masa. Nejlepší je nechat ho zhruba hodinu před zpracováním povolit při pokojové teplotě, aby pro něj výrazný teplotní rozdíl nebyl příliš velkým zásahem.

Jednotlivé porce masa by za syrova měly vážit zhruba 200 g. Spousta z nás řeší také otázku marinování masa. "Pokud chcete, aby si maso zachovalo přirozenou chuť, není vůbec třeba ho marinovat. Před přípravou ho zlehka osušte. Sůl a pepř přidávejte, až bude steak hotový. Jiná koření by zbytečně přebila chuť masa," radí Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Nejjednodušší domácí příprava je na pánvi. Pokud se chcete vydat touto cestou, zvolte pánev s nepřilnavým povrchem a silným dnem, která bude lépe držet správnou teplotu. Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet, ať ho máte správně propečený z obou stran. Vyberte si preferovaný olej, kvalita oleje může mít na konečný výsledek velký vliv. Nebojte se sáhnout po jiném oleji než olivovém, ten často není k tepelným úpravám vhodný. Různé druhy olejů mají odlišnou tepelnou stabilitu, tedy teplotu, při které se začínají přepalovat. Na steaky můžete zkusit řepkový, arašídový, avokádový olej nebo ghí. Oleje zároveň propůjčují masu svou jedinečnou chuť. Než začnete, nezapomeňte si také promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Kuchař.

Propečenost masa

Uvedené časy jsou relevantní pro zhruba 1,5 cm silný plátek masa.

Stejně tak jako se vás v každé dobré restauraci, kde steaky připravují, zeptají, jak chcete maso propečené, je dobré na stupeň propečení myslet i doma. Co který termín znamená?

• Rare: krvavý, velmi měkký steak, doba přípravy je zhruba 2 minuty z obou stran
• Medium rare: středně krvavý steak, měkký, opékejte zhruba 3 minuty z obou stran
• Medium: středně propečený steak, pružný, doba přípravy trvá zhruba 4 minuty z obou stran
• Medium well: téměř zcela propečený steak, pevný, připravujte okolo 4,5 minuty také z každé strany
• Well done: propečený steak, velmi pevný, příprava trvá zhruba 5 minut z každé strany

"Profesionální kuchaři, kteří s masem pracují, doporučují steak propéct maximálně jako medium rare. Maso si tak zachová svou přirozenou chuť i šťavnatost a zároveň bude dostatečně tepelně upravené ke konzumaci," doporučuje Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

 

 

Způsoby přípravy

Na pánvi

Máte-li vše nachystané, můžete začít. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, můžete vyzkoušet tak, že na ni kápnete trochu vody – měla by se rychle vypařit. Když je pánev připravená, nalijte na ni olej, přidejte maso a opékejte z obou stran až do preferované propečenosti. Zda je maso hotové podle vašich představ, zjistíte, pokud se ho dotknete. Rozhodně však do něj na pánvi neřežte. Pokud chcete, můžete hotový steak ještě nakonec dosolit a opepřit.

Kombinace pánve a trouby

Chcete-li zkusit kombinaci přípravy na pánvi a v troubě, rozehřejte troubu na 180 °C. Postupovat budete stejně jako při přípravě na pánvi, s tím rozdílem, že maso prudce opečete z obou stran a poté (zhruba po 2 minutách) ho vložíte do malého pekáčku do předem vyhřáté trouby. Průběžně dotykem prstu kontrolujte pružnost steaku, ať dosáhnete kýženého výsledku. Bude vám to trvat zhruba 4-11 minut.

Steak na grilu

Pokud se rozhodnete maso grilovat, začněte prudkým opečením z každé strany, a to zhruba minutu až minutu a půl. Pokud vám jde již maso odlepit od grilu, je čas zmírnit plamen. Při nižší teplotě maso pomalu dopékejte kolem 15-20 minut.

Jestliže si zatím sami na steak netroufnete nebo se chcete nechat pohostit, ochutnejte ho nejdříve v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat.

Horydoly.cz RECEPTY NA HORYDOLY

Uvařte tradiční polévku oukropgrünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Doma připravíte steak. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.

ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.

Turistické stravování

TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo

DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?

KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování

KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu

CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček

CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!

ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Ohníčkové desatero

Ohníčkové desatero

Každý zálesák, skaut i turista ví, jak uvařit na ohni v přírodě. Neškodí zopakovat 10 základních pravidel šetrného založení ohniště, vaření a nakonec opuštění tábořiště.... celý článek

Attersee - Attergau: bohatství ve vodě

Holašovice ožívají selskou slavností 25.-27. července

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

KRKONOŠE Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Attersee - Attergau: bohatství ve vodě

Attersee - Attergau: bohatství ve vodě

Třetí největší rakouské jezero Attersee má jméno po vodní víle Adhaře, která kdysi v jezeře žila. Místní lidi obdarovala zlatem a drahokamy, což byla její velká chyba. S bohatstvím se mezi zdejší obyvatele
Ohníčkové desatero

Ohníčkové desatero

Každý zálesák, skaut i turista ví, jak uvařit na ohni v přírodě. Neškodí zopakovat 10 základních pravidel šetrného založení ohniště, vaření a nakonec opuštění tábořiště.
Speciál z pivovaru Elektrárna je poctou Antonínu Dvořákovi

Speciál z pivovaru Elektrárna je poctou Antonínu Dvořákovi

Symfonie č. 9 e moll Antonína Dvořáka, známá jako Z Nového světa, po více než 130 letech stále inspiruje. Čest jí vzdává nové pivo Dvořákova 9 uvařené díky spolupráci rodu Lobkowiczů a plzeňského pivovaru
Holašovice ožívají selskou slavností 25.-27. července

Holašovice ožívají selskou slavností 25.-27. července

Selské slavnosti v Holašovicích lákají tisíce návštěvníků na jihočeskou náves v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
Kozí mejdan Milkovice 7.-10.8. Kulturně společenský festival 7.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.
Caravan Salon - veletrh Německo, Düsseldorf 29.8.-7.9. 29.8.
Cestovatelská Střela - festival Dolní Hradiště 29.-31.8. 29.8.
Yachtfestival - veletrh Německo, Hamburg 5.-7.9. Lodě a čluny 5.9.
Člověk v přírodě - veletrh Louny 5.-7.9. 5.9.

Diskuse

Mýtné v Dolomitech Michael Beránek, 2.8.2025 12:32, 1 příspěvek
Příspěvek Horydoly, 1.8.2025 22:46, 2 příspěvky
Příspěvek Zdeněk, 1.8.2025 21:27, 2 příspěvky
příroda Pišišvor, 30.7.2025 11:59, 1 příspěvek
Inu Lukas B., 29.7.2025 10:33, 3 příspěvky
Inu Honza, 29.7.2025 9:03, 3 příspěvky
praskání kamenů z potoka Lukas B., 28.7.2025 18:38, 3 příspěvky
Taky u chaty Šlojíř, 28.7.2025 13:16, 2 příspěvky
Na Balt se Češi vracejí Horydoly, 27.7.2025 22:14, 2 příspěvky
Inu Honza, 27.7.2025 13:11, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Emirates mapují top letní... Horydoly , 29.7.2025 23:31
Emirates opět vítězí Horydoly , 29.7.2025 23:21
Re: Lyžařské vybavení Naomi Smith, 29.7.2025 12:25
Kozí mejdan Horydoly , 19.7.2025 23:25
Ceny obědů opět rostou Horydoly Open, 18.7.2025 0:01
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... Horydoly , 13.7.2025 15:48
Re: Restaurace a hospody Horydoly Open, 9.7.2025 13:51
V pátek začíná 34. Festiv... Horydoly Open, 9.7.2025 13:36